Slovenija

Klinični psiholog Zalar: Število nasilnih dogodkov se povečuje

Ljubljana, 23. 08. 2016 20.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V zadnjih letih je nasilnih dogodkov, usmerjenih v policiste, zdravstvene ali druge delavce, vedno več, je ob tragičnem dogodku v izolski bolnišnici dejal klinični psiholog Bojan Zalar. Po njegovih besedah se veča število osebnostnih motenj, ljudje pa za svoje težave vedno pogosteje krivijo druge.

Nasilje
Nasilje FOTO: Thinkstock
Krivdo za to, kar se nam dogaja, pripisujemo drugim, pravi generalni direktor Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana Bojan Zalar.

"Če je bila včasih zaradi vpliva religije krivda ponotranjena, se zdaj krivda pripisuje drugim. To vidimo že v šoli. Če otrok domov prinese slabo oceno, se vsi jezijo na učiteljico. Torej se občutek odgovornosti pripisuje drugim in ne sebi. To pa ne sproža le pojava osebnostnih motenj, temveč tudi masovni pojav pritoževanja in tudi obračunavanja," je pojasnil Zalar, sicer specialist klinične psihologije.

Dokler posameznik avtomatsko najprej pomisli, da je sam kriv, je po Zalarjevih besedah v konfliktu sam s sabo. Tak človek ustvarja nevrozo, ki je bila včasih normalna diagnostična kategorija. "Danes pa, ko krivdo pripisujemo drugim, ustvarjamo neke konfliktne situacije in se pojavljajo osebnostne motnje," je poudaril.

"Človek s takšnimi motnjami je sicer bolj opazen kot morda nekdo z nevrozo, ker to pokaže in pove, da so drugi krivi za njegove težave," je dejal Zalar in dodal, da pa nikoli ne veš, kako visoka je stopnja konfliktnosti tega posameznika. Tudi to se da prikrivati: Ko se naenkrat intenzivira, se nekaj zgodi, a ponavadi drugim in ne temu posamezniku, je opozoril.

Pričakujemo lahko več nadzora za zagotavljanje večje varnosti

Življenje po njegovih besedah postaja vse bolj nevarno in dokler bodo take razmere, ko so nasilje in jeza tako pogosto izraženi, se bodo primeri nasilja dogajali. Zalar meni, da se bo družba na to prilagodila tako, da bomo imeli vedno več različnih elektronskih detektorjev in drugih naprav za nadzor oz. bodo še pogostejši postali protokoli, ki jih že danes vidimo na letališčih za zagotavljanje večje varnosti.

"Vsi ti ukrepi so naredili letenje bolj varno. Tista tisočinka ljudi, ki počne nevarne stvari, tako sproži, da mora tisočkrat več ljudi podaljševati čakanje in zoprne postopke v kontrolah. Ker enostavno tako zagotavljamo varnost," je pojasnil Zalar.

Tudi po Zalarjevi oceni se lahko zgodi, da bodo v prihodnje postali nekaj običajnega na primer detektorji kovin na vhodih zdravstvenih ustanov. Do česa takega ne bo prišlo le v primeru "če bi to spet postale ustanove, kamor bi si ljudje želeli priti, tako kot včasih, ko so prišli po pomoč", je dodal in pojasnil, da ljudje danes pridejo v zdravstveno ustanovo iz različnih razlogov, motiv je drug, ne samo, da bi ozdravel. "Zdaj ljudje poleg zdravja od zdravstva pričakujejo še precej drugih stvari," je poudaril.

'Težko ustreliš človeka, če tega nisi vajen in če tega res nočeš'

Glede konkretnega primera v Izoli, kjer naj bi bil domnevni motiv za gnev napadalca dolga čakalna doba, je Zalar poudaril, da "čakalna doba sama po sebi, kot tudi stresne okoliščine, ne opravičujejo dejanja". "Napadalec ni čisto brezglavo streljal. Imel je konkretno strategijo." To dejanje je po Zalarjevih besedah posledica razmišljanja v negativnem smislu, jeze in razdražljivosti, ki se se uresniči v takem dejanju.

Kot dodatno "obremenilno" okoliščino je spomnil tudi na to, da je moški imel orožje. "Težko ustreliš dva človeka tako, da umreta, če tega nisi vajen in če tega res nočeš. Je kar nekaj dejavnikov za tako dejanje, tudi da nimaš samega sebe v oblasti. Poleg tega je tu še vrsta drugih dejavnikov, od počutja, presnove, splošnega zdravstvenega stanja. Vse to je preplet dejavnikov, ki se med seboj množijo. Zato lahko pride do tako krutega razpleta," je dejal Zalar.

Kot je pojasnil, obstaja skupina ljudi, ki goji zamero do nečesa, in dejanje storijo načrtno. "Takšnega človeka je težko prepoznati, tudi preprečiti mu je težko, da bi nekaj naredil," je ocenil Zalar. Ob tem je spomnil na primere t. i. bilančnih oz. načrtovanih samomorov, ki se jih ne da preprečiti. "Podobno je v tem izolskem primeru," je še dodal Zalar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (281)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DuhSaSjekirom
25. 08. 2016 17.42
Ma kaj ve tale psiholog ce je pa Cerar reku da je stanje mirno in da se izboljsuje.
srebrnibreg
25. 08. 2016 16.20
+4
Ukiniti zdravstvene zavarovalnice s takšnim poslovanjem v katerem jim je cilj kopičenje dobičkov in naj gre denar za državljanov za zdravljenje bolnih ne pa v menedžerske lopovske žepe.
cefre
25. 08. 2016 14.34
+4
Zakaj sindikalisti ne priznajo, da je trenutno stanje takšno v veliki meri tudi zaradi sindikalistov, ki skrbijo za samopromocijo samo zdravstvo oziroma zdravniški ceh pa jim je zelo malo mar! Ve se da z stavkami izsiljujejo dobro plačani sindikalisti v glavnem v javnem sektorju, pri čemer jim niti malo ni mar za celoto- naprimer zdravniki- medicinske sestre, izsiljujejo samo za svojo ozkost, kar je obsojeno na neuspeh! Dobri argumenti bi lahko prešli v izvajanje in uveljavitev po povsem drugih zmernih poteh!
Transformerji
25. 08. 2016 13.22
+4
Naslovnica, kjer ne moreš komentirali: Kuštrin je izjavil, da ima država gnil odnos do zdravnikov. Se ne strinjam: zdravniki imajo določen odnos do določenih bolnikov, je pa res, da je država zajezila pokvarjenost dobaviteljev medicinske opreme in s tem povezanih zdravnikov! Naj končno pove, kaj si želi - privatno zdravstvo?????
Transformerji
25. 08. 2016 13.32
+2
Kajti lobiji vplivajo na vse v zdravstvu - medicinska oprema, pripomočki, zdravila .....če to z zakonom vsaj deloma preprečiš, je pa upor - plače pač niso dovolj za nikogar, ki si želi kakovostno življenjel.
Transformerji
25. 08. 2016 13.34
+3
Utemeljitev: je bil že kdo od dobaviteljev ali zdravnikov kaznovan?
ssecnik
25. 08. 2016 14.20
+4
Kuštrin bo prvi na vrsti,globoko upam,da bo tako.
rde?kar
25. 08. 2016 13.14
+0
Politiki se zdravijo v tujini naši bolniki se naj pa zdravijo pri nas v nemogočih razmerah Pa kdo nebi vse skupaj vzel v svoje roke in naredil red . Kje je maltar prejni mogel iti v penzijo sedaj ga pa pamet zapušča.A mi dovolite ,da ga jast kaj konkretnega vprašam s kakšno molotovko bi videli takoj bi se pobolšalo njegovo stanje .
Transformerji
25. 08. 2016 13.04
+4
Nisem gledal in poslušal, kaj je govoril Kuštrin; vem pa, da v zdravstvu vladajo LOBIJI. Če je kdo prebral izjavo ministrice ga Milojke Ceralc, je to ugotovil. To pomeni - prihodnost bo privatno zdravstvo, tudi šolstvo in policijska država!
denden
25. 08. 2016 12.53
+7
Zdravje je človekovo največje bogastvo in ko človek občuti, da mi to nekdo krati in je hkrati še v položaju, ko nima več kaj izgubit, se ne sprašuje, ali ima ta dovolj veliko plačo, premalo dopusta ali prekratko jahto na morju.
Transformerji
25. 08. 2016 13.09
Vse je zapisano v naši Ustavi - socialna in demokratična država!
Transformerji
25. 08. 2016 13.14
+2
sugarbaby
25. 08. 2016 12.46
+0
A je kdo od komentatorjev prebral članek v celoti in vsaj kako strokovno mnenje, npr. že tole zgoraj od g.Zalarja bi preprečilo kar nekaj neumesnih komentarjev. Ljudje vedno bolj krivijo in prelagajo odgovornost za svoje težave in probleme na druge. In to jih žalostno učijo že od zgodnjih otroških let dalje. Niso krivi politiki, niti država in sistem. Ljudje moji, sami si ustvarjamo pogoje življenja v tej naši državi, pa tudi če je to boleče slišati. Koliko in kaj je potrebno spremeniti in kako, pa ne vem, nisem poučena, je veliko strokovnjakov, ki jim je vredno prisluhniti, kot mojemu skromnemu mnenju.
rde?kar
25. 08. 2016 13.17
+2
Ti samo poslušaj naše strokovnjake zato pa smo tam kjer smo.
rde?kar
25. 08. 2016 13.19
+2
A bi bila zadovoljna ,da 9 mesecev čakaš na kardiološki poseg.
Morana7
25. 08. 2016 13.26
+2
sugarbaby, za rakom umirajo tudi ljudje, ki ne kadijo ne pijejo in se zdravo prehranjujejo, vsi ampak čisto vsi pa naj bi bili upravičeni do zdravstvene oskrbe...tu sploh ni kaj debatirat. Realno nimamo vsi vez in si ne moremo vsi zagotavljat pogojev, da bomo pravočasno pregledani...in v temu je problem.
sugarbaby
25. 08. 2016 14.05
+2
Zdravim se v našem zdravstvu in poznam razmere. Čakam na preglede kot vsi ostali, nimam denarja za samoplačniška zdravljenja. In ne, nisem zadovoljna s čakalnimi vrstami, ni prav, ni pošteno in vem, da se ti od hudega lahko strga. Razumem, ampak ne podpiram. Stiska ni izgovor za nasilje nad drugimi. Tukaj je posledica stiske tragična in vidna, ostale ostajajo nevidne. Zelo upam, da se stvari premaknejo, vendar brez nas ne bo šlo. Samo to pravim.
Morana7
25. 08. 2016 16.27
+1
Ni izgovor to se strinjam ampak če si opazila mirni protesti, pritožbe, referendumi skratka vse nenasilen oblike niso učinkovite. Ministrstva so od situacije na terenu preprosto toliko oddaljena, da se s posledicami očitno ne obremenjujejo, saj ne delajo s pacienti in posledično na njih ne bodo streljali.
Morana7
25. 08. 2016 16.29
+1
Finančno bi jih morali nekako izsilit to je edina nenasilna pot a tudi ta bi se končala nasilno.
Transformerji
25. 08. 2016 11.46
+2
Ga. Milojka Celarc pa je izjavila: dejstvo je, da je situacija v državi taka. Postajamo nestrpni, se ne poslušamo in ni zaupanja, ni nekih moralnih in etičnih načel. To je nekaj, kar bo treba urediti na širši ravni. Bravo, ga. ministrica, se popolnoma strinjam z vami. Kako bomo pa to naredili???? Zahtevajmo odgovor od predsednika Cerarja - saj je bil policist tam samo ob nepravem času, zakaj se torej ne obremenjuje predsednik s tistim, kar je izjavila ministrica. Jasno, te štale, ki deluje na širšem , evropskem in svetovnem načetu, se ne da počistiti!
cefre
25. 08. 2016 14.44
+1
Ob tem je zelo zanimivo, da naši vrli ministri, poslanci in njim podrejena visoka birokracija ne sliši nič in načrtno deluje v škodo navadnega državljana! Upravičen je pomislek, kje je izvor nestrpnost, ne poslušanja in ne moralnosti! Kaj ni stanje v državi predvsem posledica arogantnosti oblasti in nečemernosti naroda, ko je potrebno odločno in dosledno opozarjati in argumentirano zahtevati
enakostzavse
25. 08. 2016 11.36
+6
Leta 99, je prvič v marcu ropal, drugič v avgustu, policaji pa so ga takoj prijeli. A mi lahko kdo pove, kako gre ta trditev skupaj z dejstvi ? In za dva oborožena ropa, je takrat dobil 4 ( štiri) leta ? Vou, tega pa so "zjebali" na "dolgoletno" kazen. Pa brez obveznega zdravljenja, vsi so vedeli da ima doma orožje, pa nihče nič. Sedaj pa tulijo da morajo na vstopih v bolnišnice imet detektorje kovin in podobna sranja. Kuštun pa zopet po vladi. Sem mišljenja da je ubil napačne in premalo njih.
Mejduš
25. 08. 2016 11.27
+1
Saj gre vse po načrti tako kot ga je oblast zarisala,prvo je oblast državo zropala,nato so reveži kako se naj sedaj preživimo in so se odločili,da bodo tudi začeli ropati saj toliko za priživetje,a so se kar hitro ujeli tako da so morali zapor iti in denar vrniti,nekateri so obupali in zboleli pri zdraniki pa ponevadi takšni odletijo kot gumb od hlač in kdo je sedaj kriv.jaz pravim vse je kriva oblast.
enakostzavse
25. 08. 2016 11.42
+1
Butec ! V zapor bi morali teli kateri so uničili državo leta 04-08. Slabe plače zaradi takratnih zločinov, pa nikakor ne opravičujejo streljanja vse povprek in vsakogar. Naj bi se tale zblojenec spravil na resnične krivce.
Mejduš
25. 08. 2016 12.04
+2
aha sedaj se je že pojavil ko mački stopiš narep zamjavka.
scorpio50
25. 08. 2016 11.02
+4
Vodstvo policije naj rajši da več poudarka na usposabljanje policistov za ukrepanje v takšnih situacijah. Navadni policisti očitno niso usposobljeni. Večje plače in večja pooblastila jim ne rešujejo življenja.
S56EM
25. 08. 2016 11.13
+2
Na take tempirane bombe na dveh nogah, ki jih proizvede nepravičen sistem ni mogoče biti pripravljen.
DAEMONIUM
25. 08. 2016 10.20
+1
Zakaj ne povedo po resnici??????? Ta ki je moril je pač imel raka. Ker je bil star 70 let je za zdravstvo predstavljal le strošek, nihče mu ni niti pod razno niti slučajno ni ponudil bioloških zdravil saj so predraga za nekakega starca od katerega se v tem levofašističnem sistemu pričakuje da se čimprej stegne pri tem pa da čim manj komplicira. Ker pač starček ni hotel kar tako oditi je pač napravil malo sranja in verjetno ni zadnji, ki se ni dal kar tako mirno z dolgimi čakalnimi dobami umoriti. Kaj pa češ narediti, ko se enkrat zaveš, da te je levifašizem obsodil na smrt in da ti ni rešitve? Pač se odločiš, da če že moraš crkniti boš sabo vzel tudi čimveč tistih, ki podpirajo ta sistem, ki te jer pokopa! In točno tako razmišljajo tisti, ki se znajdejo v tej situaciji, pa se to komu dopade ali pa ne!
Lux-penguin Salesin
25. 08. 2016 10.52
+1
samo to ni vzrok da skačeš s pištolo in streljaš ljudi!!!
S56EM
25. 08. 2016 11.08
+1
Mogoče ga bodo celo preimenovali v terorista, ki je hotel spremeniti nepravičen sistem.
denden
25. 08. 2016 12.45
+3
Ampak, kolikor vem v levem socialističnem sistemu niso streljali na zdravnike. Ni bilo nobenega vzroka, saj so imeli vsi omogočen normalen dostop do zdravnikov, ki se niso ukvarjali zgolj samo s svojimi plačami, dopusti in jahtami.
cefre
25. 08. 2016 14.45
-1
Lahko je vzrok, nikakor pa to ne sme biti opravičilo!!!!!!!!!!!!
S56EM
25. 08. 2016 09.54
+10
Bati se je potrebno človeka, ki nima kaj izgubiti. In ta država proizvaja razmere, ko človek nima kaj izgubiti. Vse drugo je zdaj - tako, policija bo izkoristila take dogodke za povečanje pooblastil in plač, zdravstvo večji proračun za varnostnike in tehnično opremo za varnost... To ni reševanje izvora ampak posledic.
DAEMONIUM
25. 08. 2016 10.51
+2
Ne pomagajo policiji popolnoma nobena nova sredstva in nova pooblastila proti človeku ki nima več kaj izgubiti. Če ne verjamejo pa naj pogledajo v Francijo, kaj so sposobni narediti odpisani mali ljudje!!! Razlika s Francijo je le v tem, da tam crkujejo mali ljudje iz obrobja družbe v kombinaciji z verskim prepričanjem pri nas pa so ti mali ljudje, enako obrobje slovenske družbe tj bolani starci za katere bi levi fašizem najraje videl, da jih ne bi bilo saj so le strošek levofašistični družbi. o takšni časi čedalje bolj prihajajo na površje, ker nova zdravstvena reforma prinaša prav to, naredila bo ljudi, ki nimajo denarja, ljudi ki niso nič vredni od katerih se pričakuje le da se čimprej, brez kompliciranja stegnejo. In teh "malih ljudi", kot jih imenuje Cerar, se mora levi fašizem bati!!!
Mejduš
25. 08. 2016 09.23
+4
Tukaj so velike napake ki dela politika,začela kalebucija delati,ker je zropala banke in podjetje in se jim ni nč zgodilo, ki so videli reveži kaj se dogaja, so se tudi oni odločili, da bodo samo majše količine€ a se velikem ni posrečilo,so morali iti zapor € vrniti,na primer pri tem možkarju,sam je bil plus tega še bolan ki se ni nihšče zmenil za njega kjer je bil zaporu,če pgledamo za nazaj kaj je počenjala oblast se vprašam kako pa najbodo pošeni če že skoraj vsi pred mano kradejo in to brez maske so miljone pokrali,plus tega je pa še Jankovič Ljubljanske ulice uredil da se lepo po njih sprehajajo ti ki so banke zropali,ki bi morali biti že zdavno zapori.
hotchilipoper
25. 08. 2016 08.40
+12
Folku se je začelo trgat,dost imajo takega sistema,plačevali so 40 let,in zdaj ne dobijo nič od tega kar jim pripada
Fifi 24
24. 08. 2016 21.59
+11
Poslušam policaje da bi imeli VEČJA pooblastila?? In večje plače !!?? WTF!? In kako bi večja pooblastila ali plače preprečila da bi invalidni 70 letnik ubil 1 policaja ki je že držal pištolo v roki drugega pa teško ranil !!! ki je imel v rokah celo AK 47(kalaša)
Fifi 24
24. 08. 2016 22.01
+19
Ne želim vedeti kaj bi se zgodilo če bi namesto invalidnega napol pokretnega 70 letnika prišli 3-4 trenirani teroristi !!??...ma pobili bi celo Izolo in pol policije ___________aja Cmerar je pred časom izjavil da smo varni i pripravljeni na teroriste ??!!
wolfterier
24. 08. 2016 22.28
+5
Priče so povedale,da je možak prinesel v vrečki dve pištole,v drugi roki pa berglo.Policista je po uboju zdravnika ustrelil v hrbet,ko je ta imel pištolo v toku.Danes poročajo drugače,animacija je drugačna kot včeraj,policija ni dobila naloga za preizkavo. Kaj zdaj lažejo,kaj skrivajo,to je zdaj vprašanje !
Fifi 24
24. 08. 2016 22.38
-3
wolf ne bo držalo ker če bi bilo tako ubit policist ne bi izstrelil 2-4 naboje kot je bilo povedano prav tako je nelogično da bi policist po jasno slišanih strelih na zdravnika in (verjetno) krikih odšel pogledati na kraj brez orožja v roki...(če pa je pa lahko kar ukinemo nošenje orožja policajem) .poleg tega je dotični težko hodil da bi nosil več kot eno pištolo in bergle ni logike.....v hrbet je tako so večkrat poročali ustrelil zdravnika ki se je po tleh plazil zadet od spredaj s prvim strelom
wolfterier
25. 08. 2016 09.33
+4
Po izjavah prič ubiti policist ni izstrelil nobenega naboja,ko je bil že na tleh,je izvlekel pištolo,a ni imel več moči za streljanje. V torek sem poslušal tako verzijo,morilec je neovirano odšel ven,tam ustrelil nekajkrat kar tako,nato se je odpeljal z avtom,nakar je prišlo do spopada s policisti,kjer je ranil še enega.Za preizkavo njegovega stanovanja policija ni dobila naloga.Lastnik stanovanja jim je le dovolil vstop,kjer so našli staro Thompsonko,podrobne preizkave pa ni bilo.Tako v torek,v sredo pa razne drugačne zgodbe.
wolfterier
25. 08. 2016 09.35
+2
Po izjavah prič,je bil ustreljen v hrbet,s pištolo v toku !!! V torek so tako poročali na TV,gledal in poslušal sem,ne me imet za norca,Fifi24 !
rde?kar
24. 08. 2016 21.55
-1
Pri rdečih se je začelo same minuse talajo.
rde?kar
24. 08. 2016 21.53
-1
Švico so jo že rdeči spraznili.
Nightyfly
24. 08. 2016 22.57
+0
ssecnik
24. 08. 2016 21.53
+8
Vsa politična F21 elita se zdravi v tujini. (Kučan,Turk...)upam,da jih zašuštrajo.
Nightyfly
24. 08. 2016 22.58
-2
Mejduš
25. 08. 2016 09.48
+3
no sedaj se vidi zakaj nima denarja kjer se drugi državi zdravijo naše zdravstvo mora vse to plačati in tako kradejo denar.