Slovenija

Klinični psiholog: Napad v Manchestru geografsko oddaljen, a naši otroci ga doživljajo zelo intenzivno

Maribor, 24. 05. 2017 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
90

Klinični psiholog France Prosnik meni, da z otroki ni treba pretirano razglabljati o terorizmu in napadih. Po njegovem gre bolj za ustreznost reakcij - starši oziroma skrbniki naj jim dajo vedeti, da so varni in jih lahko zaščitijo. Obenem pa poudarja, da napade kljub oddaljenosti naši otroci doživljajo zelo intenzivno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Damir Črnčec in Tristan Rigler o napadu v Manchestru
    06:46
    Iz 24UR ZVEČER: Damir Črnčec in Tristan Rigler o napadu v Manchestru
  • Iz SVETA: Psihologinja o napadu
    04:24
    Iz SVETA: Psihologinja o napadu

Včerajšnji teroristični napad v Manchestru, katerega žrtve so bili predvsem mladostniki, nedvomno vpliva tudi na naše otroke in mladino. Klinični psiholog France Prosnik je za 24ur.com izpostavil, da kljub temu, da so geografsko ti napadi precej oddaljeni, jih tudi naši otroci doživljajo zelo intenzivno.

"Geografska bližina oziroma oddaljenost je v tehnološko moderni dobi postala nepomembna. Ker so se zaradi razvoja tehnologije in medijev predstave o oddaljenosti precej zabrisale, imajo ti dogodki na otroke povsem enak vpliv, kot če bi se dogodili v neposredni bližini," pojasnjuje psiholog. Po njegovih besedah lahko imajo tako posebej poudarjena sporočila v medijih skorajda enak vpliv, kot če si fizično prisoten. "Zelo pomembno je tukaj zato notranje soočanje s tovrstnimi tragedijami ter vpliv bližnje okolice, rezultat pa je nato lahko blažilen ali ojačevalen," ponazarja Prosnik.

Pri otrocih odziv družine, pri mladostnikih prijateljev

A o odzivu posameznika po njegovih izkušnjah v primerih odzivanja mladih ne moremo govoriti. "Tukaj gre bolj za tematski doživljaj - pri mlajših otrocih najpogosteje za odziv v družini, pri mladostnikih pa pogosteje v šoli. Pri teh je reakcija povezana z odnosom v mladostniški skupini." Odnos do denimo dogodkov se, kot pravi, vzpostavi predvsem glede na odnos vodje mladostniške skupine, kako se ta odziva, kakšen pomen temu pripiše, podobno se nato odzovejo drugi člani.

Pomembno vlogo pri tolmačenju tovrtsnih dogodkov odigra tudi šolski sistem.
Pomembno vlogo pri tolmačenju tovrtsnih dogodkov odigra tudi šolski sistem. FOTO: Thinkstock

Otrok oziroma mladostnik se bo v veliki meri na tragične dogodke, nesreče oziroma naravne katastrofe odzval tako, kot so se odzvali domači oziroma ljudje, ki ga večino časa obkrožajo. Izjemno vlogo pri obrazložitvi tovrstnega dogajanja tukaj "odigra" tudi šola oziroma izobraževalni sistem. Šole imajo za takšne primere "krizne načrte" -  kakšna naj bo reakcija učiteljev ter kako naj učencem ustrezno razložijo dogodke. "Do neke mere so učitelji na to že pripravljeni, saj niso prvič v takšni situaciji. Konec koncev se je podobna tragedija, ko so življenje v diskoteki izgubila tri mlada dekleta, pred leti zgodila tudi v naši neposredni bližini. V šolah imajo učitelji s tolmačenjem takšnih tragičnih dogodkov tako že neke izkušnje."

Veliko večje težave pa se lahko pojavijo pri posameznikih, ki so bili neposredno vpleteni, hkrati pa se že od prej soočajo z osamelenostjo ali z nekimi predhodnimi življenskimi travmami, ob takšnem dogodku pa ne najdejo zavetja - bodisi v družini, v šoli, pri prijateljih. France Prosnik, klinični psiholog

Sicer pa po Prosnikovem mnenju otrok ni treba pretirano "siliti" v pogovor o tem, oziroma  o tem ni treba ves čas razglabljati. "Znotraj družine naj se o tem pogovorijo, ko otrok pokaže, da to želi, ali se sam odzove, vendar pa naj bo komunikacija kvalitetna. Ni treba toliko pojasnjevati in na neki racionalni ravni tega tolmačiti, bolj gre za to, da so reakcije ustrezne - starši oziroma skrbniki naj jim dajo vedeti, da so varni in jih lahko zaščitijo." Bolj kot besede so po njegovem pomembna bližina, stisk, ali objem - se pravi zagotavljanje občutka varnosti.

Če so travme hujše, naj poiščejo pomoč

Kadar pa so travme hujše, denimo da prihaja do nočnih mor, sogovornik svetuje, da za otroka poiščejo strokovno pomoč - bodisi pri pediatru, v dispanzerju za pedopsihiatrijo ali v kakšnem od svetovalnih centrov. "Ti dogodki lahko namreč naletijo na neke travme oziroma neprijetne dogodke, ki so se otroku dogodili že prej," pravi.

Prestrašeni tudi starši

A velikokrat se s strahom ob takšnih dogodkih soočajo tudi starši. Starši lahko zaradi življenjskih izkušenj po njegovem mnenju takšne dogodke zaznavajo še močneje kot najmlajši. "Strah za drugega pa je lahko celo močnejši od strahu zase. Pri starših je to zelo pogosta reakcija. Hkrati pa imajo starši praviloma že razvite vzorce vedenja in se nato lažje znajdejo v takšni situaciji, oziroma se znajo z občutji bolje spopasti." To lahko sicer po Prosnikovem mnenju deluje tudi pozitivno in  družino poveže, oziroma jim da možnost, da se odzovejo kot družina.

Žrtvam terorističnega napada so se poklinili večtisoči.
Žrtvam terorističnega napada so se poklinili večtisoči. FOTO: AP

Še veliko večji šok in strah pa gotovo doživljajo otroci in mladostniki, ki so bili v neposredni bližini ponedeljkovega napada. Po besedah kliničnega psihologa se ob takšnih dogodkih pri posamezniku večinoma odvije zaporedje odzivov - od šoka, do negacije, sledi postopno sprejemanje, nato pa osebni odziv posameznika. Pomembno pa je, da se takšni dogodki "predelajo". "Nepredelani travmatski dogodki lahko imajo namreč izrazit vpliv kasneje. Nepredelani dogodek sicer utone v nezavedno, vendar ima še zmeraj moč," še sklene sogovornik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lajnaa
25. 05. 2017 17.16
+1
[Klinični psiholog France Prosnik meni, da z otroki ni treba pretirano razglabljati o terorizmu in napadih.] -- Seveda ne, pustimo jim presenečenje, ko se bo na njihovem prvem koncertu razstrelil naslednji s.m.r.d.u.h.
trdovrat
25. 05. 2017 18.15
+1
Poslušaj ti lajnar! Najbolje je da jih kar naprej strašiš, kako se bo VSAK, ki je pribežal v našo obljubljeno deželo, želel razstreliti ob prvi priložnosti! Zaradi slovenskih grabežljivcev, se pa vsako leto potegne na vejo vsaj 200 ljudi, pa nič strašenja in nobenih kazni povzročiteljem! Preberi si spodaj fifija!
Fifi 24
25. 05. 2017 12.09
+2
? temu se vid da je FDV končal moderni otroc bi bili bolj pod stresom če bi kardašianki frizerka napačno lase pobarvala
Razumnež
25. 05. 2017 11.32
+3
Dajte otrokom raje vaš čas in pa žogo...
trdovrat
25. 05. 2017 18.16
+1
Ne morem ti napisati dovolj plusov, zato pa ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++!
grozjak
25. 05. 2017 09.54
+2
spet so tile naši pametni....nasilje je bilo vedno in vedno bo, kajti taka je človeška narava....ko smo bili mi majhni, so pokale bombe po francoski in italijanski obali (rdeče brigade, baskovski separatisti, IRA itd), ko so bili še otroci naši starši, se je odvijala druga svetovna itd......... Ne vem, zakaj nas poneumljate z našimi kvazi strokovnjaki, ki nimajo niti ene prave izkušnje z islamskim terorizmom???? Še z nasiljem v družini ne znamo opraviti, dokler ni prepozno........
proofreader
25. 05. 2017 08.49
+3
Otroke je potrebno zaščititi pred verskimi skrajneži.
grozjak
25. 05. 2017 09.54
+2
zato moji niso krščeni in niso hodili k verouku....nobenemu!!
Razumnež
25. 05. 2017 11.33
Mikrostruktura
25. 05. 2017 08.07
+1
Bo treba začeti naključno vračati?
grozjak
25. 05. 2017 09.56
kar začni! sploh ti ni jasno o čem govoriš......pa plus maš za razmišljanje, naivnosti navkljub... ;)
POIVRE
24. 05. 2017 19.55
+8
Kako obrazložiti otrokom, da teroriste, ki so morili po Parizu in Bruslju ter včeraj v Manchestru financirajo, usposabljajo in učijo delati bombe prav Angleži, Američani in Francozi, ki te teroriste v Siriji imenujejo uporniki. Ja otroci, Angleži, ki teroristom in morilcem iz Manchestra rečejo v Siriji uporniki, bombardirajo sirskega predsednika Asada, ki se bori prav proti tem teroristom, ki so ubijali otroke v Manchestru.
Mikrostruktura
25. 05. 2017 08.04
-2
igorli
25. 05. 2017 08.15
+1
ahod bi moral zaupati svojim voditeljem, tako kot oni zaupajo svojim. In se ne brigati preveč zakaj so američani v siriji itd. Temu se reče boj za preživetje. Enako počnejo oni. Če je potrebno da zahod ne obubža širjenje demokracije, pol pač tak mora bit. Nekateri bi pa popuščali. Verjemite. Oni nebodo. Nimajo takšnih predsodkov kot zahodna kultura. Brez pritiska bodo postali zelo močni in prej začeli vpadat v evropo. Bodite rzumni.
grozjak
25. 05. 2017 09.59
revščina vedno udari nazaj v obraz, po tistem, ko naredi popoln krog........zato se nam ni za bati...zaenkrat....
Razumnež
25. 05. 2017 11.35
+0
POIVRE.... To je res težko razložiti, ker v take kontradiktornosti otrok ne more razumeti.... Take nabuloze so samo v glavah zmešanih forumerašev, ki tumpate eno in isto.
semtvojavest
24. 05. 2017 18.19
+5
muslimani ne obsojajo tovrstnih napadov, če pa že je to tako na pol s figo v žepu. če bi se ljudje v letu 2017 razstreljevali v imenu kristusa in pobijali nedolžne ljudi, bi se kristjani nad tem sigurno zgražali in množično izstopali iz cerkve... ampak pri muslimanih ne, raje v jok in stok kako niso vsi isti in nič krivi... naj dokažejo da niso - javno naj obsodijo take napade, za tiste ki vejo da so radikalizirani naj jih prijavijo itd... če ne bo pomagalo, naj sledi izstop iz islama in naj so enostavno državljani, tako kot vsi ostali. za nobenega ostalega že na daleč ne vidiš kateri religiji pripada... torej je čas da se tudi oni začnejo obnašati stoletju in družbenemu razvoju primerno, saj nismo v srednjem veku! da o tem kakšne imajo pri njih ženske pravice in kaj si mislijo o istospolnih, nevernikih/krivovercih in pedofiliji sploh ne omenjam. lahko si zatiskamo oči, ampak vemo da je v ozadju vsega ideologija islama
proofreader
25. 05. 2017 08.02
+2
Pri nas nekateri desnosučni hvalijo Breivika.
Mikrostruktura
25. 05. 2017 08.06
+1
Najbolj zanimivo je, da tudi športniki in slavne zvezde, ki so muslimani ne pozivaju k prenehanju napadov.
elektroncek
24. 05. 2017 18.14
+1
Ja ... slovenski razvajeni otroci res trpijo
Apostol1
24. 05. 2017 18.07
+0
Tile otroci bodo že preživeli ,bolj me skrbi za otroke iz Sirije ,Jemna ,Nigerije ,pa še veliko je dežel ,kjer ne vejo ali bodo preživeli ali ne , vem da je tole v Angliji tragično in nedopustno ampak to je kaplja v morje proti vsem žrtvam vojn ,izkoriščanja in terorizma po ostalem svetu le novinarji se tule razpucavajo in nič drugega.
trdovrat
24. 05. 2017 21.14
+2
Izbrisan komentar: Apostol, je pa to zelo lepa prilika za določene politične struje, za širjenje strahu med ljudmi! Iz strahu se z določeno "obdelavo" ustvari sovraštvo, naprej je pa vse jasno! Krasen načrt! Za svetovno elito je menda dovolj 500 miljonov sužnjev!
laycan
24. 05. 2017 18.04
+3
ne razumem zakaj bi sploh to otrokom kazal.
myphone
24. 05. 2017 17.50
+4
Multikulti popolnoma različnih ver in z različnimi vrednotami ne more sobivati v sožitju in prej ali slej pride do konfliktov ali celo do podreditve ene kulture drugi.
trumpet2018
24. 05. 2017 17.43
-2
ko sem bil še otrok, kot tile na sliki, sploh nisem gledal televizije, tako da to se da urediti, tudi vsak moderen tv ima starševski nadzor in se lahko tv zaklene , spet levaki norijo z nekimi namišljenimi travmami in zahtevajo "safe space", vidijo namišljene mikro agresije in podobne liberalne neumnosti, ki jih vidijo samo oni.
Apostol1
24. 05. 2017 18.02
+4
Se vidi da nisi gledal tv vsaj po tvojem strankarskem in fake komentiranju nam je to takoj jasno
baubax
24. 05. 2017 17.20
-3
Še boste jokali liberalci. Ampak to ni še nič v primerjavi kaj šele prihaja. Ne bodo teroristični napadi tisti po katerimi boste jokali ampak po nacionalistih , pridejo na oblast in bodo na novo ispostavljali red. Privarčujte vsa sožalja in solze za tiste čease.
Igi31
24. 05. 2017 17.03
+1
dej kolko ljudi so ze pobili zda in eu v arabskem svetu sploh zadnjih 15 let normalno da se mascujejo.
baubax
24. 05. 2017 17.18
+2
Aja in ti se počutiš krivega :D oprani mozek.
semtvojavest
24. 05. 2017 18.07
+2
zanimivo, toliko ljudi so pobili... a prebivalstvo jim strmo narašča... nimajo hrane, zdravil, vode in ostalih osnovnih potrebščin, a razmnožujejo se hitreje kot zajci... tu nekaj ne štima... v EU nas je Evropejcev konstantno približno enako število in to kljub stalnemu množičnemu priseljevanju iz arabskih in afriških držav... zdaj si pa zračunajte sami kako bo izgledala naša prihodnost...
NiVzdevka76
24. 05. 2017 16.59
-5
Hude psihoze....
scar_face
24. 05. 2017 16.52
+8
A vi meni pravite, da je povprečen slovenski otrok tako neumen, da ne razume razlike med Manchestrom in Spodnjim Duplekom? Jaz pa vam povem, da noben slovenski otrok ni tako neumen. Če bomo pametni, bomo te dogodke gledali samo po pop tv-ju, če bomo neumni in bomo politiko gradili v skladu z agendo lastnikov pro plusa, pa se bodo ti dogodki začeli odvijati tudi v Spodnjem Dupleku čez kako desetletje ali 2. Ostra in izredno restriktivna migrantska politika, pa četudi nehumana, je edina pot. Varnost Slovenk in Slovencev bi nam morala biti prioriteta. Mi ljudi iz tretjega sveta pač ne moremo reševati.
DuhSaSjekirom
24. 05. 2017 16.50
+3
Namesto da se oglasi predsednik vlade in začne z dolgoročnim planom ojačanja varnostne strukture države, takojšnjim povečanjem vlaganja v piolicijo in vojsko, trening, izobraževanje, ne, mi ostajamo na nuli, oglaša pa se psiholog. Ni cajt za psihologam cajt je za striktno ukrepanje in zagotovaljanje sredstev da preprečimo karkoli potencialnega. Torej ne, čakamo, pardon, piolitiki čakajo, da se nekaj zgdi, pabomo potemmalo jokali in šele potem bomo ukrepali s kakšnim kratkoročnim ukrepom ker dolgoročnega načrta tko nimamo. Tako v Britaniji, politika je čakala da se kaj zgodi čeprav so vse informacije tam. Pri nas je ranljivost maksimalna, sama sreča šenoben ni nč naredil. SREČA.
dzek.the.ripper
24. 05. 2017 16.26
+4
Luftarji pravijo, da je to nasa krivda in da si zasluzimo. Predlagam en big ass clanek na naslovnici v opravicilo vsem teroristom. Aja, pa dajmo jim vec socialne pomoci, da se bodo lazje "integrirali"
mmmmmmmnnnnnnmmm
24. 05. 2017 16.25
+3
se spomnim kak se nogometaši slikali z begunci sploh oni z madrida..