Slovenija

Klinični center zavrača očitke Mishalyja, da programa ni več

Ljubljana, 12. 06. 2014 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na trditev Davida Mishalyja, da programa otroške srčne kirurgije ni več, so se odzvali v kliničnem centru, kjer pravijo, da trditev ne drži. "Program ne pomeni enega kardiovaskularnega kirurga, temveč ga predstavlja skupina ljudi."

V UKC Ljubljana zanikajo izjave, da programa otroške srčne kirurgije v UKC ni več in da na intenzivnem oddelku starši sami oživljajo otroke. Takšne izjave izraelskega kirurga Davida Mishalya, slovenskega kirurga Roberta Blumauerja in matere deklice, ki je umrla v UKC, Tine Hrastar pa so označili za napačne, neodgovorne in nestrokovne.

Program otroške kardiovaskularne kirurgije ne pomeni enega kardiovaskularnega kirurga, temveč ga predstavlja skupina ljudi, so zapisali v UKC Ljubljana v odgovor na očitke doktor Mishalyja, da programa ni več.
Program otroške kardiovaskularne kirurgije ne pomeni enega kardiovaskularnega kirurga, temveč ga predstavlja skupina ljudi, so zapisali v UKC Ljubljana v odgovor na očitke doktor Mishalyja, da programa ni več. FOTO: Damjan Žibert

Program otroške kardiovaskularne kirurgije ne pomeni enega kardiovaskularnega kirurga, temveč ga predstavlja skupina ljudi, so zapisali v UKC Ljubljana v odzivu na sredino novinarsko konferenco društva Velik srček.

Kar se tiče pediatrov - intenzivistov, ki skrbijo za otroke neposredno po operaciji - v UKC navajajo, da ekipo sestavlja trenutno 11 ljudi, vendar je intenzivna enota multidisciplinarna. To pomeni, da skrbijo za vse otroke z odpovedjo vitalnih funkcij, ne glede na naravo bolezni. Otroci po operaciji na srcu pa predstavljajo po številu približno 20 odstotkov intenzivne dejavnosti.

Ponovno so tudi poudarili, da je primer deklice, ki je umrla januarja letos, predmet policijske preiskave.

Tako navajajo, da imajo vse naštete ljudi, ki so dobro usposobljeni, z izjemo kardiovaskularnega kirurga za otroke. "Razlog, da ga ni, je v tem, da Mishaly, ki je na tem programu v obdobju 2007-2014 zaslužil 1,8 milijona evrov, ni izpolnil pogodbenih obveznosti, da bi v dveh letih izuril dva naša zdravnika," so zapisali. Sicer pa se v UKC, kot navajajo, vrača Janez Vodiškar, usposablja se nov kirurg Miha Weiss, odrasle bolnike s prirojeno srčno napako pa operira ekipa Tomislava Klokočovnika.

Vabljeni k ogledu nocojšnje oddaje Epilog, kjer bodo objavili pretresljive zgodbe staršev, ki si želijo le eno, da zdravniki, ne bi merili svojega ega na hrbtih njihovih otrok.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Niko Cigler
12. 06. 2014 17.34
+6
Dr. Mishali je v prvi vrsti clovek in vrhunski kardio-kirurg, klokacovnik in kompanija pa sodijo le med pokvarjene in nesposobne politike, tam se zbirajo njim podobni, sramota da morajo zaradi njih umirati otrocicki, ki sploh se ugledali niso luc sveta.
ralu
12. 06. 2014 17.08
-3
če zračunate koliko je Mishalay dobil je to 25000€ na mesec in da mu take plače niso več pripravljeni dajat.
Netajkun
12. 06. 2014 16.18
+2
Včeraj sem v Odmevih poslušal oba vpletena . Pregovarjala sta se kaj je kdo naredil ( in vedel ) in kaj ne . Dejstvo je žal tako . Umrl je otrok . 6 dni je ležal v bolnišnici , stanje se mu je slabšalo , dokler . . . . . . . ni bilo prepozno . Nekateri od takrat prisotnih na oddelku ( in vodja ) niso . . . . . ne more biti zdaj kriv tisti , ki ga ni bilo več v bolnišnici in ki naj ne bi predal podatkov o malih bolnikih . Ti so vsem pristojnim dostopni in vedno na voljo .
mertseger
12. 06. 2014 16.17
+4
V bistvu program še obstaja samo izvaja ga nihče več. Pač birokracija
dejgateprat3
12. 06. 2014 15.58
+4
...še to slišim,da je vsega kriv mišali...pol sem pa "rajtam" že tud vse doživel
Jeanus1
12. 06. 2014 15.45
+7
Pokvarjenci, seveda vse laufa kot je treba, predvsem pa zanje, bolniki so šele na zadnjem mestu. Politiki bi rekli, da gre za politični konstrukt, zdravniki pa da gre za zdravniškega. Točno tako, vrhovi belih halj se otepajo vsakršne odgovornosti, že znano in slišano, mafija v belem!
deathbite
12. 06. 2014 15.39
+9
Zakaj so potem prestavili že dogovorjeno operacijo otroka (ker "so nastali finančni zapleti") in sta tuja kirurga odpovedala!