Slovenija

Kje vse so radarji?

Ljubljana, 28. 05. 2009 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
149

Razkrivamo, kje na slovenskih avtocestah ni pametno pohoditi plina. Četudi vas policisti ne ustavijo, lahko v najslabšem primeru izgubite vozniško dovoljenje in na dom prejmete obvestilo o visoki globi.

Lani so stacionarni radarji ujeli skoraj 2500 prehitrih voznikov.
Lani so stacionarni radarji ujeli skoraj 2500 prehitrih voznikov. FOTO: POP TV
Policisti prehitre voznike lovijo zaradi varnosti in ne zaradi glob. Če vozite po omejitvah in predpisih, bo vožnja prijetnejša in predvsem bolj varna. Pa tudi radarjev in posledično tanjše denarnice se takrat ni treba bati.

Na slovenskih avtocestah je 12 stacionarnih radarjev. Po šest ohišij je na Štajerskem in Primorskem, na Gorenjskem so trije, na Dolenjskem pa dva. Na ljubljanskem obroču stoji pred predorom Golovec.

Lani so na kontrolnih točkah Golovec, Lukovica, Trojane, Lopata, Spodnja Polskava, Slivnica pri Mariboru, Tržiška Bistrica, Moste, viadukt Reber, Čatež, Turkova skala, Senožeče, predor Dekani, Vipavski križ in Šempas ujeli 2428 voznikov, zoper osem so podali obdolžilne naloge. Skupno so izdali 2419 plačilnih nalogov.

Prvotni namen: Ne kaznovanje, ampak varnost

Radarji so namenjeni predvsem umirjanju prevelike hitrosti, ki je med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč. V letu 2008 se je zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 4173 ali 18 odstotkov prometnih nesreč. Policisti na splošno opažajo, da se je število prekoračitev na večini kontrolnih točk zmanjšalo, povprečno največ kršitev pa je bilo na kontrolni točki zunaj naselja Senožeče, posebej ob koncu tedna in v času letne turistične sezone.

Poleg globe tudi kazenske točke

Radar fotografira v vetrobransko steklo in registrsko tablico.
Radar fotografira v vetrobransko steklo in registrsko tablico. FOTO: POP TV

Pri radarskih meritvah hitrosti, pri katerih voznika ne ustavijo na kraju prekrška, policija praviloma pošlje lastniku vozila obvestilo o prekršku. Pouči ga, da se lahko izjavi o prekršku. Za prekrške zoper varnost cestnega prometa, ki so storjeni z vozilom in zanje ni mogoče ugotoviti storilca, zakon o varnosti cestnega prometa določa, da se kaznuje lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila. Ta pa se lahko odgovornosti reši samo, če dokaže, da prekrška ni storil.

V praksi ima lastnik vozila praviloma dve možnosti, da se reši odgovornosti: lahko pove, kdo je vozil, lahko pa dokazuje, da je bil v času storitve prekrška drugje (v poštev pridejo razna potrdila, priče in podobno). Ali bo lastnik vozila uspešen pri dokazovanju nedolžnosti, presoja sodišče.

Čeprav je v tovrstnih primerih posameznik kaznovan za prekršek kot lastnik vozila in ne kot dejansko ugotovljeni storilec, to ni ovira za izrekanje glob in drugih sankcij, kot so kazenske točke, prepoved vožnje in prenehanje vozniškega dovoljenja.

Radarji na slovenskih avtocestah (zemljevid iz leta 2007).
Radarji na slovenskih avtocestah (zemljevid iz leta 2007). FOTO: Dars

Kontrolne točke:

Ljubljanski cestni obroč:
Pred predorom Golovec (smer Dolenjska oziroma Primorska)

Štajerski avtocestni krak:
1. Odsek Blagovica - Krtina, počivališče Lukovica
2. Odsek Celje - Arja vas, počivališče Lopata
3. Odsek Vransko - Blagovica, pred predorom Podmilj
4. Odsek Slivnica - Fram, pred razcepom Slivnica
5. Odsek Sl. Konjice - Dramlje, pred viaduktom Slatina
6. Odsek Fram - Sl. Konjice, počivališče Polskava

Dolenjski avtocestni krak:
1. Odsek Malence - Šmarje Sap, viadukt Reber
2. Odsek Drnovo - Brežice, pred mostom čez Krko

Primorski avtocestni krak:
1. Odsek Postojna - Unec, viadukt Ravbarkomanda
2. Odsek Vrhnika - Logatec, vrhniški klanec
3. Odsek Razdrto - Senožeče
4. Odsek Kozina - Črni kal, pred predorom Kastelec
5. Vipavska hitra cesta, odsek Ajdovščina - Selo, pokriti vkop Vipavski križ
6. Vipavska hitra cesta, odsek Selo - Vogrsko, postajališče Šempas

Gorenjski avtocestni krak:
1. Odsek Lipce - Vrba, pred galerijo Moste
2. Odsek Kranj zahod - Podtabor, pred viaduktom Tržiška Bistrica
3. Odsek Kranj zahod - Podtabor, pred viaduktom Tržiška Bistrica

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tami_Tiia
28. 06. 2009 16.03
+2
TISTI KO POTPIRATE NORO KAZNOVANO POLITIKO KOBOSTE KAZNOVANI TAKRAT SE BOSTE SPAMENTOVALI ČE SE BOSTE ???????????;
Insignia90
29. 05. 2009 17.19
SAMO GLEJTE ZAKAJ JAZ MORAM TAK DRAGO PLAČAT ZA VINJETO POL PA NE MOREMO SKOZI PO AVTOCESTI VOZIT 130 KM/H MISLIM SAJ SEM PLAČO ZATO DA LAHKO 130 KM7H VOZIM SAMO KAJ KO JE NAŠA VLDA KI JI JE KAO FUL MAR ZA NAS DRŽAVLJANE ZASRALA CESTO IN LAHKO SAMO V PRODORIH VOZIMO 60 KM/H PA IZ KOGA SE ONI NORCA DELAJO ZIDAR-JEVEM SCT-JU PLAČUJEMO GROMOZANSKE ZNESKE A ONI NISO SPOSOBNI NARET AVTOCESTE KOT JE TREBA MISLIM HALO 130 KM/H BI MOGLI BITI SKOZI VSE PREDORE AL PA VSAJ 100 KM/H IZVEN PREDORA PA VSEKAKOR 130 KM/H NE PA DA VSAKIH PAR METROV VIDIM TABLO ZA 100 KM/H glejte realno v kapitalizmu je kdro plača tisti pije koga bi pa jaz ogrožal če zahtevam borih 130 km/h po celotni avtocesti od MB do LJ oz od MB do KOPRA ????????????!!!!!!!!!!!!!!!!
Insignia90
29. 05. 2009 17.13
SAMO POGLEJTE ZAKAJ SAMO NA AVTOCESTAH KO PA JE VELIKO NASREČ NA NAVADNIH MAGISTRALNIH, TRANZITNIH IN LOKALNIH CESTAH.....IPD
Insignia90
29. 05. 2009 17.12
+1
Gre jim sam za zaslužek ne pa za varnost. Nevarni niso tisti ki vozijo 150 al pa 180. Ampak tisti ki ne vejo zakaj so na avtu ogledala, zakaj smerokazi, tisti ki majo kompleks manjvrednosti ker imajo slabši avto od tistega, ki ga prehiteva, tisti ki vozijo pijani in pod vplivom drugih substanc pa še bi jih lahko našteli. Aja pa tisti ki vozijo po ac 60 S TEM DELOM TVOJE IZJAVE SE POPOLNOMA STRINJAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Insignia90
29. 05. 2009 17.10
smajli000 28.05.2009, 16:19 8 ČE bi bila na prvem mestu varnost, potem bi investirali v infrastrukturo, ki dviguje varnost ne pa le v radarje: pogosti obvestilni panoji, varnostne ograje, sistem za avtomatsko "obveščanje GPS naprav" za probleme, kvaliteten asfalt (da ni luknje po 1 letu in del na cesti nonstop), osvetljenost avtocest na problematičnih odsekih, "pojoče črte" da te opozori da si blizu roba cestišča.......... Sploh pa 1 radar in postavitev po moje stane enako kot 1 zapornice čez želežniške tire. Naj najprej vse prehode zavarujejo, potem pa radarje kupujejo. Tisti, ki pride domov in ga čaka fotka je lahk srečen v primerjavi s tistim, katerega fotografija se znajde le v časopisu, ker je spregledal vlak in nikoli domov ni prišel. SE POPOLNOMA STRINJAM TO JE GLAS RAZUMA DOBRO RAZMIŠLJAŠ ISTO JAZ ŽE NEVEM KOLIKO LET GOVORIM DA NAŠI DRŽAVI ZA NAŠO VARNOST NA CESTI FIGO MAR KER ŠE VSEH ZAPORNIC NI POSTVALA RECIMO EN KRAJ BLIZU PTUJA MISLIM DA ŠE DO ZDAJ NIMA PA SO NEVEM KOLIKOKRAT SE POJAVLI V MEDIJAH !!!! RADARJI SO POVEČINI PREDVSEM ZATO DA POLNIJO DRŽAVNI PROPRAČUN ČEPRAV PAČ PRIZNAM DA PONEKOD SO PA MOGOČE POTREBNI......
Insignia90
29. 05. 2009 17.05
Hochschtapler 29.05.2009, 00:05 -2 Kazni pa so vsekakor nekajkrat prenizke, izterjava pa neučinkovita. KAJ TE S TABOM JE KAJ SLUČAJNO IMAŠ PREVEČ DENARJA TE MI DAJ DENAR ČE NE VEŠ ZN NJIM KAM ČE SI ŽE TAKI BOGATUNČEK.... KAJ SI TI NOR DA BOM JAZ ŠE DODATNO PLAČEVAL DRŽAVO TAKO ALI TAKO IMAMO PREVISOKE DAVKE IN NIZKE PLAČE !!!!!!
Insignia90
29. 05. 2009 17.03
ETO SEM SI ŽE SKOPIRAL !!!!!! HVALA VAM !!!!
Insignia90
29. 05. 2009 16.59
ETO KONČNO NEKAJ PAMETNEGA IN KORISTNEGA HVALA VAM 24 UR SVAKA VAM ČAST TAKE NOVICE RABIMO, DA SE VOZNIKI LAHKO NA TO PRIPRAVIMO !!!!!!!!! ŠE VEČ TAKŠNIH NOVIC S KORISTNO VSEBINO IN INFORMACIJAMI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Foen
29. 05. 2009 14.56
-1
pa koji k.... objavlate kje so radarji, pol pa stokate k je tolk nesreč?????????????????? valda bo folk na tistem odseku upočasnil.k bi bli im be ci lni!!!!KVA BOSTE CELOTNE DOLŽINE CEST Z RADARJI NA KONCU POKRIL? namest drazga radarja pol raj naredte hitrostno oviro k bo hitrost zbila na predpisano. pa je. za ceno enega kubika asfalta/betona. mentalna zaostalost in želja po zaslužku pri preprodaji radarjev je huda reč.
nekdo...
29. 05. 2009 12.25
Ma ja in kaj so s tem dosegli? Debiln folk bo še večkrat na levi špuri iz 130 bremzal na 100 in povzročil še kakšno prometno nesrečo zaradi PRENIZKE hitrosti in potem bo policija ugotovila da je šlo za PREVISOKO hitrost. Gre jim sam za zaslužek ne pa za varnost. Nevarni niso tisti ki vozijo 150 al pa 180. Ampak tisti ki ne vejo zakaj so na avtu ogledala, zakaj smerokazi, tisti ki majo kompleks manjvrednosti ker imajo slabši avto od tistega, ki ga prehiteva, tisti ki vozijo pijani in pod vplivom drugih substanc pa še bi jih lahko našteli. Aja pa tisti ki vozijo po ac 60
Hochstapler
29. 05. 2009 00.05
-4
Kazni pa so vsekakor nekajkrat prenizke, izterjava pa neučinkovita.
Hochstapler
28. 05. 2009 23.35
-3
Tole pa mi je všeč. Narod je potrebno nadzirat in kaznovat. Ljudje so srečni le če čutijo trdo roko in s tem občutek moči svoje oblasti. Ljudje so za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, njihov hrbet je biča vajen in biča željan. Če imajo ljudje preveč svobode, zopet hrepenijo po okovih.
miha_321
28. 05. 2009 23.13
-1
Poglejte saudovo arabijo. Vsakič ko greš prehitro ti odsekajo en prst. Grob pristop ampak deluje. S tem netotalitarnim sistemom ne bo nihče nikoli nič dosegel pa so lahko radarji na 10 metrov.
Drago Kurnik
28. 05. 2009 22.03
Ne vem kako to, da ti isti naši vozniki, ki naprimer peljejo po nemčiji so tako solidni in vozijo po predpisih, je moj kolega vozil na dopustu v sloveniji skoraj vsaki dan pod vplivom alkohola, ko je prišel nazaj v nemčijo ni bil nikoli pod vplivom alkohola za volanom, pa sem mu rekel kako pa je rekel veš tukaj je pa drugače, tako bi moralo biti tudi pri nas !!
pudelj
28. 05. 2009 18.33
seveda gre tu samo za zaslužek to je največja bedarija kar so jo lahko naredili.... domov bodo dobili račune tisti ki peljejo po avtocesti 140, ali 150, namesto tisti ki dirkajo po vaseh in lokalnih cestah bolje 100 položnic po 40 evrov, kot pa stat na lokalni cesti cel dan ter ulovit 3 ki grejo 100 namesto 50 tako pač to danes je......
g.Corleone
28. 05. 2009 18.00
WTF?! Ta članek je že bil objavlen.
Danijel Unger
28. 05. 2009 16.27
+1
EDEN IZMED TEH RADARJEV JE TUD NA VANČA VASI...
Danijel Unger
28. 05. 2009 16.26
+2
...GRE JIM LE ZA ZASLUŽEK...
smajli000
28. 05. 2009 16.19
ČE bi bila na prvem mestu varnost, potem bi investirali v infrastrukturo, ki dviguje varnost ne pa le v radarje: pogosti obvestilni panoji, varnostne ograje, sistem za avtomatsko "obveščanje GPS naprav" za probleme, kvaliteten asfalt (da ni luknje po 1 letu in del na cesti nonstop), osvetljenost avtocest na problematičnih odsekih, "pojoče črte" da te opozori da si blizu roba cestišča.......... Sploh pa 1 radar in postavitev po moje stane enako kot 1 zapornice čez želežniške tire. Naj najprej vse prehode zavarujejo, potem pa radarje kupujejo. Tisti, ki pride domov in ga čaka fotka je lahk srečen v primerjavi s tistim, katerega fotografija se znajde le v časopisu, ker je spregledal vlak in nikoli domov ni prišel.
jbt30
28. 05. 2009 16.00
naj nam ta drzava pobere izpite pol pa naj nas se vzdrzuje delam 100.000 km letno to je narjeno sam za kasirat ne pa za varnost