Slovenija
Oglas

Kje prihraniti?

Ljubljana, 07. 01. 2013 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Recesija ni samo pojem, pač pa dejstvo in primorani smo razmišljati o zmanjševanju stroškov na vsakem koraku. Velik korak v zmanjševanju stroškov je prav zmanjšanje stroškov pri pogonskem gorivu.

Izberite »avtoplin«

Ker alternative, kot so hibridna vozila in električna vozila, še zdaleč niso cenovno dostopne vsakomur ali pa ne zadovoljujejo njegovih potreb (zlasti domet električnih vozil), je v današnjih časih cenovno najugodnejša, ekonomična in obenem okolju prijazna rešitev predelava avtomobila z bencinskim motorjem na plinski pogon. Investicija za predelavo vozila se dejansko odplačuje sama iz prihrankov, saj vozite tudi do 50 % ceneje (v primerjavi s bencinskim pogonom) in se pri povprečni vožnji (15.000–20.000 km/letno) povrne tudi v manj kot enem letu. Prihranek si lahko izračunate tudi sami.

Splošno o »avtoplinskih« sistemih

Alternativni pogonski viri za avtomobile so v želji po ekološkem ohranjanju našega planeta vse bolj iskana in cenjena rešitev. Med t. i. okolju prijazno pogonsko tehnologijo se uvrščajo tudi vgrajeni plinski sistemi v avtomobile, v splošnem žargonu tudi bolje poznan kot »avtoplin«. »Avtoplin« je alternativno gorivo, ki je po opravljenih statistikah trenutno najbolj ekonomično, obenem pa tudi zelo ekološko. Pri izgorevanju utekočinjenega naftnega plina (UNP) nastaja manj emisij kot na primer pri izgorevanju bencinskega ali dizelskega goriva. »Avtoplin« se je uveljavil kot najpomembnejša in najbolj razširjena alternativa klasičnim gorivom, trenutno ga tako uporablja že več 10 milijonov avtomobilov po vsem svetu. Tudi v Sloveniji je »avtoplin« deležen, zaradi strmega naraščanja cene dizelskega in bencinskega goriva, vse večjega zanimanja. Tako ga lahko že danes polnimo na več kot 85 črpalkah po vsej Sloveniji, to število pa se še povečuje. Tudi drugje po Evropi je »avtoplin« precej razširjen, tako je aktualen podatek, da je v Evropi možno »avtoplin« točiti na več kot 8000 črpalkah, od tega jih je kar 2000 v sosednji Italiji.

Prednosti predelave na »avtoplin«

Žal je še zmeraj veliko ljudi mišljenja, da s predelavo bencinskega motorja na plinski pogon temu škodujemo, čeprav so razne raziskave in praktični preizkusi dokazali ravno nasprotno. Pri predelavi bencinskega motorja na plinski pogon, ne le da zmanjšamo stroške goriva tudi do 50 % ter hkrati prispevamo svoj delež k varovanju okolja z bistveno manjšimi izpusti CO2, dokazano pa je, da pri tem poskrbimo za kar do 35 % daljšo življenjsko dobo motorja, tišje in mirnejše delovanje …

Motor, predelan na plinski pogon. (Foto: arhiv naročnika)
Motor, predelan na plinski pogon. (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Varnost »avtoplinskih« sistemov
Na področju varnosti »avtoplinskih« sistemov je bilo v Evropi opravljenih veliko testiranj, kateri pa so pokazali, da so »avtoplinski« sistemi izredno varni. Tudi ADAC je opravil testiranja, ki dokazujejo, da je strokovno vgrajen »avtoplinski« sistem, ki izpolnjuje stroge norme 67 R 01, izredno varen. V primeru prometne nesreče je vgrajeno večstopenjsko varovanje plinske instalacije z elektroventili, kateri ob preboju ali poškodbi katere od napeljav zaprejo dovod plina, rezervoar pa zaradi svoje čvrstosti celo pomaga preprečit večje poškodbe. V primeru požara na vozilu je plin prav tako veliko varnejši od bencina, saj se za razliko od le-tega ne razlije in plameni ne zajamejo celotnega vozila naenkrat, pač pa preko varnostnega ventila izgoreva postopoma ter v usmerjenem plamenu.

Rezervoar, nameščen v prostor, namenjen rezervnemu kolesu. (Foto: arhiv naročnika)
Rezervoar, nameščen v prostor, namenjen rezervnemu kolesu. (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Vgradnja »avtoplinskega« sistema zajema

- LPG-rezervoar toroidne (nameščen v prostor rezervnega kolesa) ali cilindrične (nameščen v prtljažni prostor) oblike z večfunkcijskim ventilom;
- polnilno mesto (načeloma se vgradi pod vratca obstoječega polnilnega mesta);
- dovodne plinske cevi;
- injektorje;
- filter tekoče faze in filter plinaste faze;
- krmilno enoto – računalnik za nadzor delovanja vbrizga;
- nadzorno stikalo (nameščen na armaturno ploščo), za nadzor stanja goriva ročni preklop med gorivi (preklop je sicer avtomatski, ročni preklop se uporablja le v primeru težav pri delovanju »avtoplinskega« sistema).

Eko plini

Podjetje Eko Plini, d. o. o., je razširjena veja podjetja Ribičija, d. o. o., ki se izredno uspešno in dolgoročno ukvarja z gostinstvom in energijo. V letu 2012 smo prejeli tudi certifikat Zaupanja vrednega podjetja. V samem razvoju smo dejavnost energije prenesli na podjetje Eko plini, ki se ukvarja tudi z distribucijo utekočinjenega naftnega plina za potrebe »avtoplina«, industrije in potrebe ogrevanja direktno in po izredno aktualnih cenah, saj vršimo dobave direktno iz rafinerij do končnega potrošnika brez skladiščenja in vmesnih posrednikov. Zaradi kompleksne ponudbe smo v letu 2011 začeli tudi vgradnjo »avtoplina« v vozila. V letu 2012 smo začeli tudi proizvodnjo mobilnih plinskih črpalk.
Mobilna plinska črpalka EKO PLINI. (Foto: arhiv naročnika)
Mobilna plinska črpalka EKO PLINI. (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Zaradi strokovne vgradnje »avtoplinskih« sistemov so se naši vgrajevalci na ustreznih vrhunskih šolanjih usposobili za vgradnjo »avtoplinskih« sistemov 4 svetovno priznanih proizvajalcev (Atiker (TUR), Emmegas (ITA), Europegas (POL) in GFI (ITA), obenem smo pa tudi generalni uvozniki proizvajalca Atiker in GFI za območje Slovenije. Za omenjene proizvajalce smo se odločili, saj uporabljajo napredno tehnologijo hlajenja/mazanja ventilov VSR (Valve Seat Recession). Zaradi omenjene tehnologije ti sistemi ne potrebujejo dodatnega sistema mazanja in maziva, nakup katerega le zmanjšuje prihranke. V mesecu januarju lahko svojim strankam ponudimo sisteme proizvajalca Atiker po izredno aktualni ceni od 999,00 € (za 4-cilindrske motorje), saj nam je omenjen proizvajalec priznal dodatne popuste na nabavno ceno »avtoplinskega« materiala. Sisteme tega proizvajalca smo uspešno vgradili v avtomobile zelo široke palete od »majhnih« mestnih avtomobilov in vse do velikih enoprostorcev in terenskih vozil. Vsem našim strankam pa seveda nudimo tudi celotno podporo po sami vgradnji.

Podjetje Atiker ima dolgoletno tradicijo proizvodnje »avtoplinskih« sistemov, kateri posedujejo vse ustrezne certifikate za vgradnjo in vpis homologacije za Slovensko oz. Evropsko tržišče. Je hkrati eno redkih podjetij, kjer izdelujejo vse potrebne dele za predelavo vozila (od injektorjev, rezervoarjev, krmilnih enot … pa vse do dovodnih cevi, raznih objemk …) sami oziroma v sklopu lastne proizvodnje, kar je za raznolikost tipov avtomobilov, v katere omenjene sisteme vgrajujemo, zelo pomembno. Podjetju je kot prvemu na svetu (kljub velikemu prizadevanju konkurence) uspelo na »avtoplin« predelati celo pravi super športni avtomobil lamborghini gallardo, s čimer so postavili nove mejnike na področju »avtoplina«.

V naši servisni enoti, ki je v Mariboru, smo prepričani, da smo pravi naslov za kakovostno in cenovno ugodno predelavo vašega vozila na »avtoplin«, zato ne odlašajte in rezervirajte svoj termin vsak delavnik med 8. in 16. uro na brezplačni telefonski številki 080 80 96, v kolikor imate dodatna vprašanja, pa smo vam z veseljem na razpolago na http://www.ekolpg.si/Kontaktirajte-nas.html.

Kje prihraniti?
Kje prihraniti? FOTO:


Tržaška cesta 39, 2000 Maribor
080 80 96
Team EKO PLINI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou