Slovenija

Zidar in Penko v rokah policije

Ljubljana, 29. 06. 2008 19.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.M./N.D./STA/V.Č./N.J.
Komentarji
146

Prvega moža SCT Ivana Zidarja in Boštjana Penka so pridržali na policijski postaji Moste. Policija je potrdila, da je pridržala dve osebi zaradi suma gospodarskega kriminala.

Zidarja so pripeljali na policijsko postajo Moste.
Zidarja so pripeljali na policijsko postajo Moste. FOTO: Damjan Žibert
Policija naj bi jutri opravila hišne preiskave in preiskave poslovnih prostorov. Zidarjev službeni avtomobil so kriminalisti zapečatili in odpeljali neznano kam.

Policija je potrdila, da je pridržala dve osebi zaradi suma gospodarskega kriminala. Da gre za prvega moža SCT Ivana Zidarja in Boštjana Penka, ni več skrivnost. Penku, ki je bolj znan kot tožilec, ki je odstopil od primera Orion, se jutri izteče mandat vrhovnega državnega tožilca.

Po zaslišanju, ki je potekalo na sedežu oddelka za gospodarski kriminal, so Penka okoli 22. ure pripeljali na policijsko postajo Moste. Okoli 23. ure se mu je pridružil tudi Zidar. Izpuščena naj bi bila že jutri.

Zaseda v Ljubljani

Policija naj bi iz vrha SCT dobila namig o današnjem sestanku, je poročala nacionalna televizija. Zidarja so policisti pridržali na Neubergerjevi ulici v Ljubljani, in sicer v bližini poslovnih prostorov SCT Inženiringa. Zidarja so pridržali, ko je bil v službenem avtomobilu, bil pa naj bi na poti na Dunaj, kjer naj bi si ogledal finalno tekmo evropskega nogometnega prvenstva. Zidarjev službeni avtomobil so kriminalisti zapečatili. Hitro so ga odpeljali neznano kam.

V Župančičevi jami v Ljubljani, kjer sta se sestala Zidar in Penko, naj bi bil tudi odvetnik Damjan Mihevc, sicer predsednik nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav, je poročala POP TV. Mihevc je že zanikal, da bi bil na omenjenem sestanku, saj naj bi dan preživel s svojo družino.

Penko naj bi se te dni pridružil odvetniški pisarni Nine Zidar Klemenčič, ki je sicer odvetnica predsednika vlade Janeza Janše v tožbi zoper Antona Ropa. Zidar Klemenčičeva je to informacijo že zanikala.

'Ne moremo povedati, koga smo pridržali'

Ivan Zidar
Ivan Zidar FOTO: Damjan Žibert

"Kriminalistična policija danes izvaja konkretne operativne aktivnosti usmerjene v preiskovanje težjih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. V zaključni akciji, ki poteka na območju Policijske uprave Ljubljana je bila dvema osebama odvzeta prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete. Več informacij bo posredovanih, ko bodo izvedena vsa nujna preiskovalna opravila," je za 24ur.com sporočil tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija.

Zloraba položaja?

Boštjan Penko
Boštjan Penko FOTO: Dare Čekeliš

Priprtje naj ne bi bilo povezano z afero "Čista lopata", ampak naj bi bilo povezano z Zidarjevim nakupom nepremičnine v Fiesi. Pri nakupu naj bi zlorabil položaj, družbo SCT pa oškodoval za približno 122.000 evrov. Morebiten razlog za priprtje je tudi utaja davkov s pomočjo t. i. 'missing trader' podjetij, pri katerih je izterjava davščin zaradi težke sledljivosti odgovornih oseb izjemno težka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
30. 06. 2008 18.52
Myshka odvisno kaj napišeš == LOL
Myshka
30. 06. 2008 18.47
Se tukaj brišejo komentarji?
samo3
30. 06. 2008 18.20
POLITIKA DELA "TAJKUNE" IN POLITIKA SE JIH ŽELI REŠIT.Malo sem razočaran nad gospodom Penkom ,da ga lahko takšna malenkost kot je spektakularna aretacija vrže iz tira na tak način da spušča solze .Zapušča namreč slabo plačano delo državnega uradnika in prehaja v podjetnika zato se mu ljudje maščujejo.Bolj kot so aretacije spektakularne več kot je represije manj je dokazov .lp
samo3
30. 06. 2008 18.20
POLITIKA DELA "TAJKUNE" IN POLITIKA SE JIH ŽELI REŠIT.Malo sem razočaran nad gospodom Penkom ,da ga lahko takšna malenkost kot je spektakularna aretacija vrže iz tira na tak način da spušča solze .Zapušča namreč slabo plačano delo državnega uradnika in prehaja v podjetnika zato se mu ljudje maščujejo.Bolj kot so aretacije spektakularne več kot je represije manj je dokazov .lp
starasablja
30. 06. 2008 16.45
exim, če sem jaz nagec si ti s tistim pokracanim papirjem popolnoma gol.
Prvo Borec
30. 06. 2008 16.09
Saj ni važno, kaj piše, ampak kako občutiš vse to vladanje na svojem žepu. Ko hodim v trgovino, sploh več ne vidim starih zamaščenih nalepk s cenami, ampak samo še nove. Ko grem na net, so same scam strani in na te strani sploh ne obvešča naša policija, no razen tistih Nigerijcev, ampak čudno, ko sem se pogovarjal z Nigerijcem, mi je lepo rekel : Dokler niste prišli Vi belci, sploh nismo imeli goljufov in prevar ter izkoriščanja. Ne bi tudi nič rekel pri nas, ampak v socializmu so nam veš čas dopovedovali : Delamo za boljši jutri !! Kje je ta boljši jutri ??? Za nekoga od izbranih, ampak ne za delavski razred Slovenije. Bili mso že na višku svoje moči in smo dovolili, da so mas nategnili s to demokracijo, ampak večje demokracije ne poznam, kot sem jo poznal pred 90 letom. Pa o tem pisat je brez veze, ker je bilo preveč lepo, da bi bilo resnično. hakikak ali se splača ?? Enkrat bomo šli k Eximu, pa mu bomo pojedli vse jagode, on pa bo medtem pel Slovenci kremeniti, le stopimo v korak, da osvobodimo svoj domači prag! Čez gore, polja, po svetu naj doni: Slovenija junaška, svobodna bodeš ti! Mladen'či, mladenke, vi, starci in žene, za svobodo našo, vsi naj se bore! Čez gore, polja, po svetu naj doni: Slovenija junaška, svobodna bodeš ti! Svoboda res je zlata, svoboda nam je vse, zanjo, če bo treba, vsakdo naj umre! Čez gore, polja, po svetu naj doni: Slovenija junaška, svobodna bodeš ti! Janšiste vse zatrimo, očistimo zemljo, da si izgradimo Sloven'jo združeno! Čez gore, polja, po svetu naj doni: Slovenija junaška, svobodna bodeš ti!
hakihak
30. 06. 2008 15.51
exim še to ali piše v reporterju za vse ali samo za tiste ki to hočejo? LEVAKE PO TVOJE MISLIM
hakihak
30. 06. 2008 15.49
ej exim ne odnehaš , a veš, zakaj imajo amerikanci mir, zato ker so take indijance kot si ti zaprli v rezervate, vidiš to bi morali narediti že leta 45 pa bi bilo vse ok. ker so jih pač šli pobijat (da se ve sem proti temu in to obsojam), zato se pa najdejo takšni mohikanci kot si ti. upam pa da se bodo folku odprli možgani in bodo začeli razmišljat kot civiliziranci brez levih desnih zgornih in spodnjih. lulček
exim@t-2.net
30. 06. 2008 15.32
stara sablja: ej, nagec, vzemi revijo Reporter, pa boš marsikaj zvedel. Tudi to, kdo so levaki. Hja, je že tako: tebi se ni treba delati norca, ker to si.
resslovenka
30. 06. 2008 15.22
Dober dan želim vsem Samo to sem hotela povedati - če bi mi/vi sodržavljani imeli toliko denarja, kot ga imajo tile tajkunski maharji, se verjemite mi, ne bi bali nobenega pregona v tej državi. Pravica ima zavezane oči, vidi le kakšnega reveža, ki je kje kaj dolžan in ne more odplačati svojih dolgov, ker je ne po svoji krivdi ostal brez zaposlitve. Da pa ne bi naštevali vseh, ki so državo tako ofrnažili z utajo davkov, da kar smrdi in svoje barabije skrivajo za imeni ta hip najbolj uglednih odvetnikov. Žalostno zares žalostno.
starasablja
30. 06. 2008 15.12
exim navajaš ideologijo proti kateri praviš, da nimaš nič??? Sodiš pa v sedajnjo JJ (kdor ni znami,je proti nam). Tudi tebi ni nič mar za sočloveka, dokaz je, tvoje zmerjanje in opazke. Verjamem, da te skrbi tvoj vnuk, ne pa sosedov.
hakihak
30. 06. 2008 15.00
za informacijo exim: JJ ali drugače naš predsednik vlade je bil kot elita eden od izbrancev za dolancovo politično šolo, kamor si prišel samo kot res izbranc ali pa s priporočilom ZKS-a. vsako leto je peš vodil svoje mišlenike v JAJCE. tolk je rdeč in levak da bolj ne more bit. zato mi ne nakladaj o kučanih in ne mešaj ga z kardeljem, dolancem... si pa ti po moje tud, zato tolk pluješ po njih, A SO TE RAZOČARALI, TI NISO PUSTILI ZRAVEN , TI BOGI TI. KR MAL SE POMOLČKAJ PA BO!!!
hakihak
30. 06. 2008 14.52
HVALA PRVOBOREC ENAKO TODI TEBI!!!!!!!!!!
hakihak
30. 06. 2008 14.50
exim pozabu si povedat, da je bil tudi JJ LEVAK IN TO NAJVEČJI SLOVENSKI PO KARDELJU BUTL
killi-123@hotmail.com
30. 06. 2008 14.19
Prašek, se zahvaljujem.
killi-123@hotmail.com
30. 06. 2008 12.36
Kako naj se rešim ponavljajočega se vpisovanja gesel?
Prvo Borec
30. 06. 2008 11.08
killi-123 pa saj To pravim !! Na forumu sem zasledil, da so dom naredili s prostovoljnim delom delavci Tehnike, sedaj pa je od Zidarja. Poklicati morilca od Đinđiča, pa je. Bo imel dela 2 leti. Z našo policijo ni nič in s tožilstvom, saj sam vidiš. Srbijanci ulovijo lopove, mi pa nič od nič. Znamo samo obsoditi malo pijane Slovence, ko se vozijo nepripeti v avtu.
killi-123@hotmail.com
30. 06. 2008 10.56
PrvoBorec, mater si nastrojen. Poleg toliko pravnikov,kot jih ima, težko da bo kaj iz tega.
Ranunculus
30. 06. 2008 10.55
manjakranjc Super, če str(e)miš k temu, da vsem Slovencem osvetliš pot, jo lahko do te mere, da se boš lahko odrekla samopoveličevalnim stavkom, kot so: s te pozicije, kjer sem jaz... če bi vedeli to, kar vem jaz... manjka vam poznavanje dogajanj... itd. Vsi podatki namreč niso javni oziroma celo proimerni za objavo, tako da s filozofskega vidika večina na tem forumu ne ve, kako in če sploh se sliši padec drevesa v gozdu, ker nas ni zraven in ne vemo, če so nam povedali resnico. Ja za bolj inteligentne in z dobrim spominom, ki znajo med seboj povezovati dogodke v razponu 30 let je mogoče res proičakovati, da zadeve razumejo, večina ostalih pa je vsaj delno, če že ne močno podvržena manipulaciji. In tudi iz tvojih izjav se večinoma vidi, kdaj so objektivne in kdaj močno obarvane, tako da se niti na tvoje informiranje ni vedno zanesti. Aja, Zidar... Rdečkar, ki se je spreobrnil v hinavskega podanika RKC... ni potrebe po izgubljanju besed.
Prvo Borec
30. 06. 2008 10.51
manjakranjc meglo Vi ustvarjate se Ti ne zdi ?? Prašek kaj je ata, Kaj Ti ne želim nekaj dobrega : Sam z Manjo ?? LOL Ni kriv, če se mu želi dokazati !!!??? Slovenski jezik je zelo lep in zelo veliko je pojmovanja določenih besed.