Slovenija

Kje bo Šturm dobil 520 milijonov?

Ljubljana, 16. 07. 2008 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Zares so kritični do Šturmovega predloga zakona o povrnitvi škode iz 2. sv. vojne, ki bi državni proračun obremenil za 520 milijonov evrov.

V poslanski skupini opozicijske Zares po torkovi predstavitvi predloga zakona o povračilu premoženjske škode iz druge svetovne vojne ugotavljajo, da je iz izjav ministra za pravosodje Lovra Šturma "več kot razvidno, da gre zgolj za še eno od predvolilnih obljub na zelo trhlih nogah".

Nemogoče je, da bi bil lahko zakon v državnem zboru sprejet še v tem mandatu, menijo v stranki Zares.
Nemogoče je, da bi bil lahko zakon v državnem zboru sprejet še v tem mandatu, menijo v stranki Zares. FOTO: Kanal A

Navajajo, da po Šturmovih izjavah "še ni jasno, od kje bi obljubljene vojne odškodnine sploh črpali". Minister je namreč dejal, da bi to moral določiti poseben zakon, pojasnil pa je tudi, da bi verjetno šlo za izplačilo v obliki nekakšnih certifikatov.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost v imenu poslanske skupine Zares zapisal njen vodja Matej Lahovnik, je poleg tega "zelo neokusno", da minister Šturm uresničitev obljube nalaga prihodnji vladi, saj je povsem nemogoče, da bi bil lahko zakon v državnem zboru sprejet še v tem mandatu (predlog zakona se namreč lahko obravnava zgolj po rednem postopku).

Zares: Neprimeren trenutek za zakon

Opozarjajo, da zaenkrat ni niti realnega vrednotenja vojne škode niti realnega števila oškodovancev. Prav tako ni jasno, koliko časa bi potrebovali za zbiranje relevantnih podatkov, da bi to ocenili.

V poslanski skupini Zares tudi ocenjujejo, da je Šturm za predstavitev zakonskega predloga izbral zelo neprimeren trenutek. "Absurdno je namreč obljubljati 520 milijonov evrov za povračilo škode iz vojnega obdobja izpred več kot šestdeset let, medtem ko še ni jasno, kako bo država denimo zagotovila sredstva za odpravo škode, ki je nastala v teh dneh zaradi hudih neurij," je zapisal Lahovnik.

Ob tem pozdravljajo ministrovo odločitev, da je iz prvotnega predloga zakona izključil poplačilo škode tudi pravnim osebam in je omejil višino povračila premoženjske vojne škode (in sicer na največ 150.000 evrov za posameznega oškodovanca). Kljub temu po njihovem mnenju ostaja odprtih še veliko vprašanj, zaradi katerih novega besedila predloga zakona nikakor ne morejo podpreti.

Predvsem pa po njihovem ostaja odprto vprašanje, kje bi država dobila denar za poplačilo vojne škode. Predlog zakona namreč določa, da se povračila, ki se izplačujejo po tem zakonu, zagotovijo s stvarnim in drugim premoženjem države, ki ga vlada po posebnem zakonu s posebno pogodbo prenese na Slovensko odškodninsko družbo ter po načinu oz. oblikah izplačevanja, določenem v posebnem zakonu.

Prepričani so, da se s temi škodami ne sme obremeniti državnega proračuna oz. davkoplačevalcev. "Republika Slovenija tudi ni pravi naslovnik za povračilo premoženjske škode, ki jo je povzročila okupatorska vojska v drugi svetovni vojni. Vztrajati bi morala pri stališču, da je odškodnino dolžna povrniti predvsem Zvezna republika Nemčija," še menijo v poslanski skupini Zares.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 07. 2008 17.59
Ti iz Zares so sposdobni zakuhati še tretjo svetovno vojno, saj je očitno, da jim še za drugo ni mar, mi pa še posledic prve nismo rešili, kje so odškodnine za potomce tistih, ki so s eborili v Galiciji in na Soški fronti, ne spominjam se, da bi kaj dobili!!
MATIJASS
17. 07. 2008 16.48
Zaresovcem se trpljenje ljudi v drugi svetovni vojni ne zdi vredno nič. Toliko o njihovem socialnem čutu. Res dobra popotnica za jesenske volitve.
manjakranjc@hotmail.com
17. 07. 2008 12.06
Dan, No to kar je je očitno perverzno je to, da bi socializem in komunizem v Sloveniji z lahkoto lahko uvrstili v rigidno ego stanje primerljivega "staršu". Saj jim gre za ohranjanje zgodovine kot idealne, tradicije, fevdov, kapitala, rent ( to, da so njihovi vedno na pozicijah). A v večja moč pri njih je še vedno egostanje "nedoraslega otroka"::napihovanje iluzij, utopij, sanjarjenje, nezmožnost delovnega ustvarjanja. Tak sistem, ki ga vodijo levičarji je kot rak rana: sami sebe jedo - dokler ni tako velike revščine, da vse propade ( npr.balkanske države). M.K
sabina40
17. 07. 2008 11.31
MK kaj pa imajo izbrisani z vojnimi oškodovanci...? Manja, spet si nekaj živčna, kaj te je župnik slabo nabris....HI,HI..............
yukatan
17. 07. 2008 08.18
No, pa se je zacelo: manja ze omenja izbrisane - 1. karta v predvolilnem boju. 2. karta bo verjetno to, kako nas Hrvati ogrozajo, 3. komunisti so itak stalnica, 4. romi, 5. islamski teroristi ( no to mogoce niti ne bo tako aktualno, bo pa verjetno spet dzamija ) Zelo ste prozorni.......manja: " pakiraj kufre "
lordslayer
17. 07. 2008 07.32
Kar nej RKC plača tole svinarijo, ker so jo oni zakuhali. Pridne, verne kmete so pronacistični duhovniki nahujskali proti partizanom ... barabe cerkvene
Tonček Balonček
16. 07. 2008 21.17
V tem Zaresu so pa res pritegnjeni, zakaj si ne bi sami povrnili škode okupatorske vojske, menda ne bomo Nemcem povzročali še dodatnih stroškov!
sas3
16. 07. 2008 21.05
kje bo dobil ta cerkveni služabnik denar
mare.miami
16. 07. 2008 21.00
Če že moramo plačati za stvari ki so se zgodile pred 65.leti naj jih poravna Bajuk in cerkev in ne ostali državljani ki s tem nimamo nič.---Kaj pa odškodnine za škodo iz prve svetovne vojne in ... ?
Žuža88
16. 07. 2008 19.52
Za nastalo škodo ki je nastala takrat naj plačujejo krivci...In točno se ve kdo je takrat use zakuhal in točno se ve kakšne denarje so nam dolžni. Ampak slovenija bo raje potegnila denar iz državnega proračuna kot da bi storila tisto kar bi morala že nekaj let nazaj.
brankasrbijanka
16. 07. 2008 19.21
TB_al pa med Skaute, sej isto.....
manjakranjc@hotmail.com
16. 07. 2008 18.50
Te isti, ki danes v isti rog tulijo, da so antinacisti ali profašisti ina veliko objokujejo izbrisane, ter podpirajo njihove enormne odškodnine! Berite arhiv in videli boste. M.K
brankasrbijanka
16. 07. 2008 18.50
TB_ne razumeš prav. Ti si protinacist in neboš plačeval za grehe nacistov in fašistov.... Ne bo ti treba... Plačala bo sedanja vlada, ki je tesno povezana z zgoraj navedenimi.... Aha.... sredstva bo prispevala RKC, ki se počuti najbolj odgovorno in to bo za odpustek....
brankasrbijanka
16. 07. 2008 18.46
VODJA_besede so vzete iz konteksta... MK govori o ....pravih žrtvah komunističnega nasilja.... ki so resnično prispevali k nastanku naše države. Ti pa o žrtvah nacističnega nasilja.... ???
Tonček Balonček
16. 07. 2008 18.44
Tudi Petru Egnerju keje potrebno popraviti krivico! Jaz sem protinacist in ne vem, zakaj bi plačeval odškodnino za grehe nacistov in fašistov!
vodja
16. 07. 2008 18.39
Tonček Balonček, kako so žrtve nacističnega nasilja - bilo jih je okoli 60 milijonov - prispevale k nastanku naše države?
Kauko
16. 07. 2008 18.35
Spet stari režim tolče po tem, kar bi moralo biti storjeno že pred 14 leti. Zgleda da je Milko dal ukaz.
Tonček Balonček
16. 07. 2008 18.27
Kaj pomeni zagovarjati izbrisane? Kako so žrtve komunističnega nasilja prispevale k nastanku naše države?
tado1000@volja.net
16. 07. 2008 18.18
morajo izplačat odškodnine! ker so se dogajale svinjarije,če so svojci mrtvi pa dedičom! komunisti so dnar kradli,ko pa je kdo hotel dosečt odškodnino,pa mu je sodnik rekel čez kakih 10 let pridite,sedaj ne boš nič dosegel... banda svinska
manjakranjc@hotmail.com
16. 07. 2008 18.17
Dragi državljani in državljanke, spodnji komentar odraža nespamet tistih državljanov, ki zagovarjajo izbrisane in na drugi strani teptajo naše prave žrtve komunističnega nasilja, torej tiste dedke, pradedke itd, ki so resnično prispevali k nastanku naše države in se kljub izgubi življenja neuklonili sistemu, kateremu so nekateri še danes z vsem srcem in dušo predani! M.K