Slovenija

'Kitajska vidi Slovenijo kot zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja'

Ljubljana, 20. 11. 2014 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Podpredsednik kitajske vlade Wang Yang, ki se mudi na obisku v Sloveniji, se je srečal z državnim vrhom. Ocenjuje, da so bili odnosi med državama vedno zgledni, globoki in so že tradicionalno prijateljski. Kitajska vidi Slovenijo kot zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja, pravi.

Podpredsednik kitajske vlade Wang Yang, ki se s 150-člansko gospodarsko delegacijo mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji, se je danes sestal tudi z vsemi tremi predsedniki – predsednikom republike Borutom Pahorjem, predsednikom vlade Mirom Cerarjem in predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom.

Yang je uvodoma poudaril, da je to najvišji obisk sedanje kitajske vlade v Sloveniji in kaže iskreno namero po krepitvi prijateljstva med obema državama. Izpostavil je, da si Kitajska želi okrepiti predvsem gospodarsko sodelovanje s Slovenijo, zato ga na tem obisku spremlja močna gospodarska delegacija.

Borut Pahor in Wang Yang
Borut Pahor in Wang Yang FOTO: Twitter/Borut Pahor

Pahor je poudaril dobre bilateralne odnose ter odličen politični dialog med državama in dodal, da je Kitajska naš glavni trgovinski partner v Aziji. Po njegovih besedah bo jutrišnji slovensko-kitajski poslovni forum ponudil nove priložnosti za sodelovanje in intenziviranje gospodarskih odnosov med državama, predvsem na področju trgovine in investicij, ter ob tej priložnosti povabil kitajske investitorje k aktivnejšim vlaganjem v Slovenijo. Pahor je nadalje predstavil konkurenčne prednosti Slovenije za tuje investicije, kot so izjemna geostrateška pozicija, izvozno orientirano gospodarstvo, odlična infrastruktura, visoko izobražena delovna sila, inovativna podjetja ter visoko tehnološki raziskovalni inštituti.

Pahor in Yang sta govorila tudi o priložnostih za izboljšanje gospodarskega sodelovanja med državama. Strinjala sta se, da te obstajajo predvsem na področju informacijske tehnologije in telekomunikacij, na področju avtomobilske industrije, turizma, energetike, okolja ter kmetijstva. Še posebej sta izpostavila turizem, saj je Slovenijo v lanskem letu obiskalo skoraj 20.000 kitajskih turistov, pozitiven trend pa se kaže tudi v letošnjem letu. Kot pomembno je Pahor izpostavil tudi kulturno sodelovanje med državama.

Yang je pokazal posluh do specifik slovenskega gospodarstva in napovedal iskren interes Kitajske za strateško investiranje v Slovenijo, pri čemer so pripravljeni oblikovati tudi finančne modele, sprejemljive za slovensko gospodarstvo.

Cerar se je zavzel za povečanje trgovinske menjave med državama

Wang in Cerar sta prav tako potrdila odlične dvostranske odnose in izrazila pripravljenost za nadaljnjo poglobitev sodelovanja, zlasti na področju gospodarstva. Cerar se je pri tem zavzel tako za povečanje trgovinske menjave med državama kot njeno uravnoteženje, kjer lahko Slovenija ponudi svoje presežke v kmetijstvu, določene logistično-transportne storitve ter prispeva k povečanju turističnih obiskov iz Kitajske, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Cerar je izrazil upanje, da bo gospodarska delegacija zaznala slovenske produkte oziroma storitve, ki bi bile zanimive za kitajski trg. Konkretno je izpostavil veliko možnosti za slovenski izvoz kmetijskih proizvodov, posebej na področju mlečnih ter živinorejskih proizvodov, ter povečanju menjave s slovenskimi proizvajalci iz avtomobilske industrije. Kot velik potencial je izpostavil tudi geostrateške prednosti Slovenije, kjer bi lahko pot preko Luke Koper kot najkrajša pomorska pot iz Azije na trge srednje in vzhodne Evrope predstavljala pomembno pretočno točko za kitajsko blago do omenjenih trgov. Slovenski premier je izpostavil tudi interes za povečanje števila kitajskih turistov v Sloveniji. Prav tako je izrazil odprtost Slovenije za investicije, ki prispevajo k trajnostni rasti in dolgoročnejšemu sodelovanju, kot je primer Tam Durabus.

150-članska kitajska delegacija na mudi na obisku v Sloveniji.
150-članska kitajska delegacija na mudi na obisku v Sloveniji. FOTO: Twitter/Borut Pahor

Brglez: Odprtih vprašanj med državama ni

Brglez in Wang sta ocenila, da so dvostranski odnosi in politični dialog med državama zelo dobri, so sporočili iz DZ. Brglez je ob tem poudaril, da odnosi tudi niso obremenjeni z odprtimi vprašanji. Wang je dejal, da so bili odnosi med državama vedno zgledni, globoki in so že tradicionalno prijateljski. Dodal je, da Kitajska vidi Slovenijo kot zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja.

Brglez je izrazil zadovoljstvo, da se odnosi krepijo na vseh področjih, in dodal, da Kitajska ostaja pomemben partner za Slovenijo. Kitajska je naš glavni trgovinski partner v Aziji in zelo smo zadovoljni z uspešnim delovanjem slovenskih podjetij na Kitajskem ter dejstvom, da nekatera od teh podjetij razmišljajo o razširitvi svoje dejavnosti in dodatnih vlaganj, je dejal Brglez, ki je izrazil prepričanje, da zagotovo obstaja še veliko možnosti poslovnega sodelovanja med državama na področju investicij in trgovine.

Kot so še sporočili iz DZ, sta Brglez in Wang govorila tudi o pripravljenosti bivšega predsednika Danila Türka, da kandidira za generalnega sekretarja ZN. Brglez je dejal, da slovenska vlada njegovo kandidaturo podpira, in ob tem izrazil upanje, da bo Türk dobil tudi podporo vzhodnoevropske skupine držav, ki je edina volilna skupina v ZN, iz katere še ni bil imenovan generalni sekretar. Wang je po navedbah sporočila za javnost DZ dejal, da Türka dobro pozna kot človeka z veliko izkušnjami v Združenih narodih, in dodal, da Kitajska to kandidaturo jemlje zelo resno.

Židan povabil investitorje, naj pogumno investirajo

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je povedal, da imata državi odlične odnose, ki pa so vedno tudi temelj za pospeševanje gospodarskih odnosov in dodal, da je "skupni politični cilj, da gospodarsko menjavo pospešujemo in naredimo vse, kar je v naši moči, da se ta razlika med uvozom in izvozom čimbolj zmanjša". Ob tem je povabil kitajske investitorje, da pogumno investirajo v Slovenijo v korist obeh držav.

Erjavec: Številna srečanja so znak naklonjenosti

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je poudaril zelo dobre dvostranske odnose ter odličen politični dialog, saj med državama ni odprtih vprašanj. Dodal je, da Kitajska ostaja pomemben partner za Slovenijo. V tem letu se je odvilo že kar nekaj pomembnih srečanj, kar je dodaten znak naklonjenosti in prijateljstva med državama. Slovenija je po njegovih besedah zadovoljna z uspešnim poslovanjem slovenskih podjetji na Kitajskem ter dejstvom, da nekatera od teh podjetij razmišljajo o razširitvi svoje dejavnosti in dodatnih vlaganjih. 

Mramor predstavil proces privatizacije

Minister za finance Dušan Mramor pa je predstavil proces privatizacije v Sloveniji in nadaljevanje tega procesa po sprejetju strategije, ki bo razdelila podjetja na strateška, pomembna in portfeljska premoženja. Slovenska stran si bo tudi v prihodnje prizadevala za nadaljnjo krepitev trgovinskih in gospodarskih odnosov med državama v skladu z obveznostmi Slovenije kot članice EU. Minister je izrazil tudi krepitev sodelovanja na področju turizma v smislu večjega turističnega obiska in investiranja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (230)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nnikkitta
22. 11. 2014 09.56
+1
Kdor si misli da bo imel dolgorocne koristi od sodelovanja s Kitajci se pošteno moti. Pomislite kaj so naredili s svojim okoljem, kakšen zrak imajo .... Slovenijo nam lahko hitro unicijo, ce jim dajo priliko da oni organizirajo zadeve. Da ne govorimo o njihovi "postenosti" pri poslih. Kdor se ni z njimi nic imel si ne predstavlja kaj vse si upajo da te pretentajo. Samo cim dalj od njih. Pa ni to noben rasizem, samo zelja po samoohranitvi slovenskega naroda in nase lepe Slovenije.
BULDOH
21. 11. 2014 07.20
+0
Kmalu pridejo k nam še severni korejci, potem še Šešelj s svojo stranko...
janijankov
22. 11. 2014 12.22
+0
A tud Šešelj ? Ojoooj pol pa bo ratala prevelka gneča na LEEEEVIIIII........................uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
ce.ce.
21. 11. 2014 05.31
-2
UPAM DA NAS KUPiJO KITAJCI....
janijankov
22. 11. 2014 13.43
+1
da nas navadijo delat................... ojoj, pol se bomo šele začeli izseljevat, ampak kam, ker bodo že povsod Kitajci.
jastreb13
21. 11. 2014 02.08
+6
'Kitajska vidi Slovenijo kot zanesljivega in zaupanja vrednega partnerja' ....adijo pamet... Če nebi bilo tole žalostno, bi bilo še smešno in bi že počil od smeha....
mišekmali
21. 11. 2014 00.12
+3
ali jim je Pahor zavrtel magnetogram iz leta 2011, kaj si misli o njih?
nikhrast
20. 11. 2014 23.56
-2
Mogoče bodo pa Slovence naučili kaj je kapitalizem, saj imajo ogromno tajkunov-milijonarjev. Kapitalizem je živ in zdrav na Kitajskem.
Jožajoža
20. 11. 2014 23.26
+1
hura. spet bo komunizem. spet se bo za slovence začelo lepše obdobje.
nikhrast
20. 11. 2014 23.49
-1
Spet eden ki ne ve da imajo Kitajci kapitalizem.
franceljtancelj
20. 11. 2014 23.23
+0
Slovencelj moj sedaj te bo Kitajec naučil reda in dela uk ne bo ne lep ne prijeten spoznal pa boš tudi kaj pomeni rezati jermene iz hrbta. Sedaj vidim, da na koncu vsak dobi kar potrebuje in ne kar išče.
BioKokos
20. 11. 2014 22.58
+2
Pomoje je najbolš, da se teli kitajci čim prej poberejo, ker nerabimo še več lopovov!
ce.ce.
21. 11. 2014 05.33
+1
ja, a ne? počakimo še mal, da slovenci pokradejo še to kar je ostal?
PATRIOT.SI
20. 11. 2014 21.58
-1
Neverjetno kakšno čast so nam namenili, največja in najmočnejša delagicija v zadnjih desetih letih v celi Evropi, očitno imajo resne namene, če smo pametni in to priložnost dobro izkoristimo se lahko še kaj več kot samo izvlečemo iz krize.
...U.D.B.A...
20. 11. 2014 21.08
+2
kak to zaj mi pa ja nesodelujemo z totalitarnimi režimi...jih obsojamo......
lnterReflections
20. 11. 2014 21.13
-1
Če imajo v lasti javni dolg ZDA, potem očitno tudi Zahod sodeluje z njimi.
Jožajoža
20. 11. 2014 21.03
+2
no vidite, nazaj gre slovenija v komunizem. v raj, kot smo ga že imeli. takrat je bil denar, in sedaj ga bomo spet imeli. bravo kitajci. a ste vedeli, da kitajci na mesec pokupijo 22 milionov novih avtomobilo in od tega jih je samo 9 % na kredit. mladina. tako bogati smo bili nekoč slovenci v komunizmu. imeli smo delo,denar,,zastonj šole, zdravstvo,mir, sožitje,varnost........
lnterReflections
20. 11. 2014 21.04
+0
Oni nimajo komunizem, temveč državni kapitalizem, tako kot mi pred letom 1990
encijandupli
20. 11. 2014 21.16
-1
Komunizem obstaja in ostaja samo v puščavi Kalahari med Bušmani, drugače pa nikjer drugje ni obstajal, tu je šlo povsod izključno za državni kapitalizem.
lnterReflections
20. 11. 2014 21.01
+1
Napoved BDP-ja po pariteti kupne moči (v milijonih) za 10 največjih gospodarstev konec leta 2014: ****************************************************************************************************************** 1. Kitajska - 17,632,014 $; 2. ZDA - 17,416,252$; 3. Indija - 7,277,279$; 4. Japonska - 4,788,033$; 5. Nemčija - 3,621,357 $; 6. Rusija - 3,558,640$; 7. Brazilija - 3,072,607$, 8. Francija - 2,586,524$, 9. Indonezija - 2,554,311$; 10. Združeno kraljestvo - 2,434,932$. ************************************************************************************************************* Imamo torej opravka z največjih gospodarstvom na svetu po BDP-ju po pariteti kupne moči, zato je to treba izkoristiti, drugače je z nami nekaj hudo narobe.
IvanZapornik
20. 11. 2014 21.00
+4
Komunisti kupujejo Slovenijo ....... kapitalistom je očitno zmanjkalo denarja.
ce.ce.
21. 11. 2014 05.34
+1
IvanZapornik
20. 11. 2014 20.53
+10
Kitajska ne vidi Slovenije ...... ampak Luko Koper. Sicer pa 20 let prepozno, tale obisk.
Frejtonarca
20. 11. 2014 20.50
-3
Janša se vrača v parlament
jastreb13
21. 11. 2014 02.11
+1
Philips Peja
20. 11. 2014 20.49
+3
alo vidva The venus pa Đabalebaroš ....smešna sta res :D ....a zadnja leta ga pa ne kršijo a ? :D hehehe daj idita spat ...glej kolk je ura!
lnterReflections
20. 11. 2014 20.50
-1
Kršijo ga tisti, ki zaposlujejo na črno in tisti, ki ne dajejo plač delavcem. To pa počnejo torej že naši in ne potrebuješ za to Kitajce obsojat, da so taki. Imaš jih kar v Sloveniji take.
encijandupli
20. 11. 2014 20.43
+0
Slovenija se mora osredotočati na zahod in ne na vzhod, to je že govoril Stanko Kavčič, ki je z svojo TRŽNO socialistično usmerjenostjo hotel potegniti Jugoslavijo iz zadolženosti naravnost v eno izmed vodilnih gospodarstev Evrope. Ampak na žalost so mu to preprečili birokratski marksistični tovariši kova današnje Slovenske levice, ki so ugotovili, da bodo potem postali popolnoma nepotrebni. Iz vzhoda še nikoli nismo dobili nič pametnega, ZDA pa nas je že rešila z svojo pomočjo celo lakote v času FLRJ, pa da nepovratnih finančnih sredstev raje ne omenjam.
lnterReflections
20. 11. 2014 20.47
+0
Zakaj Zahod ne kupi naših podjetij? Ker nimajo denarja. In zakaj ga Vzhod hoče? Ker imajo denar. Svet se spreminja. Sedaj prihaja doba držav BRICS, Zahod bo šel pa samo še navzdol.
encijandupli
20. 11. 2014 20.53
+6
Zahod ne vlaga pri nas zaradi naše neumne gospodarske politike zakonodaje ter proti zahodni nastrojenosti.
Philips Peja
20. 11. 2014 20.35
+3
3 leta kasneje 2018: "Slovenec dela za 1,89 eur na uro ;) lp
lnterReflections
20. 11. 2014 20.36
-2
Bodo kršili Zakon o minimalni plači ali kako si to mislil!?
JJansaSDS
20. 11. 2014 20.42
+4
PATRIOT.SI
20. 11. 2014 22.06
+4
leto 2014, ogromno Slovencev dela tudi za 0 evra na uro.
lnterReflections
20. 11. 2014 20.34
+9
Plan za rešitev Slovenije iz krize. Prodat Kitajcem Slovenske železnice, NLB, NKBM, ABanko, Factor banko in Adrio Airways in vse ostalo, kar redno dokapitaliziramo. Tako bi razvoj teh podjetij povečal gospodarsko rast v Sloveniji Takoj, ko nakažejo denar za ta podjetja, pa uvedemo strožje vizume za delavce iz Kitajske in jih dovolimo samo investitorjem in turistom. Tako bodo prisiljeni zaposlovati naše delavce. Predlagam pa tudi, da bi država tistim državljanom, ki privatizaciji nasprotujejo, pobrala denar iz tekočega računa za dokapitalizacijo teh podjetij. Mislim, da potem ne bi bilo več osebe v državi, ki bi privatizaciji nasprotovala. Če tega ne izkoristimo, bodo to izkoristili Italijani in Hrvati, kjer bodo potem Kitajci njim zgradili infrastrukturo in povečali razvoj teh dveh držav. Tako bodo Italijani in Hrvati imeli posodobljene železnice in pristanišče, mi pa bomo iz naših železnic lahko naredili muzej in turistom kazali, kakšne železnice je gradila Marija Terezija v Avstro-Ogrski. Odločitev je naša.
PATRIOT.SI
20. 11. 2014 22.12
+1
Točno, je pa bilo v prispevku rečeno da so hoteli Nlb kupiti že pred 3. leti pa je Pahor rekel ne, češ da si želimo zahodni kapital, drago nas je koštal, nam so pa potem na milijade pufov nakopičili za dokap.,igrozljivka