Slovenija

Kit presenetil Italijane

Piran/Trst, 01. 04. 2006 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Tržaškem zalivu so opazili mladega sinjega kita. Čeprav gre za mladiča, pa 'kitek' tehta že dobrih pet ton. 1. april!

Sinji kit je največji sesalec, ki živi v morju. Slika je simbolna
Sinji kit je največji sesalec, ki živi v morju. Slika je simbolna FOTO: Reuters

Januarja je svet presenetila novica, da se je v reki Temzi v Londonu znašla samička severnega račjega kita, ki je kasneje med reševanjem zaradi dehidracije umrla. Zdaj pa se s podobnim problemom srečujejo tudi naši morski strokovnjaki in veterinarji.

V Tržaškem zalivu so namreč davi opazili zelo nenavaden pojav. Italijanska obalna straža je slovenskim kolegom sporočila, da v morju plava kit. Tja so kmalu odhiteli italijanski in slovenski oceanografi in ugotovili, da gre za mladiča vrste sinji kit. Na prvi pogled naj bi bil dolg nekaj več kot osem metrov, tehtal pa naj bi že okoli pet ton.

Na Slovenskem inštitutu za opazovanje morja v Piranu so za 24ur.com povedali, da je pojav kita v Tržaškem zalivu precej nenavaden, saj sinji kit plava v globjih vodah in hladnejših morjih, predvsem pa je zanimivo to, da je mladič zaplaval tako blizu obale.

Odrasel tehta do 190 ton

Sinji kit je sicer največji sesalec, ki živi v morju. Obrasla žival lahko tehta tudi 190 ton. Kljub svoji velikosti pa se sinji kit hrani le z drobcenimi rakci. Namesto zob ima v ustih znamenito kitovo kost. Ko kit zajame morsko vodo, jo iztisne skozi kitovo kost, rakci pa mu ostanejo v ustih. Glede na to, da rakcev v zalivu ni prav veliko, ga bodo slovenski morski biologi in veterinarji skušali čimprej spraviti ven iz Jadranskega morja.

Reševanje mladega kita je prava atrakcija za lokalne prebivalce, ki so s svojimi čolni že odšli na morje opazovat to zanimivo žival. Biologi sicer ljudi naprošajo, da se živali ne približujejo preveč, saj je to zanjo prevelik stres. Kot je znano, so britanski strokovnjaki ugotovili, da bila prevelika medijska in človeška pozornost pripomogla k poslabšanju zdravja kita, ki je januarja plaval po Temzi.

S tem kako poteka reševanje sinjega kita in v kakšnem stanju je, so se hoteli seznaniti tudi italijanski naravovarstveniki, ki so prav tako že na morju, je pojasnil naš primorski dopisnik Iztok Presl.

Pred dvema letoma v Piranskem zalivu poginil brazdasti kit

Sicer pa to ni prvič, da je tako velika žival zašla v našo bližino. Leta 2003 je pozornost slovenske javnosti pritegnila poginula samica brazdastega kita, ki so jo opazili v Piranskem zalivu, dobre pol morske milje od Morske biološke postaje v smeri proti Savudriji. Brazdasti kiti so skupina vosatih kitov, med katere spada tudi sinji kit.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko.logar1@guest.arnes.si
01. 04. 2006 17.26
ali je to prvi april
tad.5@hotmail.com
01. 04. 2006 11.40
Sploh pa je na vrhu zelo sumljiv datum
gajajenko@yahoo.it
01. 04. 2006 11.18
bošček ky pr nih ni nobene službe da bi poskrbeli zanga pr nas ko je bil mrtu kit so takoj ukrepali