Slovenija

Kirurg Blumauer: Poročilo meji na osebno obračunavanje med zdravniki

Ljubljana, 24. 08. 2015 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kirurg Robert Blumauer, eden izmed tarč kritik komisije za nadzor nad delom otroške srčne kirurgije, meni, da je pripisovanje neuspeha zdravljenja le kirurgom nedopustno. Prav tako pa je komisija svoje ocene oprla celo na osebna mnenja in vtise medicinskih sester, je dejal.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Poročilo o katastrofalnem stanju
    02:06
    Iz SVETA: Poročilo o katastrofalnem stanju
  • Iz 24UR: Slaba komunikacija, pomešani kartoni
    02:39
    Iz 24UR: Slaba komunikacija, pomešani kartoni
  • Iz 24UR: Bodo odgovorni ukrepali?
    02:41
    Iz 24UR: Bodo odgovorni ukrepali?
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Tomažem Gantarjem in Erikom Brecljem
    07:45
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Tomažem Gantarjem in Erikom Brecljem

Nove podrobnosti iz 155 strani dolgega poročila, ki so jih razkrili v oddaji 24UR, kažejo, da so bili odnosi med zaposlenimi v programu otroške srčne kirurgije slabi, večkrat je bilo slišati vpitje na hodnikih, program je bil neorganiziran, podatki o poteku zdravljenja pa zelo pomanjkljivi.

Komisija je opravila razgovore z naključno izbranimi družinami otrok s srčnimi napakami, da bi preprečili vsako pristranskost, so zapisali v poročilu. In po razgovoru z njimi ugotovila, da so prejemali nasprotujoče si izjave zdravnikov, da je bilo komuniciranje z njimi izjemno slabo, zgodilo se je tudi, da so pri posteljicah našli pomešane zdravstvene kartone.

Komisija v poročilu piše tudi, da je bil kirurg Robert Blumauer sedem let odgovorna oseba za vnašanje podatkov o operacijah v podatkovne zbirke, pa tega ni delal. Na razgovoru jim je odgovoril, da za to ni imel časa, da za vnos podatkov ni bil posebej plačan in da je imel preveč drugih obveznosti. Komisija pa je zaključila, da če bi bili vnešeni podatki, bi bili podstandardni rezultati operacij odkriti že mnogo prej.

Kirurg Robert Blumauer je med tistimi, ki jih komisija v svojem poročilu kritizira.
Kirurg Robert Blumauer je med tistimi, ki jih komisija v svojem poročilu kritizira. FOTO: POP TV

Blumauer ostro kritiziral poročilo

Blumauer, slovenski učenec izraelskega kirurga Davida Mishalyja, ki je bil ena od tarč kritik komisije za nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, je poročilo o nadzoru ostro kritiziral. Po njegovi oceni se je poročilo med drugim opiralo na osebna mnenja zdravstvenega osebja.

Blumauer je v izjavi, objavljeni na Facebook strani društva v podporo Mishalyju, zapisal, da se je poročilo v oceni dela, napak in strokovnih očitkov ukvarjalo izključno z delom kirurgov v programu, ne pa tudi z delom zdravnikov intenzivne medicine otrok, otroške kardiologije, ki izvedejo sprejem, diagnozo, postoperativno terapijo, odpust in postoperativno kontrolo otrok.

"Neuspeh zdravljenja otrok pripisovati zgolj zdravnikom kirurgom je pri ocenjevanju programa nedopustno in meji na etično nedopustno osebno obračunavanje med zdravniki," je prepričan Blumauer.

Kirurg prav tako trdi, da poročilo nekritično zajema tako podatke kot mnenja zdravnikov pediatrov-kardiologov in zdravnikov-pediatrov intenzivne medicine o nalogah in delu kirurgije. "Prav tako ocene operativnega dela srčnih kirurgov komisija delno opre celo na osebna mnenja in vtise medicinskih sester na oddelkih kardiologije in intenzivne medicine pediatrične klinike," je zapisal.

Ob tem je glede smrtnih primerov otrok na programu poudaril, da nihče od otrok s prirojeno srčno napako, operiran v letu 2012 in omenjen v poročilu, ni umrl med operacijo ali v prvem tednu po operaciji.

Blumauer je še kritiziral potezo komisije za nadzor, da je zaradi pomanjkanja potrebnih podatkov in zaradi opuščenih vnosov bolnikov v ustrezne datoteke nedopustno uporabila "zasebne podatke" zdravnikov, kardiologov Tomaža Podnarja in Gorazda Kalana.

"Vsi zdravniki, ki so bili aktivni v programu zdravljenja prirojenih srčnih napak in so v tem programu oskrbovali bolne otroke, so bili in so javni delavci v rednem delovnem razmerju pri UKC Ljubljana in kot taki ne morejo in ne smejo posedovati zasebnih arhivov s podatki bolnikov. Zasebno razpolaganje s temi podatki je protipravno in kaznivo," je opozoril Blumauer.

Blumauer je med tistimi, ki jih ekspertna komisija, ki je opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije, v poročilu kritizira. Komisija je ugotovila, da se je program izvajal neetično, nestrokovno in nesprejemljivo.

Blumauerja, ki že nekaj časa dela kot otroški srčni kirurg skupaj z Mishalyjem v Izraelu, je sicer policija osumila tudi zlorabe uradnega položaja, ker je mimo konzilija z neresničnim dopisom za zavod za zdravstveno zavarovanje omogočil zdravljenje otroka predsednika društva Veliki srček Marka Žitnika Strleta v Izraelu. A je tožilstvo ovadbo zavrglo, češ da je teža dejanja majhna, posledice pregona za Blumauerja, ki ga po njenem starši vendar tako cenijo, pa bi bile nesorazmerne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

johanca123
25. 08. 2015 18.12
-2
Brecelj je en navaden zdrahar!
Oskar22
25. 08. 2015 20.49
+2
eden med redkimi,kateri je sposoben,pa se mal pozanimaj pri rakastih bolnikov..johanca,ti itak imaš samo črne misli
janijankov
25. 08. 2015 14.09
+4
Medicinska sestra se spozna strokovno na nego bolnika, ne more pa komentirati dela zdravnika specialista, ker za to ni usposobljena - nima potrebnega znanja. Žalostno od tako vrhunskih strokovnjakov, da vnašajo v poročilo mnenja sester, če pa je bil namen opraviti nadzor kirurga.
M_teorija
25. 08. 2015 10.14
+2
Ni glih logike, da brezsrčneži rešujejo srčne probleme!?
M_teorija
25. 08. 2015 10.13
+3
Tale pingpong l na račun otroških življenj samo kaže kaj je glavni problem te države. Brezsrčnost, , asocialnost, izenačevanje ljudi s stvarmi!?
kratkovidni
25. 08. 2015 09.53
+1
kurnik 24,brišeš resnice,
Mr.
25. 08. 2015 09.21
+6
Mene sam zanima, kje so ostali vpleteni ki so najprej odgovorni? Prvi je Vrhunc (zato je verjetno odstopil...?) potem strokovni direktor... nato pa po vrsti vsi šefi navzdol.. pa Klokočovnik (ki se je tako duval..) .. imeli so tudi interne nadzora pa niso nič ugotovili... (recimo glede neurejenih evidenc...) itd itd.. res je veliko gnilega ampak odgovarjati bi morali pa vsi od vrha navzdol!!!
HOLAJ SLOVENIJA
25. 08. 2015 08.43
+0
Kako hitro skočijo zdravniki v zrak,če jim nekdo stopi na žulj! Navajeni so še iz prejšnjih časov,ko so bili nedotakljiva kasta! Poročilo verjetno ni iz trte zvito,seveda pa je za tiste,ki so krivi za takšno stanje neprijetno. Tudi na drugih oddelki pediatrije so se ponavljale napake,zaradi katerih morajo starši sedaj voditi otroke na zdravljenje v tujino. Z nestrokovnimi operativnimi posegi,brez potrebnega znanja in izkušenj, so bile storjene nepopravljive napake! O tem obstajajo dokazi,odgovarjal pa ni nihče!
kratkovidni
25. 08. 2015 09.53
helvecijaner
25. 08. 2015 08.27
-2
Slo. Makinacije Michali je žid in Blumauer je tudi židovski priimek. Torej je potrebno po slo mafiji v ozadju delovat Hitlersko na levo fašističen izproban način. Tako delujejo samo državne službe v rokah stricev in mafijcev.
HOLAJ SLOVENIJA
25. 08. 2015 08.45
+3
No tole pa je trapast komentar! Če bi se komu od tvojih zgodilo kaj takega,kot se je staršem teh otrok,bi verjetno popljuval vse po vrsti,ne glede na raso! Zato preden zineš,raje pomisli,če seveda zmoreš!
tron3
25. 08. 2015 08.00
+5
So Vas spet lulat pa kakat peljeli, izgovorili so se, da med sabo obračunavajo, medtem pa otroci umirajo, bravo, še kr tako naprej, in na koncu ne bo nobeden nič odgovarjal!!! PS. Ministrico za zdravje pa ta Vlada, sploh ni mama?? Nekateri ste jo pa na tem portalu kovali v zvezde, zakaj že???
moat
25. 08. 2015 07.59
+2
Medicinske sestre dobro vedo, kaj se dogaja in kako "fušajo" zdravniki "g. kirurg" Blumauer.
janijankov
25. 08. 2015 14.07
+3
Medicinska sestra se spozna strokovno na nego, ne more pa komentirati dela zdravnika, ker za to ni usposobljena - nima potrebnega znanja. Žalostno od tako vrhunskih strokovnjakov, da vnašajo v poročilo mnenja sester, če pa je bil namen opraviti nadzor kirurga.
deratizacija
25. 08. 2015 07.45
-1
Nekoga je očitno potrebno povoziti, da pridejo potem lahko izbranci.
kratkovidni
25. 08. 2015 09.47
+3
napiši resnico ,pa bo brisan tvoj komentar.Mami so v 8 dneh odrezali nogo ,in jo poslali domov,okreva doma,umira....
LOS - T
25. 08. 2015 07.25
+1
vsi na RTV SLO, tam pustijo komentiranje vsega...razumejo da gre za internet, javno stvar
Angela Franko
25. 08. 2015 06.38
+4
Sramotno se vedsjo ljudje kateri bi morali najbolj spoštovati sočloveka ,to meji na pokvarjenost tudi zdravniške zbornice ki dopušča manipulacije !!!!
TheMafiaDon
25. 08. 2015 06.30
+17
spet so našli enega grešnega kozla za zavajanje ljudi....
dr.dare
25. 08. 2015 06.00
+9
Najlažje je dvignit roke od otroka in imaš 100% score... za neumne seveda.... treba je imet nekj med nogam da operiraš otroke ki jim lahko le čudež ob operaciji pomaga... in četudi 9 od 10 med operacijo umre je to ekstremen uspeh!!! brez operacije bi jih vseh 10 ampak ja statistično se zelo lepo vidi da ti ni ni nihče med operacijo umrl... ali pa j ebolje 9 ali 10 mrtvih otrok pa vi povejte...
janijankov
25. 08. 2015 06.14
+11
Nekateri pričakujejo od zdravnika čudeže. No, nič ni narobe dokler to ne preide preko meje nemogočega. Končno je tudi kirurg samo človek in v svojih uspehih omejen kljub neizmerni želji, da mu uspe, saj je vendar temu posvetil vse svoje življenje , prečul mnoge noči ob knjigah in računalniku in se moral marsikaterim užitkom mladih odpovedat, da je v svojem poklicu uspel.
janijankov
25. 08. 2015 06.21
+12
In zdaj ga nek primitivc spodaj ocenjuje in sodi, kako izgleda na pogled in kakšen naj bi "dejansko" po njegovem bil. Kako bolano.
murate
25. 08. 2015 05.51
+6
Takoj sem dobil občutek , da gre pri vsej zadevi samo za medsebojno obračunavanje,kar je nedopustno.Če se kregajo naj se ne kregajo v javnosti in ne na račun otrok, barabe vsi skupaj.
krucyfix
25. 08. 2015 09.09
+1
Šolski primer kako se problemov v zdravstvu ne rešuje. Zašuštrali so pa največ direktorji ki so problematični sistem vzpostavili in ga niso znali pravi čas popravit, preden so se razpasle zdrahe. Ko je pa enkrat zadeva v krempljih rumenega tiska, gre pa itaq samo še navzdol.
equi value
25. 08. 2015 00.25
+6
Ko pride do medsebojnega obračunavanja v javnosti, je to dokaz za slabo vodenje, da je vse prepuščeno stihiji borbe za denar. Sramota za zdravstvo, ki mu bo zmanjšala ugled in zaupanje ljudi. Manjka še da začnejo stavkati zaradi plač.
tone7
24. 08. 2015 23.36
+3
Ja gospoda, ve se kdo prvi zapušča ladjo. Vsi skupaj ste podgane in vam je mar le velik denar. Dr Holand, je že pred leti izjavil, da je klinični center voden kot monarhija in kaj se je potrebno čuditi
alfa199
24. 08. 2015 22.47
+0
za vnašanje podatkov ni bil posebej plačan? koliko dela opravijo sestre, pa niso za njega plačane? naduto obnašanje človeka, in verjamem, da je totalno komunikacija bila zgrešena, balkan v slabem pomenu besede, hvala bogu da medicinske sestre podajo mnenje, so prve ob pacientu, in filtrirajo tako take naduteže, kakor brezobrazne svojce, ki ponavadi niti ne vejo kaj si želijo, zase in za obolelega
dr.dare
25. 08. 2015 05.02
-2
če so one tok neumne da zastonj delajo ne pomeni da morajo še drugi!!
Janez_53
24. 08. 2015 22.47
+1
Ne vem, kje je našel Blumauer "osebno obračunavanje", če je nadzor opravila ekipa tujih strokovnjakov!!! Očitno ima precej masla na glavi!
krucyfix
24. 08. 2015 23.42
+11
Hm. Če so predmet nadzora res samo kirurgi, ne pa tudi ostali del tima, je nadzor sumljiv.
dr.dare
25. 08. 2015 05.03
+5
hahahah najlažje se plača \"tujca\" naivnost enih pa res nima meje!!
murate
25. 08. 2015 05.57
+2
Ma Janez kaki strokovnjaki , na podlagi česa, pa ni človek avto.Kje piše, da enak zdravstveni problem ,enako zdravljenje ima tudi enak končni učinek,a si se morda vprašal ali vsako telo na zdravljenje reagira enako,a ni kakšen otrok na kaj alergičen pa se to ne da ugotoviti...Se pravi , da veliko takšnih primerov kot je