Slovenija

'Kip je skromen in ne posega v prostor'

Zagorje ob Savi, 26. 11. 2009 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med sinom pokojnega Janeza Drnovška in županom Zagorja ob Savi se je vnel spor glede zahteve po umiku bronastega kipa nekdanjega predsednika in poimenovanja parka po njem.

Nad zahtevo svojcev je presenečen tudi kipar Mirsad Begić.
Nad zahtevo svojcev je presenečen tudi kipar Mirsad Begić. FOTO: POP TV

Sin pokojnega predsednika Janeza Drnovška Jaša Drnovšek je na zagorsko občino naslovil zahtevo po umiku bronastega kipa in poimenovanja mestnega parka po pokojnem politiku, saj trdi, da občina ni upoštevala želje svojcev in njihovega nasprotovanja nepremišljeni uporabi podobe in imena pokojnega. Svojci so prepričani, da je kip in poimenovanje grob poseg v osebnostno pravico pokojnika in nasprotuje njegovemu življenjskemu nazoru o nepotrebni obremenjenosti z materialnimi dobrinami. Jaša Drnovšek, ki se sklicuje na zapise očeta, pravi, da so mu Zagorjani s tem odrekli možnost odločanja o lastni podobi in posegli v njegovo dostojanstvo, piše Delo.

Zagorski župan Matjaž Švagan temu ostro nasprotuje. "Izrazil sem že veliko ogorčenje nad težko dojemljivim zahtevkom gospoda Jaše Drnovška, hkrati pa posredoval naše stališče, da kipa Janeza Drnovška ne bomo odstranili, niti ne bomo preklicali imenovanja mestnega parka po njem,“ je dejal za 24ur.com. Drnovškova odvetnica se sicer sklicuje na obligacijski zakonik, ki bi lahko ponudil pravno rešitev, vendar pa Švagan pravi, da "sodna praksa v Sloveniji tega ne pozna, prav tako po mojih informacijah tudi v Evropi ne“.

Na vprašanje, kaj je njegov temeljni argument proti odstranitvi kipa, kar je družini očitno zelo pomembno, je župan odgovoril, da "je bil pokojni doktor Drnovšek častni občan mesta Zagorje ob Savi, kar je tudi sam s ponosom in veseljem poudarjal“. Ob tem je poudaril, da ni šlo za odločitev združene leve ali desne politične opcije, ampak za odločitev ljudi, ki imajo radi naravo in človeka in živijo v skladu z načeli pokojnega predsednika. "Tako je tudi kip na podlagi teh načel skromen in ne posega v prostor.

Predsednik vlade Borut Pahor pravi, da je njegovo osebno moralno stališče, da ima družina preminulega neke predpravice glede presoje, kaj je prav in kaj ni.

Zato Švagan upa, da bosta obe strani na koncu prišli do skupnega dogovora. "Prepričan sem, da je ta zahteva prišla v ihti in upam, da bo na koncu prevladal razum, tako da bo kip ostal v Zagorju. Ne nazadnje mislim, da smo vsi ponosni na to, da smo storili takšno dejanje za tako velikega človeka in da nismo na nikakršen način oskrunili spomina nanj."

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
27. 11. 2009 19.12
Zakaj po nejm ne poimenujejo tistega eltala, falcona, ki je plod njegovih idej o skromnosti in nepotrebnosti materialnih dobrin! Še njegov pes se je v posebenm terencu vozil v Davos, potem je pa ta tip kar naenkrat postal skromni človek z Zaplane! Pa saj nismo na svetu od včeraj!
UHUHUHUH
27. 11. 2009 14.04
NeverJemi
27. 11. 2009 11.13
Zbodel me je napis...kip je skromen in ne posega v prostor...res je...vendar si tak skromen kip Drnovšek ne zasluži (še posebno ker ne odseva nič). Bi se pa lahko počakalo, da se v prvi fazi spoštuje željo Drnovška in se ne daje obeležij. Naj zgodovina pokaže koliko je bil vreden tako kot za generala Maistra, ki je dobil kar dva kipa. Mi ga bomo imeli v spominu še dolgo časa takega kot je bil in nam povsem zadostuje. Vsako prehitevanje je zgolj politične narave. Župan Švagan ne bo zaradi takih dejanj nepozaben za zanamce.
badu
27. 11. 2009 10.36
Še nekaj: Mi se ga bomo še spominjali, ampak mlajše generacije pa gotovo ne, če ne bomo imeli njegovih spomenikov... Mogoče pa se g. Jaša ne strinja s samo upodobitvijo očeta. Res bi želela, da to malo bolj pojasni.
badu
27. 11. 2009 10.17
Dr. Janez Drnovšek je s svojim delovanjem in filozofijo ustvarjal boljši svet. Zato podpiram, da ohranimo spomin nanj s poimenovanjem ulic, parkov in s postavljanjem spomenikov. Tako se bomo ljudje večkrat spomnili nanj, ko bomo hodili skozi njegov park ali šli po njegovi ulici in uzrli njegov spomenik ter bomo s tem prenašali njegove pozitivne misli naprej. Prepričana sem, da bi tudi dr. Janez Drnovšek to želel. Saj tu ne gre za prestiž ali materialne dobrine, ampak gre za spomin in da gremo naprej po poti, ki jo je on začel. Vendar pa je ta konkretni kip res zgrešen. V živo ga še nisem videla, ampak ko ga gledam tule se mi ne zdi prav nič podoben dr. Drnovšku.
kajnanaredim
27. 11. 2009 10.09
NoExit
27. 11. 2009 09.46
Pregovor pravi: Jabolko ne pade daleč od drevesa !
nekdo17
27. 11. 2009 09.34
Tega kipa, niti Drnovška nisem nikoli videl "v živo", ampak, ko sem pa tule videl sliko kipa, mirno trdim, da Drnovšku niti z veliko domišlije ni podoben. Sem pa za to, das se kip umakne, če njegovim svojcem to ni všeč - za to imajo vso pravico. Tistim, kateri ga imajo v lepem spominu, pa menda ta spomin nosijo v svojih glavah, ne pa v nekaj 10 kilogramih brona!
periot
27. 11. 2009 09.26
Zelo čudna volja svojcev kar se pa tiče da si Drnovšek ni želel medijskega izpostavljanja bi pa moral mislit že predno se je posvetil politiki in predno je kandidiral za predsednika zato se pa meni ne zdi nič spornega prej pohvalno da so mu postavili spomenik in poimenovali park po njem.
Bflat
27. 11. 2009 09.02
Vam jaz povem, kako je s tem kipom: ogledal sem si ga od blizu in 100% ne odraža pravega obraza pokojnega predsednika - prav čudil sem se, kako ga je zgrašil. Begić je sicer dober kipar, a tokrat mu je spodletelo - sam bi moral to vedeti oz. si to priznati! Vsekakor bi moral bolje (kaj bolje, idealno) zadeti npr. zgornjo ustnico in še nekaj detajlov, iz katerih seva posebnost osebe dr. Drnovška. In še: ahko bi se lotil portreta na podlagi podob v zdravem stanju portretiranca, ne pa tik pred smrtjo...upam, da s tem zapisom pomagam svojcem, nikakor ne želim razpihovat problema. G. Begić, poteza je vaša.
bysaRD
27. 11. 2009 09.00
Jaša Drnovšek pač nabira razpoznavnostne točke. Če zato izkorišča tudi svojega spoštovanja vrednega pokojnega očeta, že dokazuje, da je pravi material za v našo politiko.
anonymous82
27. 11. 2009 08.32
Kip je postavljen v spoštovanje od župana Matjaža Švagana in si res zasluži spomenik v Zagorski dolini saj je bil ZAGORJAN. Tukaj ni nič spornega sam gospodič Jaša sam nekaj serje. Kje je bil pa prej ko je bil še živ po ljubljani se je flosal. Janez je bil zavesten zagorjan in je bil na to ponosen. TKO DA SVAKA ČAST ŠVAGANU.
komarec
26. 11. 2009 21.24
Lahko umaknejo kip, lahko umaknejo oziroma zamenjajo imena trgov, ulic ki nosijo ime po njemu, vendar o tem človeku bo pisala zgodovina in temu se ne bo dalo izognt.
komarec
26. 11. 2009 17.24
DEDI06 26.11.2009, 13:57 -8 Kip naj ostane,ker mu marsigdo želi pljuniti v obraz. Veliki slabiči so taki, ki si niso upali pljuniti v obraz človeku ko je bil živ. Zdaj so pa junaki in pljuvajo po kipu.
curko
26. 11. 2009 17.18
mislim, da se hoče sin samo medijsko izpostaviti in zdaj vidi strahove okrog kipa, ki je samo znak spoštovanja. menim, da je prav da je kip postavljen v domačem kraju dr. Janeza Drnovška.
curko
26. 11. 2009 17.17
spomenik je samo spoštovanje.
6-5
26. 11. 2009 17.08
Kar zahtevajo naj se jim ugodi. S sklonjeno glavo ga bomo nosili v srcu, kot velikega človeka, našega Janeza in velikega Slovenca. Njegova pot bi bila za vse nas mehkejša in pravilnejša. Je pa res, da ljudje radi hudo, celo prizadetveno, nasprotujejo že sosedom, kaj šele enakomislečim. Njegov blagor vsem nam
curko
26. 11. 2009 17.08
Sin se želi samo medijsko izpostaviti. Zasluži si spomenik in to ne samo enega. Spomenik je v znak spoštovanja!
hint
26. 11. 2009 17.02
Švagan skruni Drnovška že stem, da nasprotuje njegovi družini in njegovi želji za kar pa vemo, da Drnovšku nebi bilo po godu.
hendikep
26. 11. 2009 16.31
Dedi06 sramota da taki ljudje kot si ti hodijo po zemlji Dubrovčanka se strinjem stabo.