Slovenija

Sindikati s podpisi do spremembe minimalne plače: 'Želimo odpraviti veliko krivico'

Ljubljana, 10. 09. 2015 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sindikati predlagajo spremembo definicije minimalne plače, tako da bi iz definicije izvzeli dodatke za neugoden delovni čas. V DZ so dostavili 11.000 overjenih podpisov podpore, njihov predlog pa odločno podpirajo poslanci koalicije, ki opozarjajo, da sedanja ureditev ni pravična.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj pravijo statistični podatki o revščini pri nas?
    03:19
    Iz SVETA: Kaj pravijo statistični podatki o revščini pri nas?
  • Iz SVETA: V revščini tudi tisti, ki trdo delajo
    01:34
    Iz SVETA: V revščini tudi tisti, ki trdo delajo
  • Iz SVETA: Igor Antauer o stališčih delodajalcev
    04:14
    Iz SVETA: Igor Antauer o stališčih delodajalcev
  • Iz 24UR: Sprememba definicije minimalne plače
    01:28
    Iz 24UR: Sprememba definicije minimalne plače

Sindikati so danes v DZ vložili potrebne podpise v podporo zakonski noveli za spremembo definicije minimalne plače. Kot so povedali ob vložitvi, pričakujejo podporo poslancev.

Sindikati predlagajo spremembo zakona o minimalni plači, s katero bi iz definicije minimalne plače izvzeli dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. S tem želijo popraviti krivico za delavce z minimalno plačo, ki delajo v teh pogojih, saj ostali delavci dodatke za tovrstno delo prejemajo dodatno k plači.

Sedem reprezentativnih sindikalnih central - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Neodvisnost, Pergam, Altenativa, Solidarnost, KS 90 in konfederacija sindikatov javnega sektorja - je v DZ vložilo 11.000 overjenih podpisov podpore, skupno so jih zbrali več kot 12.000, potrebnih 5000 podpisov so zbrali v dveh dneh. "Smo zadovoljni. Naredili smo tisto, kar lahko in moramo, da bi odpravili veliko krivico, ki je vgrajena v ta zakon - da tisti, ki delajo ponoči, ob nedeljah ali praznikih in imajo minimalno plačo, nimajo pravice do dodatkov, pravice, ki gre vsem ostalim," je pred vložitvijo dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič. "Upamo, da bo v DZ prevladal razum, da se bo oblikovala večina, ki bo predlog vseh sedmih sindikalnih central podprla," je dodal.

Proti predlaganim spremembam so delodajalci, ki vztrajajo, da bi tovrstno dodatno obremenjevanje vodilo v zapiranje delovnih mest, ter menijo, da bi bilo treba namesto tega izpeljati davčno reformo in znižati stroške dela.
Proti predlaganim spremembam so delodajalci, ki vztrajajo, da bi tovrstno dodatno obremenjevanje vodilo v zapiranje delovnih mest, ter menijo, da bi bilo treba namesto tega izpeljati davčno reformo in znižati stroške dela. FOTO: Thinkstock

Že pred vložitvijo jih je podprla tudi koalicija, ki se strinja, da je treba izenačiti pravice delavcev do plačila, ne glede na to, ali dobivajo minimalno plačo ali višje, je pred DZ povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. "To pomeni, da bomo koalicijsko podprli ta predlog in obravnavo pospešili," je napovedala. Prva obravnava bo tako predvidoma v okviru septembrske redne seje DZ.

"Vsak glas podpore je dobrodošel. Upamo, da se bo oblikovala večina in dala dobro sporočilo vsem, ki trpijo to krivico," je napoved podpore koalicije pospremil Semolič.

Koalicija se je uskladila, da bo spremembo zakona podprla

Poslanci SMC "odločno" podpirajo spremembe definicije minimalne plače, kot jih predlagajo sindikati. Kot je danes na novinarski konferenci dejal poslanec Saša Tabaković, sedanja ureditev namreč ni pravična. Bo pa treba paziti, je opozoril minister za javno upravo Boris Koprivnikar, da se ne bo zmanjšala konkurenčnost.

"Trenutna situacija na tem področju ni urejena, ni pravična - delavci za enako delo ob različnih delovnih pogojih prejmejo enako plačilo," je dejal poslanec in dodal, da se v poslanski skupini SMC strinjajo, da je to treba čim prej urediti.

Po besedah Koprivnika mora biti delavec, ki dela v bolj zahtevnih pogojih od drugih pravično plačan.
Po besedah Koprivnika mora biti delavec, ki dela v bolj zahtevnih pogojih od drugih pravično plačan. FOTO: Aljoša Kravanja

Minister Koprivnikar se strinja, da sedanja ureditev ni pravična in da so potrebne spremembe. Pri tem pa opozarja, da bodo spremembe v tem delu povečale stroške dela. "Povečanje stroškov dela pomeni zmanjšanje konkurenčnosti določenih delodajalcev," pravi in dodaja, da so razmislili tudi o posledicah, da ne bodo naredili več škode kot koristi.

V SMC predlagajo zvišanje davčne obremenitve dobička

Tako bodo predlagali paket sprememb, da bi ohranili konkurenčnost gospodarstva. Med spremembami napovedujejo davčno razbremenitev delovnih mest z višjo dodano vrednostjo - in po drugi strani zvišanje davčne obremenitve kapitala oz. dobička. "To si lahko, v manjši meri, privoščimo, ker smo v mednarodnih primerjavah v tem delu med najnižje obremenjenimi. Tukaj vidimo edino rezervo," pravi Koprivnikar.

Delodajalcem je treba zagotoviti tudi bolj prožno zaposlovanje, boljše poslovno okolje, zmanjšanje administrativnih ovir. "To je eden od pogojev v paketu, ki lahko ohranijo konkurenčnost, kljub temu da se bodo stroški dela za delavce z minimalno plačo povečali," dodaja minister.

Del paketa bodo po njegovih napovedih tudi spremembe pri udeležbi delavcev pri dobičku, "ki je eden pomembnih stimulansov za ohranjanje najboljših delavcev". Pri tem ne podpirajo uravnilovke, ampak rešitev, da bi bili bolj udeleženi tisti delavci, ki bolj prispevajo k dobičku.

Predlog sindikatov podpirata tudi koalicijski partnerici SD in DeSUS. Kot je danes po koalicijskem srečanju v Ljubljani povedal vodja poslancev SD Matjaž Han, se ob tem zavedajo, da bo treba obenem spremeniti tudi sveženj davčne zakonodaje, da bo poleg delavcev tudi gospodarstvo deležno spodbud, ki bodo vplivale na boljšo gospodarsko rast.

O konkretnih rešitvah minister še ni želel govoriti, ker posebna skupina, ki proučuje davčne spremembe, še ni končala svojega dela.

Koprivnikar še opozarja, da stroški zaradi sprememb pri minimalni plači ne bodo majhni. Samo v javnem sektorju je več kot 9300 delavcev z minimalno plačo, za katere že sedaj za doplačilo do minimalne plače letno prispevajo osem milijonov evrov. S predlaganimi spremembami bo treba zagotoviti dodatnih 1,3 milijona evrov.

ZL: redefinicija minimalne plače naj bo le začetni korak

Sindikate so podprli tudi v Združeni levici. Opozarjajo, da je trenutno stanje krivično, saj prejemniki minimalne plače ne dobijo izplačanih dodatkov za delo ponoči, v nedeljo ali na praznike, ki jim sicer pripadajo. Ti dodatki morajo biti le začetni korak, saj je treba iz definicije minimalne plače izvzeti vse dodatke, kar bodo v Združeni levici pri obravnavi predloga novele v DZ tudi predlagali. "Ob boju za minimalno plačo je posebej treba opozoriti, da zaradi prekarizacijo dela številni delavci do nje sploh niso upravičeni. Tisti, ki delajo preko avtorskih pogodb, s.p.-jev, študentskih napotnic in drugih prekarnih oblik dela nimajo skoraj nobenih delavskih pravic. Zato v Združeni levici ob vprašanju minimalne plače opozarjamo, da je treba izkoreniniti nezakonito prekarno delo, delavcem, ki zaradi narave dela niso v običajnem delovnem razmerju, pa efektivno zagotoviti vse pravice."

NSi opozarja na neskladje s socialnim sporazumom

V NSi medtem pravijo, da je ureditev minimalne plače v Sloveniji rezultat dogovarjanja med socialnimi partnerji v okviru Ekonomsko-socialnega sveta. V tem kontekstu je pobuda za spremembo minimalne plače po njihovi oceni sicer umestna, a ni usklajena z vsemi ostalimi socialnimi partnerji. To pa pomeni, da ni v skladu z dogovorjenim socialnim sporazumom za 2015-2016.

"Ker ima socialni dialog v Sloveniji velik pomen in dolgo tradicijo, bi takšni predlogi lahko porušili občutljivo ravnovesje, ki ga socialni partnerji s trdim delom vseh sodelujočih dosegajo," so povedali v NSi.

Opozorili so še na predloge za nižje davke in razbremenitev, ki jih NSi ravno v teh dneh intenzivno predstavlja različnim socialnim partnerjem. Predstavili so jih tako že Združenju delodajalcev Slovenije, gospodarski in obrtno-podjetniški zbornici, Združenju Manager in sindikatu Pergam, prihodnji četrtek pa jih bodo med drugim še Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

Eden od nosilnih predlaganih ukrepov za nižje davke je po pojasnilih NSi tudi razbremenitev minimalne plače oziroma znižanje prispevkov delodajalcev na način, da se obremenitev delodajalcev ne bo povišala, delavci pa bi prejeli dobrih 50 evrov višjo neto mesečno izplačilo. V enem letu za zaposlene z minimalno plačo to pomeni ena dodatna plača več na leto, pravijo v stranki.

Ob tem ugotavljajo, da organizacije, ki so jim do sedaj predstavili strategijo za nižje davke, takšne ukrepe podpirajo in ocenjujejo, da gredo v pravo smer. V NSi si bodo tako prizadevali, da bi minimalno plačo ustrezno uredili v okviru njihove pobude.

V SDS se medtem za zdaj o predlogih sindikatov še ne bodo opredeljevali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hitri78
11. 09. 2015 20.43
Tisti ki nemore dati minimalne plače kot osnovo naj zapre firmo in gre na kitajsko
flinder
11. 09. 2015 16.26
-1
Za minimalno plačo b moral biti tudi zahtevek po minimalni delovni uspešnosti.Ali pa vsaj možnost da delodajalec lenuhu ,ki niti minimalne plače ne zasluži ,čisto takoj odpove.
skismania
11. 09. 2015 16.10
+1
Protestni Shod SLOVENIJA ZAVARUJ MEJE 25.9 PREŠERNOV TRG LJUBLJANA
NoviceResnice
11. 09. 2015 07.52
+3
Slovensko gospodarstvo...določen dela zaradi produktivnosti težko prenese poviševanje minimalne plače....pać ne bomo imeli več tekstilne obutvene in še marskikatere industrije...bomo mel pa nesorazmerno bolje plačan neučinkovit negospodaren JS
Bojan-F
11. 09. 2015 08.54
+0
Nekdanjim pridnim murinim siviljam ni bila konkurenca javni sektor, ampak se bolj pridne Vijetnamke.
sinhron
11. 09. 2015 09.49
+2
Moral bi napisati najbolj izkoriščane Vijetnamke !
NoviceResnice
11. 09. 2015 12.36
+1
Whatever.....ne govorim da je JS konkurenca ...le ogromno neproduktivno in neučinkoviti breme...
radvanjcanka
11. 09. 2015 12.50
+0
dragi ali draga novice resnice: je js kradel, je js kriv, da so tajkuni vse pokradli in si naložili denarce v tujini, najlaše je za vse kriviti js. ne meči vsega js v en koš.
NoviceResnice
11. 09. 2015 13.47
+0
Js je predrag in neprodoktuiven...s povečanjem napredovanj bodo imeli za 20% večje plače kot v gospodarstvu....s tem da se masa plač samo zvišuje.... Ja niso za vse krivi so pa krivi za 20 mrd dolga od 30 ...ostalo so tajkuni in kraja preko investicij...
bullitt
11. 09. 2015 15.49
+2
NoviceResnice
11. 09. 2015 17.26
Resnica ni zaželjena....a ti pa vse kar znaš povedat je neka na pol žaljivka...
novak.novak
10. 09. 2015 23.28
-1
le kam so založil da smc podpira sindikalne zahteve glede minimalca...
Jožajoža
10. 09. 2015 22.01
-10
samo javni uslužbenci si zaslužimo višjo plačo, vse drugo nas ne zanima. mi delamo, da lahko narod mirno in brez skrbi spi,lenari in se razmnožuje.
NoviceResnice
11. 09. 2015 07.54
+4
Res je učeri je moja sestrična lahko spila samo 8 namesto 12 kav in googlala samo pol ure namesto celega dne na agenciji........
puspan
11. 09. 2015 08.34
+6
Topelt joža, tisto na koncu bo bolj držalo za vas.
bullitt
11. 09. 2015 15.46
+1
imaš prav, samo javni uslužbenci si zaslužite....metlo
Roman Hren
10. 09. 2015 21.25
+12
Za dela brez dodane vrednosti (najenostavnejša dela-od nekvalificiranega do 5. stopnje zahtevnosti) denarja ni, za dela z visoko dodano vrednostjo (politične in javne funkcije v državnih institucijah- njihov dosežek je viden na vsakem koraku, ampak v negativnem smislu) se denar vedno najde! In za "naše" so tudi nove funkcije vedno na voljo!
motorka57
10. 09. 2015 20.58
+12
...vse mamo skor enako kot v Nemčiji ali Avstriji,kar se tiče obdavčitev plač.Nekaj mamo pa tud drgač, tulk miljonarjev v tako kratkem času in to s sledljivim denarjem javnih financ.Kok so mogli ti tajkuni krast in denar odnašat vn iz države,da nimamo regulative,da se nekaj čudnega dogaja pri prenakazilih v davčne oaze??? Tlele bo pa Semolič nekaj drekal kakšen more bit minimalec? Njega dat na minimalca,pa naj že enkrat gofljo zapre in se spravi nekam ... Da nam bo dvigoval minimalca,ker lumparije delodajalcev niso sankcijonirane,niti,da kdo za bilo kaka neplačila nikol ne bo odgovarjal,delavci pa že zasluženo morjo pozabit.!!!! KJE SI SINDIKALIST ,KJE SI MEL JAJ ..... KO SO SE TAJKUNI MASTILI ????
motorka57
10. 09. 2015 21.06
+0
...če bi bil sindikat tak kot je v Nemčiji,bi dosegli rezultate kmalu,ker tam štrajk plača sindikat ne pa delodajalec,kot pr nam.
novak.novak
10. 09. 2015 23.30
+2
hahahahahahahahaha, mototka al lokarca oz amerikanka? tam tožilstvo in sodišča delajo kot je treb, ne pa kdo plača štrajk. tam ima plača za bit ob datumu, drgač se firma zapre, da ne govorimo o prispevkih...tu pa potrpte še malčka...hahahahaha
sinhron
11. 09. 2015 09.55
+2
Zakaj pa mislite so ukinili SDK (službo družbenega knjigovodstva )? Zato , da se prekine kontrola nad finančnimi transakcijami in izniči sledljivost finančnih tokov !
LevoSranje
10. 09. 2015 20.49
+1
S temi podpiski si lahko obrišete rdečo rito, pa to ... pa na zdravje ...
ivan.z Doba
11. 09. 2015 09.34
+2
tali?ni tom
10. 09. 2015 20.21
+10
zanima me , recimo , kako bo država oziroma njena predstavnica politika nam ki z njeno odobritvijo oziroma ukazom prejemamo minimalno plačo magari delamo kot nori , petke in svetke zraven in plača je vedno enaka , predpisana minimalna na stara leta ko ne bomo mogli več delat zaradi iztrošenosti,bolezni doplačal razliko k mizerni penziji ki jo bomo imeli na račun politično določene minimalne plače ki je tako majhna da si zraven ne moremo našparat za stara leta!!!?? kdo bo to doplačal ali misli politika in vsi ti nesposobni delodajalci da smo tolk naivni da ne vemo kaj bo?? mislim da , če ne prej , ko pride moja generacija v leta za upokojevanje bo tle orng problem , če ne konflikt! lahko zagarantiram da zaradi raznih janš,cmerarjev,zveri,novakov,miličev in ostalih prisklednikov hirat na stara leta in prosjačit ker kljub oddelanim letom,neplačanim naduram,nedeljam,praznikom in delom sedem dni v tednu vsak mesec vse leto , brez izkoriščenega dopusta ne bo dovolj za preživet! dovolj pa ne bo ravno zaradi "podjetnikov" ki sikajo o plači medtem ko vlečejo enormne državne subvencije ki jih plačujemo vsi in politikov ki si rihtajo enormne plače in penzije za nedelo oziroma goljufanje naroda! sramota od države in takih podjetnikov! ta država dokler laufa taka mentaliteta kot jo gonijo "izbrani" zadnja leta in njihovi tajkunski botri nima prihodnosti!
fiftgear
10. 09. 2015 22.53
+1
sam si kriv kaj pa delaš zastonj sobote nedelje in praznike, zakaj pa ne porabiš letnega dopusta, ki ti pripada - take imajo delodajalci najraje
Bojan-F
10. 09. 2015 20.21
+10
Prepisimo koncno avstrijsko sindikalno in fiskalno regulativo ...
tali?ni tom
10. 09. 2015 20.21
+4
zadnji čas! bo končno red , še bolje , če bi nas vzeli k sebi !
Bojan-F
10. 09. 2015 20.23
+0
... ampak, kaj ko nekateri spet ne bodo zadovoljni ... drzava Avstrija namrec pobere dajatev 16.500 EUR na rezidenta .... Slovenija pa 6.500 EUR ...
Bojan-F
10. 09. 2015 20.23
+1
... in takoj vprasanje ... zakaj si Avstrija to lahko privosci?
novak.novak
10. 09. 2015 23.32
+4
ker ji niso nikol vladal komunisti pa partijci...bojan-f
Bojan-F
11. 09. 2015 08.56
+0
... in tudi ne v ... Grciji (6.050 EUR) ... Portugalski (6.250 EUR) ... Malti (6.320 EUR) ...
flojdi
10. 09. 2015 19.56
+2
.veliiiko krivico. Kdo jo je pa Ustvaril ?? in kdaj ? kdo je Pogruntavnik minimalne , v kateri so bili lepo prikazani vsi dodatki po zneskih VSEM (različnim) . plače VSEH (različnih) pa so bile Vedno Enake.
NoviceResnice
10. 09. 2015 19.45
-4
A boste spet iz svojga žepa dal za gospodarstvo pa to.......
4200religij
10. 09. 2015 19.58
+5
A veš kaj... Da te ni sram! Sama mama bi se te sramovala, ko takšne stvari govoriš! Gospa z otroki, invalid, nič ne poslušaš? Takšnega pomanjkanja empatije pa še ne! Če že ni sram tebe, je sram mene, da si s teboj delim državo!
NoviceResnice
11. 09. 2015 07.46
+0
Dej dej. Lahko je druge silit da dajo več...to ni empatija ampak preračunljivost....kaj bodo delal ko bo namesto teh delal študent za 400€...
ONniON
10. 09. 2015 19.43
+0
SLOVENIJA IMA VEČ KOT 30 MILIJARD EUROV JAVNEGA DOLGA
fljfo
10. 09. 2015 19.46
-3
In kljub vsej bedi, bo na naslednjih volitvah zmagala spet ista struja...očitno je ljudem ideologija še vedno pred blagostanjem
Bojan-F
10. 09. 2015 20.00
+5
Na naslednjih volitva ideologija, ki je povzrocila erozijo slovenskih financ ne bo zmagala.
ecnarf
10. 09. 2015 19.41
+1
Vsi sindikalisti samo meglo mešajo ne zmenjo se pa nič ,pa mastno plačo dobivajo ,zakwa že.Sigurno ,se že 10let pogajajo pa vsak let spet jovo na novo, pa nič od njih .naj gredo cesto pometat.
Puroistrian
10. 09. 2015 19.32
-1
ma kaj so nardili prau nec za unih par eurou .......ma brez veze dobro da nimam nic sz slovenijo ki ce ne bi biu revez
fljfo
10. 09. 2015 19.16
-1
Vsi to pozdravljamo, saj je pravične je...a kako se takoj zraven uturi koder stranke poceni populizma za maloumne Lukec pa je prav smesno... Pa kaj misli,da bo izpadli,da je njegova zasluga....joj, populizem za maloumne
tron3
10. 09. 2015 18.58
+3
Od kdaj so pa komunistični otroci s podarjenimi diploma in doktorati, humanisti? sam vprašam, ker sem radoveden.
srebrnibreg
10. 09. 2015 19.37
+3
verjetno ciljaš na Mariniča , Gombocovo in tistega kateri je iz kar treh knjig prepisal svojo diplomsko nalogo.
tron3
10. 09. 2015 18.51
+6
V Sloveniji je najmanj polovica revnih, zakaj ker imajo kredite za avtomobile, stanovanja, hiše itd, in dokler ne bodo vrnili bodo reveži, kaj nekomu pomaga če ima 1200 evrčkov plače če pa dobi na plačilni dan 560 evrčkov, je reven, vendar takšno osebo ne vodijo v evidenci revnih, ker ima 1200 evrčkov plače, jasnooooo!!!
flojdi
10. 09. 2015 20.03
-3
. no evo. banke. / men je uspelo žvet z zelo malo. brez Enega Samega Kred ita
boncek123
10. 09. 2015 20.55
+3
tron3 tkole je...maš prav, velik je tistih, ki trošijo dobre plače za traparije in jim potem nič ne ostane za jest.... So pa tudi tisti, ki delajo za 1200€ petke, sobote, nedelje, praznike..ipd...cele dneve (sploh samostojni podjetniki), potem pa odštejejo stroške najemnine+položnice, s.p.ji še 400€ dacarjem..no, ne splača se baš delat v tej državi, a je tko? Še Črnogorci bolš živijo kot mi..vsaj bolj srečni so.
mackon08
10. 09. 2015 18.42
+7
Igor Antauer pa trobi eno te isto. Dogovor je dogovor, seveda takšen ki njim odgovarja. Pokvarjenec eden, dat mu 600 euro na mesec pa da vidimo kaj bo potem povedal o dogovoru.