Slovenija

Na račun rudarjev nakazali denar, a stavkajoči ostajajo v mrzli in vlažni jami

Hrastnik, 10. 03. 2014 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Celovška banka BKS je dala soglasje k izplačilu preostanka januarskih plač rudarjem Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki stavkajo v jami. Direktor rudnika pravi, da so bile plače nakazane, a delavci v jami ostajajo.

Ker v petek niso prejeli januarskih plač v celoti, so rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) danes ob 6. uri začeli s stavko v jami v Hrastniku.

minister Samo Omerzel
minister Samo Omerzel FOTO: Sani Karić

Pred odhodom v jamo se je stavkovni odbor srečal z ministrom za infrastrukturo in prostor Samom Omerzelom, vendar stališč v dveh urah niso uspeli zbližati. Omerzel je rudarje prosil, naj vsaj še danes počakajo s stavko, češ da bo vodstvo rudnika nadaljevalo pogajanja s celovško banko BKS, ki je zaradi skoraj treh milijonov evrov dolga blokirala račun družbe Rudarje je tudi obvestil, da je vlada podaljšala rok za zapiranje rudnika do leta 2018, prepričan je tudi, da je možnost prestrukturiranja rudnika, ki ima veliko premoženja, realna.

Rudarji se na njegovo prošnjo niso odzvali, saj dvomijo v uspeh pogajanj z banko, ki so potekala že prejšnji teden. Poudarili so, da so pripravljeni na dialog, "vendar le prek bančnih avtomatov", torej ko bodo dobili denar.

Banka dala soglasje k izplačilu plač

Celovška banka BKS je nato dopoldne dala soglasje k izplačilu preostanka januarskih plač. Direktor RTH Bojan Jelen je povedal, da je realno pričakovati izplačilo plač že danes. Sredi popoldanske novinarske konference stavkovnega odbora je Jelen poklical sindikat in ga obvestil, da so bile plače nakazane.

Vendar pa stavkajoči vztrajajo 220 metrov pod zemljo. Predsednik stavkovnega odbora Anton Lisec je namreč povedal, da samo izplačilo plač ne zadošča, ker zahtevajo tudi odpravnine za presežne delavce. Rudarje tudi skrbi, kaj se bo zgodilo z izplačilom februarskih plač, plačilni dan je 18. marec.

Rudnik Trbovlje
Rudnik Trbovlje FOTO: POP TV

Ker so vedeli, da obstaja možnost, da bodo v jami tudi čez noč, so stavkajoči s seboj vzeli hrano in vodo za prvi dan stavke ter odeje oz. spalne vreče, tisti, ki imajo zdravstvene težave, pa tudi zdravila.

Lisec je dejal, da je imelo resorno ministrstvo tri tedne časa za ukrepanje, vendar ni storilo ničesar glede njihovih stavkovnih zahtev. Po njegovi oceni je država kot lastnica rudnika precej odgovorna za današnjo stavko. Lani bi namreč moral rudnik po zasavskem zakonu prejeti 14 milijonov evrov, s sprejetjem zakona za uravnoteženje javnih financ pa so prejeli le pet milijonov evrov.

Stavkajoči, ki so minuli ponedeljek izvedli osemurno opozorilno stavko, v petek niso prejeli januarskih plač v celoti, izplačilo teh plač pa je njihova osnovna stavkovna zahteva. Prav tako zahtevajo, da država kot lastnica opredeli usodo rudnika v prihodnje.

Pred obratom rudnika v Hrastniku je ob 12. uri svojo podporo rudarjem na t.i. stavki knapovskih otrok izrazilo okoli 150 podpornikov iz Zasavja. Prišli so s transparenti, na katerih je med drugim pisalo "Odgovorne v jamo, pa luč ugasnt", "Hočemo pravico" ...

Družba je pred desetimi dnevi sicer rudarjem izplačala akontacije januarskih plač v višini skoraj 790 evrov bruto. V celoti so izplačali tudi stroške, povezane z delom, torej prevoz in prehrano. V ta namen je rudnik zagotovil okoli 370.000 evrov, za izplačilo celotnih januarskih plač pa potrebujejo še okoli 300.000 evrov.

Rudarji RTH poleg januarskih plač zahtevajo zagotovitev sredstev za odpravnine 135 presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oz. samozaposlitve presežnih delavcev. Zahtevajo tudi, da se preveri možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH v okviru podjetij v lasti države, da se lastnik dokončno opredeli o nadaljnjem delovanju rudnika ter da se preveri možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih zakona o upokojevanju.

Lisec je še dejal, da se rudarji z današnjo stavko vračajo k stavkovni tradiciji. Za svoje pravice so se morali namreč delavci rudnika največkrat boriti z vsemi možnimi sredstvi, velikokrat so se zatekali tudi k stavkam. Tako je bila ena največjih in najbolj nasilnih stavk leta 1889, rezultat katere je bil med drugim zvišanje plač in kasneje uvedba osemurnega delavnika. Sledile so še stavke v letu 1892 in v letu 1903. Leta 1923 je stavka trajala kar dva meseca. Z 72-urno gladovno stavko so rudarji zahtevali boljše delovne pogoje v letu 1934. S stavko so uspešno uveljavljali svoje zahteve tudi po drugi svetovni vojni, ko so leta 1958 izvedli prvo stavko v socialistični Jugoslaviji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (267)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

da?a
11. 03. 2014 11.03
+1
Srečno!!!!!!! Rudarji poznajo več resnice od vseh nas, le molčali in delali so do sedaj. Vsaka zgodba ima dve plati, eno zvemo, drugo, ki je običajno žalostna, kruta, ne zvemo nikoli.
resslovenka
11. 03. 2014 09.26
+7
Pri tako enormnih dobičkih v energetiki ( sinočnja oddaja Odmevi) , rudarji , ne dobijo pravočasno svojih plač, odpravnin...? Jecljanje predstavnika iz energetike, da ni tako kot se kaže, pa še zelo za lase privlečno, zdravo razmišljajočega človeka ne more prepričati. A bo kdaj glavam zaposlujočih možno dopvedati da mora delavec za pošteno, pravočasno opravljeno delo dobiti pošteno in pravočasno plačilo?
Miroslav Lipic
11. 03. 2014 08.57
+5
SAMI NIC NEBODO NARDILI TREBA JE SKUPAJ STOPIT
kenzaki
11. 03. 2014 09.14
+4
Se popolnoma strinjam s tabo, žalostno toda resnično, da 1% slovencev vleče za nos preostalih 99% slovencev……..pa še v obraz jim lažejo in se jim smejijo ter se bahajo z prestižnimi vilami in jahtami
izdelanc
11. 03. 2014 10.39
-1
UDBAŠI ALIAS FORUM21 OZ. LEVAKI ZA HLAPCE VAS IMA VAŠA BANDA MAFIJSKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Afra Radin
11. 03. 2014 07.51
+2
Zakaj puščate na spletu nepreverjena, oz lažna poročila? In zakaj takšna tudi objavljate. Vćeraj zvečer smo slišali, da denar ni bil nakazan in da naj bi bil šele danes. Kako naj zaupamo v verodostojnost vaših novic? In tega ni malo pri vas. Zelo sem razočarana.
?akimalo
11. 03. 2014 07.00
+3
namest našim brihtnoglavim politikom se naj plača nakaže tem ljudem. v parlamentu še vedeli ne bodo, da ni bilo plače, knapi pa bodo dobili dovolj za vse, kar jim dolgujejo. namesto v en v drugi žep.
mijavci
11. 03. 2014 06.54
+7
Neko idejo sem dobil kaj bi lahko z tistimi praznimi ketnami ki visijo v sobi. Mislim da bi moral še kakšno dodat.
Angela Franko
11. 03. 2014 06.21
-9
Če so dobili plače ,?zakaj ostajajo v jami ??????
Mor4na
11. 03. 2014 06.35
+12
Ni problem samo v denarju! V ozadju je še ogromno stvari, o katerih naši mediji nočejo, ali pa ne smejo poročati!
?akimalo
11. 03. 2014 07.02
+8
zdaj je že mesec marec in, če me spomin ne vara, bi morali dobiti še plačo za februar, pa odpravnine tudi. torej, kaj ti ni jasno, lepši časi?? v parlamentu sigurno ne zaostajajo z izplačilom plač.
RoccoS
11. 03. 2014 01.03
+9
Alenka spet ni predviela tega izdatka v proračunu,... bo pač zdravnikom predpisala, da naj delijo malo manj antibiotikov.
LovecNaKomuniste
11. 03. 2014 00.43
+13
Naj mi nekdo razloži, zakaj je rudnik v Velenju rentabilen, v Trbovljah pa ne? Gre za isti teren, isti način kopanja, isti usrani nekalorični lignit (Velenje), ter nekoliko boljši rjavi premog (Trbovlje)...... Ali to morda pomeni, da poleg Trboveljskega premogokopa ni rentabilen tudi Velenjski........ Vsekakor se bo prej ali slej zaprlo tudi tega in začelo veselo uvažati visokokalorični črni premog, ter antracit iz prekomorskih dežel, kuril pa ga bo 100x preplačani Teš. Vse pod krinko nacionalnega interesa in zagotovljenih služb...
Megaclite
11. 03. 2014 07.18
+1
Če je gradnja TEŠa v osnovi za delovna mesta tistih par sto rudarjev... je to največje metanje denarja skozi okno. Boljše, da bi zgradili 2. blok NEK-a, čistejše, cenejše in več energije.
nikhrast
11. 03. 2014 00.12
-6
Te rudnike bi morali že zdavnaj zapreti, kot so jih drugje po zahodu, saj niso profitni. Pa isto pri Muri, denar se meče v sod brez dna.
Krta?a 21
10. 03. 2014 23.44
+18
Fantje drzte se!
ONniON
10. 03. 2014 23.23
+5
najnižja stopnja brezposelnosti je v avstriji , kjer si službo išče iz leta v let vedno več slovencev
karin 1
10. 03. 2014 23.10
+4
Vse skupaj je ena živá katastrofa....
Brainkiller
10. 03. 2014 23.02
+45
ME SAMO ZANIMA KAKŠNO PLAČO, SO IN ŠE VEDNO DOBIVAJO VSI ŠEFI IN VODILNI V TEH RUDNIKIH? ? ? žalostno da v naši državi, mora pošten delavec, s stavkami in podobnimi stvarmi, priti do svojega zasluženega denarja, medtem ko si direktorji, menedžerji in vsi ti politiki lahko privoščijo prav vse, luksuz po celi črti..........ne vem zakaj se slovenci ne dvignemo in ne zapremeo vse te bande v jamo (politike, direktorje, župane.....) nikjer več ni božičnice, regres se že ukinja, grozi nam ukinitev potnih stoškov in malice in naši voditelji govorijo da edino s tem bomo lahko preživeli.......NE RAZUMEM PA TEGA, DA DOVOLIMO MI LJUDJE, SREDNJI DELOVNI RAZRED, DA JE V SLOVENIJI BENZIN, ENERGIJA, TELEFONIJA, HRANA, STANOVANJA, NAJBOLJ PA PLAČE POLITIKOV, DIREKTORJEV IN ODVETNIKOV IN MENEDŽERJEV, V BISTVU VSE JE S CENAMI PRIMERLJIVO S NAJBOLJ RAZVITIMI DRŽAVAMI, A PLAČE PA IMAMO 2-3 NIŽJE, OSTALI BREZ VSEH BONUSOV, ITD........naj mi nekdo to obrazloži............glede javnega sektorja se tudi stinjam, da jih je veliko preveč in ne da je preveč, med.sester, zdr. osebja, policistov, vojakov, preveč je tistih v pisarnah, na upravah, občinah, v vseh pisarnah, ker sam delam v javnem sektorju, dobro vem, DA SE SKOZI VEZE ŠE VEDNO ODPIRAJO UMETNA DELOVNA MESTA, IN TI LJUDJE SPLOH NE VEDO KAJ NAJ DELAJO, SAMO SRANJE DELAJO IN ŠTRENE MEŠAJO IN ZAVAŽAJO FIRME IN MASTNO KASIRAJO, a potrebne delovne sile je pa vseposod še premalo, čeprav vsi govorijo, kako jih je preveč................seveda bi ena firma bolj laufala, če jih nebi dealo v proizvodnji 100 in v pisarnah 80 , tukaj je pri nas vse narobe, VSEPOSOD V JAVNIH SLUŽBAH JE ŠEF NAD ŠEFOM IN JIH JE TOLIKO DA SPLOH NE VEŠ VEČ KDO JE TVOJ ŠEF................ slovenci morali se bomo dvigniti, ker mi delavci živimo slabše kot kdajkoli, v enaki državi in enaki firmi, pa vsi šefi in administratorji in kaj vem vse, pa se kopajo v raskošju, ŽALOSTNO
Jani.
11. 03. 2014 01.08
+11
M_teorija
10. 03. 2014 22.43
+0
Ah spet problemi zaradi Zujfa!?
Sputnik8
10. 03. 2014 22.24
+10
Kar naj Putin pipco za plin zapre.......pa da vas vidim kako se bodo drva po gmajni iskala......potem bo pa jokanje ko bo zmrzal. Vsako leto je zima!
Sputnik8
10. 03. 2014 22.25
+7
Danny Veliki
10. 03. 2014 22.05
+17
In potem se čudimo zakaj slovenci nikoli v svoji zgodovini niso bili sami svoji gospodarji.No sedaj vidimo.še sreča,da so tisočletja tujci skrbeli za slovenske korenine.Sami slovenci pa,ko so dobili možnost samostojnosti,so v dvajsetih letih resno ogrozili svoj obstoj . Torej je rešitev v hlapčevstvu?
hajer66
10. 03. 2014 22.03
+9
to so knapi ne pa velenjčani ki so pol knapa
mistake
10. 03. 2014 21.56
+12
/"a stavkajoči ostajajo v mrzli in vlažni jami"/ ........ +++++ in "škoda", da niste s sabo vzeli direktorja....;) :)))))))))
ONniON
10. 03. 2014 21.55
+6
V Sloveniji je stanje najslabše po letu 1991 ! slabše preprosto ne gre ..... z veseljem se bi vrnil v leto 1993 ali kadarkoli takrat , samo ne 2014