Slovenija

Ker ni plačala plaže, je morala oditi

Portorož, 06. 07. 2009 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kopalka je morala zapustiti petzvezdnični del portoroške plaže Meduza Exlusive, saj za kopanje ni plačala vstopnine. Kopalka trdi, da na plaži ni nobenih opozoril, da je treba kaj plačati.

Kopalka naj bi na plažo Medusa Exclusive, s katero upravlja družba Istrabenz Hoteli, prišla v nedeljo okoli 17. ure. Potem ko se je okopala, naj bi jo varnostnica opozorila, da je potrebno za storitve na plaži plačati, ker plaže ni želela zapustiti, pa je k obema pristopil še kopališki mojster. Po krajšem pogovoru, v katerem naj bi po navedbah tiskovnega predstavnika hotelov LifeClass kopalka "vznemirjala ostale kopalce", je plažo zapustila.

Za brezplačno kopanje si je potrebno v Portorožu najti drugo plažo.
Za brezplačno kopanje si je potrebno v Portorožu najti drugo plažo. FOTO: POP TV

Iz hotelov LifeClass sporočajo, da je uporaba omenjene plaže brezplačna le za goste Grand Hotela Portorož in Hotela Kempinski Portorož. V skladu z zakonom je vsem sprehajalcem omogočen prost prehod čez kopališče, obiskovalci, ki se želijo kopati, pa morajo storitev plačati. Poudarjajo, da je cenik javno dostopen ob vhodu na plažo, vstopnina pa da vključuje tudi najem senčnika, ležalnika in kopalne brisače. Dnevna karta za odraslega znaša 35 evrov.

Plaža je brezplačna le za goste Grand Hotela Portorož in Hotela Kempinski Portorož.
Plaža je brezplačna le za goste Grand Hotela Portorož in Hotela Kempinski Portorož. FOTO: Dare Čekeliš

Varnostniki in kopališki mojstri lahko po njihovih besedah goste kopališča, ki se na petzvezdičnem delu plaže zadržujejo brez uporabe ležalnikov, tudi povprašajo, ali so ob vhodu na plažo plačali. "Dovoljenje za pobiranje plačil za storitve, ki jih nudimo, nam daje država, ki nam je podelila koncesijo za vodno dovoljenje za upravljanje naravnega kopališča," pojasnjujejo.

Napovedujejo še, da bodo s tovrstno prakso opozarjanja kopalcev, ki za kopanje ne plačajo, nadaljevali. "Tudi v prihodnje bomo v okviru zakonskih pristojnosti skrbeli za red, mir in varnost na naravnih kopališčih, s katerimi upravljamo," pojasnjujejo.

Družbe Istrabenz Turizem, Hoteli Bernardin in poslovna enota družbe Terme Krka Talaso Strunjan, ki upravljajo z nekaterimi naravnimi kopališči na slovenski Obali, so konec junija sprejele odločitev, da vstopnin na plažah ne bodo prenehale zaračunavati, saj bi to po njihovem mnenju privedlo do razmaha nizkocenovnega turizma, vandalizma, popivanja na plažah in podobnega.

Zakon o vodah sicer določa, da mora biti vsem sprehajalcem omogočen prost dostop in prehod do morja. V ta namen so po naročilu inšpektorjev junija odstranili ograje na nekaterih plažah na slovenski obali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (296)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Julijan Hrvatin 1
08. 07. 2009 01.32
+1
To, da se lahko klošarji sprehajajo po plaži, ne smejo pa se kopat, lako pogruntajo samo v portorožu...?? Ravno okopat bi se morali, pa bi se ne videlo, da so kllošarji...!!
MERCL
07. 07. 2009 21.03
Jaz mislim,da nihče ne išče izgovor za odhod na Hrvaško,marveč,iščemo izgovor za ostanek v Sloveniji !!
ne.me.jezkat.
07. 07. 2009 16.23
+4
administrator, ne navijaj tako odkrito za hrvaško, ker sebe sramotiš in sLOVEnijo. ostali: ste nepismeni, ali le iščete izgovor za odhod na hrvaško? članek je ena sama dezinformacija: KOPANJE SE NE PLAČA NIKJER, PLAČA SE POLEŽAVANJE NA NJIHOVI PLAŽI...! morje je javno dobro, tako kot reke in jezera ter potoki. last vseh sLOVEncev, nihče si ga ne more in ne sme prisvajati. kopanje je dovoljeno vsem povsod. po zakonu. ležanje na plaži je pa druga pesem: plaža je "dvorišče" od nekoga, in ima pravico upravljat z njim, tako kot jaz s svojo njivo, travnikom. a zakon vseeno določa, da morajo prek svojega "dvorišča" - plaže - omogočiti prost dostop do morja, tudi ob njihovi plaži. vsem. ne glede. IN ŠE: LE MAJHEN DEL SloveNSKE OBALE JE OGRAJEN, OMEJEN, PLAŽA PA PLAČLJIVA. NA RAZPOLAGO JE 5 km ZASTONJ SLOVENSKE PLAŽE. JE TREBA RES LEŽAT RAVNO NA DVORIŠČU HOTELA, NA NJIHOVI ZEMLJI? IN PONAVLJAM: KOPANJE IN HOJA PO OBALI JE DOVOLJENO VSEM POVSOD. ČE KDO TRDI DRUGAČE, GA TOŽITE ALI POKLIČITE POLICIJO...
Barbi Lukan
07. 07. 2009 14.16
+1
v kanu v franciji je plaža 25 eu, s tem da se ti zdi to much,ampak je zrihtan u nulo...ne pa ta svinjski portorož..35eu..halllo!?
mny
07. 07. 2009 12.58
+2
bil sem tam ko se je dogajalo z to žensko......lagala na veliko
Teja Likar
07. 07. 2009 12.40
Nobenmu ni nikoli nič prav...
Karmek Themama
07. 07. 2009 12.07
a dej dej.... slo morje al pa plaža je taka d glava peče.... - ni vredn da bi sploh kdo plačow za ta sranje !!!! raj grem kam drugam k je use zaston, ne pa tale brozga
minnaema@yahoo.com
07. 07. 2009 11.53
-1
ipr(07.07.ob 9,00 IN VAM EGALITARNI Postonjsko jamo se plačuje za osvetljitev,skratka za režijske stroške, da je moč si jamo ogledati-zato je plačilo, morja pa NI potrebno obnavljati in tudi okolico ob morju znamo Slovenci vzdrževati, če je potrebno, ja ležalnikov in marel pa nimamo...to je pa res. Komunala je dolžna vzdrževati vse travnate površine in zakaj bi bila plaža izjema a lažje je nabijate cene in iskati profit-a vse to se pri modrih ljudeh oponira, da se površine ob morju - beri plaža nekateri lastijo kakor za svojo. V naši deželi tega NI mogoče, ker jo je malo !
MERCL
07. 07. 2009 11.52
Mislim,da naši hotelijerji,hočejo iz Slovenskega morja narediti nekakšno "exkluzivo" za bolj petične goste iz evrope,ker smo za masovni turizem na žalost premajhni,hočejo svojo majhnost čim dražje prodati,via˝Kam pa greste letos na počitnice?Mi gremo pa v Slovenijo! UUUUU super,fancy!˝ Ampak jim v teh časih,ko vsi gledajo vsak €,ne bo uspelo.Edino kar bodo naredili je posmeh in neodobravanje s strani gostov,ker je vsak gost zlata vreden.Bolj bogati,pa vemo kam hodijo.Hrvati so to poizkušali z Brijoni in Dubrovnikom,kjer so nabili cene,zdaj so pa prav te lokacije čisto poceni in prazne !!
shikari
07. 07. 2009 11.26
lol... morš plačat d se kopaš u greznci
digital3
07. 07. 2009 11.26
ja 35eur haloooo za to svinjsko morje a ste čist... Mi gremo z družino v toplice -bioterme Mala nedelja 2 odrasla in 2 otroka 24,6 eur z ležalnikom ,če pa vzamemo kosilo kopanje pa stane 48eur.pa verjamitemi imamo se zelo fajn.
comment123
07. 07. 2009 11.23
HRVATI NE DAJO MORJA SLOVENCEM. SAJ GA TUDI SLOVENCI NE DAJO SAMIM SEBI. VSE ZASTRAŽENO, VSE PLAČLJIVO.
prestige
07. 07. 2009 11.22
Kaj se pa potem pritožujejo da je turizem v sloveniji slab. Kdo bo pa hodil na morje kjer moreš plažo plačat. HALOO
miha_321
07. 07. 2009 11.19
Grand hotel portorož, kaj je pa to zaena koliba.
MERCL
07. 07. 2009 11.19
ipr@ mislim da mešaš hruške in jabolke.Tam ne zaračunavajo plaže!! ampak ležalnik,če hočeš se pa lahko uležeš zraven na svojo brisačo,in te nihče ne bo nagnal.Če bi omenila plažo "Royal Westin Suite" na Kefalloni-i,bi ti verjel,ker tam sploh nimaš dostopa na plažo,če nisi gost hotela,pa lahko plačaš kolikor hočeš.V tvojem primeru pa gre,po mojem,za izkoriščanje kopališkega mojstra naivnih turistov,lepo da nisi naivna!
šibaresnice
07. 07. 2009 11.17
+1
No no malo pretiravate. Na grških plažah je cena od 3,5 do 7 eur za ležalnik s senčnikom in mizico.Tako da prosim ne nakladajte o 50 e podkupnine. 2 krat na leto sem na grških otokih in nikoli nisem videl ali zasledil kakršnekoli podkupnine. Ni potrebna ker je ležalnikov več kot dovolj.
pamuska
07. 07. 2009 11.17
Nedopustno je, da se neko podjetje odloči zapreti dostope do naravne dobrine, potem pa izsiljevati z zaračunavanjem. IN 35 evrov je po mojem mnenju ogabno oderuška cena, glede na to, da stane nočitev z zajtrkom ravno toliko....
MERCL
07. 07. 2009 11.09
35€ je cca 8400 bivših slovenskih tolarjev!!! Da se lahko kopaš.To pomeni 4-članska družina,z dvemi otroki,pa če računamo da imajo otroci polovično (zastonj sigurno ne),je to,25.200 slovenskih tolarjev!! ali 105 € na dan,da se lahko kopaš,pa kje je hrana,pijača,apartma in vse ostalo!?!
ipr
07. 07. 2009 11.09
MERCL z verseljem. Mikonos, kjer je potrebno plačat samo za ležalnik 20€ (vsaj), pa še 20€ podplačat tistega mojstra, da ti ga sploh da. So mu dajali tudi po 50€, da so dobili prostor. Pa to ni bila plaža nekega hotela, temveč pred restavracijo. Jaz nisem plačala in podplačala, ampak sem se na svojo brisačo vlegla na drugo stran zastonj. Če ne plačaš ne moreš tam ležat, pa če imaš samo zlat ležalnik. Zadovoljen? Ti dam še naslov, če rabiš.
4evercvicek
07. 07. 2009 11.07
zato....dobrodošli na hrvaškem, tam kjer so plaže free of charge