Slovenija

Kemofarmacija: Resno razmišljamo o prekinitvi dobave zdravil

Ljubljana, 03. 10. 2011 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V bolnišnicah svarijo, da bodo varčevanje zdravstvene zavarovalnice občutili tudi bolniki. Dobavitelji pa razmišljajo, da bi nekaterim bolnišnicam prekinili dobavo zdravil in sanitetnega materiala.

Bo zmanjkalo zdravil za bolnike?
Bo zmanjkalo zdravil za bolnike? FOTO: Reuters

Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) je pred nedavnim sprejel rebalans proračuna, s katerim želijo na letni ravni privarčevati vsaj 10 milijonov evrov, kljub temu pa bo v letošnjem proračunu zmanjkalo okoli 24 milijonov evrov. Tiskovni predstavnik ZZZS Damjan Kos pravi, da bo letos še nekako šlo, bolj kritično pa bo drugo leto. ZZZS namreč z zavarovanji ne pobere toliko prispevkov, kolikor mora plačati storitev bolnišnicam. Zato na ZZZS menijo, da bi država morala uvesti tudi sistemske spremembe. Za letos pa so situacijo poskusili rešiti z rebalansom.

Da bolnikom ni treba skrbeti, da konec letošnjega leta ne bodo dobili zdravil, medtem zatrjuje generalni direktor ZZZS Samo Fakin. Največja dobavitelja zdravil v Sloveniji Kemofarmacija in Salus naj bi namreč razmišljala o prekinitvi dobave zdravil v slovenske bolnišnice zaradi njihovega zamujanja pri plačilih, kar pa je posledica njihovih likvidnostnih težav. Stanje naj bi se še poslabšalo ob uresničitvi napovedi ZZZS, da bolnišnicam ob koncu leta dodatno zniža akontacije.

Po mnenju Fakina "tako hudo in tako daleč še ni, da bi prišlo do resnih motenj pri preskrbi zdravil". Ne vidi namreč nobenega finančnega razloga za kakršno koli napovedovanje glede prekinitve dobave zdravil. Se bi pa takšen scenarij lahko uresničil konec prihodnjega leta. Vendar prvi mož zdravstvene blagajne miri, da bodo "poskrbeli, da se to ne bo zgodilo". Ob tem poudarja, da bi bilo treba poiskati rezerve tudi znotraj bolnišnic. Po njegovem mnenju bi bilo s skupnimi javnimi naročili zdravil in bolnišničnega materiala mogoče dodatno znižati cene zdravil za okoli 15 do 20 odstotkov.

Opozarja tudi na različne cene enakovrednih zdravil in medicinskega materiala različnih dobaviteljev. "Praktično enaka proteza, le od drugega dobaviteljev, pri določeni bolnišnici stane za 20–30 odstotkov več kot pri drugi," pravi. Po njegovi oceni bi lahko na ta račun letno prihranili najmanj 30 milijonov evrov. Prav tako je možno privarčevati tudi s prevetritvijo in optimizacijo zalog zdravil in bolnišničnega materiala v bolnišnicah, pravi. Bolnišnice hranijo zaloge materiala in zdravil za okoli mesec in pol, lahko pa bi jih samo za dva tedna, pojasnjuje. "Tukaj leži za mesec dni mrtvega kapitala, kar je 25 milijonov evrov na letni ravni," je dodal.

Plačilo akontacije za zdravljenje?

V bolnišnicah pa jih skrbi, da bodo zaradi manj sredstev morali okrniti določene storitve za bolnike. Direktor bolnišnice v Slovenj Gradcu Janez Lavre je za časnik Finance dejal, da so zadeve resne in da bodo imeli zaradi varčevalnih ukrepov konec leta namesto pol milijona izgube tri milijone izgube. Pravi, da kot direktor nima vzvodov, da bi lahko toliko racionaliziral poslovanje, da se varčevanje ne bi poznalo tudi pri čakalnih dobah in kakovosti storitev. Pravi, da bodo morali od bolnikov zahtevati plačilo akontacije za zdravljenje, povračilo pa bi ti potem lahko zahtevali od zavarovalnice. Lavre je še dejal, da lahko pride tudi do tega, da bi bolnišnicam prekinili dobavo zdravil in materiala, če bodo še naprej zamujale s plačili.

Kemofarmacija: Resno razmišljamo o ustavitvi dobave zdravil

Direktor Kemofarmacije Davorin Poherc je za 24ur.com dejal, da so zamude pri plačilih zdravil in medicinskih pripomočkov trenutno okoli 90 dni, glede na napovedi zavarovalnice in stanje v državi pa pričakuje, da se bo to še poslabšalo. Pravi, da intenzivno razmišljajo, da bi prekinili dobavo zdravil, saj imajo nekaj slabih izkušenj s tega področja že iz preteklosti, poleg tega pa tudi sami ne morejo naročati zdravil pri svojih dobaviteljih, če ne dobijo plačila. Poherc še pravi, da je vse odvisno od ZZZS, saj je on tisti plačnik, ki plačuje storitve njihovim izvajalcem, hkrati pa so ti njihovi največji kupci.

Direktor ZZZS Samo Fakin
Direktor ZZZS Samo Fakin FOTO: POP TV

ZZZS: Direktorji bolnišnic bi lahko privarčevali več

Tiskovni predstavnik ZZZS Damjan Kos je odgovoril, da bolnišnice ne morejo zahtevati od pacientov, da plačajo akontacijo zdravljenja, saj bi to pomenilo kršitev pogodbe, ki jo imajo bolnišnice z ZZZS. Kazni za posamezno takšno kršitev pa so od 400 evrov naprej.

Kos je še dodal, da v ZZZS ocenjujejo, da bi direktorji bolnišnic lahko privarčevali več in se vsaj v prihodnjih treh do šestih mesecih varčevanje ne bi smelo poznati pri storitvah. Največ bi po njegovih besedah bolnišnice lahko privarčevale na področju dežurstev, zmanjšanjem sprejemov v bolnišnice, z nižjimi cenami zdravil, ki so jih uspeli izpogajati in z zmanjševanjem zaposlovanja za en odstotek, kar bi bilo v skladu s sklepom vlade.

Če bi imela kakšna bolnišnica večje težave, pa lahko prosi državo za najem posojila ali da država ta minus pokrije, je še dejal Kos. ZZZS namreč v skladu z zakoni ne sme jemati posojil, lahko pa jih z dovoljenjem ministrstva za finance najamejo bolnišnice.

V UKC Ljubljana po navedbah Vrhunca ne razmišljajo o zaračunavanju akontacije bolnikom.
V UKC Ljubljana po navedbah Vrhunca ne razmišljajo o zaračunavanju akontacije bolnikom. FOTO: Miro Majcen

Vrhunec: UKC dosegel nižje cene zdravil kot ZZZS

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana v tem trenutku nima posebnega problema s plačili dobaviteljem zdravil in medicinskih pripomočkov, je v današnji izjavi za javnost poudaril generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec. S plačili zamujajo za šest dni, tako da "nekega velikega problema" po njegovem mnenju ni. Glede Fakinove izjave, da tudi bolnišnice lahko izpogajajo nižje cene zdravil, pa Vrhunec odgovarja, da se z dobavitelji vseskozi pogajajo za nižje cene.

"V letošnjem letu smo na razpisu za zdravila dosegli nižje cene, kot jih ta trenutek dosega ZZZS. Tako da pozivamo ZZZS, da tudi oni prilagodijo cene, ki jih plačujejo za zdravila, cenam, ki jih mi. Na ta račun lahko ZZZS na letni ravni doseže nekaj milijonov evrov prihrankov," je dejal.

Sicer Vrhunec priznava, da se v vsaki organizaciji vedno da še kaj privarčevati. Vendar pa so bolnišnice v zadnjih letih privarčevale že za 10 odstotkov, poudarja in dodaja, da na ta način več ne gre. Po njegovem mnenju je ZZZS tisti, ki bo moral drugače pristopiti k varčevalnim ukrepom. "ZZZS lahko za enak odstotek in na enak način, kot je nam znižal akontacije, tudi zniža cene in akontacije svojim dobaviteljem. Tako bi lahko ZZZS prihranil tudi 50 milijonov evrov na letni ravni," je dejal.

V UKC Ljubljana ne razmišljajo o takšnih ukrepih kot v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, in sicer da bi od bolnikov zahtevali akontacijo za zdravljenje, če bolnišnica ne bo dobila dovolj denarja od ZZZS. Kot je poudaril Vrhunec, v kliničnem centru ne razmišljajo, da bi obremenili bolnike, saj bi na tak način vzpostavili veliko neenakost in nesolidarnost med bolniki.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maja Ribi?
04. 10. 2011 20.01
@mentos12... to je tako, kot bi rekel za vso proizvodnjo v Sloveniji, zakaj sploh še obstaja v Sloveniji. Zakaj pa ne bi vse proizvodnje selili na Balkan ali še bolje na Kitajsko (Mura, Elan, Akrapovič, Goričane, Tosama,....in še 1000 podobnih), hmmmm raje prvoščimo zaslužek in plače tujcem....ja, ja to pa je logično. Če ima neko podjetje s posredništvom 300 zaposlenih in dobivajo ljudje redno in dobro plačo- ja HB da je tako in ne razumem zakaj bi tak posel prevzel neki tujec??!!
Garfield7497
04. 10. 2011 17.40
bodo pa direktno iz KRKE dobavljali...ha..ha..ha
Ran von Pasji
04. 10. 2011 13.41
A bi naša država končno nehala grozit svojim državljanom?! Poskrbi naj, da bodo ljudje imeli delo, da bodo dobili plače s katerimi bodo lahko zdravo živeli, pa bo zdravstvena blagajna takoj manj obremenjena!!! Kako naj ljudje kupujejo bio zelenjavo, zdravo meso, polnozrnate kruhe... če plače, če jih sploh dobijo, še za položnice ne zadostujejo. In potem se nacija prehranjuje z mastnim malovrednim, zato pa holesterola in antibiotikov polnim, mesom, umetno dozoreno, s pesticidi obogateno zelenjavo in se dogajajo zamašene žile, kapi, srčna obolenja... Ogromno ljudi si ne more privoščiti zobozravstvenih storitev, k zdravniku gredo ko so že na pol "hin" in spet je zdravstvena blagajna obremenjena, pa ogromno zdravljenja ne bi bilo potrebno, če bi narod imel denar in bi lahko zdravo živel. In kolikor nas hrana ne dotolče, poskrbijo še naši zakoni, nepošteni delodajalci, blazno visoki življenjski stroški... da dobimo zadostno dozo stresa in smo spet primer za zdravstveno blagajno!!! Mislim, da je vse skupaj ena politično ekonomska pogruntavščina kako decimirat nepotrebno prebivalstvo! Kako dolgo nas bojo še klestili, kako dolgo se bomo še pustili klestiti?!?
tadole
04. 10. 2011 10.38
In pa še en razlog sem pozabil, zakaj nabavljati od veledrogerij: S tem se zmanjaša možnost pojave ponarejenih zdravil, ker je nabava nadzorovana in dobavitelj tudi odgovarja zanjo. Če bi vsak nabavljal zase bi bilo nemogoče kontrolirati od koga se nabavlja (zaposliti bi bilo potrebno na stotine noveih inšpeltorjev). V tem primeru bi se prav gotovo našel kak *ki bi raje kot Bayerjeve Aspirine z dokazano kakovostjo kupoval Indijske ponarejene "aspirine" brez dokazane kakovosti in varnosti, zapakiral v isto škatlo in prodajal po isti ceni kot originale.
tadole
04. 10. 2011 10.33
@ranaura - Direktno pri proizvajalcih ne nabavljajo ker bi bilo MNOGO DRAŽJE! Razlogi za to so: - vsaka transkacija pri banki nekaj stane - če imaš enega dobavitelja plačaš eno transakcijo, če bi direktno od proizvajalcev bi jih preko 100 - cena transporta - pri veledrogeriji plačaš enkraten transport, če bi pri proizvajalcih bi samo za transport plačal 100x več - glavni razlog so pa zaloge: bolnišnica ali lekarna si ne moreta privoščiti držati izjemno velikih potrebnih zalog, sploh bioloških zdravil, katere stanejo tudi po več 1000€. Vsak dan posebej pa jih pri proizvajalcu tudi ne moreš naročati, kar lahko pri veledrogeriji Brez veledrogerij bi zdravstveni sistem v parih dneh bankrotiral ali pa ostal brez nekaterih zdravil. Kar se tiče pa dobička kemofarmacije. 7 milijonov pri 300 milijonih prometa je malo. Objektivno gledano, to sploh ni zelo uspešno podjetje. Nažalost pa pri nas velja, da če podjetje ne dela izgube ni "dobro". Zresnite se s takimi komentarji pa malo poglejte v tujino, odprite oči in pa se nehajte smiliti sami sebi pa objektivno poglejte situacijo!
comment123
04. 10. 2011 10.16
ZAKAJ PA SE NE DOBAVLJA DIREKTNO OD TOVARN ZDRAVIL?
mentos12
04. 10. 2011 09.32
Zakaj že mora bit neki posrednik za nabavo zdravil bolnišnicam v Slovenji ? Zakaj ????? Morda zato da z višjimi cenami zdravil izsiljuje ZZZS,bolnice in navsezadnje da bolniki kot potrošniki zdravil plačujejo ogromne denarje tem požeruhom (posrednikom). Potem pa prebereš kakšen dobiček si konec leta delijo ti posredniki s prodajo zdravil. Ves ta dobiček dobijo ti prodajalci zdravil od potrošnikov,ki ga morajo le ti,mastno preplačat kot bi blo normalno. Kaj v bolnišnicah,zdravstvenih domovih,lekarnah pri nas ne premoremo nekoga iz stroke ki bi nabavljal zdravila na trgu,pri proizvajalcih ? Mislim da bi se tako privarčevalo na desetine miljonov evrov na leto. Aja sam pol ne bi blo zaslužka,teh požeruhov (posrednikov) ki prodajajo zdravila.
dule100
04. 10. 2011 08.52
Kakšno blebetanje ! Odpovedali se bodo miljonskim zaslužkom !
gospakatja
04. 10. 2011 08.38
kakšen je sanitetni denar? zakaj ne še 1x preberete, ko kaj napišete?
spidi33
04. 10. 2011 07.34
+2
JA ZAKAJ BI ŽE RES NEKA KEMOFARMACIJA SLUŽILA? PA NAJ KUPUJEJO DIREKT OD TOSAME, LEKA, KRKE.......
artur.kralj
04. 10. 2011 00.13
Tukaj nikomur več ne gre za zdravje. Le za denar.
gruber74
03. 10. 2011 23.20
ITAK BOMO MORALI SLEJ KO PREJ PLAČEVATI VSE-SAJ FOLK ŠE TEGA NI SKAPIRAL:-(
Jožajoža
03. 10. 2011 21.05
za plače bo dovolj, vse drugo jih ne briga. v glavnem , uspelo jim je , kar jim ni v času komunizma, ker smo bili ljudje takrat preveč složni, da bi dopustili zunanjemu sovražniku prevzem oz okupacijo slovenije. a leta 91 jim je vseeno uspelo.
5301
03. 10. 2011 20.06
prav nič naj ne jočejo. dovolili bi oglaševanje homeopatskih zdravil. ni sem zagovornik slednjih, vendar si je farmacija najprej privoščila z zakonom prepovedati oglaševanje le-teh, sedaj pa izsiljujejo. ja, ja, to so korporacije. ljudje, pričnite uporabljati zdrave domače metode in videli boste, da ste lahko bolj zdravi kot z zdravili neke kemofarmacije, ki je kot vsi ostali, le požrešna družba, ki bi rada zaslužila na nesreči malih ljudi.
Maja Ribi?
03. 10. 2011 19.45
grdavs, hahaha ne nisem hči šoferja, sem hči dveh upokojencev in eden od njiju, ima zaradi tovrstnih podjetjih (uspešnih) zelo dobro penzijo in mi ni teba skrbeti za njuno varnost in ju z veseljem gledam, kako sta na stara leta srečna :))) Sicer pa bi tudi jaz imela 2.000 € plače (brez faksa pa še toliko bolje)- ti ne??? Vrjetno govoriš o zunajih sodelavcih (šoferjih), z zaposlenimi šoferji je vrjetno rahlo drugače...no sicer pa nisem vidla plačilne liste, da bi lahko to komentirala, za razliko od tebe, ki si jo. BTW: moj sosed (slaba služba, živi pri starših s svojo ženo in dvemi otroci) ima popolnoma nov avto vreden 30.000 € (leasing)- in je srečen... in zapufan :)) Vsak po svoje :)
wizeman
03. 10. 2011 19.41
+1
@expat 03.10.2011, 16:03 13 Glede na to, da je kemofarmacija lansko leto zakljucila z 7 miljoni eur dobicka, se bo pac naslo kako drugo podjetje, ki bo pripravljeno delati za manjso marzo in z posledicno nizjimi cenami... Bravo. Jaz sem pripravljen prodajati za veliko manjšo maržo. Milijon dobička na leto mi je čisto dovolj, pa tudi čakati nanj sem pripravljen pol leta. Samo zraven naj me pustijo. Prekleto, zakaj ene firme mislijo, da morejo imeti vsako leto večji profit, če se moramo vsi ostali zadovoljiti z manj. Kemofarmacija ima verjetno kakšno koncesijo. In oni bi prodajali samo dobrim plačnikom. Pajade. Odvzeti koncesijo, pa naj se znajdejo na trdem trgu kot vsi ostali, ki jih ne ščiti monopol.
grdavs
03. 10. 2011 19.12
mjaci03.10.2011, 18:43 Hehe, mjaci, a si ti tisti sin/hčera šoferja kemofarmacijskega kombija, ki delajo po 6 ur na dan in imajo plačo po 2000€ ?? Doma se vozijo z najnovejšim modelom mercedesa - pri tem, da nimajo dokončane niti srednje šole?!?
srebrnibreg
03. 10. 2011 19.07
Najprej naj cene zdravil proizvajalci postavijo na normalni nivo ne pa, da so trikrat dražja od realne cene.
volek
03. 10. 2011 18.58
Ali vam špedicija ..... iz iz Brnika še pere denar. Imate takšne dobičke, da vam to ni nikakršen problem. Koliko pa stanejo špediterski stroški pa davčni inšpektorji nimajo pojma. Pa je to samo en način pranja denarja. Res ste ubogi reveži.
Maja Ribi?
03. 10. 2011 18.43
AA11...hmmm ni vredno spoštovanja...pa vrašaj tistih 300 zaposlenih in njihove družine, ali so vredne spoštovanja (vrjetno bi pljunil/a na njih ko se vsak dan vračajo na" šiht" in so tako zelo nesrečni, ker je njihovo podjetje uspešn- žal na nesrečo in bolezen drugih :( Sicer pa saj ti ni treba zdravil goltat, če jih nočeš, kdo te sili...lahko uporabljaš naravna zdravila, ki rastejo okoli tebe, pa bo. Vsak po svoje, mislim pa da ni prav, da se zgražamo nad podjetji, ki so uspešna- to je samo moje skromno mnenje. Sicer pa: koliko proizvodnje v Sloveniji je take, ki s svojimi izpusti, proivodi in odpadkom vsak dan veliko bolj škodujejo človeku. Mi pa vsakodnevno dihamo "sveži" zrak, jemo samo eko hrano in pijemo samo izvirko čisto vodo?!?