Slovenija

Kemisova sanacija Tojnice: vodostaj trenutno previsok, ribiško družino skrbi tudi užitnost rib

Vrhnika, 07. 08. 2017 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kemis naj bi ta teden začel s sanacijo potoka Tojnica, a začetek del bodo zaradi obilnih padavin za par dni prestavili. V strugi mora biti med sanacijo namreč čim manj vode. Predsednik Ribiškega društva Vrhnika je poudaril, da je vodostaj trenutno previsok, potrebna bo tudi predhodna sanacija zaradi neurja. Dodaja, da jih skrbi tudi užitnosti rib.

Prebivalci Vrhnike so po požaru zahtevali analize zemlje, vode in zraka.
Prebivalci Vrhnike so po požaru zahtevali analize zemlje, vode in zraka. FOTO: Miro Majcen

V tem tednu naj bi Kemis pričel izvajati sanacijski program potoka Tojnica, a pristojni so zaradi sinočnjega hudega neurja, ki ni prizaneslo niti Vrhniki, začetek sanacije pripravljeni za kakšen dan prestaviti. Sanacijski postopki naj bi sicer trajali vsega skupaj pet delovnih dni.

Prvi dan naj bi opravili pripravljalna dela, in sicer preusmerili vodo iz potoka mimo območja sanacije ter namestili cevovode in črpalke. S pomočjo Ribiške družine Vrhnika nameravajo prvi dan del iz potoka tudi izloviti ribe. A "če bo Tojnica zaradi napovedanih padavin narasla, bomo pripravljalna dela izvajali v torek. Naslednji dan pa bomo imeli začetek sanacijskih del," je minuli teden za STA pojasnil direktor Kemisa Emil Nanut. Kot je dodal, bosta dela izvajali dve njihovih zaposlenih ob pomoči podizvajalcev, nadzor nad deli pa bo izvajalo podjetje VGP Drava.

Kot je za 24.ur.com povedal predsednik Ribiškega društva Vrhnika Vladimir Mikec, se sanacija gotovo ne bo začela danes, saj bo najprej potrebna sanacija okolice po sinočnjih neurjih, ki so ob in v strugi Tojnice pustila sledi. Nivo vode se je zaradi padavin po njegovih besedah dvignil za približno pol metra. "Če bi z deli začeli en teden prej, bi bilo do sedaj že vse narejeno," je dejal Mikec in dodal, da je sedaj vse odvisno od vremena. 

Sam postopek izlova rib iz struge Tojnice je po besedah predsednika Mikca potreben za nadaljnjo analizo rib, saj "doslej ni nobenih podatkov o tem, kakšno je njihovo meso, kaj se z njimi dogaja, kaj vsebujejo." Ribiška družina bo tako na lastne stroške izvedla izlov in analize rib, da se bo lahko določila tudi njihova užitnost. Zaradi visokih stroškov izlova in analize rib bodo po besedah predsednika društva dobrodošli tudi prostovoljni prispevki širše javnosti, saj bodo to izvedli v dobrobit vseh, ne le ribičev. Mikec je še dodal, da bo verjetno potrebna tudi analiza rib iz Ljubljanice.

Ko bodo v Kemisu pričeli s sanacijo, bodo najprej preusmeriti vodo iz potoka nato pa bodo po načrtih začeli s sesanjem sedimenta Tojnice ter začasnim skladiščenjem. Zadnji delovni dan izvedbe pa bodo Tojnico izpustili nazaj v staro strugo.

Kemisov sanacijski program sicer zajema tri faze, vendar delna odločba agencije za okolje obravnava le prvo. Kasnejši faze bodo obravnavali po tistem, ko bo prva zaključena, je že pred časom pojasnil Nanut. Z dopolnilno odločbo bo Arso določil sanacijo okoljske škode, povzročene tlom in biotski raznovrstnosti.

V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja letos. Gasilci so potrebovali precej časa, da so ogenj ukrotili in povsem pogasili. Dim, ki je zajel okolico, je povzročil veliko strahu med ljudmi, ki so zahtevali analize zemlje, vode in zraka.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jur?ibur?i
07. 08. 2017 18.55
ribiči izsiljujej... Napišite raje v članek koliko rib je bilo v potoku pri popisu 2 tedna pred požarom. Pa še to so bile vmes tujerodne vrste, ki tam sploh nebi smele biti.. Prostovoljni prispevki za ribiške zgodbice..
vicente
07. 08. 2017 17.01
+1
če jedo ribe,oz lovijo ribe iz potoka za hrano,jim ni pomoči ne njim ne naravovarstvenikom,nej gredo v Lidl po kalamare
flojdi
07. 08. 2017 14.35
+1
.užitnost rib.? živih ali umrlih / umrle lohk predelajo v mačjo hrano....al pa še kej
UaikiUaiki
07. 08. 2017 18.48
kaslc 1
07. 08. 2017 11.28
+0
vsaka hisa je skoraj kemis,kurijo plastenke itd..noben tega ne preverja
Hasi
07. 08. 2017 11.19
-3
jaz pa mislim da je vse skupaj en prenapihnjen šit. pa fantje iz ribiske druzine boste pa pač en mesec ribice plačevali v trgovini ali pa jedli potico. dejte no... kot da riba iz potoka hrani 500 ribiskih druzin madona.... ko pa samo eden flikne star akumulator v morje pa nikomur nic. eno navadno sprenevedanje vseh. in kje se bodo zap9slili vsi tisti ki so imeli sluzbo pa jim boste z senzacionalizmom firmo zaprli... zaradi 3 krapov ki pri glavi smrdijo.
UaikiUaiki
07. 08. 2017 18.51
Točno tako. Treba dramo delat, ker še po nobenem požaru ni bilo nikakršnega onesnaženja kajne? Vsakič so bili bliznji potoki čisti kot solza......malo morgen.
bb5a
07. 08. 2017 10.49
+1
Mene bolj zanima kdaj bo kdo v zaporu zarad Kemisa... Aja nikol, ker mamo tako zanič zakonodajo...
BorecZaResnico
07. 08. 2017 09.39
+5
Kriminalisti še zdaj "ne vedo" vzrok požara? Odgovorov in odgovornih očitno ne bo. Potok pa bi lahko čistili prejšnji teden, ko je bila suša, vendar je več kot očitno da so zavlačevali.
mastaflash
07. 08. 2017 09.30
+1
so ODGOVORNI v Kemisu ze ODGOVARJALI?
dajno
07. 08. 2017 09.15
+7
Kaj ste pa delali do zdaj??? Aja, Prevroče, zdaj dež, potem bo trava previsoka, jesen se bodo ptice selile, pozimi bo premrzlo... Ne spo so bnezi!
spletni Kritik
07. 08. 2017 08.43
+10
V normalni državi bi odgovorni že sedeli na hladnem in bili ob velike zneske. Tu pa se nič ne zgodi!?! Najhuje je pa ko analizirajo neke kamne, rože, zemljo ipd. prebivalcev na območju pa nihče ne pregleda in analizira strupe v njihovih telesih???? Sramota! Zelena dežela my ass!
CrushLow
07. 08. 2017 08.47
sej ves kaksne barve je denar v USA .... tako da ime je "zelena" dezela je kr na mestu :)
DeBill
07. 08. 2017 09.17
+1
V normalni državi bi naslednji da odstopil minister za okolje, kot opomin ostalim, kaj jih čaka potem bi bil ples.
UaikiUaiki
07. 08. 2017 18.54
Hja, minister bi odstopil, ostali bi se pa skrili in se delali angelčke... potem bi bilo pa vse drugače... optimist.
CrushLow
07. 08. 2017 08.34
+7
itq .... to bi mogl ISTI DAN SANIRAT .... ne pa 3 MESCE CAKAT .... KATASTROFA ..... odgovorne na vislce ...