Slovenija

Direktor Kemisa: Od izdaje ustne odločbe inšpekcije v Kemisu opravljali le sanacijo

Ljubljana, 29. 05. 2017 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

"Kdo bo odgovarjal?" se sprašuje javnost. Odgovora ni, čeprav je tudi predsednik vlade Miro Cerar ugotovil, da je bilo veliko nesporazumov, kratkih stikov, predvsem pa je pešalo obveščanje prebivalcev. 11 dni po požaru je inšpekcija končno ugotovila kršenje okoljevarstvenega dovoljenja in prepovedala obratovanje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj se dva tedna po požaru dogaja v Kemisu?
    02:47
    Iz SVETA: Kaj se dva tedna po požaru dogaja v Kemisu?
  • Iz SVETA: Kmetje v okolici Kemisa ne smejo kositi
    02:18
    Iz SVETA: Kmetje v okolici Kemisa ne smejo kositi
  • Iz SVETA: Kdaj bo zemlja znova dobra?
    03:30
    Iz SVETA: Kdaj bo zemlja znova dobra?
  • Iz SVETA: Odnos države do Vrhničanov
    06:09
    Iz SVETA: Odnos države do Vrhničanov
Po požaru v Kemisu
Po požaru v Kemisu FOTO: POP TV

"Kdo bo odgovarjal?" Sprašujejo Vrhničani, sprašujejo organizacije in okoljevarstveniki, sprašujemo mediji. “Delajo se norca iz nas,” so se minuli petek na srečanju razburjali Vrhničani. Pristojni so javnost seznanili z nekaterimi ugotovitvami in rezultati prvih analiz, hkrati pa sporočili, da vseh analiz še ni. Kar še vedno razburja javnost in pri ljudeh tudi postavlja dvom v verodostojnost rezultatov, je predvsem dolg časovni rok, neodzivnost, oziroma slaba informiranost javnosti.

Vse skupaj je privedlo celo do tega, da Vrhničani zahtevajo, da se analize, ki jih izvajajo pristojne službe okoljskega ministrstva, opravijo v tujini. Bo ministrstvo ugodilo tem zahtevam? Odzive in pojasnila glede teh zahtev še pričakujemo.

Protest na Vrhniki
Protest na Vrhniki FOTO: Damjan Žibert

11 dni po požaru ugotovili kršitve okoljevarstvenega dovoljenja

“Obrat še vedno ni zaprt, še vedno deluje in ima dovoljenje za to,” so prejšnji teden opozarjali zbrani na Vrhniki. Predsednik ​Alpe Adria Green Vojko Bernard nam je nato posredoval odgovor inšpekcije, v katerem so ti sporočili, da so izredni inšpekcijski nadzor opravili v petek, 19. maja, se pravi peti dan od nesreče. Ugotovitveni postopek je še v teku, so zapisali, hkrati pa pojasnili, da bo skladno z zakonom izdelano poročilo o ugotovitvah glede skladnosti naprave s pogoji iz okoljevarstvenega dovoljenja. Inšpekcija ima za to po zakonu kar dva meseca časa. Spet dolgi roki.

Kemis prevzemal odpadke, čeprav po nesreči ne bi več smel

Kot so podrobneje pojasnili na Inšpektoratu RS za okolje in prostor, so 25. maja prejeli obvestilo, da podjetje Kemis po požaru še vedno prevzema odpadke. Okoljska inšpektorica je naslednji dan opravila inšpekcijski pregled in na podlagi ugotovitev izrekla ustno odločbo ''zaradi varovanja življenja in zdravja ljudi ter varovanja okolja''. Ker so ugotovili kršitve okoljevarstvenega dovoljenja, morajo v Kemisu nemudoma "prenehati z obratovanjem naprave", so sporočili. V obratu lahko od petka dalje potekajo le sanacijska dela.

Ustno odločbo sicer inšpekcija izreče le v nujnih primerih. V skladu z 211. členom Zakona o splošnem upravnem postopku bo inšpekcija po ustni odločbi izdala tudi pisno odločbo, in sicer v osmih dneh od ustne odločitve. "Inšpekcijski postopek s tem še ni zaključen, ION bo preverjala spoštovanje izreka iz odločbe ter aktivnosti zavezanca v zvezi s sanacijo območja," so še sporočili.

Kaiser je še ocenil, da bi v konkretnem primeru morale kaj reči tudi druge pristojne službe, zlasti požarna inšpekcija. Nekateri drugi obrati v Sloveniji, ki se ukvarjajo z nevarnimi odpadki, imajo namreč nameščen sistem za avtomatsko gašenje požara s peno. "Če bi ga tukaj imeli, verjetno danes dogodka ne bi obravnavali," je dejal in napovedal izredno akcijo nadzora tovrstnih podjetij.

"Že s tem, ko je prišlo do požara in je naprava poškodovana, je težko reči, kaj bo treba narediti, da bo začela spet normalno delovati, zato je nesmiselno in bi lahko bila nevarnost še večja, če bi se odpadki še dovažali tja," je dejal prvi mož inšpekcije Vladimir Kaiser.

Kemis ima sicer še vedno dovoljenje za izvoz odpadkov oziroma mu je bilo celo odrejeno, da mora v okviru sanacije poskrbeti za že sprejete odpadke. Nove nevarne odpadke, ki nastajajo v Sloveniji, pa bodo do vzpostavitve normalnih razmer lahko vozili v druga tovrstna podjetja v Sloveniji ali tudi v tujino.

"Dokler sanacije ne bo zaključena, bo Kemis pod stalnim nadzorom naše inšpekcije. Že zato, da bo z odpadki, ki jih bo podjetje pospravilo na lokaciji, ravnalo tako kot je treba. Ko bodo vzpostavili normalno stanje, bo še en nadzor, kot predvidevajo predpisi. Gre za en redni pregled v času od enega do treh let. Glede na dogodek bo Kemis verjetno padel v najvišjo kategorijo tveganja. To pomeni, da bodo tam zelo verjetno potekali letni inšpekcijski pregledi," je dejal direktor inšpekcije.

Podjetju za zdaj ne bo treba pridobivati novega okoljevarstvenega dovoljenja, saj mu ga niso odvzeli. To lahko stori Agencija za okolje (Arso). Ena od možnosti je, da to stori na predlog inšpektorja za okolje, a le v primeru, če je ta izdal odločbo, zavezanec pa je kljub pravnomočnosti ni spoštoval. O primernosti lokacije na Vrhniki se ni želel opredeljevati, saj bo moral svoje opraviti Arso. Če bodo podane pravne podlage, da lahko predlagajo odvzem okoljevarstvenega dovoljenja, bodo to tudi storili, je poudaril Kaiser.

V Kemisu te dni poteka obsežna sanacija.
V Kemisu te dni poteka obsežna sanacija. FOTO: POP TV

Direktor Kemisa odgovarjal upravi Gorenja 

Direktor Kemisa Emil Nanut je na današnji seji uprave Gorenja, ki je lastnik podjetja, poročal o stanju in sanacijskih ukrepih. "Gorenje, ki lastniško obvladuje družbo Kemis, pozorno spremlja dogajanja po nesreči v Kemisu in vodstvu Kemisa, ki v skladu s pristojnostmi in odgovornostmi vodi sanacijo posledic požara, nudi strokovno in organizacijsko pomoč," so sporočili iz Gorenja.

Po njihovih navedbah jim je Nanut zatrdil, da od izdaje ustne odločbe zaradi neizpolnjevanja pogojev za delovanje, kar je posledica požara, družba Kemis ni izvajala nobenih dejavnosti, razen dejavnosti, povezanih s sanacijo posledic požara. To je v ustni odločbi inšpekcija za okolje tudi izrecno dovolila.

Gorenje je vodstvu Kemisa naložilo, da tudi vnaprej ustno odločbo dosledno spoštuje, hkrati pa aktivno sodeluje z vsemi pristojnimi institucijami pri preučevanju vzrokov in posledic dogodka ter še naprej odprto komunicira z vsemi deležniki.

Objekt zgrajen leta 2009, uporabno dovoljenje prejeli leta 2011, okoljevarstveno pa 2013

Skladiščno predelovalno poslovni center na Vrhniki je bil zgrajen leta 2009, ko je tudi pridobil dovoljenje za poizkusno delovanje. Uporabno dovoljenje so dobili leta 2011. Kar se tiče okoljevarstvenega dovoljenja pa so tega prejeli šele leta 2013. Kemisu ga je Arso izdal  izdal 7. junija tega leta 2013. Sledili sta še odločbi o spremembi v letih 2016 in 2017.

Z izdanim OVD je podjetje pridobilo dovoljenje za obratovanje naprave, za predelavo in odstranjevanje odpadkov. Dovoljeno imajo obdelavo praktično vseh odpadkov (okoli 750 vrst), ki jih na različne načine (mešanje, mletje, uparjanje, sušenje, ročno sortiranje, destilacija) pripravijo za nadaljnje ravnanje doma ali v tujini,” so zapisali na Arsu. Iz vloge podjetja je bilo sicer tedaj razvidno, da so pri največji zasedenosti lahko prisotne okolju nevarne, strupene in lahko vnetljive snovi, so še dodali.

Emil Nanut, direktor podjetja Kemis
Emil Nanut, direktor podjetja Kemis FOTO: POP TV

Še vedno je v teku tudi kriminalistična preiskava, so pa kriminalisti in kriminalistični tehniki v sodelovanju s forenziki z Nacionalnega forenzičnega laboratorija okvirno že locirali kraj, kjer bi lahko pričelo goreti.

Kaj so pokazale analize?

Pristojne službe, od agencije za okolje, direkcije za vode, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in uprave za varno hrano, so sicer v okolici Kemisa vzele različne vzorce zraka, vode in zemljin in opravile različne analize, ki so pokazale na katastrofalno onesnaženje potoka Tojnica, onesnaženje s prepovedanim pesticidom atrazin tudi v Ljubljanici ter onesnaženje krme okoli Kemisa.

Solata ob avtocesti naj bi bila že skladna s predpisi, voda iz vodovoda pa pitna. Rezultati analize zemljin so sicer pokazali tudi na siceršnje onesnaženje zemlje na tem koncu s težkimi kovinami, ki pa naj bi izviralo še iz preteklosti.

Vsi gasilci bili na zdravniškem pregledu 

Poleg okoljskih vidikov je bilo takoj po gašenju izpostavljeno tudi vprašanje varovanja zdravja gasilcev, ki so med drugim gasili tudi nevarne snovi. Razširila se je tudi informacija, da naj bi eden od gasilcev, ki je sodeloval pri gašenju, poiskal pomoč v Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik. Tomaž Šinkovec iz prostovoljnega gasilskega društva Stara Vrhnika je pojasnil, da je eden od vrhniških gasilcev res odšel na pregled na Golnik, a da je z njim vse v redu.

Sicer pa so po njegovih navedbah vsi gasilci, ki so gasili požar, opravili zdravstvene preglede. Vse preiskave pa so bile do zdaj negativne. Vsak gasilec, ki je neposredno gasil požar, je bil na tem območju kvečjemu 25 minut, nato je moral na enourni počitek. Le nekaj gasilcev od 250, ki so sodelovali pri gašenju, je po počitku znova odšlo gasit. Pojasnil je, da so bili primerno zaščiteni, saj so imeli nameščene maske in bombe s kisikom.

Ocenil je tudi, da so bili za gašenje takega požara v Kemisu pripravljeni najbolje, kolikor je to mogoče, saj so imeli tam vaje in so vedeli, kaj je kje v hali postavljeno. "A noben strokovnjak ali aparat takega požara ne bi mogel predvideti," je dodal.

Šinkovec je sicer mnenja, da selitev Kemisa z Vrhnike ni nujna glede na to, da pri njih dejavnost že poznajo, ampak pod pogojem, da se v podjetju držijo pravil.

V torek izredna seja na Vrhniki, razpravljali bodo tudi poslanci v DZ

Za torek je sklicana izredna seja vrhniškega občinskega sveta, na kateri bodo obravnavali posledice ekološke nesreče zaradi požara v Kemisu. Kot so sporočili z občine, bodo na seji obravnavali posledice ekološke nesreče zaradi požara v Kemisu, zlasti vpliv na okolje in zdravje ljudi. Prisotni bodo predstavniki državnih in lokalnih organov, ki bodo članom občinskega sveta, občini ter javnosti predstavljali izsledke in rezultate analiz ter raziskav posledic požara. "Gre za zaščito prebivalcev in obiskovalcev občine Vrhnika, zato je sklic izredne seje nujen," so še predstavniki občine zapisali v sporočilu.

Gošča v potoku Tojnica
Gošča v potoku Tojnica FOTO: POP TV

A ne le občinski svet, o Kemisu bo razpravljal tudi državni zbor. Kdaj se bo odvila izredna seja, ki so jo zahtevali poslanci iz SDS in skupine nepovezanih poslancev ter poslanca Andrej Čuš (Nep) in Roberto Battelli (IMNS), bo znano v torek na kolegiju predsednika DZ, najverjetnejši datum pa je 9. junij.

V podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis, kjer so skladiščili okoli 1400 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih, je požar izbruhnil 15. maja zvečer. Kot so objavili na spletni strani podjetja, jih je od vseh nevarnih odpadkov zgorelo, ali jih je ogenj oplazil, dobrih 456 ton.

Za oceno o tem, kateri odpadki, med tistimi, ki jih je zajel ogenj, so zgoreli, bodo potrebovali še nekaj časa. Do njih bodo lahko prišli šele takrat, ko bodo vse ostanke odpadkov odpeljali na dokončno odstranitev, še pišejo predstavniki Kemisa.

Nova ekološka bomba v Kamniku? Občina klicala inšpekcijo, na delu tudi policija

Ob dogajanju na Vrhniki se očitno povsem upravičeno lahko vprašamo tudi o ostalih potencialno nevarnih lokacijah, kjer se ali pa so se shranjevali nevarni odpadki. V oddaji 24UR so tako poročali o zapuščenih skladiščih nekdanje kamniške smodnišnice KIK Kamnik, kjer še vedno nezavarovani ležijo številni nevarni odpadki.

Župan Kamnika Marjan Šarec je za 24ur.com potrdil, da so njihove službe že klicale na inšpektorat in zadevo prijavile inšpekciji. Na terenu naj bi že bili tudi kriminalisti, bodo pa na občini še preverili, ali je smiselna tudi morebitna ovadba. Vsekakor bodo v skrbi za varnost občanov spremljali sanacijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resort
30. 05. 2017 16.59
Po bitki, so vsi generali pametni. Le kje ste bili prej. Kje so službe za varstvo pri delu , kje so bile inšpekcije ? Vsaj nekoč je to delovalo.
markym77
30. 05. 2017 11.49
+1
Požarni inšpektor je samo sebi namen, tako kot vse ostale inšpekcije v državi. Kako ima lahko občan 10 ton gum na dvorišču sredi naselja, pa požarni inšpektor ne ukrepa ker je dobil od ministrstva za okolje podatek da gume niso smatrane kot odpadek? in to je 7 km stran od kemisa. odogovor inšpektorja je bil da gume ne predstavljajo požarne ogroženosti ker niso odpadek in da ni vpliva na okolje.
TistoPravo
29. 05. 2017 22.58
+6
V Sloveniji in po celem svetu zelo skrbijo, da ozračje "polnijo" z težkimi kovinami, živim srebrom ...aluminijem itd. . Vse to ljudje lepo podihamo in obremenimo naš živčni sistem in možgane. Znanstveno dokazano postanemo s tem vodljivejši, in nam inteligenca pada....izkjučena ni tudi "norost" in psihične težave v obliki depresij, dejstvo je pa da je tega vsak dan več že po predpisovanju antidepresivov dohtarjev...ko naj bi te tablete jedel že vsak 4.ti. S tem je narod bolj vodljiv, in se dopušča izkoriščat. Izkoriščanje vodi v predčasno uničenje vsakega posameznika, na račun tega da lahko nekdo drug višje po piramidi dlje in predvsem boljše v času življenja živi. To je to, nimamo niti osnovne pravice do dihanja čistega zraka in življenja v neobremenjeni naravi...kje so še vse ostale pravice, ki bi človeštvu prinesle blaginjo in fairplay za vse. Nič ni vrednejšega od življenja. Dokler se bomo pogovarjali mimo tega, naj vsak poskrbi zase. Kompenzacija zdravja in svojega časa v lajfu za to kar so se odločili lastniki kapitala, da bi plačali za to, je slepa pot za marsikoga. Trenutno se izplača samo tisto, kar človek vloži direktno zase....tako denar, predvsem pa čas...in nič ni videti še, da bi se splačalo vlagati v kaj drugega bolj...ko boš bolan, reven in zgaran v tem obremenjenem okolju...se ti nič dobrega ne piše...zato pazite na svoje in zdravje svoje najbližjih...da vam čimdlje služi...pojdite v naravo, se čimveč smejite in veselite predvsem zastonj malenkosti...ki so vsepovsod naokol, samo vidt jih je treba. Vse ostalo je iluzija, in nima nič opraviti z res pravo vrednostjo...ki jo ima življenje vsakega posameznika. Proud, respect, united +7.507.960.466. -0
Madeni
29. 05. 2017 22.57
+8
KEMIS je ogledalo OKOLJSKE MINISTRICE..sama nesposobnost in smrdi kot DIHUR....Enako velja za Mrakovo, Brunčičevo..in kako gnilo PEHTO Nusdorferco..To je pa ogledalo CERARJA IN NJEGOVE KRIMINALNE TOLPE..
Madeni
29. 05. 2017 22.59
+5
Mrakova ugrablja otroke, Nusdorfeca pravo da je prav tako,l Brunčičebvi pa kradejo na šalterju ..CERAR pa kaj nam pa morejo če smo pa TAKI..
Diškor
29. 05. 2017 22.53
+8
Komplet Vrhnika z Zaplano je totalno okužena, čim prej se odselite, ker posledice za zdravje bodo hude, z rezultati vam vseskozi lažejo, če bi bilo to v Senčurju, bi kmetje vse s traktorji zaprli. Glavni krivec, direktor je še zmeraj na svobodi, to vam pove, koliko je državi mar, da se kaj ugotovi.
jakec1575
29. 05. 2017 22.43
+5
a ceste so kaj sprali? najbolj konataminirane dele zemlje bi pa morali odpeljati na kaksno deponijo. ali je slo za samovzig, notranjo ali zunanjo sabotazo? objekti taksnega ranga morajo biti varovani na poseben nacin. kot letalisca in jek. z enim izlitjem lahko kontaminirate celo podtalnico. to niso heci.
srecnii
29. 05. 2017 22.34
+4
Če bi jaz živel na Vrhniki v najemu bi se že pred parimi dnevi odselil. Voda, zemlja, zrak vse je v pi*di, ker ponoč strupe prtiska k tlom. Sem namreč 10km iz Vrhnike in jo vsak dan gledam. Dim se je zvečer začel pomikat proti tlom, tako da je zgledal iz daleč kot morje.
srecnii
29. 05. 2017 22.28
+6
Podn od države in občine Vrhnike.
srecnii
29. 05. 2017 22.25
+3
Slovenci ne znaj nič drugega kot it na forume, fb in se tam jokat, da bi pa ukrepal na Vrhniki pa se raje poskrijejo kot lisičke.
srecnii
29. 05. 2017 22.23
+7
Še en dokaz da je državi do prebivalcev vseeno.
waga7
29. 05. 2017 21.59
+17
Arso ma bolj pomembno delo: šikanirat Pečečnika, pa vse vetrnice
murkecc
29. 05. 2017 21.41
+12
Kdo bo odgovarjal??? hahaha pa ta Kemis ni nič v primerjavi z vsem ostalim, kar je narobe v državi. In kdo bo odgovarjal? V javni upravi očitno nihče ne odgovarja za nič.
?asjeza
29. 05. 2017 21.39
+2
men me zanima zakaj ne predvaja mi videa........pa imam Microsoft edge al kdo ve......... je imel probleme že s tem.........
Explainator
29. 05. 2017 21.52
+4
evo si si sam odgovoril, vrži stran ta jajca od microsoft edgeja
...U.D.B.A...
29. 05. 2017 21.39
+0
Tovarne po Sloveniji vse zapret k so itak vse nevarne...LENUHI..
...U.D.B.A...
29. 05. 2017 21.37
+1
Kaj o lafaržu v Trbovlah ali kje že se nč več nečuje k so rekl da bodo firmo zaprl delavce pa na cesto so kar vtihnal ...
oberkreiner
29. 05. 2017 21.35
+5
Rad bi vedel, kakšna je direktorjeva izobrazba, kakšno je njegovo poznavanje kemije? Ravno kak inženir kemije mi ne deluje...
...U.D.B.A...
29. 05. 2017 21.35
-1
Pejte pred nuklearko v Krško protestirat preden se kaj zgodi...adijo solata.Ja nč Kemis zapret delavcew na zavod pa protestnikom penzje znižat da bodo tzi delavci mel socijalko...Tko bi jaz naredu
Explainator
29. 05. 2017 20.50
+14
mene zanima kako so prišli do radija 1600m, preko žrebanja?
Explainator
29. 05. 2017 20.47
+6
danes sem videl sosedo, kako skrbi za solatko na vrtu. ni šans da bi ona to vrgla stran, al bo pojedla ali pa prodala
kajpavzdevek
29. 05. 2017 20.46
-7
Dosadni ste že z tem Kemisom. Vemo za požar in to sranje ja ampak zdaj pa nam že dajte mir z tem nakladanjem
Explainator
29. 05. 2017 20.49
+10
nič mir, od nadaljnih ukrepov je odvisno a se bo narod začel selit ven iz vrhnike ali ne, posledično pade vrednost zemljišč, itd itd, o tem je treba govorit še vsaj dve leti, da komu ne pade na kraj pameti postavljat kaj podobnega zraven mesta
mastaflash
29. 05. 2017 21.47
+1
lejga lejga, ti bi kr pomedel pod preprogo tole, ne gre to tako..do dna se bo prislo tej zgodbi, sicer so si prebivalci Vrhnike sami krivi