Slovenija

'Kdor je objesten kot voznik avtomobila, bo verjetno tudi objesten kolesar'

Ljubljana/Maribor, 03. 07. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
100

Ob večjem številu kolesarjev so pomanjkljivosti v infrastrukturi bolj očitne. Stvari se sicer izboljšujejo, a še vedno je veliko neprimerno speljanih kolesarskih površin. Ne pomaga pa niti to, da se tudi med kolesarji najdejo takšni, ki kršijo predpise.

Lepo poletno vreme je na ulice mest privabilo občutno večje število kolesarjev, saj se številni te dni v službo in po opravkih raje kot z avtomobilom ali avtobusom odpravijo s kolesom. Najbolj pestro je v dveh naših največjih mestih, Ljubljani in Mariboru, kjer kolesarjev kar mrgoli.

Vožnja s kolesom skozi središče Ljubljane ali Maribora zna biti kar kaotična, predvsem v času prometne konice. Prepletajo se različni udeleženci v prometu, kolesarji pa morajo biti pozorni na motorna vozila, pešce in tudi druge kolesarje. Med izkušene kolesarje, ki kolo kot prevozno sredstvo uporabljajo večino leta, so se namreč v teh dneh pomešali tudi kolesarji, ki kolesarijo le ob lepem vremenu. Vmes so tudi takšni, ki imajo manj izkušenj, in so tako lahko bolj pazljivi ali pa le bolj nerodni. Če prištejemo še takšne, ki ne prilagodijo hitrosti svoje vožnje, se možnost, da se vožnja po opravkih spremeni v vožnjo v bolnišnico, še povečajo.

Najpogostejše kršitve kolesarjev so vožnja po napačni strani kolesarske steze, glede na dovoljeno smer vožnje, vožnja pod vplivom alkohola in uporaba mobilnega telefona med vožnjo. Aleksander Vrabič, PU Ljubljana

V Slovenski kolesarski mreži sicer pravijo, da se je v Ljubljani v zadnjih desetih letih največ nesreč zgodilo na Dunajski (189), Celovški (168) in Zaloški cesti (126). V Mariboru pa se med prve tri ulice z največjim številom nesreč v mestu uvrščajo Titova cesta (77), Ljubljanska ulica (45) in Cesta Proletarskih brigad (42). Kot pravijo na Slovenski kolesarski mreži, se je največ nesreč, ki so imele hujše posledice, zgodilo na Vodnikovi cesti v Ljubljani, medtem ko ima tak "neslavni" sloves v Mariboru Gorkega ulica. "Na teh dveh ulicah je pri 20 odstotkih nesreč kolesarjev posledica smrt ali huda telesna poškodba. To pomeni vsak peti kolesar," je opozoril generalni sekretar Slovenske kolesarske mreže Josip Rotar.

Rotar je sicer pri vožnji s kolesom predlagal veliko strpnosti in odgovornosti. "Kdor je objesten kot voznik avtomobila, bo verjetno objesten tudi kot kolesar. Ne gre za različne ljudi, ampak samo za različna prevozna sredstva," je povedal Rotar, a dodal tudi, da s kolesom voznik bistveno manj ogroža svojo okolico kot z avtomobilom ali tovornim vozilom.

Ko je v mestnih središčih več kolesarjev, se hitro pokažejo pomanjkljivosti infrastrukture.
Ko je v mestnih središčih več kolesarjev, se hitro pokažejo pomanjkljivosti infrastrukture. FOTO: Blaž Garbajs

Infrastruktura v obeh mestih ima določene pomanjkljivosti

Ob prepletanju različnih vozil v središču mest pa se hitro pokažejo tudi pomanjkljivosti infrastrukture. Rotar je povedal, da se v zadnjih letih sicer stvari izboljšujejo, a je še vedno veliko motečih ovir in neprimerno speljanih kolesarskih površin. Te po besedah Rotarja ljudi odvračajo od kolesarjenja, so nevarne in jih celo silijo v prekrške.

Med najbolj pogostimi prekrški, ki jih storijo kolesarji, je tudi vožnja po napačni strani kolesarske steze.
Med najbolj pogostimi prekrški, ki jih storijo kolesarji, je tudi vožnja po napačni strani kolesarske steze. FOTO: Mateja Klavs

Policisti pravijo, da prepletanje različnih udeležencev na isti prometni površini seveda ni optimalno, tako da je na podobnih površinah potrebna še večja previdnost in strpnost. Na PU Ljubljana so sicer poudarili, da imajo na območjih za pešce in območjih umirjenega prometa pešci vedno prednost pred drugimi udeleženci cestnega prometa. "Promet kolesarjev je sicer dovoljen, vozniki pa morajo voziti posebno previdno tako, da ne ogrožajo pešcev," so dodali.

'Pristojni neradi odvzemajo prostor motornemu prometu'

Problemi konfliktnih točk, kjer se promet zgosti, se sicer rešujejo na različne načine. "V ozadju pa mora biti jasna odločitev, komu se pri zagotavljanju prostora daje prioriteto," je povedal Rotar. Po njegovih besedah imajo v mestnih središčih ponavadi prednost pešci pred kolesarji in motornim prometom. "Je pa razumljivo, da v Sloveniji pristojni zelo neradi odvzemajo prostor motornemu prometu. Stvari je treba premikati postopoma, ne čez noč," je povedal.

Mestne oblasti težave sicer rešujejo različno, tako na Mestni občini Ljubljana (MOL) kot na mestni občini Maribor (MOM) pa se zavedajo, da obstajajo določene pomanjkljivosti glede infrastrukture. Vendar pa na obeh občinah ocenjujejo, da se je zaradi določenih ukrepov infrastruktura v zadnjih letih izboljšala.

MOL je med drugim vključena v evropski projekt CIVITAS ELAN, v tej akciji pa sodeluje z Ljubljansko kolesarsko mrežo. Na območjih za pešce kolesarjem delijo letake z vsebino, s katero jih želijo izobraževati, in tudi v letošnjem letu načrtujejo nekatere izboljšave infrastrukture. Prepričani so, da k boljši varnosti kolesarjev pripomore tudi prometna signalizacija, ki zeleno luč za kolesarje prižge nekaj sekund pred zeleno lučjo za avtomobile. "Da kolesarji lahko prvi zapustijo križišče, je bistveno bolj varno, kot da vozijo ali zavijajo v križišču skupaj z avtomobili," pravijo na ljubljanski mestni občini.

Predlagam veliko strpnosti in odgovornosti. Če pa se kdo na cesti neprimerno obnaša, pa priporočam tudi opozorilo. Način obnašanja v prometu je naša skupna stvar in včasih je treba komu to povedati tudi v obraz. Pri tem pa je seveda treba biti dostojen in kulturen. Josip Rotar, Slovenska kolesarska mreža

Mariboru pa je občutno pomagal EU projekt TRAMOB. V MOM so v zadnjih treh letih v ureditev kolesarskih stez namreč vložili več kot 500.000 evrov, levji delež teh sredstev pa so dobili ravno iz projekta TRAMOB. V okviru tega projekta so v letu 2010 in 2011 v ožjem mestnem središču tako lahko uredili skoraj sedem kilometrov novih kolesarskih stez. Tudi MOM sodeluje z Mariborsko kolesarsko mrežo (MKM). "Zavedamo se, da je sodelovanje s civilno sfero kolesarjev, katero MKM zagotovo predstavlja, zelo pomembno, saj je pri iskanju primernih rešitev urejanja kolesarskih površin pomembna širša družbena sprejemljivost neke rešitve," pravijo na MOM. "Noben načrtovalec namreč ne želi v prostor umeščati rešitev, ki bodo ostale neuporabljene in nezaželene pri uporabnikih," so dodali.

Tudi Rotar pravi, da zadnja leta opažajo vedno večji posluh za težave kolesarjev. "Opazi se, da tudi oblasti namenijo nekoliko več denarja kolesarskemu prometu," je dejal Rotar. Obstajajo sicer tudi takšni uradniki, ki vidijo v kolesarjih nadlogo, a Rotarja veseli, da je takšnih uradnikov vedno manj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BogiEmil
03. 07. 2012 18.05
+0
Jest bi to use ukinu, vsak k na kolesu, uzet kolo, unmu u avtu, uzet avto, pešcu čevlje, pol jih pa vse bose poslat delat ... pa moral bi pet Kekčevo pesem .... pa še kej ... vsem, še men, nej uzamejo, sam da bo mir enkrat na tem svetu kdo je kriv za kej ....
tali?ni tom
03. 07. 2012 16.55
+2
s temi posiljevanji o prekrškarjih pa tole je že popolnoma pretirano ! ene par nastopačov ne rado pred kamerami in naivni narod je pripravljen za vsako figo ki se tem obrne seči globoko v žep ! treba se je sprijaznit da nesreče so bile ,so in bojo dokler bo človek in pika ! eni so mogoče res objestni eni ne samo neprevidni in eni dobri , finta pa je da smo vsi pod stresom zaradi vseh kažinov v službah,doma,s položnicami in gnilo državo kar vpliva na varnost ! vsi bodite malo bolj strpni,manj uporabljajte hupo pa stopalko za plin in podobno pa večkrat zavoro pa bo ! brez policajev !
lorbedra
03. 07. 2012 16.44
+1
anonymus Pa se ti vozi z avtomobilom po levi strani ceste! (karkoli bi že to pomenilo)
WikiX
03. 07. 2012 15.33
+1
Dejstvo je, če bi tudi promet peščev potek le enosmerno, se ne bi po mestu premaknili več nikamor, ker ima človeško telo svoje omejitve, koliko sploh lahko prehodi na dan. Podobno je s kolesarji, dokler ne dobimo malih električnih koles z elektromotorno asistenci pri poganjanju, bo vsakdo iskal najkrajšo možno pot, tudi če mora pri tem zaobiti par predpisov. Enačiti torej kolesarski promet z avtomobilskim, ni primerljivo. Pri nas (še) ni takšne gneče kot recimo naKitajskem, kjer se še posebej ob urah, ko se odpravljajo in vračajo iz dela, vozi vse pomešano, od peščcev, kolesarjev do motronih rikš in avtomobilov, razen v posebnih koridorjih, namenjenih le avtomobilom. Podobno bi morali razvijati promet mi, prvo pravilo je itak, da se močnejše vozilo umika šibkejšemu, da bi razbremenili skoraj neobstoječe kolesarske steze in pasove, pa je treba po moje omogočiti čim več potk, po katerih bodo lahko prečkali razdaljo le pešci in kolesarji, vključno s podhodi, mostovi in podobnimi rešitvami. Počasi in previdno, a z neko stalno zvezno hitrostjo in fleksibilnostjo, kmalu upam tudi udobno, tako se v mestni gneči najhitreje nekam pride.
WikiX
03. 07. 2012 16.50
Iz statistike kolesarskih neseč lahko ugotovimo, da se je na najbolj prometnih krajih zgodilo v povprečju deset kolesarskih nesreč letno, od tega dve s smrtnim izzidom. To se mi zdi veliko, poškodbe se mi ne zdijo tako pomembne, ker je lahko vzrok za nesrečo karkoli, lahko pa bi ugotovili natančne lokacije in vzroke teh dveh nesreč, če sta slučajno povezani in takoj odpravili te smrtne okoliščine. Ni treba čakati deset let, da izjeme potrdijo pravilo.
VolkBrenin
03. 07. 2012 14.32
+5
\"Kdor je objesten kot voznik avtomobila, bo verjetno objesten tudi kot kolesar. Ne gre za različne ljudi, ampak samo za različna prevozna sredstva,\" je povedal Rotar..... Bolje bi bilo reči...Kdor je objesten voznik avtomobila se skoraj nikoli ne vozi s kolesom in je na kolesu štorast.
odpisan2x
03. 07. 2012 14.40
+1
odpisan2x
03. 07. 2012 14.24
kakšna primerjava,bicikli imajo vedno več kubikov
anonymus.
03. 07. 2012 13.53
+3
sem se včasih vozil pogosto s kolesom, potem pa sem enkrat opazil kako plave podgane ker jim je zmanjkalo denarja za krofe namesto divjakom v bmwjih (ki so pač "njihovi" in jim ne smejo nič rečt) raje ropajo kolesarje, ko se baje vozijo v napačno smer po kolesarski (karkoli naj bi to že pomenilo). hvala lepa, sedaj se raje veliko ceneje brez kazni vozim z avtomobilom, pa še hitreje pridem na cilj
zigc06
03. 07. 2012 14.30
+2
Vozi po pravilih in ti ne bo nihče pisal kazni.
anonymus.
03. 07. 2012 14.34
-1
vozim, po cesti z avtom, je ceneje kot plačevat krofe če grem s kolesom
Jeanus1
03. 07. 2012 15.25
Naših prometnih "pravil" je toliko in takšnih, da jih nima nobena država na svetu, mislim butastih!
cxslo
03. 07. 2012 13.35
+12
Bicikl po LJ vozim čez celo leto neglede na vreme že kar nekaj let. Najbolj na živce mi gredo kolesarji ki pridejo vn ko je lepo vreme(opazil sem da ko je lepo vreme nihče več se ne zna obnašat pravilom primerno). Ti ljudje delajo samo zgago, na kolesarskih zavijajo brez pogledat. Druge prehitevajo tako da kr brez pogledat nazaj, skočijo iz "pasu". Na kolesarskih prehodih se postavljajo tako kot da je cel pločnik njihov. Da ne začnem o pešcih ki hodijo po RDEČE označenih kolesarskih, kot da so narejene sam za njih. Pol da ne govorim o napačni smeri...
Benjamin Alibabic
03. 07. 2012 13.21
+2
to kaj se dogaja na nasih cestah ni normalno,vcasih smo kolesrji tudi nesramni ampak vozniki kombijov to niso normalni ljudje kaj sele vozniki se parkirajo na kolesarsko stezo z prizganimi stirimi lucmi kar kolesaru ki vozo otroka zadaj nic ne pomeni in ce mu kaj poves dobic vrsto kritik ces da si ti kolesar kriv zakaj si ob tej uri na cesti mislam hallo,zato dragi vozniki in voznice kombijov najdite sebi parking prostor kjer ne bomo eni drugim v napoto ne pa da se kregamo po cesti ograzamo svoja in tuja zivljanja .L.P.BEZIGRAD
srebrnibreg
03. 07. 2012 13.58
+3
Torej ti dostavljalci blaga tako rekoč od vrat do vrat naj parkirajo v Črnučah in blago peš nosijo po ulicah centra Ljubljane? Tudi nekateri vozniki koles se obnašajo kot, da je vse njihovo.
EnaBlond
03. 07. 2012 14.12
+7
Benjamin, strinjam se s tabo! Tudi meni je zadnjič film počil, ko je nek nadobudni očka zaparkiral pločnik pred OŠ, da bo njegov mulc varno prišel v avto, da smo pa zaradi tega ostali morali na cesto, ga je pa brigalo. Ko sem mu lepo rekla, da kako misli, da naj bi ostali varno prišli mimo, se mi je posmehnil in rekel naj grem na cesto. In se mi je snelo. Kako egoistični so nekateri. Njegov otrok je pač bolj pomemben kot drugi otroci. Noro. Ja, kak korak več je treba narest, oziroma pa naj se sparkirajo tako, da bo varno za vse.
jurjur
03. 07. 2012 12.29
+4
Nevarno je to, ker se za kolesarje prižge rdeča luč dosti prej (po nepotrebnem), kot za avtomobile. Veliko kolesarjev pelje po avtomobilskem zelenem semaforju skozi biciklistično rdečo.
Kritik30
03. 07. 2012 11.33
+8
Kaj? V Mariboru imajo Titovo cesto? Kako to da se mladiči od SDS-a še niso zbral in naredili pogroma?
skembo
03. 07. 2012 11.28
+2
Najhujši so kolesarji, ki vozijo po nasprotni strani kolesarske steze....Ko poskušaš komu od takih kolesarjev razložiti v čem je problem, te pa še gleda k tele v nova vrata...Seveda je tak kolesar prepričan v svoj prav...
stiing
03. 07. 2012 11.59
+1
in zakaj bi po tvoje za pičlih 150 m,da prideš do semaforja, delal obvoz cca 500 metrov, nazaj pa potem na drugo stran itd...
skembo
03. 07. 2012 12.15
+5
a zakaj? Za borih 150 m , riskiraš da te zbije avto, ker te voznik avta ne pričakuje s prave strani....
stiing
03. 07. 2012 16.03
+1
eh spet eni k nerazumete kaj mislim povedat, ok lahko samo napišem; da me SIGURNO voznik avta ne bo zbil, ker opazujem kaj se dogaja, prej te bo zbil, če greš ti normalno naravnost on pa desno, sicer pa nima veze uživejte .......
andlen
03. 07. 2012 11.28
-1
Kdor je dovolil uporabo prometnih sredstev med pešci na plonikih, je zločinec!
smasher
03. 07. 2012 11.28
+9
problem na kolesarskih stezah so: flexer, ciao, bravo, in kitajski skuterji ki jih vozijo otroci med 10 in 16 letom brez nobenega znanja o predšisih ali usaj volje da bi jih upoštevali. Dva sposobna kolesarja se komot srečata na enosmerni kolesarski stezi.
stiing
03. 07. 2012 11.35
+4
EnaBlond
03. 07. 2012 11.16
+6
Vedno upoštevam CPP, vendar pa: na Zaloški v Polju je kolesarska steza samo po levi strani( gledano iz smeri centra), na desni pa čist uničena cesta, pločnika ni, folk pa itak vozi noro. In ja, tam se vedno vozim v kontra smeri, ker je pa moja varnost bolj pomembna. Je pa res, da dodatno pazim, ko se peljem mimo dvorišč in stranske ulice, da ne bi povzročala težav. In res ne razumem zakaj se na takih predelih ne uredi bodisi kolesarska steza tudi na desni strani, bodisi promet po obstoječi kolesarski stezi v obe smeri. In takih koncev je v LJ kar precej.
stiing
03. 07. 2012 11.09
+1
jaz ne vidim problema v vožnji v nasprotni smeri na kolesarski, če veš da si na nasprotni in se odmikaš tem ki vozijo v pravi smeri, ampak maš pa frajerje ki pa mislijo, da je pa nasp. smer njegova in se nebi odmaknil niti mal,oz.. tisti ki vozijo v pravi smeri si vzamejo pravice in tudi, če se odmakneš ti neki žugaji itd. včasih smo se peljal v obe smeri pa do danes nisem še videl čelnega trčenja kolesarjev in upam, da ga tudi ne bom ;))
LAcaliente
03. 07. 2012 11.17
+3
jaz pa sem ga....pri kolizeju na avtobusni....gospod na Ciao motorčku in frajer reševalec iz vode (vozil v nasprotno smer) ni blo lepo videt!
EnaBlond
03. 07. 2012 11.38
+1
LAcaliente
03. 07. 2012 11.41
+3
motorček na pedale :) isti šit glede na to da se je gospod vozil še počasneje kot kolo...
645468
03. 07. 2012 12.51
+5
stiing,... veš kaj je problem če vozijo v napačn smeri: al grejo po pločniku pa zbijejo pešca al se čelno trčijo pa ta najboljša reč je ko divjajo, in zapeljejo v križišče direkt tebi pod avto, medtem ko tisti za volanom neurotično gledajo naokoli če jih bo kolesar ki vozi v pravi smeri izsiljeval.... pa veš kaj, sej tudi en maček je vozu v nasprotni smer po avtocesti... zdi se mi da vsi vemo kako je šla zgodba naprej
Alteist
03. 07. 2012 10.51
+0
Zakon o hoji ob kolesu je bedarija. Si s kolesom ob sebi dosti manj okreten.
645468
03. 07. 2012 12.52
+4
tebi očitno še ni kolesar zapeljal pod avto... mal pejt v lj,... na 10km se ti vsaj 3x zgodi
Alteist
03. 07. 2012 10.39
-2
LAcaliente, nato pa se boš zbudila, prisopihala do računalnika in vse besna objavila nekaj pikrih na račun tvojih "sovražnikov". :)
Alteist
03. 07. 2012 10.41
-1
LAcaliente, si že v kaki trgovini (morda celo obstaja kaka izjema) videla smernik za na kolo?
LAcaliente
03. 07. 2012 10.43
+5
:) oh joj no nas so učili da se smer nakaže z roko...? pa vas? zato pa je bila trditev v navednicah... -> zakaj se kolesarji ne poslužujejo "žmigouca" in malo mahajo z rokico med vožnjo
645468
03. 07. 2012 12.53
+2
no, sej lahk pa tudi kak pogleda preden ti zapelje na cesto.
LAcaliente
03. 07. 2012 13.02
ja ampak jaz kot kolesar za njim ne vem kak nagli gib mi bo nardiu. Kot rečeno, se mi ga jajca čez cesto in se drži skrajno levo...potem pa ko pride na pločnik niti ne pogleda in zavije ostro desno (križišče pri kopališču Ilirija in Delavski knjižnici)
OpaZokiStyle
03. 07. 2012 10.12
+2
"Vmes so tudi takšni, ki imajo manj izkušenj, in so tako lahko bolj pazljivi ali pa le bolj nerodni." A be be be. To so navadni provokatorji. ki s kršenjem predpisov , vožnjami v nasprotno smer in zafrkavanjem udeležencev
OpaZokiStyle
03. 07. 2012 10.13
+2
mark54
03. 07. 2012 10.12
+2
kontra naslovu prispevka. Velja da divji kolesarji postanejo tudi divji vozniki avtomobilov ali motorjev. po moje !