Slovenija

'Zamerljivost ni dobra za demokracijo'

Ljubljana, 24. 09. 2008 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
L.H./V.L./S.L./D.O./STA
Komentarji
749

'Kdor ne zna prenesti poraza, ne zasluži zmage,' je dogajanje po volitvah komentiral predsednik Türk. Boj za volilne glasove pa še ni končan, saj obstaja možnost, da bodo na dveh voliščih v Ljubljani glasovanje ponovili.

V javnosti že krožijo imena morebitnih novih ministrov, a levi trojček meni, da je potrebno najprej počakati na uradne rezultate.
V javnosti že krožijo imena morebitnih novih ministrov, a levi trojček meni, da je potrebno najprej počakati na uradne rezultate. FOTO: POP TV

Državna volilna komisija je iz tujine od poslanih več kot 47 tisoč glasovnic do danes prejela 7696 glasovnic. Vse glasovnice bodo prešteli do ponedeljka in takrat tudi objavili, kako so glasovali Slovenci v tujini. Volilne komisije pa še danes do polnoči čakajo na morebitne ugovore oziroma zahteve za ponovno štetje glasovnic. Kot kaže, pa bi lahko na dveh voliščih v Ljubljani, glasovanje celo ponovili.

Člani volilnega odbora namreč volivcev niso pozvali, naj se podpišejo v volilni imenik. Na viški osnovni šoli, na volišču številka 13 in 15, člani volilne komisije niso zahtevali podpisov volivcev in njihove udeležbe niso vpisali v volilni imenik, čeprav zakon to zahteva. Dva sta se pritožila, napako je že potrdila okrajna volilna komisija, dokončna odločitev pa je zdaj v rokah komisije v volilni enoti Ljubljana Vič-Rudnik.

"Če so nepravilnosti ugotovljene in če bodo, je vprašanje, ali vplivajo na volilni izid, če pa niso, ni nujno ponavljati volitev, če pa vplivajo, je pa skrajna posledica ponovitev volitev,“ pravi predsednik Državne volilne komisije Anton Gašper Frantar.

Na volišču 13 je v volilni imenik vpisanih 1200 volilcev, glasovalo jih je nekaj več kot 70 odstotkov, na volišču 15 pa je vpisanih 966, od tega jih je volilo nekaj manj kot 60 odstokov. Če bodo volitve na Viču ponovili, bodo na volišče spet povabili okoli 2200 volilcev. Na volitve torej ne bo treba vsem, ki so svoj glas oddali v tem okraju, in tudi ne vsem, ki so glasovali na viški osnovni šoli. Še enkrat bodo glasovali le tisti, ki stanujejo v neposredni bližini šole.

V SDS medtem preučujejo možnost, da bi izpodbijali volilne rezultate. V vodstvu stranke o podrobnostih niso želeli govoriti. Komentirati niso želeli niti, ali proučujejo tudi konkretno pritožbo volivke na ljubljanskem Viču. Kaj pa meni o morebitnem ponovnem štetju glasovnic verjetni bodoči premier Borut Pahor? V kolikor zakon to dovoljuje, je zanj to povsem legitimno.  "Zame je pomembno, da se ugotovi realna politična volja ljudi," je poudaril in dodal, da mora biti odločitev ljudi jasna in transparentna v poročilu Državne volilne komisije, saj je ta tista, ki ugotovi rezultat.

(Ne)formalni sestanek levega trojčka

Predsednika in predsednica strank t.i. levega trojčka Borut Pahor (SD), Gregor Golobič (Zares) in Katarina Kresal (LDS) so se danes sestali na neformalnem srečanju. Glavno sporočilo po Pahorjevih besedah je, da želijo sodelovanje, ki je bilo pred volitvami neformalno, nadaljevati in ga, če bodo dobili mandat, tudi formalizirati.

Karl Erjavec ne skriva visokih kadrovskih ambicij.
Karl Erjavec ne skriva visokih kadrovskih ambicij. FOTO: Andraž Kikel

"Vsebino smo postavili pred kadrovske rešitve," je poudaril Pahor in novinarjem dejal, da na vprašanja o slednjih, danes odgovorov ne bodo dobili.

"Kolegoma sem povedal, da se mi zdi največji izziv, ki stoji pred Slovenijo, da opravimo uspešno s časom neke gospodarske negotovosti, ki je pred nami," je dejal. Za to pa bodo po njegovem mnenju potrebne določene strukturne reforme, za izpeljavo katerih je potreben dialog, tudi s tistimi, ki bodo ostali v opoziciji.

"Vsi trije smo naklonjeni temu, da bi potekali tudi živahni in uspešni pogovori s tistimi, ki bodo na drugi strani ločnice med opozicijo in koalicijo, saj si brez takšnega sodelovanja ne predstavljamo uspešne Slovenije," je še dejal Pahor. Kot je povzel, so to glavni poudarki današnjega sestanka, ki bodo formalizirani po tem, ko bodo znani uradni rezultati Državne volilne komisije. "Do takrat relativnega zmagovalca še ni mogoče uradno napovedati," pravi Pahor, ki sicer ne pričakuje, da bi prišlo do kakšnih sprememb.

Dodal je, da so se dogovorili, da se potem "preudarno vodijo pogovori naprej tako, da bomo prišli do cilja, ki smo si ga zastavili, tj. oblikovanje politično homogene vlade, če je le mogoče, čim širše vlade z dovolj široko politično podporo, ki bo hkrati znala voditi dialog z opozicijo o najbolj pomembnih stvareh".

Türk: Opažam nekaj zamerljivosti

Na dogajanje v slovenskem političnem prostoru po parlamentarnih volitvah se je odzval tud predsednik Danilo Türk. Dejal je, da opaža nekaj zamerljivosti in drugih lastnosti, ki niso dobre za demokracijo.

"Moram reči, da opažam tudi nekaj zamerljivosti. Opažam tudi nekaj drugih takih lastnosti, ki mislim, da niso dobre za demokracijo. Tudi v takih situacijah, kot je zdaj, je treba ohraniti občutek za dolgoročno vizijo in sodelovanje. Jaz bi se zavzel, da se na ta način vodijo vse razprave, da se seveda počaka, da so rezultati dokončni in uradni in da se potem vodijo pogovori o vseh nadaljnjih odločitvah, ki so potrebne za konstituiranje parlamenta in seveda za določitev mandatarja," je dejal.

Predsednik Türk: Kdor ne zna prenesti poraza, ne zasluži zmage.
Predsednik Türk: Kdor ne zna prenesti poraza, ne zasluži zmage. FOTO: Damjan Žibert

Na vprašanje, ali bo podelil mandat za sestavo vlade zmagovalcu volitev, je Turk odgovoril: "Glejte, glede zmagovalcev in poražencev bi rekel takole. Od antike naprej je znano, da kdor ne zna prenesti poraza, ne zasluži zmage. In kdorkoli je pridobil zmago, mora izkazovati velikodušje, primerno zmagi. Skratka, vse to so stare stvari in vse to je tudi za nas aktualno. Na žalost kolikor sem lahko spremljal, v Sloveniji na zadnjih volitvah nismo imeli ljudi, ki bi znali dobro prenesti poraz in iz tega so izšle določene težave in jaz želim, da tega letos ne bi bilo in da bi se pogovarjali resno, brez etiketiranja, brez teorij o zarotah, ampak na način, ki bi omogočal resnično dobro sodelovanje za naprej".

Sestanek z Erjavcem konec tedna

Pahor se bo, kot je zatrdil na današnjem kolegiju strank SD, do konca pogovorov skušal sestati s predsedniki vseh strank, tudi s tistimi, za katere pričakuje, da bodo v opoziciji. Na vprašanje, ali v prvi fazi računajo na DeSUS, je odvrnil, da te odločitve še nihče ni sprejel. Konec tedna se bosta z predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem "bržkone sestala", da izmenjata mnenja in "brez ambicije, da kakšno stvar dorečeta".

Karl Erjavec je že takoj po prvih rezultatih volitev povedal, da so upokojenci zainteresirani za sodelovanje v vladi. Zahtevali naj bi vsaj dve ministrski mesti in verjetno še kakšno pomembno funkcijo. Pahor in Erjavec naj bi se sestala v petek. “Mi ne vemo, kdaj bo sestanek. Predsednika se bosta sama pogovorila, zaenkrat pa gre tako ali tako za neformalno sestankovanje,“ je za 24ur.com dejal sekretar stranke DeSUS Pavel Brglez.

V SLS, ki je skupaj z SMS osvojila pet mandatov v novem sklicu DZ, zatrjujejo, da uradnega povabila na kakršen koli sestanek s strani Pahorja niso dobili. “Zaenkrat ostajamo pri stališču, da je najprej potrebna interna analiza rezultatov. O tem, ali bi bila stranka pripravljena vstopiti v koalicijo, bo v vsakem primeru potekala razprava na ravni strankarskih organov,“ je pojasnila Lejla Kogej iz SLS.

"Pričakujemo povabilo Boruta Pahorja," je bil bolj neposreden glavni tajnik SMS Jože Vozelj, ki hkrati poudarja, da se bodo o morebitnem vstopu v vlado odločali skupaj z SLS. "Naš predsednik je dnevno v stikih z Bojanom Šrotom, tako da vsekakor računamo na usklajen nastop. Stališče do morebitnega povabila bodo obravnavali organi naše stranke," pravi Vozelj. Po trenutnih rezultatih iz skupne liste z SLS v parlamentu ne bo nobenega poslanca, ki bi bil član SMS.

Janez Janša: "Na podlagi začasnih neuradnih rezultatov lahko rečemo, da je SDS, kljub najbolj umazani volilni kampanji proti nam doslej, zmagala v petih od osmih volilnih enot."
Janez Janša: "Na podlagi začasnih neuradnih rezultatov lahko rečemo, da je SDS, kljub najbolj umazani volilni kampanji proti nam doslej, zmagala v petih od osmih volilnih enot." FOTO: Damjan Žibert

Pahor: Kadrovskega cunamija ne bo

V javnosti že krožijo imena morebitnih novih ministrov. Katarina Kresal bi lahko zasedla mesto ministrice za gospodarstvo, omenjajo jo tudi kot morebitno zunanjo ministrico. Gregor Golobič bo morda poleg Mitje Gasparija postal drugi podpredsednik vlade, omenja se tudi kot potencialni zunanji minister.

Pahor sicer poudarja, da je še prezgodaj govoriti o bodočih ministrih, saj je potrebno počakati na uradne rezultate volitev. Poleg tega je prepričan, da je potrebno v Sloveniji, ki je ta hip politično razdvojena, vzpostaviti politično atmosfero nekega zaupanja, da nova oblast ne pomeni novega kadrovskega cunamija. "To se ne bo zgodilo," je zatrdil in dodal, da če ljudje dobro opravljajo svoje delo, jih želi povabiti, da bi naloge opravljali še naprej.

Pahor je tudi na današnjem kolegiju napovedal, da bodo njegove prve obveznosti — če bodo srečno šli skozi vse preizkuse v DZ in če bodo prevzeli odgovornost za vodenje vlade — povezane s štirimi sestanki, in sicer s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije in društva Manager, s predstavniki vseh sindikatov, z vodstvom Zveze društev upokojencev Slovenije ter s predstavniki dijaške in študentske zveze.

Kot je pojasnil, so na kolegiju tudi odločili, da se začne pripravljati osnutek koalicijske pogodbe. Po Pahorjevo je to korak, ki bi ga sicer kdo ocenil kot prezgodnjega, vendar pa, kot trdi, zaradi rokov, ki so določeni z ustavo in poslovnikom državnega zbora, s tem ne morejo čakati.

Janša še verjame v uspeh

Predsednik SDS Janez Janša je na strankini spletni strani objavil posebno povolilno pismo. Janša je optimističen, saj verjame, da lahko glasovi iz tujine še spremenijo razporeditev mandatov v DZ. “Verjetno se bomo po mandatih izenačili s trenutno vodečo stranko. Vemo pa, da nam ni uspelo doseči cilja, ki smo si ga zastavili: Zmagati z veliko razliko. Velika razvojna koalicija, kamor bi poleg naših partnerjev v dosedanji vladni koaliciji povabili tudi katero od strank tranzicijske levice, je tako postal malo verjeten projekt. Zaradi ideološke delitve, ki jo je vsiljevalo ozadje tranzicijskega trojčka in njihove politike izključevanja, čaka Slovenijo obdobje vračanja v preteklost,“ piše Janša.

'Vsebino smo postavili pred kadrovske rešitve,' je po srečanju levega trojčka dejal Pahor.
'Vsebino smo postavili pred kadrovske rešitve,' je po srečanju levega trojčka dejal Pahor. FOTO: POP TV

V SDS bodo zunanje in notranje razloge za dosežen rezultat v prihodnjih tednih podrobneje ocenili. “Oboje bomo začeli tudi odločno odpravljati, najprej notranje. Pri sebi. Vsekakor pa tudi zunanjih ne bomo pustili, da ostanejo trajnica na slovenskem političnem polju. Če ima kdo v strankah, ki so ponovno odkrile svojo temeljno rdečo barvo, takšno iluzijo, bo krepko razočaran,“ meni Janša.

Predsednik SDS pismo sklene vizionarsko: “Vemo, kaj smo in kaj hočemo. SDS ni združila skupaj želja po oblasti. SDS je stranka vrednot. Obzorje je širše od tega, kar vidimo danes. Zato gremo naprej.“

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (749)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

de-lay
27. 09. 2008 18.18
Naj mi oprostijo vsi Glušiči. Lukšič je pravi.
de-lay
27. 09. 2008 18.15
Nobenega levičarja ne moti izjava Glušiča: dobili smo svojega predsednika, zdaj bomo pa še vlado. Hm svojega predsednika, svojo vlado...in potem mi nekateri pravite za JJ da je enoumje? Predsednik bi moral biti vseh in če bi približno ravnotežno ravnali tudi novinarji, bi bile razmere daleč o teh kot so sedaj.
sulicaj
27. 09. 2008 17.22
Kaj ste pa od Turka pričakovali ve se gdo ga je ustoličil
endvatrilovi
26. 09. 2008 21.35
\"Zamerljivost ni dobra za demokracijo\" Kaj pa neutemeljeno obtoževanje, žaljivo pisanje, blatenje, plasiranje laži v javnost, neprestani negativni komentarji ipd.? A to je pa dobro za demokracijo? MEDIJI so SE ŽE OBRNILI!!! --- 4 leta se bo komentiralo le delovanje opozicije !!!! --- je to dobro za demokracijo?
trapo
26. 09. 2008 08.49
Ne Samo dobro bi bilo da se malo zamenja oblast pa da vidimo kako bodo državo vodili tile. Upam da bo samo malo drugače in da bomo živeli vsaj za malenkost bolje kot sedaj.
galerijaa
26. 09. 2008 02.58
Ko vidim pionirsko četico ki prihaja na oblast,se mi zdi da smo podobno sceno že imeli! Manjkajo jim samo čepice in rutke, in seveda srp in kladivo. Čakajo nas svetli časi........Idemo radimo, nove pruge gradimo......
mkrajner@siol.net
25. 09. 2008 22.21
Pa kaj si vi vsi mislte da se vam bosta zdej pa sam med pa mleko cedila,če ne boste fajn delal boste reveži ne glede kdo vlada.Sicer smo pa tam kjer smo že bli spet mamo komuniste na oblasti,samo da so se kar na odru preoblekli.Vas bom čez štiri leta vprašu če kej boljš žvite.
Tonček Balonček
25. 09. 2008 20.43
Kreivično je, da pozabljamo, da je ta vlada ukinila nalepke in znižala notarske tarife.....r
Bogomil Korada
25. 09. 2008 20.39
Jaz mislim,da tisti ki ni sposoben prenesti poraza ni močan ampak je slabič.In takšno vlado smo imeli do zdaj,mislim pa da slabičev ne rabimo,ker stem kažemo,da smo tudi mi slabiči
Mombly Pilot
25. 09. 2008 16.49
fakcommunism ti si pričel omenjati izbrisane ne jaz se strinjam da se nekateri niso želeli prijaviti samo me moti da si pripisal \"rdečim\" če ste pa bili na vladi \"beli\".Glede 4 let pa smo jim dali priložnost da pokažejo svojo sposobnost , vendar so delali SAMO ZA SVOJO KORIST,ne pa za ves slovenski narod.Tudi glede plač javnega sektorja so se znižale in ne zvišale kot to vlada govori.Tako da prosim.......
Tonček Balonček
25. 09. 2008 16.37
Še sreča, da smo se ga odkrižali, zdaj bosta z jelinčičem pela v duetu posebne sorte, verjetno že vadita nastope s tiste parlamentarne prižnice. Prav smešno bo izgledalo. Najprej bo govoril npr. Janša, potem Jelinčič, nato Prujatel, pa Pukšič itd, še bo zabavno, posebno Jelinčič se bo verjetno zelo \"razvil\", saj bo zdaj tudi uradno na isti strani z Janšo in bo lahko povedal vse, kar mu leži na duši, ne bo mu treba igrati konstruktivnosti!
Bojan Plavec
25. 09. 2008 16.11
res je JJ in vsi njegovi so fanatični in se jih kar bojim, ne morem verjet kolko sovražnosti se sliši z njihove strani
godhead
25. 09. 2008 15.07
Kalimero Ivan Janša
antilevak
25. 09. 2008 14.54
@porka.malorka jp in kakšen kučan in ostali tudi
porka.malorka
25. 09. 2008 14.49
fakcommunism Pri nas se vsak lahko obdrži 4 leta. Ker smo Slovenci tako pasivni. Verjem miče bi bli tuljoti bi JJ že visel kot Duce
antilevak
25. 09. 2008 14.42
@mombly glede izbrisanih vsak je imel možnost se it prjavt in tist k je to storil ma to rešeno. Tisti k so pa upal da bo nazaj big yu pa so lepo čakal pa so se mal zajebal. mombly če bi res k ti govoriš vlada napravla nič, potem močno dvomim da bi se obdržala 4 leta
hakihak
25. 09. 2008 14.12
Uros32125.09.2008, 13:13hakihak... Glede na sovražne govore, ki jih JJ v zadnjih dneh objavlja na spletnih straneh, me sploh ne bi presentel, da bi kej probu... Pa tud vemo, da so njegovi privrženci čisti fanatiki. naj proba, jo bo še on dobu po betici!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mombly Pilot
25. 09. 2008 14.07
fakcommunism prečitaj kaj sem že napisal kaj je napravla ta vlada NIČ.razen da je svoje nastavla na položaje ti pa za izbrisane si še očitno premlad saj je takrat ko se je to zakuhalo bila na vladi DEMOS. če pa imaš kaj rdeče barve na monitorju pa ga moraš obvezno zamenjati saj boš drugač zbolel ker vidiš to barvo ker imaš alergijo.LOL
polonafink
25. 09. 2008 13.14
Glede na volilno podporo to nedeljo, smo glede ekološke zavesti v Sloveniji žal lahko upravičeno zaskrbljeni. Volilno telo je spet nasedlo ideološkim delitvam, ki Sloveniji ne bodo prinesle \"avstrijskih plač\" ter tudi ne \"skandinavskega odnosa\" do reševanja socialnih vprašanj, trajnostnega razvoja in varstva okolja. Sami ste videli, da so mediji v celoti onemogočali predstavitev vseh, v skladu z zakonom vloženih kandidatnih list. Delitev so izvajali na varianti parlamentarne - neparlamentarne stranke, kljub dejstvu, da smo v volilni kampanji vse stranke \"pogojno parlamentarne\". Katera je parlamentarna, se ve šele na dan volitev, po objavi rezultatov! Glede kršenja zakonodaje in Ustave s strani koncentriranega kapitala in politike, smo od pristojnih organov pravočasno zahtevali izpolnitev določil veljavne zakonodaje.sedaj bomo pa še enkrat šteli
Uros321
25. 09. 2008 13.13
hakihak... Glede na sovražne govore, ki jih JJ v zadnjih dneh objavlja na spletnih straneh, me sploh ne bi presentel, da bi kej probu... Pa tud vemo, da so njegovi privrženci čisti fanatiki.