Slovenija

Rotnik: Teš sem zapustil, ne dovolim, da me blatijo

Ljubljana, 28. 12. 2010 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rotnik obtožbe Tota, češ da stoji za odstopom projektne skupine za Teš 6, odločno zanika. "Namesto, da išče krivca v meni, naj se posveti razlogom za odstop, ki so jih navedli," svetuje.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: Aljoša Kravanja

Predstavniki sindikata energetikov so državnega sekretarja Miloša Pavlico seznanili z aktualnim dogajanjem v Termoelektrarni Šoštanj (Teš). Sestanek je bil informativne narave, predstavniki sindikati pa so zaskrbljeni zaradi nadaljevanja Teša 6, je pojasnil Pavlica.

Kot je pojasnil predsednik sindikata Franc Dolar, so Pavlico seznanili z odstopom večine članov projektne skupine za šesti blok termoelektrarne. V ponedeljek so se zaradi tega sestali z direktorjem Teša Simonom Totom, danes so se pogovorili tudi z nekdanjim vodjo projekte skupine Bojanom Brešarjem. Projektanti naj bi se za odstop odločili, ker niso več neposredno in strokovno vpeti v izvajanje Teša 6. Po Dolarjevih pojasnilih želi sindikat pridobiti celostno informacijo glede omenjenega odstopa, šele nato bodo lahko načrtovali nadaljnje aktivnosti.

Simon Tot
Simon Tot FOTO: Blaž Garbajs

Predstavniki sindikata so Pavlico seznanili tudi z načrtovano sejo ekonomsko-socialnega odbora energetike. Po Dolarjevih besedah bo seja predvidoma sredi januarja, na dnevnem redu pa bodo reorganizacija elektrodistributerjev, nacionalni energetski program in izgradnja Teša 6.

Tot: Kriv je Rotnik

Po Totovem mnenju za odstopom projektantov sicer stoji nekdanji prvi mož Teša Uroš Rotnik, čeprav tega ne more dokazati. Po njegovi oceni je odstop tudi nadaljevanje pritiska na vodstvo Teša, ki želi v projekt Teš 6 vnesti preglednost. Tot je napovedal imenovanje nove razširjene ekipe za vodenje Teš 6; imena članov ekipe naj bi objavili v januarju, štela pa bo med 40 in 50 članov.

Rotnik: Naj se raje posveti razlogom za odstop

Rotnik obtožbe odločno zanika. "S funkcije direktorja sem bil odpoklican 11. novembra, moje delovno razmerje v Tešu je s tem prenehalo, Teš sem zapustil, ustanovil sem svoje podjetje in se podal na novo poslovno pot. Zato ne dovolim in ne bom dovolil, da me Tot ali kdor koli drug javno žali in blati s tem, da raznaša neresnice o meni in celo javno prizna, da za to, kar trdi, nima dokazov. S takšnim zavestnim raznašanjem neresnic o meni škoduje moji časti in mojemu imenu," je zapisal.

Uroš Rotnik zavrača obtožbe Tota.
Uroš Rotnik zavrača obtožbe Tota. FOTO: POP TV

Totu svetuje, naj se – namesto, da išče krivca za odstop "zelo sposobnih strokovnjakov s področja termoenergetike, ki so bili vodilni v Projektni skupini Blok 6", v njem – raje posveti razlogom za odstop, ki so jih projektanti navedli v odstopni izjavi.

Namesto Triglava Za & Svet?

Zaradi odstopa je bila napovedana tudi seja stavkovnega odbora v Tešu, vendar je nato, ravno zaradi pridobivanja dodatnih informacij glede odstopa večine članov projektne skupine Teša 6, niso sklicali, je dejal predsednik sindikata v Tešu Branko Sevčnikar. Ob tem je zatrdil, da se stavkovni odbor do konca leta ne bo sestal.

Po pisanju Dnevnika je nekdanje vodstvo Teša sredi septembra za posredovanje pri pogovorih o zavarovanju projekta pooblastilo podjetje Za & Svet, ki je v lasti nekdanje predsednice uprave Zavarovalnice Triglav Nade Klemenčič. To naj bi storilo, kljub temu da je že nekaj mesecev prej za zavarovalnico izbralo Triglav, ki bo s Tešem sklenil še polico o zavarovanju gradbišča, kar naj bi pred začetkom gradnje Teš 6 kot dobavitelj tehnološke opreme zahteval Alstom.

Tot je v ponedeljek pojasnil, da je iz sklepanja zavarovalnega posla za Teš 6 izločil zavarovalnega posrednika, s čimer je znatno znižal stroške zavarovanj. Ob tem je vprašal, ali je v interesu projektne skupine skleniti čim dražje zavarovanje ali pa imajo nekateri morda od posredniškega posla koristi. Za dodatna pojasnila Tot ni bil dosegljiv, Rotnik pa je pojasnil, da so posrednika pooblastili za pogajanja, ker so v Triglavu dvignili ceno zavarovanja. Zavarovalni posel v Tešu naj bi bil vreden najmanj šest milijonov evrov, pri čemer ni znano, kolikšen odstotek bi zavarovalnica plačala Klemenčičevi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Žiga Vasle
06. 01. 2011 07.59
waco - premoga je še za najmanj 50 let...to so potrdili strokovnjaki, ki so te raziskave delali več let!!! to da so pa nemški strokovnjaki ugotovili da ga kao ni več kot za 5 let pa ne moreš ugotovit u enem dnevu!!! več let so vrtali oz. še vrtajo in iščejo nahajališča premoga, ti nemci pa so zavrtali dve luknji v enem dnevu in prišli do "ugotovitve" da premoga ni za več kot par let...pa koga uni tle zdej jebejo?!?!?! drugač pa, nekateri delajo že dolge lete v tešu, pa vejo kako in kaj, ne more pa pridit en golobič pa nastavit svoje ljudi da rečejo da se "ne splača" gradit bloka 6, zato ker se je on tko odloču - sam jajc nima da bi javno kej priznal!!!!
Pillar60
29. 12. 2010 18.51
Bravo dr. Rotnik za pokončno držo! Zato pa ste morali oditi! Naslednik je šel tako rekoč takoj po (nezakonitem) imenovanju na dopust - po vrhu vsega pa dela honorarno! Kakšen talent oranžne barve!!
Javoje
29. 12. 2010 13.41
"...je pojasnil, da so posrednika pooblastili za pogajanja" "...kolikšen odstotek". Posel pa je vreden 1,2 mrd EUR. Kako naj vemo, da se takega projekta ne da izpeljati za 100 ali 200 mio EUR manj? Kako naj vemo, ali ne bi bilo bolj racionalno (poceni) zgraditi še enega bloka jedrske elektrarne? Ali lahko verjamemo, da je lignit (!) kot ena najslabših vrst premoga energetsko gorivo 21. stoletja?
korintos1
29. 12. 2010 09.20
Pa zakaj se ti strašni strokovnjaki, kateri zapustijo državno podjetje, potem nazaj zaposlijo na državni firmi? Zakaj nobeden ne išče službe pri privatniku?
unja1.m
29. 12. 2010 08.23
sami poštenjaki
Javoje
28. 12. 2010 22.14
Morda je čas, da se v 21. stoletju odpovemo novim megalomanskim termoelektrarnam na najmanj kakovostno vrsto premoga - lignit. Šaleška dolina naj se postopoma poslovi od rudarjenja - tako kot se je Idrija. Pri projektu, ki je vreden več kot miljardo evrov bi brez formalnega VNAPREJŠNJEGA (!) pisnega soglasja Vlade te države ne smel nihče podpisati nobene pogodbe. Če je kdorkoli kaj takega storil, to preprosto ni prav. AnaFa: držimo pesti za nas, davkopačevalce! Ali si predstavljate 1 milijardo evrov - koliko je to denarja? Pa kot piše tekst zgoraj, smo že izvedeli za enega posrednika? Je edini?
AnaFa
28. 12. 2010 21.33
Bravo! Držimo pesti za Rotnika! Bravo za neupogljivo hrbtenico!!!
tali?ni tom
28. 12. 2010 21.26
ena misel pol pa hvalite ta projekt : -nimamo premoga -elektrarna tega tipa močno onesnažuje ozračje cel svet hlepi za manjšimi izpusti , mi pa ravno po slovensko butalsko ravno v drugo smer -navijanje za projekt tipov ki bojo uvažal premog, kar je popolnoma skregaano z logiko , ko je blo treba zapret naše rudnike po teh prebliskih se člouk upraša zakaj tako zagovarjanje projekta ki je sporen !! za ta denar bi lahko pokril vse strehe z fotovoltaičnimi celicami pa bi blo ,pa vetrne elektrarne , ne pa da se dela račune brez krčmarja in da bomo spet vse trikrat al pa še večkrat plačal davkoplačevalci !!! pa polovico javne razsvetljave ugasent pa bo !!!
korintos1
28. 12. 2010 19.51
pridite Rusi, pa bo takoj vse rešeno.
Nauders
28. 12. 2010 19.35
kaki frajer tot zdej blati rotnika, ma ni lažjega kot blatenje drugih
Teve33
28. 12. 2010 18.44
Bravo Rotnik!!!! Drži se in se ne pusti barabam! Jaz sem na tvoji strani!
Musti
28. 12. 2010 16.28
Ko so prišli do te cifre SD-ja niti blizu ni bilo....projekt je podražila desna stran politike. Izvrstna prilika za napolnit žepe. Na dolgi rok je pa to tako ali tako butast projekt, ker ne bi obratoval niti do momenta ko bi se izplačal na nulo. Dobička ne bi bilo v vsakem primeru. Ko pa Zares opomni na krajo, se mu pa poskuša obesit lobiranje in čakanje na bodo dobili posel. A Ultra ne posluje več na našem prostoru in vse kar so zmogli so najdli račun za 1800€...kot da se norce delajo. Edini je Golobič opozoril na nepravilnosti in na megalomanske cene tega projekta.
Javoje
28. 12. 2010 15.57
Čudno - sedaj, ko je naj bi menda bilo poskrbljeno, da se projekta ne da zaustaviti (ker bi to preveč stalo), so se začele širiti informacije o posrednikih v zavarovalniškem delu tega 1,2 miljarde vrednega posla. Le kako se je prišlo do tega fenomenalnega zneska? Kdo OSEBNO je podpisal pogodbe? Pa veliko sreče s tem projektom, slovenski davkoplačevalci!
Dzingiskan
28. 12. 2010 14.57
Veleje se nič več ne smeje.
Izbrisani5
28. 12. 2010 14.15
Ena mafijski klan proti drugemo, rezultat za navadnega državljana je enak: DAJ EVRE!
MATEJABAJSIKA
28. 12. 2010 13.55
Musti 28.12.2010, 12:42 -1 kako mi lahko minuse talate. Res ne razmišljate ampak sledilci nekih vodij. Projekt TEŠ6 je za 600 milijonov precenjen. Vprašte se kako so v Avstriji lahko naredili enak blok za pol manj denarja? A hočte rečt da podpirate krajo denarja pri tem projektu? bebčki? Deloma se strinjam tudi sama. Samo povej, kdo je vrednost podvojil? Kdo je bil pri koritu? Koliko jaz vem, da stoji za TEŠ-om SD-lobi.
Žiga Vasle
28. 12. 2010 13.49
lej ne rečem da ni tk ko sta napisala, ampak js sm ti sam povedu kk je to v avstriji, ko si napisu da je ceneje!!! to da pa tlačijo v svoje žepe se pa popolnoma strinjam!!! da se še pa neki zmenimo takiga direktorjo ko je rotnik ga v sloveniji ni in ga ne bo!!!!
Madyy
28. 12. 2010 13.41
Tot po resnici povej zakaj so te nagnalim iz Teša, in zaradi te kvalitete te je Golubnič postavil nazaj..saj vemo kaj je v Ultri in stranki Zares sami Lo....
Musti
28. 12. 2010 13.34
pa kje je zdaj ta pogumni domobranček ::
Musti
28. 12. 2010 13.08
VAZIG sm ti pisal odgovor pa me je modriLink prehitel...tako da si pr njem poglej kako se dela pri nas....tako pri TEŠ tako pri avtocestah, tako pri pediatrični kliniki, tako pri onkološkem, i še bi lahko našteval....ti pa bodi prepričan v visokotehnološki napredek če hočeš :)