Slovenija

Kdo služi na račun epidemije in prodaja zaščitne maske, ki to sploh niso?

Ljubljana, 10. 04. 2020 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 15 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
346

“Edina originalna visoko zaščitna maska za obraz, ki zadrži do 98 odstotkov bakterij.” Takšen je zapis na eni izmed embalaž zaščitnih mask, ki jih prodajajo na trgu in z zaščitnimi maskami nimajo nič skupnega, saj nimajo niti nosne zaponke. Edina stična točka je izkoriščanje epidemije in visoka cena, 25 evrov za 50 mask oziroma 50 centov za kos. "Voda je kalna in v akciji so najslabše možne roparice," pa je eden izmed komentarjev dolgoletnega dobavitelja medicinske opreme.

 

“Kar gledam, je katastrofa, to ni maska. Če si položim dlan čez obraz ali lonec na glavo, še ne morem reči, da sta dlan ali lonec maska"

Tako torej izgleda maska, ki jih distribuira podjetje iz Portoroža Venka Vojo, narejene pa so v Evropski uniji (EU). Kje v EU, na ovoj mask ne zapišejo, medtem ko več besed namenijo vsebini. “Edina originalna visoko zaščitna maska za obraz, univerzalne velikosti, ki zadrži do 98 odstotkov bakterij, je testirana s strani kvalificiranega laboratorija, narejena iz nežnega blaga, tudi za občutljivo kožo, obstojna in praktična elastičnost, ima 50-odstotno večjo površino v primerjavi s kirurško masko, primerna na letalu, avtobusu, vlaku, na krajih, kjer je dosti ljudi”. 

Že laičen pogled na masko seje dvom v zapisano, zato smo za komentarje vprašali strokovnjake. "Kar gledam, je katastrofa, to ni maska. Če si položim dlan čez obraz ali lonec na glavo, še ne morem reči, da sta dlan ali lonec maska. Potemtakem lahko vsak robček deklariramo kot masko." Tako slikovito je opisal izdelek eden izmed podjetnikov, zaradi izjemno občutljivega obdobja ne želi biti imenovan, ki slovenskemu zdravstvu že dolga leta prodaja maske nemške in ameriške kakovosti z vsemi certifikati, k državnim poslom za nabavo zaščitne opreme pa niso pristopili. 

Pojasnjuje, česa takšnega z napisi, da je edina originalna, še ni videl in se sprašuje, po kateri testni metodi zadrži 98 % bakterij, torej, kako velike bakterije oziroma delce? "Taka trditev bi morala biti pravno preganjana zaradi zavajanja." Prepričan je, da zagotovo ni testirana kot maska s strani kvalificiranega laboratorija, zato je "tudi ta trditev nadvse sporna".

Izdelek nima nosne zaponke, ki omogoča tesnejše prileganje obrazu na nosnem korenu in s tem večjo varnost, pojasnjuje in dodaja, zaščitne ali kirurške maske bi morale imeti navedeno skladnost s standardi, bodisi EN149 ali EN14863. Še posebej, če navajajo zaščito in certificirani laboratoriji. "Tak izdelek presega vse meje dobrega okusa, o ceni raje ne bi izgubljal besed, to, da je “veganska", pa pokaže vso nizkotnost kvazi marketinga."

NIJZ: "Podatek na označbi, da maska zadrži do 98 % bakterij, nič ne pove, koliko ščiti pred vdorom virusov tipa CoV-2, prav tako so podatki, da je maska edina originalna in visoko zaščitna maska za obraz, lahko zavajajoči.”
NIJZ: "Podatek na označbi, da maska zadrži do 98 % bakterij, nič ne pove, koliko ščiti pred vdorom virusov tipa CoV-2, prav tako so podatki, da je maska edina originalna in visoko zaščitna maska za obraz, lahko zavajajoči.” FOTO: 24ur.com

V imenu podjetja se je oglasila odvetnica, ki se še ni seznanila s celotno dokumentacijo

Podjetju Venka Vojo, ki maske distribuira, smo zastavili številna vprašanja, naj izpostavimo ključna: kdo konkretno je izdelal te maske, kakšne certifikate imajo zanje, imajo navedeno skladnost s standardi, bodisi EN149 ali EN14863, kateri laboratorij je testiral te maske, saj je na embalaži zapisano "testirana s strani kvalificiranega laboratorija", na podlagi katerih raziskav trdijo, da "zadržijo do 98 odstotkov bakterij", na podlagi česa trdijo, da so "visoko zaščitne in edine originalne"? Iz podjetja, registrirano je kot nespecializirana trgovina na debelo, z njihove spletne strani pa razberemo, da je primarna dejavnost distribucija alkoholnih pijač, saj nas že ob vstopu na stran vprašajo: "Ste stari 18 let ali več? Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!" na vprašanja ne odgovorijo. Nam pa sinoči odgovori kar odvetnica Nina Spremo: "Obveščam vas, da sem sprejela zastopanje družbe Venka Vojo d.o.o., ki jo zastopa direktorica ga. Marina Volk. Moja stranka mi je posredovala spodnja vprašanja, na katera vam bomo tudi podali odgovore in pojasnila. Glede na dejstvo, da gre za številna vprašanja in ob upoštevanju, da se moram seznaniti s celotno dokumentacijo in zadevo, ki je obsežna ter glede na trenutne razmere, sporočam, da mi odgovora danes ne bo uspelo posredovati. Odgovor lahko pričakujete v naslednjih dneh predvidoma naslednji teden."

Pri vstopu na spletno stran podjetja Venka Vojo, ki distribuira zaščitne maske, nas najprej vprašajo: “Ste stari 18 let ali več? Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!”
Pri vstopu na spletno stran podjetja Venka Vojo, ki distribuira zaščitne maske, nas najprej vprašajo: “Ste stari 18 let ali več? Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!” FOTO: 24ur.com

Podjetje Venka Vojo sicer lastniško obvladujejo Nataša Žigon v 50 odstotkih, Marina Volk s 40-odstotnim deležem, desetino podjetja ima Damjan Žigon. Prihodki strmo rastejo iz leta v leto, najbolj občutno v letu 2017, ko so jih skoraj podvojili v primerjavi z letom poprej, leto 2018 pa so končali z 11,3 milijona evrov prihodkov.

Obrnili smo se tudi na trgovsko podjetje Jager, kjer te maske prodajajo. Direktor za oddelke živil, tekstila, marketinga, financ in kadrov Boštjan Jager nam je pojasnil: 

"Ko je vlada čez noč izdala odlok, da lahko gre v javni prostor, tudi trgovino, samo oseba, ki ima masko oz. šal, ruto ali podobno obliko zaščite, je na trgu naenkrat postala maska, kakršna koli iz česar koli, najbolj iskano blago. Sami smo se trudili, da bi uspeli pravočasno nabaviti maske ustrezne kvalitete, a žal delno uspešno, saj so dobave iz tujine zamujale, letalski prevozi pa so se podražili dobesedno v nebo. Dne 30. 3. smo prejeli ponudbo od podjetja, ki sicer ni naš dobavitelj, da razpolaga z večjo količino mask. Zaradi odloka smo se odločili, da izdelek potrdimo, naročimo in damo v prodajo. Prvi dan veljavnosti odloka smo jih veliko razdelili med prve kupce, ki niso imeli mask. Ko smo potrdili ponudbo, je poslal tudi opis izdelka z navedbo uvoznika Venka Vojo. Ko smo ga uspeli priklicati, je dejal, da nam on ne more prodati mask, ker jih je zakupilo drugo podjetje in naj se za nabavo obrnemo na njih, kar smo tudi storili." 

Jager nam je posredoval celotno korespondenco, z nabavno ceno, ki je znašala 16 evrov za zavoj, cena v trgovinah Jager pa dobrih 25 evrov oziroma 36 odstotkov več. Za eno masko je torej treba odšteti 50 centov, toliko sicer na trgu danes, ko so cene ekstremno visoke zaradi povpraševanja, v povprečju stanejo 3-slojne kirurške maske.

Jager nam je posredoval tudi tehnične podatke maske, ki pa po mnenju strokovnjakov za zaščitne maske ne zadoščajo kriterijem, ki jih morajo imeti zaščitne maske. "Testne metode za bakterijsko filtracijo niso opredeljene. Če razumem prav, je material vpojen. Zelo narobe. Nevarnost okužbe se celo povečuje."

NIJZ: Podatki na embalaži so lahko zavajajoči

Posamezne bolnišnice konkretno teh mask niso želele komentirati, so pa načelen komentar posredovali z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Glede na podatke, ki ste nam jih posredovali (fotografije embalaže in zaščitne maske) in glede na to, da o pravih lastnosti tovrstnih mask nimamo podatkov, to je, koliko ščiti pred novim koronavirusom CoV-2, ustreznosti tovrstnih mask ne moremo oceniti. Podatek na označbi, da maska zadrži do 98 % bakterij, nič ne pove, koliko ščiti pred vdorom virusov tipa CoV-2, prav tako so podatki, da je maska edina originalna in visoko zaščitna maska za obraz, lahko zavajajoči."

Med 37 dobavitelji zaščitne opreme le dve podjetji, ki sta pred epidemijo prodajali zaščite maske

Že po naši raziskavi, kdo so dobavitelji zaščitne opreme in nato tudi po objavljenem seznamu dobaviteljev Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve (ZRSBR) se je izkazalo, da večina podjetij, ki je sklenila pogodbo z blagovnimi rezervami, doslej izkušenj z dobavo medicinske opreme, zlasti zaščitnih mask, nima. Med vsemi 37 dobavitelji, ki so z državo sklenili 55 pogodb za dobrih 181 milijonov evrov nakupa zaščitne opreme, šest pogodb je država prekinila, saj opreme niso dobavili v pogodbenem roku, sta samo dve takšni - Sanolabor in Tosama, ki smo ju našli v številnih razpisih za dobavo zaščitnih mask slovenskim bolnišnicam pred epidemijo. 

To pa ne pomeni, da med temi podjetji niso takšna, ki prodajajo ostalo medicinsko opremo oziroma, da so vsi tako imenovani "vojni dobičkarji". 

Prečesali smo razpise in našli seznam 15 podjetij, ki so se na razpisih za dobavo zaščitnih mask ponavljali vrsto let, torej pred epidemijo koronavirusa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seznam bomo podkepili s konkretnim, zadnjim, še precej aktualnim razpisom iz Splošne bolnišnice Novo mesto (SB NM), kjer so naročali potrošni material, tudi zaščitne maske – kirurške (TIP II, IIR) in respiratorske (FFP3). Razpis je bil objavljen 30. 7. 2019, zaključen pa 16. 3. 2020. Posel za več kot 550 tisoč zaščitnih mask je SB NM stal dobrih 22 tisočakov, ali v povprečju štiri cente na masko, danes so cene kirurških mask od 40 centov navzgor, respiratorskih nekaj evrov. Posel je dobilo pet podjetij, vsaj toliko jih je konkuriralo tudi v vsaki postavki in vsaj toliko jih konkurira na vseh razpisih zadnja leta. V razpisu novomeške bolnišnice se je sicer skupaj znašlo 11 različnih rednih ponudnikov zaščitnih mask.

Na podjetja, ki niso sklenila posla z državo, smo naslovili vprašanja, zakaj se kot dolgoletni dobavitelji zaščitnih mask, ki jih izjemno primanjkuje, niso prijavili na javne razpise. Tisti, ki so odgovorili, zgovorno, prav vsi so prosili za popolno anonimnost, češ da bi bilo njihovo imenovanje zanje pogubno, ker da nimajo političnega zaledja, povejo, da za razpise sploh niso vedeli in da jih ni nihče od države pozval k oddaji ponudbe. In še – večina, čeprav so izjemno izkušeni z dobavo mask, ni upala tvegati, saj da bi lahko bil neuspeli posel, ki v teh razmerah ni redkost, za podjetja poguben.

Nujna javna naročila med epidemijo covida-19

Najprej pa pojasnimo, kako poteka javno naročanje med epidemijo covida-19.

Odgovor na vpašanje "Ali se Zakon o javnem naročanju v času razglašene epidemije še uporablja", smo našli na portalu E-naročanja. "Da, Zakon o javnem naročanju se uporablja." Kako? "Če gre za nujna javna naročila, se naročilo odda po postopku s pogajanji brez predhodne objave. Gre za hiter in poenostavljen postopek, za katerega je naročnik dolžan objaviti prostovoljno obvestilo za predhodno transparentnost na portalu javnih naročil in, če je to primerno, v Uradnem listu Evropske unije in sicer isti dan, kot naročnik posreduje ponudniku odločitev o oddaji naročila. Roki za oddajo ponudb niso predpisani z zakonom. Pogodba o izvedbi se lahko podpiše oziroma sklene še isti dan, kot je poslana odločitev o oddaji in objavljeno obvestilo na portalu. Naročnik mora pri tem imeti pred začetkom postopka dokumentiran vir in obseg financiranja za naročilo ter paziti, da povabi k oddaji ponudbe ponudnika, za katerega ne obstajajo omejitve poslovanja."

Če gre za nujna javna naročila, se naročilo odda po postopku s pogajanji brez predhodne objave.
Če gre za nujna javna naročila, se naročilo odda po postopku s pogajanji brez predhodne objave. FOTO: Miro Majcen

Transparentnost postopkov javnega naročanja?

To pa so anonimizirani odgovori nekaterih podjetij (vsa imena hranimo v uredništvu), ki so se odzvali na naša vprašanja, zakaj se niso prijavili na razpise. Oglasila so se podjetja, ki sodelujejo z Nemčijo, Francijo, Nizozemsko, ZDA, tudi Kitajsko. Za vse zaščitne maske imajo potrebne certifikate CE, skladnost z veljavnimi standarde, desetletja delujejo na slovenskem trgu in kot trdijo, so na mesečni bazi preverjani od Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, zdravstvene inšpekcije, carinske inšpekcije, FURS-a o ustreznosti zmogljivosti oziroma poslovanja. 

Dobavitelj 1

Mi smo vajeni pregleda objav javnih naročil na portalu. Avtomatski filtri na strani, ki nam omogočajo lažji pregled vseh objav, nas niso obvestili, da je sploh kakršenkoli razpis na to temo objavljen. Le izbor je bil objavljen. Kontaktiral nas ni nihče. Nihče od države, ministrstev, blagovnih rezerv nas ni vprašal, ali to imamo in ali želimo oddati ponudbo. Vsaka bolnišnica nas pozna in ve, da smo dolgoletni ponudnik. Imamo poplavo klicev podjetij in fizičnih oseb, ki sprašujejo, ali maske imamo na voljo. Torej informacije, da smo ponudnik zaščitnih sredstev, so z lahkoto dostopne. Četudi bi za razpis vedeli, dvomim, da bi se prijavili. Ne vem, kakšni so pogoji, a glede na poznavanje trga in aktualne situacije, bi to za nas lahko predstavljalo velik riziko. Krepko dvomim v ustreznost izpeljanih postopkov in primernost zahtev minimalne kakovosti zahtevanih izdelkov na "razpisu". 

Dobavitelj 2

Javnega razpisa ni bilo, je pa bila možnost oddaje ponudb zaradi načela hitrosti. Imeli smo možnost ponuditi zaščitno opremo drugih proizvajalcev, vendar smo se po pregledu dokumentacije odločili, da ne ustrezajo našim kakovostnim merilom. Predvsem so nas zmotili certifikati, ki niso ustrezali vsem standardom oz. so izgledali ponarejeni. Razpisov nismo opazili in tudi nismo bili pozvani k oddaji ponudbe. Zaradi informacij naših dobaviteljev o nezmožnosti dobave zaščitne opreme se v vsakem primeru ne bi prijavljali na razpise oz. povpraševanja.

Dobavitelj 3

K oddaji ponudbe nismo bili povabljeni. Tudi če bi bili, se verjetno nanjo ne bi mogli odzvati. Na nas so se obračali posamezni javni zavodi, ki so iskali zaščitno opremo, na državnem nivoju ne. Naše podjetje se ni spuščalo v pridobivanje direktnih ponudb s Kitajske, ker tovrstnih izkušenj do sedaj še nismo imeli.

Dobavitelj 4

Nihče iz pristojnih ministrstev nas ni nič vprašal, zahteval ponudbe, nasveta, tudi noben razpis ni bil objavljen. Še konkretno. Naš 20-letni partner iz Kitajske nam maske tipa II v Slovenijo dostavi v treh do štirih tednih. Nabavna cena maske v našem skladišču znaša 35 centov. Če bi nas 1. 3. 2020 vprašali, bi te maske z ustrezno kakovostjo in certifikati že imeli tu. Podobne, vendar s ponarejenimi certifikati in slabo kakovostjo, trenutno ponuja eno izmed podjetij, ki je podpisalo več deset milijonsko pogodbo po ceni 80 centov. Mi tudi ne bi zahtevali nobenega plačila vnaprej, samo zagotovilo države, da bodo maske kupili, nič drugega. Vse to smo ponudili, a nismo dobili odgovora. Kaj kmalu nam je postalo jasno, da se ne “mešamo in izpostavljamo", 30 let smo na našem trgu, še trikrat toliko želimo biti.

Dobavitelj 5

Naša družba dostavlja maske tistim kupcem, ki smo jim jih dostavljali v preteklem obdobju.  Dobili smo nova povpraševanja predvsem s strani slovenske industrije in trgovin. S strani blagovnih rezerv povpraševanja nismo dobili. Niti nismo opazili javnega razpisa, čeprav jih spremljamo, ali pa so bili objavljeni na portalu zelo kratek.

Naše mnenje je, da bi si po izbruhu covida-19 na Kitajskem morali pravočasno zagotoviti blagovne zaloge. Mi smo še januarja in februarja imeli možnosti zagotoviti zadostne količine  mask po precej nižjih cenah, kot so se v tem času že pojavljale na trgu. V mesecu marcu so se pojavila precej večja povpraševanja, tudi cene mask so se povišale. Tudi preverjeni proizvajalci v EU niso imeli zadostnih količin mask, ki bi lahko zadostile vsem dodatnim potrebam po maskah. Mi oskrbujemo slovenski trg z maskami dveh priznanih proizvajalcev iz EU, ki imajo vse ustrezne certifikate : Nemčija in Nizozemska, vendar so se tudi pri nas z marcem začeli problemi z dobavami. Dobivamo jim tedensko, vendar precej manjše količine in tudi cene variirajo od dobave do dobave.   

Kakovost zaščitnih mask

Niso vse zaščitne maske kakovostne in nimajo vse certifikatov CE ter ne zadostujejo zahtevanim standardom.
Niso vse zaščitne maske kakovostne in nimajo vse certifikatov CE ter ne zadostujejo zahtevanim standardom. FOTO: Shutterstock

Dobavitelj 1

Na trgu je poplava ponaredkov, slabe kakovosti in pretiranih cen. Zato smo v podjetju sklenili, da ostanemo zavezani k našim preverjenim dobaviteljem, ki pa zadostnih količin izdelkov niso imeli in jih še vedno nimajo. Ponudbe bi lahko pripravili, pogodbe podpisali, a sem 99-odstotno gotov, da jih ne bi izpolnili. Kot resen ponudnik kakovostnih izdelkov slovenskemu zdravstvu si takega fiaska, bodisi zaradi slabe kakovosti izdelkov bodisi zaradi nedobave, ne moremo privoščiti. Na imenu gradimo in zanj budno skrbimo z vso odgovornostjo. Mislim, da bi morali izdelki imeti vsaj CE certifikat, če že ne skladnost z veljavnimi standardi. Glede na videno dvomim, da izdelki, ki prihajajo k nam, sledijo kateremukoli standardu. Nenazadnje, kitajska vlada je pred nekaj dnevi samoiniciativno uvedla kakovostni pregled vsega izvoznega blaga, da ne bi še bolj oblatila svojega porekla. V Nemčiji in na Nizozemskem je bilo glede kakovosti ogromno reklamacij. Voda je kalna in v akciji so najslabše možne roparice.

Dobavitelj 2

Nam je veliko slovenskih ponudnikov ponujalo zaščitno opremo, vendar certifikati niso bili ustrezni. Primerjali smo namreč njihovo dokumentacijo s certifikati naših dobaviteljev in niso ustrezali pravim standardom za zaščitno opremo.

Dobavitelj 4

Maske, ki se trenutno ponujajo oziroma so preplavile Slovenijo, so za osebje, ki dela v medicini neustrezne, povečini so tipa I oziroma tipa II, za "področje medicine" se zahteva tip IIR, ki pa so v tem trenutku zaradi pomanjkanja surovin zelo težko dobavljive. Maske, ki zadnje čase prihajajo v Slovenijo, so zelo slabe kakovosti, brez ustreznih certifikatov oziroma s ponarejenimi certifikati.

Prejeli smo več klicev iz naših zdravstvenih ustanov, kjer so bili močno razočarani nad kakovostjo mask, ki jih je donirala država in nas v joku prosijo za ustrezne maske, saj s temi doniranimi ogrožajo življenja osebja in pacientov. Žal ne moremo zagotoviti povečanih potreb naših kupcev. Zmogljivosti naših evropskih dobaviteljev zaščitne opreme so v zadnjih mesecih zelo obremenjene, zato dobimo precej manj zaščitne opreme, kot bi si želeli. Vendar še vedno vse blago, ki pride, prodamo bolnišnicam po redni oz. razpisni ceni, ki je 15-krat cenejša od trenutnih tržnih cen. Podjetja, ki se pojavljajo v medijih kot možni oziroma dejanski dobavitelji, niso registrirana kot dobavitelji medicinskih pripomočkov, nimajo ustreznih dovoljenj, certifikatov, prostorov … Nič.

Dobavitelj 5

Kljub višji  vhodni ceni so naše maske cenovno precej nižje od cen mask, ki se pojavljajo na trgu. Precej je firm, ki jih ne poznamo v naši branži in izkoriščajo trenutno situacijo in pomanjkanja le-teh.

Cene mask podjetij s katerimi je država sklenila pogodbe pa so:

Cene mask, ki jih kupuje država znašajo od 35 centov na masko pa vse do 6,24 evra.
Cene mask, ki jih kupuje država znašajo od 35 centov na masko pa vse do 6,24 evra. FOTO: Shutterstock

Kirurške 3-slojne maske: 0,35 – 3,25 evra

FFP2 maske: 2,30 – 6,24 evra

FFP3 maske: 3,60 – 4,99 evra

*Teden dni po objavi, 17. 4.2020 so se odzvali tudi v podjetju Venka Vojo oziroma v njihovem imenu odvetnica Nina Spremo.

 Na vprašanje o tem, kakšne certifikate imajo za maske pojasnijo, da gre "tkim »higienske maske«, ki se torej ne uvrščajo med osebno varovalno opremo in tudi ne med medicinske pripomočke. Namenjene so za splošno uporabo, njihova proizvodnja je bila vzpostavljena ad-hoc v okviru grožnje Covid-19. To konkretno pomeni, da niso predmet zakonodaje, ki ureja medicinske pripomočke in zato niso v pristojnosti JAZMP. Stopila sem v kontakt tudi s proizvajalcem, ki me je dodatno seznanil s tem, da imajo maske, ki jih proizvajajo, lastnosti kot sta biokompatibilnost in bakteriološka filtracija. Tudi zaradi teh lastnosti lahko služijo kot pomoč pri varovanju okolice pred kapljicami sline uporabnika, s čimer se lahko prepreči, da bi te kapljice dosegle druge osebe oziroma predmete v bližini. Pomembno se mi zdi izpostaviti, da moja stranka ni nikoli predstavljala izdelka kot medicinski pripomoček, na samih izdelkih tudi ni moč najti nobenih zavajajočih trditev v smeri, da ščitijo proti Covid-19."

Kateri laboratorij je testiral te maske, saj je na embalaži zapisano "testirana s strani kvalificiranega laboratorija", Spremova navede, da se je "proizvajalec obrnil na družbo Eurofins Biolab s.r.l., via B. Buozzi 2, Vimodrone (Milano), Italija, ki je opravila raznovrstna testiranja, na podlagi katerih so bili dani gorni zaključki."

Direktorica Marina Volk je ob tem izpostavila, da “nismo nikoli imeli nobenega namena kogarkoli zavajati, izdelkov nismo predstavljali kot medicinski pripomoček. Na izdelku je prav tako naveden material, iz katerega je izdelek sestavljen, naveden je tudi proizvajalec, na izdelku nikjer ni navedeno, da je ustrezna zaščita proti Covid-19. V kolikor bi se izkazalo oz. v primeru, da bodo pristojni organi zavzeli stališče, da smo s prodajo izdelkov kršili zakonodajo, bomo morebitne kršitve vsekakor nemudoma odpravili”.

Ob tem v družbi Venka Vojo tudi zanikajo, da bi se ukvarjali zgolj z alkoholnimi pijačami. "Družba Venka Vojo d.o.o. že od nekdaj distribuira tudi druge izdelke. Nenazadnje gre za gospodarsko družbo, katere poslovanje je bilo zaradi trenutnih razmer nekoliko oteženo, zaradi česar je svoje poslovanje prilagodila trenutnim razmeram, s tem pa poleg vsega omogočila vsem zaposlenim nadaljevanje delovnega razmerja ter redno izpolnjevanje vseh svojih obveznosti, tudi ob tako težki situaciji obstoječi tako na državnem kot celo svetovnem nivoju."

 

 

KOMENTARJI (346)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
19. 04. 2020 20.44
+2
Nekaj me pa čudi kako to , da niso za vse skupaj že obtožili Murgel pa vse kar zraven šteje ? A ni to čudno še komentirat v podporo Gen. Glanzkopfu so pozabili desnajki!
Frane Šajn
19. 04. 2020 20.42
Pri nas to dela najnovejša vlada, za druge države pa res ne vem!
mr.poper
17. 04. 2020 10.49
TE maske ne moreš prodat če nimaš žegna vlade kajti naš gospodarski saboter ima dolgo zgodovino goljufanja države Neglede koliko smrti bi s tem povzročil
Walter Pravicek
15. 04. 2020 10.21
A JE GOVORA O NETO CENI ALI NABAVNI BREZ DDV?VSE maske bi bile ZA PRORAČUN(BERI DAVKOPLAČEVALCE),ČE BI BILI PONUDNIKI IZKLJUČNO VELIKI STALNI DOBAVITELJI-SEDAJ BI NAMOČIL V LONČEK(DRŽAVNI KASO)VSAKDO,KI DO SEDAJ NI UVAŽAL NIČ,PRI KITAJCIH V SLOVENIJI JE KUPOVAL GATE,ALI CELO IZ TRETJE ROKE NA BOLŠJEM SEJMU-BOLJE KUPOVATI PRI KITAJSKIH TRGOVCIH V SLOVENIJI OSEBNO KOT PRI TAKŠNIH"UVOZNIKIH"-MAGARI PIŠE:MADE IN ITALY NA ETIKETAH!!!!IZ KITAJSKE SE MORA NAROČITI,KOT HOČE PROIZVAJALEC-GOVOR JE O TISOČIH KOMADIH!!!TEGA DENARJA TAKO MAJHEN TRGOVEC NIMA,GRE PA ZA VIP.(VEZE IN POZNANSTVA)A BO ŽE KONEC TEH TRGOVIN?
robi1971
11. 04. 2020 10.09
+11
Koga barva ta Pečečnik? Ne me basat, da mu je SID BANKA dala 30 mio EUR kredita na njegovo podjetje Public digital infrastrukture... Če gremo pogledat bilance tega podjetja za leto 2018, vidimo, da ima podjetje NEGATIVEN KAPITAL v višini 569.000 EUR in prikazano izgubo v višini 342.000 EUR. Če sam z mojim podjetjem, ki v zadnjih 20 letih ni prikazalo izgube, ima pozitiven kapital in možnost zavarovanja kredita z nepremičninami v vrednosti 300.000 EUR, KREDITA V VIŠINI 50.000 EUR NE DOBIM. Pa bodi pameten, če si lahko.
VAREN
10. 04. 2020 20.54
+10
Če direktorica rabi odvetnico za odgovor, potem že nima čistih rok. Zdaj se pa hoče preko nje vadit. Pokvarjeni do konca.
Bowers
10. 04. 2020 20.05
+18
Zakaj je POP TV že nocoj takoj ko je pripeljal avion iz Kitajske z prepotrebno medicinsko opremo že pljuvate po Jocu Pečečniku,ki vam je seveda sinoči nalil čistega vina pri Slaku,ki se je samo hinavsko smejal.Takoj bi mu radi nalepili etiketo vojnega dobičkarja.Sramota.
VAREN
10. 04. 2020 20.56
+0
Seveda, ker iščejo samo atrakcijo. Svoje nadute govorice, kako delaj od doma, pa nimajo možnosti komentarja, ker bi jih vsi spluvali. Kot da so edini, ki to delajo. Medicinsko opremo že ni nabavil njihov človek, zato pa tako odreagirajo.
biggbrader
10. 04. 2020 20.01
+11
Joc je levake in kurji stadion popolnoma vrgel iz tira.
LXG
10. 04. 2020 20.00
+14
Vprašanje je kdo vse NI zaslužil z opremo. Zato pa ves ta hrup. Mnogi dosedanji dobavitelji niso bili sposobni v teh časih zrihtat nič in so odpadli. V dobrih časih so preko vseh meja zaračunavali operacijske mize , žilne opornice
biggbrader
10. 04. 2020 20.04
+8
Le kdo dela zastonj ? Štrukl in razni brezposelni umetniki bi radi 200% dodatka.
Špartanec
10. 04. 2020 19.57
+3
Zadnjič pripeljano 1 mio oblek!? 1 mio!!! Miljoni mask pa tudi glih za sproti? Pa dejte no, kam vsa ta roba gre.
biggbrader
10. 04. 2020 20.05
+2
CIGU MIGU
10. 04. 2020 19.47
+6
kako lahko neki minister spremlja prihod tovornjakov in letal,to pomeni da ne zaupa v podrejene ali pa se boji da mu bo kdo prebral dokument pred njegovim prihodom,,to pove vse,če minister ne zaupa podrejenim,tudi mi ne moremo zaupati njemu,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,srečno
Mirko Igor
10. 04. 2020 19.23
+17
Evo. Bravo POPTV, pri 24ur ob 19.20 ste umazali tudi g. Pecečnika. Vse je treba očrniti, da sedanja vlada slučajno ne bi kaj naredila prav
LXG
10. 04. 2020 20.00
+12
kmkm
10. 04. 2020 19.19
+7
Prevoz je pa velika vsota verjetno se bo tudi iz tega komu kaj dalo plačat !
biggbrader
10. 04. 2020 19.14
+10
Bravo Joc, bravo Tonin, letala so začela voziti prepotrebno zaščitno opremo. Sneli so jo direktno iz proizvodnega traku. Joc ni fuzbaler ampak domoljub.
Jožajoža
10. 04. 2020 18.50
+11
Janševi priskledniki priskrbeli, da je Kitajske je zjutraj prispelo 20 ton nujne medicinske opreme!znesek pa tak,da te kap. Maske lahko izdelamo slovenska podjetja, s slovenskim kadrom,firme,ki dajejo kruh številnim družinam in celo ,pačujejo davek v slovenski proračun.
biggbrader
10. 04. 2020 19.16
+12
Naredijo jih toliko, kolikor jih porabimo v pol ure in to niso maske, katere potrebujejo zdravilci.
LXG
10. 04. 2020 20.01
+5
Ne bluzi, Maske za bolnišnice ne moremo naredit sami.
janez horvat
10. 04. 2020 20.23
+3
Ni problem samo izdelava. Imeti moraš tudi pravo surovino. Drugače pa si lahko tudi nogavico čez glavo potegneš.
Đekson
10. 04. 2020 18.46
+16
A je kdo knedla Mahnića videl kje? Madona, da se mu ni kaj nardil.. Da ga ni mogoče ljubljeni vodja Kim Jong Un Janshari eliminiral...
biggbrader
10. 04. 2020 19.40
+0
Ima še zeloooo veliko dela, da se normaliziramo.
Đekson
10. 04. 2020 18.40
+6
Služijo ljubljeni vodja Janshari, Počivalšek, fajmošter Tonin, njihova žlahta & company
rožarica
10. 04. 2020 18.32
-6
Levi pljuvalci od zavisti se vgriznite v svojo rdečo rit!!!
Iztok Stana
27. 04. 2020 14.00
+1
kuncci1
10. 04. 2020 18.31
+12
Jožica in Matej Tonin ne vesta NIČ!!!!
Jožajoža
10. 04. 2020 18.17
+9
izkrivljate RESNICO o „KORONA VIRUSU“, da ljudi množično spravljate v strah in psihične stiske ter ob dohodke.