Slovenija

Kdo ščiti otroke?

Ljubljana, 27. 07. 2011 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vitomir Petrovič
Komentarji
12

Vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto Tatjana Mušič naj bi prikrivala ponarejanje dokumentov na Centru za socialno delo v Ravnah na Koroškem, zaradi česar je bila premeščena na drugo delovno mesto.

Mušičeva ni več vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto, do konca leta pa se bo upokojila.
Mušičeva ni več vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto, do konca leta pa se bo upokojila. FOTO: POP TV

Vsa Slovenija se ob spremljalju zgodbe štiriletne Korošice sprašuje, kaj se dogaja s tistimi, ki bi morali nedolžne otroke zaščititi. In da je nekaj hudo narobe, kaže tudi zamenjava vodje oddelka za mladoletniško kriminaliteto Tatjane Mušič. Ne sedanja zgodba s Koroške, ampak več let stara, skoraj enaka, je kriva za to zamenjavo.

Takrat enoletna in sedemletna hčerki Natalije Markač sta morali zaradi samovolje Centra za socialno delo Ravne na Koroškem sedem let preživeti v rejništvu, kljub temu da sta imeli tako mater kot očeta. In ko je Markačeva končno le dobila otroka nazaj, se je začel še pet let trajajoči boj s sistemom, ki je to omogočil. Potem ko je vložila kazensko ovadbo zoper delavke Centra za socialno delo zaradi ponareditve dokumentacije, je upala, da se bo zadeva kmalu razčistila. A posebna preiskovalna skupina Generalne policijske uprave, na čelu katere je bila Tatjana Mušič, je po enoletnem sodelovanju s tožilko Silvo Cepec ugotovila, da kaznivega dejanja ni bilo.

V zapisniku Mušičeva, ki je več kot leto dni vodila preiskavo, pojasni, da je bilo ugotovljeno, da ni bil podan sum, da bi bilo storjeno kaznivo dejanje ponarejanja listin. A na pritožbo Markačeve policijski inšpektor Bojan Kuhar poda popolnoma drugačno ugotovitev: da so bile listine dejansko popravljene in antidatirane s strani oseb, zaposlenih na CSD. Dejanja so zastarala, vzame v bran Mušičevo prvi kriminalist Jurij Ferme. Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije se s tem ne strinja: "Zelo so me presenetile trditve, da naj bi te zadeve zastarale. Zelo so me presenetile trditve o tem, da gre pri masovnem prikrajanju, prepisovanju, dopisovanju, uničevanju listin za zadeve, ki sploh niso pomembne," pravi Drago Kos.

Deklica
Deklica FOTO: POP TV

A nekaj napak Mušičeve policija le prizna.  Ena od teh je bila, da sodelovanje med kriminalisti in okrožnim državnim tožilcem, torej tožilko, ni bilo takšno, kot ga zahteva predpis. Tožilke Silve Cepec o preiskavi namreč sploh ni obvestila. In prav aktualna zgodba štiriletne deklice s Koroške je Markačevi, ki je sama takšno kalvarijo že doživela, sprožila dvom o sodelovanju pristojnih pri iskanju resnice. Ferme potrdi – nekaj premestitev je že bilo. "Ne bi rekel kazenskih, bile so premestitve, ki so izhajale iz potreb boljše organizacije dela," je povedal. A Mušičeva ni več vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto, do konca leta pa se bo upokojila. Enak konec naj bi čakal tožilko Silvo Cepec, ki v svojem labodjem spevu preganja očeta koroške deklice.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alexxsaso@yahoo.ca
28. 07. 2011 12.02
@olaff28.07.2011, 09:46 Kaksno brezdelje? S svojim delom je delala samo skodo. Bolj bi bilo, ce ne bi delala nic.
Kimberley-Echo
28. 07. 2011 10.21
Tile zaposleni v CSD-jih niso nič boljši od preprodajalcev dojenčkov na Kitajskem
MarijanS
28. 07. 2011 10.19
Iz lastnih izkušenj vem, kako funkcionira ta "sistem"...(8 mesecev sem se boril, da sem dobil svojega otroka nazaj!) Problem ni v predpisih, temveč v pooblastilih, ki jih imajo socialne službe.... po domače povedano, prepričani so, da so "bogovi", da jim nihče nič ne more, zato pa počnejo, kar se jim zljubi! Še večji problem pa se mi zdi, da tudi Varuhinja nič ne ukrepa... saj se opira na "poročila socialne službe"! Ja, bedarija, pred kom pa naj ščiti "človekove pravice, če ne pred državnimi organi in njihovo zlorabo pooblastil.... *!
.eu.
28. 07. 2011 09.46
kok bo dobila pokojnine za brezdelje.
ena-tm
28. 07. 2011 08.57
Zanima me koliko je še takih in podobnih primerov za katere se ne ve!? Verjetno ogromno! Na žalost so na teh položajih ljudje, ki jim je to samo služba in nič več. Odgovornosti pa kot je videti ne nosi nihče, sploh za dokazane storjene napake. Ampak tako delo potrebuje človeka, ki je sočuten, pripravljen pomagati in poiskati resnico. Zgleda pa tudi, da so to ljudje btez vesti, saj ne vem kako lahko mirno spijo ob toliko uničenih življenjih!?
major1
27. 07. 2011 22.04
Stroka nima meja, v škodo otrok.
terralex
27. 07. 2011 20.22
Resno me zanima ali je vnaši državi sploh kdo kaj kriv, ki zaposlen v javni upravi. SRAM ME DA NAM TAŠNI LJUDJE KROJIJO USODO, S TEM PA DA SEM DRŽAVLJAN REPUBLIKE SLOVENIJE!!!
frikson
27. 07. 2011 20.10
Za prikrivanje dokazov v takšnem organu bi morala bit kazen odpoved delovnega razmerja in do 10 let zapora. Ne pa premestitev na delovno mesto z isto plačo in brez odgovornosti. Toliko o hrbtenici naših vodilnih s Fermejem na čelu, ki še to zagovarja da je vse ok.
evasle
27. 07. 2011 19.43
Nesposobni zaposleni na centrih in sodiščih, ki sploh ne sledijo novostim v svoji stroki, krojijo in na različne načine uničujejo življenja otrok in njihovih staršev. Tam, ko pa bi morali takoj posredovati, pa mečkajo, ker si nič ne upajo. Njihove plače so čisto proč vržen denar.
suha_japka
27. 07. 2011 19.10
torej ne premeščajo samo duhovnikov-pedofilov! še država na isti način rešuje probleme!!!
krivulja
27. 07. 2011 19.09
Naj pogledajo malo v te socialne službe.Same ločenke,z neurejenimi lastnimi družinskimi razmeramii. Naj nekdo to preveri,se bojim,da ga kaj zadene! V Sloveniji je že vsak občinski svetnik 'mali car' v občini.Vse je ozurpirano duhovno ,pohabljeno in nemoralno,brez trohice vesti in zdrave pameti!
......nja
27. 07. 2011 19.08
In zakaj je sploh prišlo do tega,da je csd dal punčki v rejo?