Slovenija

Kdo s kom manipulira?

Ljubljana, 07. 11. 2007 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Vesna Pfeifer/Biba Jamnik
Komentarji
179

"Nisem bil v jugoslovanski delegaciji in ne vem, zakaj to neresnico plasirajo v javnost tri dni pred volitvami," je za 24ur.com dejal Türk.

<I>“Vedno znova prihaja do manipuliranja z uslužbenci MZZ, ki se morajo podpisovati pod sporočila, za katerimi stoji samo ena oseba, to je dr.Dimitrij Rupel. In tako manipuliranje z ljudmi je nedostojno,” </I> meni Jelko Kacin
<I>“Vedno znova prihaja do manipuliranja z uslužbenci MZZ, ki se morajo podpisovati pod sporočila, za katerimi stoji samo ena oseba, to je dr.Dimitrij Rupel. In tako manipuliranje z ljudmi je nedostojno,” </I> meni Jelko Kacin FOTO: Dare Čekeliš
Danilo Türk je za 24 ur.com povedal, da so ga v tistem obdobju Združeni narodi kot neodvisnega eksperta, člana podkomisije za preprečevanje diskriminacije in zaščito manjšin, povabili na redne poletne sestanke. “Svoje bivanje v Ženevi sem izkoristil za razne dejavnosti v korist Slovenije. Za te dejavnosti sem dobil tudi pooblastilo zunanjega ministrstva, vsebinsko sem nekatere od teh dejavnosti koordiniral z ministrom za informiranje. Seveda je bila moja dejavnost kompatibilna s človekovimi pravicami, saj je tudi slovensko osamosvojitveno prizadevanje bilo prizadevanje za človekove pravice. Nisem bil v nobeni jugoslovanski delegaciji in ne vem, zakaj se te neresnico plasirajo v javnost tri dni pred volitvami. “

V zvezi s faksimilejem dokumenta ZN, ki so ga iz krogov blizu predsedniškega kandidata Lojzeta Peterleta posredovali uredništvu Dela, je Türk pojasnil, da v njem piše, da je član podkomisije in da izhaja iz Jugoslavije. “Country of nacionality pomeni, da je moje državljanstvo jugoslovansko. Tam ne piše, da sem delegat Jugoslavije. Zapisano je, da sem državljan države, ki je edina obstajala v času, ko sem bil izvoljen.”

Volilna kampanja pred nedeljskim predsedniškimi volitvami očitno postaja vse bolj vroča. Kot je znano, je ministrstvo za zunanje zadeve javno pritrdilo navedbam Lojzeta Peterleta, da njegov protikandidat Danilo Türk v času nastajanja države ni delal za Slovenijo temveč za Jugoslavijo, s katero je bila Slovenija takrat v vojni. Tedanji minister za informiranje Jelko Kacin je za 24ur.com v zvezi s sporočilom MZZ povedal, da vedno znova prihaja do manipuliranja z uslužbenci MZZ.

Slovenija še ni bila mednarodno priznana

Kacin poudarja, da je bilo takrat vse drugače, obstajala je še Jugoslavija, Slovenija pa še ni bila mednarodno priznana. “In če ima kdo kakšne zamere do delovanja g. Türka, potem naj to pove neposredno v kamero. Dr. Dimitrij Rupel pa naj se ne skriva za svojimi uslužbenci.”

Kacin meni, da se je ministrstvo očitno oglasilo v zvezi z obdobjem, ki pokriva čas trimesečnega moratorija, od razglasitve slovenske neodvisnosti 25. junija 1991, pa do izteka moratorija tri mesece pozneje. “Takrat Slovenije na mednarodni sceni še ni bilo, in v tistem obdobju, če se ne motim, je celo dr. Rupel nastopal na mednarodni sceni kot član avstrijske delegacije, ker je takrat le tako lahko vstopil v institucijo. Zato očitati nekomu, da je bil na sestanku kot predstavnik Jugoslavije, ki je takrat bila legitimna država, je nedopustno, je neprofesionalno, predvsem pa zelo Ruplovsko, če smem tako grdo reči.” Kacin je še poudaril, da v končni fazi gre za osebo, ki naj bi čez dva meseca vodila Svet za splošne in zunanje zadeve EU in bo o zunanji politiki govorila v imenu pol milijarde ljudi.

Rupel nedosegljiv

Minister Rupel se je zavil v molk.
Minister Rupel se je zavil v molk. FOTO: POP TV
Sprašujeva vas (ministra Rupla, op.a.), kdo je dal pobudo za diskreditacijo dolgoletnega, uglednega diplomata (Türka, op.a.), ki je v tistem času užival popolno zaupanje ministrstva za zunanje zadeve in vas kot zunanjega ministra, saj ste ga sami predlagali za prvega veleposlanika v OZN. Poslanca SD in člana odbora za zunanjo politiko Samo Bevk in Aurelio Juri

Zunanji minister je danes kot član delegacije s premierjem Janšo odpotoval na Kitajsko. Med postankom na enem od evropskih letališč smo uspeli priklicati Ruplovega šefa kabineta Aleša Baluta. Žal obljube, da bo priskrbel ministrov komentar še pred nadaljevalnjem poti, ni izpolnil.
Na zunanjem ministrstvu so medtem zelo skopi z izjavami. Na vprašanje, zakaj se je ministrstvo kot vladna služba vmešalo v predsedniško tekmo, je tiskovni predstavnik Gregor Šuc včeraj za 24ur.com povedal, da so v odzivu ''želeli le predstaviti dejstva''. "Ne gre za vključevanje ministrstva v predvolilno kampanjo temveč gre za pojasnilo," je zatrdil Šuc.

Ko smo danes želeli bolj konkretna pojasnila o tem, kdo je odločal o objavi sporočila za javnost in njegovi vsebini, je Šuc odločno zavrnil tonsko izjavo za 24ur.com, češ, da to ni potrebno. Dejal je le, "da gre za sporočilo institucije, ki jo zastopa minister Rupel."

Odzval se je tudi Janša

Premier Janez Janša je svoje poglede na sporočilo ministrstva povedal pred odhodom na Kitajsko. Janša meni, da se zunanje ministrstvo v volilno kampanjo pred drugim krogom volitev, na ta način, ni vpletlo. Z izjavo o Türkovem delovanju leta 1991 pa se je po Janševem mnenju ministrstvo odzvalo na izjavo enega od kandidatov, ki je dejal, da je leta 1991 zastopal Slovenijo. "To je mogoče res, vendar je očitno zastopal tudi Jugoslavijo in se postavlja vprašanje, kakšna je bila njegova dejanska vloga."

Thaler: MZZ naj pove kdo je izjavo sestavil

Negativna propaganda tik pred volitvami je nespodobna, meni Zoran Thaler.
Negativna propaganda tik pred volitvami je nespodobna, meni Zoran Thaler. FOTO: POP TV

Zoran Taler, ki je bil leta 1991 namestnik zunanjega ministra Rupla, je za 24ur.com povedal, da je tak način negativne propagande za državno institucijo tik pred volitvami absurden, nesmiseln in nespodoben. Thalerju se zdi zaskrbljujoče, ker javnost nima transparentne informacije o tem, ali je bilo sporočilo napisano v dogovoru s predsedniškim kandidatom Lojzetom Peterletom ali ne. "Gospod Peterle sicer trdi, da ni bilo. In če je to res, je vprašanje, od kod ministrstvu ideja oziroma pooblastilo, da na tak način poseže v zadnjih dneh volilne kampanje in skuša vplivati na to, kdo bo predsednik države.“

Dodal je še, da je imel Türk nesporen ugled in da je delal za Slovenijo. "Meni osebno je nerazumljivo, da bi kdo danes trdil, da takratna pričakovanja niso bila izpolnjena, in mislim da to ne drži. In zdaj graditi negativno propagando v Bushevsko-republikanski maniri je nespodobno.“

Tudi Rupel se je za Slovenijo zavzemal pod okriljem SFRJ

Pogledati je treba z vsebinske plati, meni Thaler, ne pa, kako je bil nekdo birokratsko vpisan na nekem seznamu udeležencev dogodka. “Veljalo bi se spomniti, da sva se v časih osamosvajanja z dr. Ruplom kot člana delegacije SFRJ pod vodstvom zveznega ministra Lončarja udeležila konference o evropski varnosti in sodelovanju v Parizu. Vendar je jasno, da smo se vsebinsko ves čas prepirali s preostalim delom delegacije. Zato bi bila trditev, da smo takrat zastopali Jugoslavijo, ker smo bili vpisani kot delegati SFRJ, velika neumnost.”

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni