Slovenija

Kdo lahko laže in zakaj?

Ljubljana, 01. 06. 2011 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na uradu za komuniciranje opozarjajo, da lažnivih referendumskih oglasov ni mogoče preprečiti. Oglaševalska zbornica jim je sporočila, da ne obravnavajo oglasov, ki se ukvarjajo s politično propagando. Odzvali bi se, če bi lagala vlada.

Po slovenski zakonodaji ni mogoče preprečiti lažnivega oglaševanja v okviru referendumske ali volilne kampanje, pravi direktor Urada za komuniciranje Darijan Košir. Medtem v nekaterih državah take načine poznajo, pravi in dodaja, da bi bilo smiselno o njih razmisliti tudi pri nas.

Pojasnjuje, da so se v uradu med pripravami na aktualno referendumsko kampanjo o tem pozanimali tako na državnem pravobranilstvu kot pri Državni volilni komisiji in oglaševalski zbornici.

Težave med kampanjo o malem delu

Vladna stran je za svoj oglas o pokojninski reformi angažirala Urško Čepin.
Vladna stran je za svoj oglas o pokojninski reformi angažirala Urško Čepin. FOTO: YouTube
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič meni, da gre za poskus politike zmanjšati možnosti dialoga, izražanja kritičnih pripomb in opozoril. Medtem ko predsednik KSS Pergam Dušan Rebolj pravi, da bi takšno možnost podprl, "ker potem ne bi bilo vladne kampanje".

Kot je navedel Košir, se je v času referendumske kampanje pred referendumom o zakonu o malem delu pojavil oglas, v katerem so nasprotniki zakona navajali, da bodo v primeru sprejetja zakona zaposleni ostali brez malice. Kot pravi, je bila to "eklatantna laž", vendar objave "takega lažnivega oglasa" niso mogli preprečiti, ker zakonodaja takih omejitev ne predvideva.

Na častnem razsodišču oglaševalske zbornice naj bi jim, tako pravi Košir, pojasnili, da oglasov, ki se ukvarjajo s politično propagando, ne obravnavajo. Da pa bi se odzvali, če bi v svojih oglasih lagala vlada.

Ob tem Košir navaja angleški primer, ko je v času kampanje pred referendumom o volilnem zakonu ena od strani kot argument navedla laž, druga stran jo je prijavila volilni komisiji, ta pa je to laž prepovedala uporabljati v nadaljevanju kampanje. Takšna ureditev se Koširju zdi smiselna.

Med kampanjo o pokojninski reformi ni zaznal lažnivih oglasov

Dodaja sicer, da je eno politična debata ali soočenje, v katerem se lahko na morebitne laži neposredno odgovori in se jih zavrne, drugo pa so oglasi z neresnično vsebino. "Razen tega, da javno poveš, da navedba v oglasu ne drži, nimaš tako nobenega sredstva, da bi tako oglaševanje preprečil," ponavlja Košir. Dodaja pa, da v času kampanje pred referendumom o pokojninski reformi lažnivih oglasov ni zaznal.

Kaj pravi oglaševalski kodeks?

V slovenskem oglaševalskem kodeksu, ki je objavljen na spletni strani Slovenske oglaševalske zbornice, je zapisano, da politično oglaševanje ni predmet presoje omenjenega kodeksa. Zapisano je, da kot politično oglaševanje šteje vsako oglaševanje v času volitev, referendumov oziroma njim sorodnih političnih aktivnosti v skladu z veljavnimi predpisi, ki urejajo to področje.

"Slovenska oglaševalska zbornica ne bo presojala političnega oglaševanja iz prejšnjega odstavka in se bo v primeru zahteve za presojo izrekla za nepristojno. Vseeno pa Slovenska oglaševalska zbornica sprejema temeljna priporočila, ki naj jih upošteva politično oglaševanje. Temeljna priporočila za politično oglaševanje so: politično oglaševanje mora biti skladno z veljavnimi predpisi, in sicer tako po vsebini kot glede na način distribucije oglasov, ter politično oglaševanje mora biti nedvoumno označeno kot oglaševanje, skladno z določili 6. člena tega kodeksa," je še zapisano v kodeksu.

Na laganje vlade bi se odzvali

A pozor! Zbornica poudarja, da je treba razlikovati med oglaševanjem države in njenih institucij ter oglaševanjem političnih strank. Oglaševanje, katerega naročnik so državni organi, je za razliko od oglaševanja, kot je opredeljeno v zgornjem besedilu, predmet presoje po kodeksu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
01. 06. 2011 20.43
NAŠA VLADA LAŽE,PAHOR ,KRESALOVA,ZALER,ET COMPANJONI LAŽEJO KOT PSI TEČEJO
Danijel Fric
01. 06. 2011 17.07
Kdo lahko laže in zakaj? Tisti, ki misli da je najlepši, najbolj pameten, samo sebe vidi, preveč verjame krogu, ki se mu slini itd. Dokaz v naši gnili politiki.....
DodgeFan
01. 06. 2011 16.28
dule100 Kako to misliš proti hosti obrnjen? A zato, ker nam je bilo črno na belem postreženo, da oglasi političnih strank po zakonu lahko lažejo, pa jim nihče nič ne more, oglasi vlade pa tega ne smejo. In sem mogoče proti hosti obrnjen zato, ker nam je bilo črno na belem dano, da so oglasi proti malemu delu lagali? Prosi razloži mi, kako to misliš, da sem JAZ proti hosti obrnjen? Da nisi malo zamešal kaj?
dule100
01. 06. 2011 16.17
DodgeFan Al sti mal prot host obrnjen ?
proti_do_smrti
01. 06. 2011 15.42
sej človenk ne more verjet. Mi smo tako razdeljen narod, da je kar groza. ŠE pri tv reklami, pa naj bo za ene ali druge se skregamo oz. je ne znamo prav naredit. e moja slovenija....
munja1
01. 06. 2011 15.40
Pada vlada a Urška je
porka.malorka
01. 06. 2011 15.35
DodgeFan Noben ne verjame nobenemu več. Potrebno bi blo zamenjat vse. Samo če tega nismo zmožni naj se pa samo zamenjajo pa da vidmo
DodgeFan
01. 06. 2011 14.56
Pa saj opozicija ves čas laže, narod pa verjame. Vendar to je v sloveniji legitimno in jim nihče nič ne more. Razon naro. Narod lahko reče, dragi Janez, mi imamo tvojih laži dovolj in to ti bom pokazal tako, da ti na naslednjih volitvah ne bom dal glasu. Zato pa ne nasedajte oblastiželjni opozici, ker imate dokaz pred sabo, da legitimno laže! Ne bodite neumni.
raglja
01. 06. 2011 14.09
proti samo da pahor oddide
ekstaza_smrti
01. 06. 2011 14.03
Vsak lahko laže ne umnemu ljudstvu
ekstaza_smrti
01. 06. 2011 13.59
Vsak lahko laže neumnemu ljudstvu
nesposobnež
01. 06. 2011 13.58
ta joškasta starleta spet odmeva?
sentinelslo
01. 06. 2011 13.45
Kdo lahko laže in zakaj?Noben to je ena izmed najgrših stvari kar jih poznam laganje sploh pa v obraz!!!!!kaki naslov pa je to???
wsharky
01. 06. 2011 13.09
... Ursko Cepin za predsednico vlade RS... in ko bo Urska postala predsednica vlade potem bosta Beluskonko in Sarkozijko zahtevala fototermin in bosta Italija in Francija postali najvecji podpornici RS v EU...
Darko32
01. 06. 2011 12.53
Ta pa je dobra. Tisti, katerim je kruh odrezala vlada in politika bodo sebi žagali vejo. No zato pa imamo to kar imamo. Če bi lažnjive oglase res prepovedali sploh ne bi bilo več oglasov, saj vsi zavajajo.
debelasadnakupa
01. 06. 2011 12.52
bravo Urška! Urško za premiejko!
debelasadnakupa
01. 06. 2011 12.51
Bravo Urška, vsi smo s teboj
AA11
01. 06. 2011 12.50
Če bi zakonodajal sankcionirala in prepovedovala lažnive oglase, oglasov sploh ne bi bilo več....