Slovenija

'Obsojamo zažig državnih simbolov'

Ljubljana, 05. 05. 2008 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
142

Po doslej zbranih informacijah, navedbe, da sta hrvaško zastavo zažgala slovenska vojaka, ne držijo, pravijo v SV.

Hrvaška zastava
Hrvaška zastava FOTO: POP TV

Hrvaški policisti so v soboto kazensko ovadili 21-letnega slovenskega državljana D.S., ki je v avtokampu Kanegra v Umagu zažgal hrvaško zastavo. Zastavo je zažgal v noči s srede na četrtek, o dogodku pa so policijo obvestili občani. Ta ga je v soboto ponoči aretirala, popoldne pa izpustila na prostost.

Kdo je zažgal zastavo?

Časopis Žurnal pa je objavil zgodbo, v kateri zatrjujejo, da 21-letnik sploh ni zažgal zastave. To naj bi storila skupina Slovencev, v kateri naj bi bila tudi dva pripadnika Slovenske vojske. Tako je za časopis povedala vodja prvomajskega letovanja Jana Šepec, zaposlena v turistični agenciji Collegium."Varnostniki so ogenj takoj pogasili, zgorelo ni niti pol zastave. Dva, ki sta jih videla naša varnostnika, sta varnostnikoma povedala, da sta vojaka," je povedala Šepčeva za Žurnal.

SV obsoja zažig državnih simbolov

slovenska vojska
slovenska vojska FOTO: POP TV

Poklicali smo Simona Koreza, tiskovnega predstavnika generalštaba Slovenske vojske, in ga povprašali, kaj meni o navedbah Žurnala. "Menim, da obstaja malo verjetnosti, da bi bile navedbe v časopisu točne,“ je za 24ur.com povedal Koraz, ki ni skrival zaskrbljenosti, saj so obtožbe hude.

"Pristojne službe bodo pridobile informacije, ali je hrvaška policija obravnavala slovenskega državljana, ki je obenem tudi pripadnik slovenske vojske. V primeru, da bi se izkazalo, da so navedbe časopisa Žurnal točne, lahko Slovenska vojska svoje pripadnike obravnava kot disciplinsko odgovorne in zoper njih uvede disciplinski postopek, ki pa nikakor ni odvisen ali povezan s kazenskim pregonom,“ je povedal Korez.

SV je poslala tudi sporočilo za javnost, v katerem so zapisali, da "pristojne službe Ministrstva za obrambo preverjajo informacije, s katerimi bi ovrgle ali potrdile navedbe o domnevni vpletenosti pripadnikov Slovenske vojske v incident ob zažigu hrvaške zastave v avtokampu Kanegra pri Umagu".

"Če bi se dokazalo, da so navedbe točne, bi Slovenska vojska zoper vpletene pripadnike uvedla disciplinski postopek zaradi krnitve ugleda. Morebitni dokaz krivde bi bil lahko tudi povod za prekinitev pogodbe o zaposlitvi, skladno z ukrepom disciplinske komisije. Več informacij bomo posredovali, ko bodo znane okoliščine dogodka in morebitna vpletenost pripadnikov Slovenske vojske, vendar po doslej zbranih preverjanjih, navedbe ne držijo," je zapisano v sporočilu.

'Hrvaško zastavo sta zažgala vojaka'

Po hrvaškem kazenskem zakoniku je za javno posmehovanje, omalovaževanje ali prezir do Republike Hrvaške, njene zastave, grba ali himne predpisana zaporna kazen od treh mesecev do treh let.

Šepčeva je za 24ur.com povedala, da sama ni videla dogodka, da pa so priče povedale, da 21-letnik ni zažgal zastave. To naj bi storila dva moška, ki naj bi bila njegova znanca. Tako zatrjujeta tudi dva varnostnika, ki sta posredovala in umirila strasti. "Ta dva moška nista potovala z nami. Priče pravijo, da sta povedala, da sta slovenska vojaka. Varnostnika sta hrvaški policiji opisala storilca in potek celotnega dogodka,“ je povedala Šepčeva, ki je pripomnila, da so storili vse, da bi se izognili incidentu.

Vsi sogovorniki so se strinjali, da je žalostno, da je prišlo do omenjenega incidenta. Če pa sta to storila slovenska vojaka na dopustu, potem nista okrnila le ugleda Slovenske vojske, temveč tudi slovenske države.

Zavod 25. junij obsoja incident

"Spoštovanje neke države in naroda pomeni, da spoštuješ tudi njihove simbole, kot so himna, grb in zastava. Kot Slovenci ne želimo, da kdo žali naša domoljubna čustva z nespoštljivim odnosom do naših simbolov, velja enako tudi za Hrvate, ki so se pod svojimi simboli osamosvajali enako kot Slovenija. Žalitev hrvaških simbolov ni domoljubno dejanje in Sloveniji škoduje,“ so v sporočilu za javnost zapisali člani Zavoda 25. junij.

Zavod 25. junij je obsodil tudi razbijanje stekla na slovenskem avtomobilu. Zato so hrvaško politično vodstvo pozvali, naj na Hrvaškem zagotovi varnost slovenskim državljanom in zaščitijo njihovega imetja.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bogamolim
11. 05. 2008 23.57
hvala marka sem izvedel o sebi stvari ki jih še sam nisem vedel....
bogamolim
11. 05. 2008 23.54
marka 10.05.2008, 08:52 hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah...
marka
10. 05. 2008 08.52
Kratko jedernato mi smo hrvatom fouš ker imajo morje boljši so v vseh športih imajo lepša dekleta boljšo musko in nasploh so boljši ljudje nas je pa ena sama velka foušarija in to sevidi iz tega kok vas tuki gor pljuva po njih.Kar se pa tiče turizma pa tole hodmo dol s polnimi gepeki mercatorjeve robe tok da si z nami ne opomorejo kej dost zraven pa šinfamo slovake onisamo za bencin pa cestnine porabjo več kot pa mi pa se vrnemo spet na tisto tipično za nas če si sam tak šinfaj druzga pa je paen kup šinfanja da je u grčij,tunizij,itd. cnej vsi gremo pa poj na hrvašk ke imamo slab štandard ne tko k sehvalmo poznam zadevo imajo na hrvaškem boljše plače kot mi ne povsod odvisno od regije kot pri nas LJ-prekmurje al pe štajerska tipično za nas slovenče mejhni pa zakompleksani.!!!!!!
massa86
06. 05. 2008 22.02
prvoborec možda si ti prisoten ali ti mozak svakako nije!
Prvo Borec
06. 05. 2008 19.55
massa86 v Istri sem prisoten že 44 let, ZATO NE GALAMI MALI.
vinadap
06. 05. 2008 19.42
massa86 - hvala lepa,vendar mene se nimaš kaj bati.
mac4_m
06. 05. 2008 19.22
ja vlačuge grejo lahk po spolne bolezni še kam drugam.. tudi drugje po sredozemju jih imajo...za isti denar...
bi_bi_ca86
06. 05. 2008 18.04
ajde massa vidi se da nemas ni 15 godina
massa86
06. 05. 2008 13.53
Kakav turizam kakva zarada od vas debila škrtiji ste od Čeha?!!!!? Samo škodu delate in prljate morje in obalu iza vas potrebno je sazvati čitavu istru smetarja da rade noč in dan ponašate se nekulturno jurite autima po kampovima nabijate uznemiravate druge goste po kampovima ker se derete ko prasci največ intervencija dela policija prav zbog vas! Nič dinarja ne ulagate a sve bi imali samo za sebe! Jedan mali Luxemburg sa 3000 svojih obiskovalaca uloži 500x više denaraja kot vi gamad kojih prihaja preko 1 milijon! Jaz močno upam da ovog ljeta pridu samo kulturni in dobri slovenci a svi ostali samo mimogrede hrvaške u Tursku, Grčiju in kje hočete kaj se mene tiče in u Bled.... Vinadap kad nabrajas nase zazeljene goste si pozabio na Ruse, Engleze, Amerikance pa čak tudi Srbi koji su od vas 200% kulturniji in ugodniji, barem se ponasaju kao ljudi in ne kot razpustena krda ovaca!
trout80
06. 05. 2008 13.32
Koker koli vlada adijo si. Vsaj v napem kraji se že vse ve kdo bo koga volo in lohk povem, da vam zelo zelo slabo kaže.
vinadap
06. 05. 2008 10.12
Meaker 983 - skoraj še ni nikoli zajca ujel. Po statistiki Hrvaških medijev,je Slovenija na 6-em mestu,po obiskanosti na Hrvaškem morju,pa tudi kakor je pisalo,Slovenci zelo malo zapravljajo,oziroma skoraj nič. V ospredje pa dajejo, D,A,I,H,CZ,poleg tega so Slovenci ponekod nezaželeni.
vinadap
06. 05. 2008 09.57
SEJ BO - pojdi na www.ssn.si,pa preberi,komu je pisal Nikica Valentič l.94,in kdo je bil takrat predsednik Slovenske vlade. Jeseni,kot praviš,da bo ladja zapuščala Kopersko pristanišče na plovbi proti Argentini,pa le glej,da ne boš ti prvi potnik na njej.
KLIPAN71
06. 05. 2008 02.56
Sram me je zadnje tedne, da živim v deželi takih in tolikih idiotov! Ko to berem in poslušam, se sploh več ne čudim, da je polovica naroda z cerkvijo na čelu pred 60 leti podprlo Hitlerja. Vsi, ki pozivate na bojkot idite na Blejski otok in plačujte Vatikanu, jaz bom medtem užival na kakšnem prelepem Hrvaškem otoku. Dol mi vidite vsi nacionalisti.
Meaker983
06. 05. 2008 01.27
bOJKOTIRAJTE DOPUSTOVANJE NA HRVAŠKEM, DA UMREJO OD NACIONALIZMA IN LAKOTE!!!!!!!!!!!!!!!!!
Meaker983
06. 05. 2008 01.24
SKORAJ 40% HRVAŠKEGA TURIZMA SMO SLOVENCI!!! PA ŠE MED NAJBOLJ POTROŠNIMI SMO.... BOJKOT DOPUSTOVANJAA NA HRVAŠKEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! JAZ TO POČNEM ŽE PAR LET IN SEM UGOTOVIL DA OBSTAJA OGROMNO LEPŠIH KRAJEV, ZA ISTI DNAR.... TKO DA ZARADI MENE LAHKO TUDI PREPOVEJO SLOVENCM VSTOP NA HRVAŠKO IN MI DOL VISI!!! vEM PA DA ČE BI VSI SLOVENCI TAKO NARDILI, BI HRVATI UMRLI OD LAKOTE:) HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA :)
SEJ BO
05. 05. 2008 22.10
TELIH PAR MESCEV BOMO ŠE ZDRŽALI,KO PA BOMO V KOPRU GLEDALI KAKO LADJA ZAPUŠČA NAŠE VODE IN SE POMIKA PROTI ARGENTINI,SE BO PA ZAČELA VESELICA...
Buena Vita
05. 05. 2008 22.08
Ko je yugo-vojska zapuščala Slovenijo,je zame poglavje nasilje končano.SMEJALA SEM SE KO SO BILI POLULANI,PA POKAKANI,KAR SMO POVZROČILI SLOVENCELJČKI,IN TOKRAT SEM VIDELA,DA SMO SLOVENČKI VELIKI. Vsako nasilje kritiziram,sploh ni pomembno za kaj gre,nihče nima nobene pravice storiti žalega nikomur,žal,vajeni smo obračunavanj,in kaj prinesejo taka obračunavanja???? no no,,,tistim ki kričite da ste lačni-privoščim da bi bili zares lačni---tokrat se boste streznili sumim da ste dodobra pijani ,vsekakor pa obsedeni
SEJ BO
05. 05. 2008 22.02
ODKAR JE JANEZ NA OBLASTI SE ŠE NISEM NAJEDEL,RAZEN SEVEDA OBLJUB...HA,HA,HA,HA,HA
manjakranjc@hotmail.com
05. 05. 2008 21.50
Čer Sej Bo, če bi bil lačen, ne bi tako na široko tu ostresal. Bolj sumim, da imaš prepolno rit in samo oprezaš, kje bi zanetil kak spor. Z drugimi besedami; prelepo ti je! Lp M.K
SEJ BO
05. 05. 2008 21.42
MANJA.... POBALINSAKA JE NAŠA BELA VLADA,KI JE TA SPOR ZDAJ AKTIVIRALA,DA LJUDJE POZABIJO,DA SO LAČNI.