Slovenija

Patria: Preiskave še ni konec

Ljubljana, 23. 05. 2008 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na GPU sestavljajo posebno skupino, ki bo preiskovala posle z oklepniki 8X8, na Finskem pa preverjajo informacijo, da je Patria slovenskemu podjetniku plačala 3,6 mio vredno nagrado.

Na generalni policijski upravi naj bi po neuradnih informacijah časnika Dnevnik ustanavljali delovno skupino kriminalistov, ki naj bi se ukvarjala s preiskovanjem suma kaznivih dejanj v primeru posla z oklepniki 8X8. Prve pogovore naj bi skupina želela opraviti z Marjanom Senico, Petrom Zupanom, Draganom Bavčarjem in Albinom Gutmanom.

Po pisanju Dnevnika GPU uradno še vedno skriva aktivnosti glede preiskave sumov dajanja in prejemanja podkupnin pri nakupu oklepnikov patria. Nihče od navedenih sicer še nima statusa osumljenca, so zapisali.

Slovenski nakup oklepnikov je bil za Patrio izredno donosen posel.
Slovenski nakup oklepnikov je bil za Patrio izredno donosen posel. FOTO: POP TV

Neuradno pa so pri časniku izvedeli, da generalna policijska uprava že sestavlja delovno skupino, ki bo delala na tem primeru. Po njihovih informacijah je narejen tudi že ožji izbor ljudi, s katerimi bo treba v zvezi s sumom podkupovanja pri nakupu oklepnikov opraviti informativne razgovore.

Brigadir Dragan Bavčar je sicer vodja pogajalske skupine s Patrio, generalpodpolkovnik Albin Gutman pa je bil vodja projektnega sveta za nakup oklepnikov in kasneje načelnik generalštaba.

Marjan Senica in Peter Zupan sta javnosti manj znana. Senica je bil po navedbah časnika do leta 2001 direktor Sistemske tehnike iz Raven na Koroškem, kasneje pa se je zaposlil na obrambnem ministrstvu. V preteklosti so mu pripisovali predvsem zveze z izraelskim oborožitvenim podjetjem Elbit, ki bo za slovenske patrije dobavilo oborožitev.

Peter Zupan pa je bil v obrambnem ministrstvu vse od osamosvojitve. V času sporne orožarske trgovine je skrbel za slovenska skladišča orožja, do upokojitve (prav v času podpisa pogodbe s Patrio) pa so "prek njega" šli največji nakupi orožja in opreme, saj je skrbel za realizacijo temeljnih razvojnih programov.

''Gre za neuradne podatke''

Iz Generalne policijske postaje so sporočili, da "policija ne more potrjevati ali zanikati, da zoper posameznike zbira obvestila v zvezi sumov kaznivih dejanj ali razkrivati posameznih aktivnosti v morebitnih predkazenskih postopkih, ker bi to lahko škodovalo samemu interesu nadaljnjih postopkov." Potrdili pa so, da v zvezi s sumom korupcije pri poslu z oklepniki med Slovenijo in Finsko poteka mednarodno policijsko sodelovanje.

Policija sestavlja posebno skupino, ki se želi pogovoriti s Senico, Zupanom, Gutmanom in Bavčarjem.
Policija sestavlja posebno skupino, ki se želi pogovoriti s Senico, Zupanom, Gutmanom in Bavčarjem. FOTO: POP TV

Predstavnik za stike z javnostmi na Generalštabu Slovenske vojske Simon Korez je povedal, da zadeve ne želijo komentirati, saj je neuradna. "Tudi general Albin Gutmana o kakršnih koli zaslišanjih ali poizvedovanjih ni bil obveščen, tako da zadeve ne moremo komentirati," je dejal Korez.

Tudi na ministrstvu za obrambo (MORS) zadeve ne komentirajo. Po besedah predstavnika za stike z javnostmi na MORS Aleša Sile gre za špekulacije, saj ni bila uvedena še nobena preiskava.

Kdo je zaslužil 3,6 milijona evrov?

Današnja Mladina sicer poroča, da naj bi Patria nekemu slovenskemu podjetniku plačala 3,6 milijona evrov, ki bi jih lahko ta nakazal naprej.

Glavni finski preiskovalni inšpektor Kaj Björkqvist informacij ni zanikal, njegov urad pa naj bi imel informacijo, da naj bi podkupnina za posel s Slovenijo znašala od enega do dveh odstotkov od 180 milijonov evrov. Celoten posel je vreden sicer 278 milijonov evrov, razlika med zneski pa naj bi nastala zaradi "protidobave".

Patria
Patria FOTO: POP TV

Na Finskem so sicer v primeru Patria zaslišali šest oseb. Kot je dejal direktor Jorma Wiitakorpi, zaupa, da njegovi uslužbenci spoštujejo tako slovenske kot finske zakone. Potrdil je, da zaslišujejo tiste, ki so bili zraven pri slovenskem projektu. Preiskava naj bi trajala od šest do osem mesecev.

V Sistemski tehniki so sicer v četrtkovem sporočilu za jasnost izrazili presenečenje in začudenje nad izjavami ministra za obrambo Karla Erjavca v zvezi s srednjim kolesnim oklepnim vozilom Krpan 8x8. Opozarjajo na "neresnične trditve ministra, da vozilo Krpan 8x8 ni bilo nikoli izdelano". Kot so še zapisali, jih presenečajo očitki v zvezi z domnevno nepoštenimi nameni in špijonažo. Poleg tega pa jih "čudi tudi nenavadno zagovarjanje tujega podjetja s strani ministra za obrambo in drugih slovenskih politikov".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
25. 05. 2008 03.04
YAMPOI ČIGAVI SO MEDIJI??? GLEDE NA TO DA HODIJO SAMO NA POŽRTIJE,BI REKLA DA SO LAČNI,kaj in kako pa pišejo,polpismeni,,koga podpirajo---tiste od 45.leta naprej torej mediji so,od levih
inkir
24. 05. 2008 15.02
Yampoi A tebi bi ga gospodu morali dostavit domov.Daj no vsaj TV malo gledaj
Tonček Balonček
24. 05. 2008 14.08
Saj za pokrajine tudi ne vemo, kako bodo delovale, pa jih hočejo kar naročiti!
Ranunculus
24. 05. 2008 13.53
Dejte no. Že zdavnaj je jasno, da so oboji nekaj bluzili. S trenutnimi podatki bi jaz postavil nekako takle scenarij: Prejšnji šefi uredijo vse potrebno, da bo posel speljan doma, da bo dolgotrajen in da se bo precej denarja izgubilo. V redu. Pridejo novi na oblast, opazijo početje prejšnjih in jim stisnejo kontra s Patrijo. Seveda tudi njim ni odveč kak postranski zaslužek in ob predpostavki, da prejšnji v projekt ne bodo posegali, ker imajo preveč masla na glavi, lepo Patriji rečejo, da bodo skenslali Krpana in vzeli Patrijo za ustrezno "odškodnino". Fino. In so se kot kaže ušteli, ker so prejšnji vseeno tvegali in sedaj želijo dokazati, da je šlo za korupcijo, zdajšnji pa želijo dokazati, da bi do korupcije tako ali tako prišlo, če bi prejšnji ostali na oblasti. Ne se slepit. JJ in njegova vlada ni tisto, za kar se izdaja. Isti je kot prejšnji.
YAMPOI
24. 05. 2008 13.38
Ja odločajo kravatarji, zato pa so taki problemi!kr mamo leve kravatarje. Ne razumem kako sploh lahko zagovarjate Krpana, ki še sploh ni narejen.
YAMPOI
24. 05. 2008 13.36
Krpan ima samo prototip vozila........A JE TO DOST JASEN ARGUMENT
DarthRevan
24. 05. 2008 13.22
Yampoi, a se novo strukturo podjetja da v presojo delavcem ali odločajo kravatarji? No, tu je isto.
YAMPOI
24. 05. 2008 13.18
Ne vem zakaj ne dajo presojo vojakom, ki so testirali vozila. Zakaj teji ne morejo spregovorit. Mam prijatelja, ki je testiral krpana in je v 1dnevu baje bil na terenu samo 1 uro, kr so ga skoz šraufal......izgovor je bil takrat, da je to prototip. SE PTRAVI, DA OKLEPNIK KRPAN 8x8 ŠE NI IZDELAN, DA BI GA LAHKO TESTIRAL!
DarthRevan
24. 05. 2008 13.14
Yampoi, daj mi linkaj te zadeve. Me zanimajo, pa bi raje operiral s trdnimi dejstvi, ne pa preko agencije EBR* * EBR = Ena Baba Rekla
YAMPOI
24. 05. 2008 13.11
Zakaj nekdo ne pove! Da se je ropova vlada ze zdilala z viator&vektorjem za prototip oklepnika, ki še ni bil nikol narejen. Nova vlada je pač imela pamet in oklepnik iz kinder jajček zamenjala za vrhunskim vozilom patria, katerega uporabljajo nekatere velesile. In zdej je pr levih panika, kr so si že vrjetno denar razdelil, posel pa ni bil izpeljan. Nevem zakaj mediji to jasno ne povej. Aja točno sej Janša ma nadzor nad novinarji, vsaj tak so zatrjeval levičarski novinarji.
domen1964
24. 05. 2008 11.51
link ne deluje admin briši linke
baltbaltazar@email.si
24. 05. 2008 11.19
Kljub vsemu se mi zdi dobro, da se spelje preiskava o podkupninah, ne glede v kakšno politično opcijo spada prejemnik. Tu si moramo biti enotni. Zanimivo bi bilo tudki videt, katera podjetja in kateri strici največ zaslužijo s protidobavam, ki zgleda tudi niso čist čiste, će so del podkupnin. Ne morem pa mimo občutka, da tile akterji vsi točno vedo za kaj se gre. Imajo pa vsi tako eni, kot nasprotniki toliko masla na glavi, da nam lansirajo drobtinice in se gredo predvolilno živčno vojno.
DarthRevan
24. 05. 2008 11.00
Domen, Berlusconi da laže? Kako, saj je vendar desničar? A ne lažemo samo levakarji?
inkir
24. 05. 2008 10.57
Naženejo te ker si imel preveč obrnjene roke k sebi,potem pa delaš nekaj,kar bo škodilo tvojemu bivšemu podjetju.Kajne prijatelj gospoda Crnkovića?????
domen1964
24. 05. 2008 10.55
Revija Mladina nam je lansirala kost o 3,6 mio eur in sedaj vsi to kost glodamo po vseh medijih... To me spominja na Berlusconija ki toliko krat ponavlja izmišljotine in laži, da mu na koncu vsi verjamejo...
inkir
24. 05. 2008 10.55
Odstavljeni direktor ST g.Marjan Senica
Tonček Balonček
24. 05. 2008 05.08
V okviru sodelovanja s Patrio bi AKavovič za oklepike lahko izdeloval "auspuhe"!
Ranunculus
23. 05. 2008 15.14
svoboda-govora Nikjer nisem opazil dela, ki ga je opravil ta podjetnik. Dobavitelj je Patria, na razpisu je sodelovalo podjetje Patria Slovenija, in potem je bila tu samo še komisija. Kaj je torej delal podjetnik? Lobiral, pripravljal projektno dokumentacijo za razpis, prevedel tehnične podatke v Slovenščino? Nekaj že. 24ur naj doda še to.
Prvo Borec
23. 05. 2008 15.10
svoboda-govora kakšne imaš primerajve. AKRAPOVIČ je edini v Sloveniji, ki je res zaslužil ta denar na pošten način in z delom. TUŠ, ga pa ni, ker je imel politično zaledje. Nihle nič ne reče, da imajo privatniki denar, ki so ga res zaslužili, ampak tisti, ki bogatijo na naš račun, te so za pretepst , ki vladajo v bivših družbenih podjetih.
svoboda-govora
23. 05. 2008 14.56
Vsak ima priložnost postati podjetnik. Če vsi uporekate ogromne plače Tuš-u, Akrapovič-u, AJM-u. Jaz jim privoščim. Naj imajo milijardo evrov plače, če si jo lahko izplačajo. Sem pa proti Šrotom in njemu podobnim, ki so z "guljofijo" prišli do premoženja, in si po krivici izplačujejo ogromne plače.