Slovenija

Kdo je dovolj nadarjen, da dobi štipendijo?

Ljubljana, 04. 10. 2016 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Preverjeno!
Komentarji
10

Kakšna so merila za štipendije za nadarjene? Ko gre za Zoisovo, mora biti visoko povprečje ocen, s povprečno oceno 4,7 lahko zaprosi učenec ob koncu devetletke. So pa še dodatna merila, ki pa se pravzaprav iz leta v leto precej spreminjajo. Kaj torej upoštevati, katerih dejavnosti se splača lotiti?

Eno leto lahko velja dosežek na Veseli šoli, tekmovanje iz fizike, matematike, ali pa tečaj klekljanja. Ni čudno, da so na Javnem skladu za razvoj in štipendije zasuti s prošnjami. Letos so jih dobili že več kot šest tisoč, reševanje prošenj oziroma morebitnih pritožb pa lahko traja tudi osem mesecev. Ali pa kar štiri leta, kot v primeru fanta, zdaj že študenta, ki je srednejšolsko štipendijo izterjal šele z dvema tožbama na sodišču.

Včasih se dogaja, da dijaki in študentje do štipendije pridejo samo s tožbo na sodišču.
Včasih se dogaja, da dijaki in študentje do štipendije pridejo samo s tožbo na sodišču. FOTO: Thinkstock

Štipendije podeljujejo tudi podjetja, pa tudi precej občin. V ljubljanski in domžalski na primer lahko za štipendijo za nadarjene zaprosijo že srednješolci s povprečno oceno 4 in študenti s povprečno oceno 8, lahko pa tudi tisti iz socialno šibkejših družin.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
04. 10. 2016 21.53
+1
Otroci bogatašev dobijo štipendije!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zentrum
04. 10. 2016 17.55
+7
Nadarjenost ni enako dobre ocene. Tukaj imate zamešane pojme.
tron3
04. 10. 2016 15.03
+4
Nadarjeni otroci, po navadi niso nikoli odličnjaki, ker se jim piflanje gabi, pa hitro ugotovijo kaj jih zanima, ter gredo po svoji poti in so uspešni v življenju, pa sploh ne razbij Zisovih štipendij zakaj že???
KardinaIFrancRodeVKristusu2
04. 10. 2016 14.29
+7
V osnovnih šolah je mnogokrat tako, da je ocena otroka odvisna od priimka.... Če je oče občinski veljak ima petice zagotovljene... Tako je to, ko ima vsaka manjša vas s podružnično šolo svojega župana....
darlok
05. 10. 2016 13.06
+1
Razne podružniške šole na vaseh so pa itak katastrofa. Vsi, ki so prišli iz podružnic (imeli samo 4 letke), so bili tam odličnjaki, pri nas pa pol komaj "lezli" z dvojkami. V 7. razredu sem učil sošolca, ki je bil prva 4 leta odličen (na podružniški šoli), jaz pa sem ga učil množenja, ker je imel težave izračunat 15*23. Poznam učiteljico iz neke vaške šole na Kozjanskem. Vsi same petka pa štirke pri njej. Pol pa enkrat reče:"Pa saj kar znajo. Pa vedno kaj od staršev dobim (kako kuro, jajca...)".. Tak da.... I rest my case.
Tempus Fugit
04. 10. 2016 13.12
+10
Visoka povprečna ocena pomeni, da se učenec/dijak dovolj uči, ne dela problemov v šoli (=priden), redke izjeme pa so tako pametne, da se jim zanjo ni treba učiti. Nadarjenost pa je nekaj povsem drugega, kar se ne da meriti s šolsko oceno, to je mešanica znanj, občutkov, veselja do ustvarjanja....Neumnost je, da rečemo da je nekdo, ki ima same odlične ocene, nadarjen. Tak je nadarjen za ubogljivost in šepetanja, kajne šepetavci.
gogidolec
04. 10. 2016 14.07
+2
zato je potrebno, da se štipendije podelijo pridnim oz delovnim učencem. in ja, za tiste ki se veliko učijo lahko rečemo, da so nadarjeni za učenje :)
ermej
04. 10. 2016 14.26
+1
Ne vem kako je sedaj ampak včasih so potem
Ov3r9000
04. 10. 2016 15.19
+5
Ni čisto tako gogidolec. Lahko oz lažje je nekdo priden v osnovni šoli, težje v srednji in verjetno še težje na terciarnem izobraževanju, še toliko težje kasneje v življenju glede originalnih kreativnih prizadevanj (pa spet ni nujno vse v takem sosledju povezano). Nadarjenost je tudi kvalitativna drugačnost v razmišljanju. Ljudje ki so bolj nadarjeni pogosto tudi prej shodijo, razvijejo govor, imajo že (napredne) bralne sposobnosti ko začnejo hoditi v šolo. Hitrejša odebelitev in kasnejši dosežek masksimalne debeline možganske skorje v primerjavi z ostalimi vrstniki, drugačen način razmišljanja (bolj karakerističen za starajše), to so vse stvari ki so fiziološko opazljive. So pa tudi psihosocialni minusi za bolj ekstremne primere povezani z večjo občutljivostjo, zgodnjo visoko stopnjo moralne razvitosti in nekonformizmom. Obstaja tudi pojem socialno optimalne inteligence ki naj bi bila 125-155.
Ov3r9000
05. 10. 2016 08.47
+1
Niso same po sebi, vendar je lahko radikalno zgodnejši pojav obojega (v primerjavi z neko srednjo vrednostjo vrstnikov) znak da gre za nadarjenega otroka. Seveda to niso edini kriteriji, so pa tudi izjeme.