Slovenija

Janša: Slovenija nima denarja za izbrisane

Ljubljana, 28. 06. 2012 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab/V.L./STA
Komentarji
1823

Zgodba o izbrisanih dobiva epilog. 500 milijonov evrov naj bi bilo treba iz državne blagajne odšteti za odškodnine, večina zato išče krivca za nastalo situacijo. Premier Janša je jasen: "Slovenija tega denarja nima, nimamo niti denarja za nujne potrebe."

"Pristojne institucije to sodbo še preučujejo. Lahko samo rečem, da Slovenija tega denarja nima, nimamo niti denarja za nujne potrebe. Ne vemo, kako bomo spravili skupaj proračunsko politiko za naslednji dve leti, tako da odgovora na to vprašanje enostavno nimam," je danes premier Janez Janša komentiral sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu glede izbrisanih.

Podoben odgovor smo včeraj slišali že od gospodarskega ministra Radovana Žerjava. Dejal je, da je ''zagata seveda velika, saj če gremo množit številke, pridemo do grozljivih številk. Teh pa vlada ne more pokriti.''  ''Tega denarja ni. Nimamo ga nekje v žepu, da bi ga potegnili in preprosto izplačali te odškodnine,'' je razlagal Žerjav.

Koliko bo državo stala saga o izbrisanih?
Koliko bo državo stala saga o izbrisanih? FOTO: Dare Čekeliš

Iz državne blagajne 500 mio evrov

Okoli 500 milijonov evrov naj bi državo stale odškodnine za izbrisane. Če se je tema izbrisanih doslej uporabljala predvsem za politične obračune in nabiranje političnih točk, je s sodbo evropskega sodišča dobila novo dimenzijo.

Prej so odgovornega za svojo nesrečo iskali izbrisani, zdaj jo davkoplačevalci. Prav ti bomo namreč na koncu plačali.
A ene same osebe, v katero bi bilo mogoče usmeriti prst, ni.

Politika je imela namreč 20 let časa za konkretne korake, bilo pa jih je bolj malo, so letos ob 20-letnici izbrisa ocenjevali izbrisani, ki so le nekaj dni za tem dočakali odločbo evropskega sodišča, ki državi nalaga plačilo sodnih stroškov in plačilo 20 tisoč evrov odškodnine 11 tožnikom.

Še največ krivde za nastalo situacijo se pripisuje dvema zakonoma iz časa osamosvojitve. Zakonu, ki govori o državljanstvu v RS, in Zakonu o tujcih. Prvi od obeh v 40. členu prebivalcem drugih jugoslovanskih republik omogoča lažje pogoje za pridobitev slovenskega državljanstva. Takšnih ljudi je bilo takrat v Sloveniji približno 200.000. V 81. členu pa piše, da za tiste, ki prošnje za državljanstvo ne vložijo ali jim je zavrnjena, rok za vložitev prošnje je bil sicer 25. 12. 1991, začnejo veljati določbe Zakona o tujcih. Ti si morajo torej status nato urejati, kot da so v Slovenijo šele vstopili.

26. 2. 1992 je država nato iz registra prebivalcev preprosto izbrisala, ne da bi jih o tem obvestila, približno 20.000 ljudi, ki statusa niso začeli urejati pravočasno ali jim je bila vloga zavrnjena. Ostali so brez veljavnih osebnih dokumentov in vseh pridobljenih pravic.

Janša: Slovenija tega denarja nima.
Janša: Slovenija tega denarja nima. FOTO: Damjan Žibert

Kdo je kriv?

Že konec leta 2003 so se med eno od akcij, s katero so opozarjali na težave izbrisanih, pojavili obrazi domnevnih krivcev. Lojze Peterle, Igor Bavčar, Milan Kučan, Janez Drnovšek, Tone Rop, Janez Janša, Rado Bohinc, Borut Šuklje in drugi. Obrazi iz prve vlade, ker so pripravili sporen zakon, premierji naslednjih, ker ga niso popravili.

Igor Bavčar, ki mu kot takratnemu ministru za notranje zadeve mnogi pripisujejo še največ krivde, zadnje sodbe evropskega sodišča ne komentira. Je pa leta 2009 izjavil, da je treba spoštovati odločitve ustavnega sodišča.

Slavko Debelak, ki je bil v času Bavčarjevega ministrovanja direktor uprave za upravno-pravne zadeve notranjega ministrstva, je za Dnevnik povedal, da ga je sodba evropskega sodišča sicer presenetila, a jo mora država spoštovati, ob upoštevanju primera do primera. Dejal je, da je sicer res, da je takrat zakonodaja od državljanov nekdanjih republik SFRJ zahtevala, da si uredijo status, a dodal: "Po mojem pa so veliko k temu prispevali tudi nekateri izbrisani, saj si za razliko od mnogih tujcev, ki so si brez problemov uredili status, tega niso želeli."

Predsednik takratne vlade Lojze Peterle opozarja, da za časa njegove vlade nezadovoljstva nad zakonom ni bilo, v nasprotnem primeru bi njegova vlada iskala rešitve.

A teh niso iskali niti njegovi nasledniki. Iz LDS so sporočili, da pozdravljajo odločitev evropskega sodišča in pričakujejo, da bo Janševa vlada odločitev spoštovala ter tako končala večletno kalvarijo izbrisanih.

A z izjemo Peterletove vlade, ki je mandat končala že leta 1992, šest mesecev trajajoče vlade Andreja Bajuka leta 2000, Janševe vlade v obdobju od leta 2004 do 2008 in Pahorjeve vlade, je večino časa slovensko vlado vodila prav LDS, problematika izbrisanih pa ni skrbela ne Antona Ropa ne Janeza Drnovška. Ta je pred leti za Večer dejal, da izvajalci izbrisa najbrž niso računali, da si številni ljudje v tistih razmerah niso bili sposobni urediti statusa v predvidenih rokih.

Izbrisani so pravico iskali 20 let – s protesti, javnimi nastopi, obračali so se na sodišča, nase so opozorili v Bruslju, nekateri so se odločili celo za gladovno stavko.
Izbrisani so pravico iskali 20 let – s protesti, javnimi nastopi, obračali so se na sodišča, nase so opozorili v Bruslju, nekateri so se odločili celo za gladovno stavko. FOTO: Jani Dolinšek

Argument, da so si krivi sami, odpade

Ukrepov  za rešitev statusa izbrisanih tako dolga leta ni bilo, čeprav je ustavno sodišče že leta 1999 ugotovilo, da je bil izbris iz registra stalnega prebivalstva nezakonit.

S tem so, čeprav med ljudmi še vedno zelo žive, odpadle debate o tem, ali si izbrisani "zaslužijo" popravo krivic. Ustavno sodišče je namreč odločilo, da si za svojo nesrečo niso krivi sami, ker iz takšnih ali drugačnih vzrokov niso vložili prošnje za državljanstvo, ampak je kriva država. A zgodba se tukaj ni končala, saj odločbi niso sledile rešitve, vlade so popolnoma ali delno odločbo preprosto ignorirale.

Podatki sicer pravijo, da je bilo skupaj izbrisanih 25.671 ljudi, 1302 osebi sta že umrli, 10.943 izbrisanih si je status uredilo, brez rešenega statusa pa je 13.426 ljudi. Koliko od teh jih dejansko še živi v Sloveniji, ni znano.

Sodba evropskega sodišča odškodnino zaenkrat dodeljuje 11 ljudem, Sloveniji pa nalaga, da uredi razmere. Tudi finančno. Čeprav minister Žerjav trdi, da precej prazna državna blagajna denarja za odškodnine nima, so izbrisani tokrat odločni. Na spletni strani društva izbrisanih so zapisali, da bodo podrobnejša pojasnila pripravili v prihodnjih dneh, zaenkrat pa svojim članom sporočajo naslednje: "Vsem tisočim izbrisanih, ki niso med to šesterico današnjih "zmagovalcev" v Strasbourgu, ki pa so že dobili povrnjeno stalno prebivališče (in tistim, ki bodo to še dobili – rok za vlaganje prošenj se izteče 24. julija 2013), mora sedaj vlada v enem letu ponuditi ustrezno odškodnino. Ne s pismom vsakemu posebej, ampak npr. z osnutkom zakona ali na podoben način. Če tega ne bo naredila, recimo v 6 mesecih, vas bomo takrat obvestili, kaj morate narediti, da namesto tega zahtevate odškodnino direktno od Strasbourga."

Svoj lonček pristavili tudi volivci

Skupaj bi lahko državo odškodnine, če bi bil znesek enak kot v primeru enajsterice, stale okoli 500 milijonov evrov.
V že tako težkih časih nad tem ni navdušen nihče, a del krivde si morajo na koncu pripisati tudi volivci.

Zahtev po referendumu o izbrisanih je bilo več. Ustavno sodišče je referendum nekajkrat uspelo prepovedati, vendar je leta 2004 bil izpeljan referendum o Tehničnem zakonu, ki naj bi uredil pravice izbrisanih. Na njem so volilni upravičenci z 31,45-odstotno volilno udeležbo s 94,68 odstotka glasovali proti sprejemu zakona.

Preberite zgodbo Alija Berishe, ki je med enajstimi, ki so uspeli s tožbo na evropskem sodišču.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1823)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zoran Savnik
19. 07. 2012 12.26
IMAMO PA ZA TEŠ, NLB, KBM, AFGANISTAN, PATRIE, ZVON1,2, RKC IN ŠE IN ŠE....
Tonček Balonček
03. 07. 2012 14.43
Daens bo Orgličar stal na enem štantu na Prešercu in ga bomo mimoidoči lahko hvalili, da nam je zrihtal cenejši "roaming" po Evropi! Veličastno! Kdaj pride pa Stanleyev pokal v Ljubljano, da se mu poklonimo in ga malikujemo?
Tonček Balonček
03. 07. 2012 14.25
+1
Avtorji izbrisa so znani. To je bila prva slovenska vlada z Lojzetom Peterletom na čelu, v kateri je bil notranji minister Igor Bavčar, svetovalec vlade v kabinetu notranjega ministra pa je bil današnji minister za notranje zadeve, seveda s podporo takratne večine v parlamentu, ki je kljub opozorilom in vloženemu amandmaju sprejela zakon, na podlagi katerega so izbris izvršili. Dr. Neža Kogovšek, pravnica in raziskovalka, ki je položaj izbrisanih in njihov pravni status raziskala do najmanjše podrobnosti, je v enem od intervjujev opozorila, da je bil izbris načrtno dejanje in da je vlada dobro vedela, kaj dela. Omenja tudi pismo takratnega notranjega ministra drugim članom vlade, v katerem je le-ta pojasnil, da je pridobljene pravice treba odmisliti. »To je utemeljil z besedami: pomislite, če bomo še naprej priznavali te pravice, jim bomo morali dati tudi pravice po zakonu o socialnem varstvu, ki se je sprejemal v tistem času. Poleg tega je svoje kolege še opozoril, da so med izbrisanimi tudi kriminalci. Nihče ne pravi, da slednja trditev za koga morda res tudi ni veljala, a Bavčar je to posplošil na celotno populacijo. S to posplošitvijo je utemeljil izbris, ki je uničil življenja toliko in toliko ljudem«, pravi Kogovškova. Krivdo in greh pa nosijo tudi vsi tisti, ki skoraj dve desetletji niso dovolili, da bi država popravila krivice in uredila statuse izbrisanim. Predvsem SDS, SLS, SNS, Nova Slovenija in predhodnice teh strank. Ne tranzicijska levica, temveč pomladne stranke, kot si rade rečejo.(Kresalak na Twitwerju, tisak ki je bial v času. ko je Janša obljubil zvestobo Titu ter Partiji in rdeči zvezdi, še naosnovni šoli, v nižjih razredih!). Potem s eje pa ona pokvarila, Ivek pa spreobrnil! KAko čudovit je božji načrt!
pesnitev
29. 06. 2012 22.23
Neprenehoma se človek sprešuje: komu služi naša vlada? Da nam flance seje? Vse, kar vlada ureja, je naprejeno proti državljanom, a vlada skrbi le zase, še na ustavno sodišče bodo prišle njihove zmanjšane pravice do enoletnega nadomestila, seveda so težko zaposljivi, ti naši vladniki, saj ničesar drugega ne znajo kot politizirati in flancati, za kar jih ljudstvo še plačuje!!!Nobeno podjetje pa jih ne sprejme, neznalice! Saj problema izbrisanih v 20!!!! letih niso znali rešiti, bedniki! Zaželeli so si samostojnosti ti naši vladarji, pri tem jih niso niti malo skrbele žrtve iz nekdaj bratskih republik! Če bi bila Juga konfederacija, potem bi bili carji vsi v Jugi in bi imeli Slovenci še naprej svoje tržišče in ne bi propadla vsa podjetja, ki smo jih gradili s skupnimi močmi
kvaternik
29. 06. 2012 19.45
+0
Prašek. Piši ono što govoriš.Prljavi PRAŠAK.
prašek
29. 06. 2012 18.34
+3
Janez PLAČAJ
srebrnibreg
29. 06. 2012 21.54
+6
Tako je. S tem si je nabiral politične točke sedaj pa naj nabira denar samo ne od nas davkoplačevalcev.
novaknovak
01. 07. 2012 14.36
men se pa zdi da bodo proračunski plačal,..hehehehe
resslovenka
29. 06. 2012 17.09
+6
Bo treba plačat! Ni kaj. Prej je bila predvsem desna politika pametna kot grom kljub opozorilom, kaj se lahko izcimi. Tarnanje je zastonj, odpisa ne bo. Se bo politika končno prenehala norčevati iz ljudi?
TRUMPP
30. 06. 2012 00.30
resslovenka
30. 06. 2012 09.31
+0
Saj se ve kdo so desni politiki in kdo je njihov vodja, ne?
novaknovak
01. 07. 2012 14.37
+1
a res resslo,kaj ni levica zagotavljala da ne bo nikakršnih zahtev po odškodninah kaj šele odškodnine.pa naj sedaj plačajo...
purjakolt
29. 06. 2012 16.45
+6
Ko vidim, kako se nekaterim smilijo izbrisani, mi gre kar na bruhanje. Saj ne vedo kaj govorijo. Ti ljudje, v večini, bi bili danes vsi Slovenci. Saj smo reševali zadeve, ki jih je obravnavala takratna zakonodaja. Takrat so delali proti interesom naše novoustanovljene države. Če bi jim bilo tako zelo slabo, bi se že zdavnaj pobrali od tu. Delali so na črno in dobro so se imeli. Le kdo preživi 20 let brez dohodkov. Lažejo in zažirajo poštene Slovence, ki so vsa ta leta plačevali davke in prispevke, pa so danes mnogi brez dohodkov in na robu preživetja. MISLITE RAJE NA TE LJUDI, KI JIM JE BILO V ZIBELKO POLOŽENO POŠTENJE IN DELAVNOST.
joca steier
04. 07. 2012 12.28
+2
purjakolt
29. 06. 2012 16.37
+1
Leta 91 smo kot javni uslužbenci živeli v vojaškem bloku (najem občine). V tem bloku in sosednjih so živeli mnogi "danes izbrisani". Imela bi kaj povedati, pa se me je sram dajati na njihov nivo. Izbrisani so posebna sorta ljudi. So tako pretkani in pokvarjeni. Skrivajo se za hrbti posameznikov, ki jih je ta zakon res prizadel.
kvaternik
29. 06. 2012 16.26
-1
Resnično, Slovenski mediji, ne opravljajo domače naloge. Te mnogoštevilne novinarje, ki se ohranjajo na sceni, bi morala kakor komuniste že zdavnaj odnesti lustracija. Kakor da nismo dosegli samostojnosti, usmirjajo škodlive novice v nsprotje. Če bi bilo vse skupaj pokončno, kot se obnaša desna opcija, bi bili Potrči, Pahorji, Kresalke obvladani. Tako so harali do nedavnega in dosegli, da imamo sedaj z IZBRISANI velike probleme. Jaz ne dam za izbrisane niti centa.Pravzaprav jim dam-NIŠTA-.
prašek
29. 06. 2012 18.25
+0
resslovenka
30. 06. 2012 09.33
prašek Dali bomo vsi. Za izbrisane, za NLB, za NKBM, za vse kvartopirske zgube!
novaknovak
01. 07. 2012 14.39
in prašek ki ima menda veliko penzijo bo dal veliko,hehehe.pa se požri...
KisloZelje333
29. 06. 2012 15.10
+1
tipkajte ujetsi in si poglejte od chrisa thomasa človeški načrt, sploh za vse "razsvetljence", ki mislite da je na svetu vse lepo in prav in da so vatikan, bilderbergi in podobne reči le teorije zarote. Vi dragi moji mediji, pa bi tudi lahko začeli poročat resnico, kar preberite si tisti članek, zdi se mi mogoče, da bo po novem letu že vsak zemljan vedel, kaj vse so nam prikrivali in kako so manipulirali z nami, višja zavest ljudje, zato ne bi bilo nič narobe, če se sedaj spremenite in začnete delovati v prid ljudstva in ne prid elite, drugače pa upam da vas bo pravica dosegla že drugo leto in boste tole svojo propagandno trobilo lepo zaprli pa bo mir. Brisanje komentarjev pridno shranjujem in verjemi mi, da ko diplomiram si vzamem čas zate, boš kar tako kršil pravice, vsak dan, malo mogren!!
M-A-N
29. 06. 2012 14.24
-2
Bavčar je slabo naredil domačo nalogo ker zadeve zgleda ni dobro izbrisal, lahko bi šel Adolfa uprašat kako se stvari dokončno izbrišejo.
makamazo
29. 06. 2012 13.33
+9
zaden cas je za predcasne volitve
novaknovak
01. 07. 2012 14.42
+1
a pol boš kk vprašal,da sedaj ko so oni na oblast,pač pa ne bo treba plačat,saj je tko zagotavljala..
galop
29. 06. 2012 13.28
+10
Kar je skuhal naj tudi poje oz po njegovo bomo morali to mi .Mogoče bo pa dobil kakšne procente od 500 milijonov?
jamajaka
29. 06. 2012 13.23
+3
vsaj pol bi blo če nebi grčiji posodli
saintjozef
29. 06. 2012 12.01
+27
Janša: Slovenija nima denarja za izbrisane --Bavčarja vpraš, mogoče ima on?
Jožajoža
29. 06. 2012 12.12
+16
vprašajte se, kje je denar. od denacionalizacijskih upravičencev, cerkve, orožja.......vsi so takrat vlagali v desne stranke, da so prišli do premoženja delavnih in zavednih slovencev, katerim je bilo odvzeto premoženje na podlagi AVNOJSKIH sklepov.
saintjozef
29. 06. 2012 12.21
+22
Bavčar hilda zidar kordež černigoj orožje Zvon1 DARS TEŠ --vsak od teh odtehta izbrisane......
saintjozef
29. 06. 2012 12.28
+13
Jožajoža
29. 06. 2012 13.33
+5
vizjak je zvest komitent NLB, samo ne kot vačevalec, ampak kot kreditojemalec.
novaknovak
01. 07. 2012 14.43
+1
dober si povedal saint,sami forumaši pa levaki...,razen zvona...
Jožajoža
29. 06. 2012 11.57
+21
janša, izbrisani so naši davkoplačevalci,delavci,potrošniki, SP, imajo firme,..... ti pa žal v življenju še nisi ustvaril nobene dodane vrednosti ampak živiš na račun davkoplačevalcev že več kot 56 let. * denar za izbrisane bo .
tomii83
29. 06. 2012 11.58
+14
pa se lohk na obrvi postavi,sej las tak nima več.
novaknovak
01. 07. 2012 14.47
joža,pa kak majo lahk vse to,če pa jim je bilo onemogočeno izobraževanje,niso imel zavarovanj,ostal so brez vsega,otroke so jim pobiral...pa saj so z njimi počel huj kot v avstraliji z aborigini.sam ti se še sedaj niso pobral,izbrisanci t.i. pa imajo firme,zaposlene,so visoko izobraženi..?!saj vedno pravim,v vsakem slabem je nekaj dobrega.ker če ne bi bili "izbrisani" bi lepo v fabrke hodil,pa morda socialne vlekl...jaoj, jaoj...
GTR
29. 06. 2012 11.44
+24
Ja kaj je zdaj Janša? A ti ne gre? Saj ti bo NSi pomagal, oni zlo obvladajo vse... haha
tomii83
29. 06. 2012 11.49
+7
HomerRuler
29. 06. 2012 11.58
+9
RKC niso obdavceni, lastijo si najvec zemljisc poleg tega,da so najboljsa, prejemajo denar od raje kateri se perejo mozgane, ce volis desnico gres v nebesa.. Na koncu ustvarijo 800.000.000 dolga, kako jim je to ratalo ? Seveda, NSi so zelo nakljucno v parlamentu, nobenega nakljucja ni. V for Vendetta !
bubitrubi
29. 06. 2012 12.09
+8
močno upam,da čimprej,pa še zaprejo naj ga,barabo
saintjozef
29. 06. 2012 11.34
+7
TEŠ 6 naj v normalno ceno spravijo pa je glih za odškodnine.
zmago56
29. 06. 2012 11.32
+14
Če bi jaz oblast bil, bi priznal npake, ki so pri izbrisu nastale, tajkunom premoženje zaplenil, dal odbori izbrisanih tistih 500 milijonov pa naj si ga sami pravično razdelijo ( naj se stepejo zanj ), ostanek zaplenjenega denarja pa bi med reveže razdelil, pa bo volk sit in koza cela. V primeru, da bo država odškodnine delila bo ponovno tarča napadov o nepravični delitvi, zato naj izbrisani, prebrisani in nabrisani ustanovijo odbor, vlada naj jim da denar pa naj si ga sami razdelijo.