Slovenija

Kdo je lahko lastnik medijev?

Ljubljana, 19. 07. 2010 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pahor in novinarji na zastavljeno vprašanje niso našli skupnega dokončnega odgovora, bo pa nastajajoč zakon upošteval določene predloge novinarjev. Premier se zavzema za nekaj pravil, ki pa morajo biti jasna.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Damjan Žibert

Vlada bo v nastajajoči zakon o medijih vključila določbe, ki bi zagotovile večjo preglednost pri lastništvu medijev, prav tako tudi določbo, po kateri bi bilo za imenovanje odgovornih urednikov nujno obvezujoče soglasje 65 odstotkov navzočih novinarjev. To je dogovor, ki so ga na današnjem sestanku dosegli novinarji in premier Borut Pahor.

Vprašanje, kdo je lahko lastnik medijev, po Pahorjevih besedah danes ni dobilo končnega odgovora, saj obstajajo dileme o tem, kako daleč lahko gre pri tem vlada v tržnem gospodarstvu. "Moje vodilo pri oblikovanju odgovora na omenjeno vprašanje bo, da mora biti pravilo o tem, kdo je lastnik medijev jasno in vsem enako razumljivo," je po dvournem sestanku s predstavniki novinarskih aktivov povedal Pahor. Premier sicer sestanek z novinarji ocenjuje kot koristen.

Pahor je prepričan, da je svoboda medijev temeljnega pomena za demokratičnost družbe. Prav tako je proti "iluziji, da velika normiranost v zakonodaji olajšuje, ne pa otežuje težave". "Zato menim, da mora biti tudi pri medijskem zakonu nekaj pravil, ki morajo biti jasna in enaka za vse, sankcije pa prepoznavne in prav tako enake za vse," je dejal.

Ministrica za kulturo Majda Širca, ki se je prav tako udeležila sestanka, je povedala, da je danes dosežena kvota pri imenovanju odgovornih urednikov, ki naj bi jo vgradili v nastajajoči zakon o medijih, nekoliko nižja, saj je ministrstvo sprva predvidevalo 75-odstotno soglasje. Povedala je še, da bo ministrstvo druge določbe, o katerih so se pogovarjali danes in še niso zajete v zakon, preučilo in jih vključilo v zakon, če bo ocenilo, da je to potrebno.

Novinarski aktiv zadovoljen

Zahtevo aktiva novinarjev so podprli novinarji Dela, Dnevnika, Večera, Radia Slovenija, Primorskih novic, Televizije Slovenija in STA ter novinarji in uredništvo 24ur.com, Žurnala24 in revije Jana.

Novinar Večera Matija Stepišnik je v imenu predstavnikov novinarskih aktivov v izjavi za medije izrazil zadovoljstvo nad sestankom. Kot je povedal, jim je premier zagotovil, da bodo v novem zakonu o medijih določbe, ki določajo nakupe medijskih hiš v Sloveniji, strožje, nepravilnosti pa bolj sankcionirane. Na mizi je po njegovih besedah tudi predlog, da bodo od zdaj mnenja novinarskih aktivov obvezujoča, ko bo šlo za imenovanje ali razreševanje odgovornih urednikov.

To je šele začetek dialoga med novinarji in vlado, pravi Stepišnik. "Kaj od tega, kar je bilo dogovorjeno oziroma je bilo dogovorjeno na neki načelni ravni, bo vključeno v osnutek zakona o medijih, pa bomo še videli," je dejal in dodal, da je tako zdaj na potezi ministrstvo za kulturo.

Dali načelno podporo, a sestanka se niso udeležili

Slovenski časniki
Slovenski časniki FOTO: POP TV

In čeprav sta zahtevo aktiva novinarjev načeloma podprli tudi obe novinarski organizaciji, torej tako Društvo novinarjev Slovenije (DNS) kot tudi Združenje novinarjev in publicistov (ZNP), pa se predsednik slednje organizacije Igor Kršinar sestanka s Pahorjem ni udeležil. Mu je pa poslal pismo.

V njem Kršinar trdi, da je Pahor ignoriral pozive ZNP za sodelovanje pri snovanju medijske zakonodaje in ni ukrepal ob šikaniranju novinarjev. "Stanje na področju medijev ni problematično zgolj zaradi neurejenih lastniških razmer v medijih, ampak predvsem zaradi odnosa vladajoče politike in lastnikov do novinarjev,“ je prepričan Kršinar in v pismu izpostavil primer STA (Pahorjeva vlada je na položaj direktorja STA imenovala Bojana Veselinoviča, ta pa je iz krivdnih razlogov prekinil delovno razmerje razrešenemu odgovornemu uredniku Borutu Mešku).

V zvezi z izjavo o zahtevah novinarskih aktivov je Kršinar ponovil stališče ZNP, ki meni, da je izjava aktivov novinarjev dobro izhodišče za nadaljnjo obravnavo te kočljive problematike. ZNP predlaga, da se o tem opravi javna razprava med novinarji in širšo javnostjo ter da ministrstvo za kulturo pri pripravi medijske zakonodaje prisluhne vsem novinarskim organizacijam. Izjave ZNP sicer ni podpisal, ker v času dopustov niso mogli zbrati kvalificirane večine in pred tem opraviti temeljite razprave, ki je za ta korak potrebna. Je pa izjavo načelno podprl.

Veselinovič: To so neresnice!

Veselinovič je v odzivu na očitke poudaril, da gre za neresnice. "Niti med trajanjem niti ob prekinitvi Meškovega delovnega razmerja delodajalec ni bil seznanjen z njegovo hudo boleznijo. Kakšna je bila njegova bolezen, kdaj se je začela ter kako in od kdaj je napredovala, je moč razbrati iz zdravniške dokumentacije, ki je bila delodajalcu predstavljena šele med pripravo sodnega postopka. Ta pa se zaradi njegove prezgodnje smrti niti začel ni," piše. Navaja še, da je bil z zakonom predpisan postopek odpovedi začet sredi oktobra, ko je bil Meško na delovnem mestu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferdo Crni
20. 07. 2010 16.09
Ni problem da so lastniki medijev kapitalisti. Problem je, da morajo biti naši kapitalisti. Recimo iz Ultre. Drugače se hitro najde 500 (i kusur) novinarjev ki pišejo peticije o tiraniji.
laznivec_velik
20. 07. 2010 15.49
pahor, berluscono, sarkozy
minnaema@yahoo.com
20. 07. 2010 15.05
menda je logično, da so lastniki UPORABNIKI t.j. ljudstvo, saj mi vsi kupujemo časopise in prebiramo revije....ali kako gredo te štorije, da zopet ne bo tako "da je denar sveta vladar" in Lp
Tonček Balonček
20. 07. 2010 09.54
V Družini in na Ognjišču točno vedo, kdo je lastnik, zato tako lepo pišejo in govorijo!
RADO62
20. 07. 2010 09.08
Kdo je lahko lastnik medijev???? Kdorkoli samo, da to ni skorumpirani Golobič..... heh
Tonček Balonček
20. 07. 2010 08.20
Pa kaj ti novinarji mislijo, da so kaj več od ostalih delavcev. Meni tudi ni všeč lastništvo naše firme, pa direktor tudi ne in predsednik uprave še manj, da ne govorim o šefu! Zakaj bi s epa ravno novinarji morali strinjati z urednikovim imenom? Kaj pa če učiteljem ni všeč ravnatelj, zdravnikom strokovni direktor, državljanom pa minister ne! A ti novinarji še evdno živijo v samoupravnem sistemu? Pogeljte kako lepod elajo na POP TV-ju!!!A za novoco, da se ej razgalila Anistonova ali Murko moraš imeti transparentno lastništvo ali kaj?
Peter Kralj 1
20. 07. 2010 02.17
Transparentnost mora biti jasna v vsakem podjetju ali ustanovi. Zakaj bi mediji morali biti le za izbrance?
M-teorija
19. 07. 2010 21.21
V marsičem podpiram Pahorjevo politiko in politiko sedanje vlade. v tem primeru pa nikakor, vsaj glede na izjave BP in Širce. Vsaka dejavnost ima lahko glede lastništva tudi malo zamegjenosti, če lastnik tako želi. Vendar Mediji morajo biti izjema. Tu mora biti transparentnost tastništva čista kot solza, prozorna kot pred kratkim očiščena šipa. Tu skrivalnice ne smejo priti v poštev! Zato še enkrat ne glede kaj je v ozadju podpiram zahteve nekaterih predstavnikov sedme sile. Novinarji GO, ne se dat, vztrajajte, za sebe, za nas ostale!
M-teorija
19. 07. 2010 21.09
A se da kje podpisat ali kako drugače podpreti vse naštete zahteve nekaterih predstavnikov sedme sile?! Vse zahteve novinarjev so na mestu, pa če je kaj drugega v ozadju ali ne, če gre spet za kakšno preusmerjanje poszornosti ali ne, zahteve so na mestu! Škoda le ker manjkajo še nekateri predstavniki časopisnih hiš.
odbogaposlan
19. 07. 2010 19.21
lastniki medijev so kapitalisti! tudi kapitalisti so lastniki slovenskih novinarjev!
tron3
19. 07. 2010 18.12
V Sloveniji mora biti lastnik medija politična stranka, to je pa jasno, še hvala bogu, da je internet
ninja.subversion
19. 07. 2010 17.28
je predsednik svetovnega sionističnega kogresa lahko lastnik POPTV / PROplusa?
KatiFafi
19. 07. 2010 15.55
Slovenija bo kmalu postala eno veliko levičarsko trobilo!
mamica55***
19. 07. 2010 15.52
tonček, če ti ne veš . . .
Dzingiskan
19. 07. 2010 15.38
Tudi različno misleči morajo jesti. Takrat mislijo vsi enako.
RobinHood
19. 07. 2010 15.27
JozaFric19.07.2010, 14:47 0 Ja. Kapitalizem v katerem so glavni akterji tisti, ki so bili najbolj dejavni v komunistični partiji. Zato pa je tako kot je. Vse gre v maloro. Ne morejo podjetij vodit tisti, ki so študirali marksistično ekonomijo na kumrovški univerzi. CtrlDelete19.07.2010, 14:49 0 JožaFric....upam, da misliš s tem tudi na SDS? hehehe, dobra
_jazz
19. 07. 2010 15.02
Dali načelno podpora ...
Tonček Balonček
19. 07. 2010 15.00
Še vedno ni jasno, kdo so bili lastniki Slovenskega tednika in Ekspersa!
CtrlDelete
19. 07. 2010 14.57
@mami55 ...ja pa ja de....
mamica55***
19. 07. 2010 14.54
CtrlDelete 14:40 eni na žalost živite v obdobju komunizma, zato toliko pripomb na ta račun.Kdaj boste spregledali, da tu komunizma že dolgo ni več .... je samo črni krvavi kapitalizem tu pri nas!!! ccccccccc.... črni kapitalizem so rdeči komunisti, ki predstavljajo forum 21 ! ! !