Slovenija

Kdo je kriv za pogin čebel?

Izola/Bled, 19. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Brigita Potočnik in Iztok Presl
Komentarji
0

Inšpektorji in strokovnjaki Nacionalnega veterinarskega inštituta so vzeli vzorce, s katerimi bo mogoče ugotoviti, zakaj je prišlo do pomora čebel.

Čebelarji so že pokopali večji del poginulih čebel
Čebelarji so že pokopali večji del poginulih čebel FOTO:

Po množičnem poginu čebel na obali minuli teden, je nenavadno obnašanje čebel, ki bi lahko bilo tudi znak zastrupitve s pesticidom, opazil tudi čebelar iz Gorenjske. Čebele so začele izgubljati orientacijo, kar je prvi opazni znak zastrupitve z gauchom. O sumu zastrupitve je čebelar obvestil pristojno veterinarsko in kmetijsko inšpekcijo. Zastrupitev s pesticidom gaucho, ki ga v kmetijstvu uporabljajo za zatiranje škodljivcev že med rastjo, so v Sloveniji prvič opazili lani jeseni.

Ali je morda v primeru velikega pogina čebel na območju od Izole in Sečovelj res prišlo zaradi škropiva za oljke ali herbicid za trave, v primeru pogina v okolici Bleda pa zaradi zastrupitve s pesticidom gaucho, kot to sumijo čebelarji, skupina čebelarjev to še ni mogla ugotoviti.

Vzrok za pomor čebel je verjetno v talnem rastlinju in stoječih vodah (foto: POP TV)
Vzrok za pomor čebel je verjetno v talnem rastlinju in stoječih vodah (foto: POP TV) FOTO:

"Delo kmetijske inšpekcije se bo osredotočilo na jemanje vzorcev talnega rastlinja in stoječih voda, medtem ko se bodo veterinarski inšpektorji osredotočili na jemanje vzorcev mrtvic," je povedala Saša Dragar Milanovič, namestnica glavnega inšpektorja na kmetijskem ministrstvu.

Laboratorijev za take vrste raziskav je v Evropi malo

Ocene o škodi množičnega pogina še ni
Ocene o škodi množičnega pogina še ni FOTO:

Težava je tudi v tem, ker pri nas nimamo laboratorijev, kjer bi lahko pregledali zastrupljene čebele. V igri so zato laboratoriji v Italiji, Nemčiji in Franciji, odločitev o tem naj bi padla v torek. Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu, Vida Čadonič Špelič je povedala, da ima za take raziskave le nekaj laboratorijev v Evropi posebej za to usposobljene strokovnjake in umerjene metode. Po njenem mnenju gre tu iskati vzrok za tako počasno pojasnilo analiz. Ob zadnjem množičnem poginu je bilo treba namreč na rezultat analiz čakati kar tri mesece. Na kmetijskem ministrstvu upajo, da bo šlo tokrat hitreje, predvsem zaradi ukrepanja. Če je prišlo do tokratnega umora, katerega škoda še ni znana res zaradi škropiva za koruzo potem bo krivec kaznovan s 100 do 200 tisoč tolarji. Čebelarji pa bodo lahko od njega zahtevali povračilo škode.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja