Slovenija

Kdo je kralj na cesti?

Ljubljana, 02. 11. 2010 20.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
25

Ekipa oddaje Preverjeno je poskušala prečkati cesto na nekaterih najbolj obremenjenih križiščih in vpadnicah v Ljubljani. Mimo so vozili celo policisti, avtobusi, tovornjaki ...

Ekipa oddaje Preverjeno je poskušala prečkati cesto na nekaterih najbolj obremenjenih križiščih in vpadnicah v Ljubljani. Mimo so vozili celo policisti, avtobusi, tovornjaki ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gavrane20
03. 11. 2010 17.17
igor.gojcic razumem jst kratke intervale ampak ob normalnem tempu ne prides cez enostavno ne prides ko je rdeca se caka skor 2 minuti ko je zelena nardis 8 9 korakov in je spet rdeca pride do polovice ceste kr prid tud ti pogledat bos vidu o cem govorim :)
X-XY
03. 11. 2010 11.16
Jaz pa najbolj uživam, ko opazujem pešca z mobitelom na uhi in vem, da bo prečkal cesto - prehod, nakar se ustavim in mu zatrobim, da ga spomnim, da je tudi on udeleženec v prometu in da ga slučajno tudi jaz lahko spregledam, tako kot on mene.
Ramzess
03. 11. 2010 10.15
Gavrane20="js morm komentirat pri ns v dravljah je semafor za pesce ki svetio zeleno RECI PISI OKOL 5 SEKUND !!! normalno ne mors preckat in kaj se je zgodil caku sm da se je zelena prizgala sel sem cez ko sm bil na polovici se je zelena ugasnla seveda se ne morm ustavt sred celovske grem na prej in glej ga POLICISKI AVTO ME JE SKOR ZBIL na to je se na postaji ustavu ter mi hotu napisat kazen za preckanje cez RDECO in sm se skregu nakoncu mi ni dal" Res da, a ta problem s semafori, s prekratkim intervalom zelene, lahko srečamo marsikje, sam ima imam take izkušnje iz Maribora. Res je, da moraš čez prehod z nekim ustreznim tempom, kar tek ali sprint gotovo nista, po drugi strani pa tudi sprehod, kot si ga privoščijo nekateri, ni, ki je tudi drugi razlog, zakaj se potem čudimo posledicam. Prehod čez cesto pač ni sprehajalna cona. Loden="Pešec se mora v vsakem primeru prepričati, kdaj lahko varno prečka cesto, ker najbolj bo on nastradal, če ga zbije avto. Vozniki pa bi pred prehodi morali zmanjšati hitrost." Ne le zmanjšati, temveč tudi ustaviti, sam nikoli ne grem čez, tam kjer ni semaforjev, cesto, če nisem povsem gotov, da bo voznik ustavil, saj s pogledom na vozilo od spredaj mogoče spremljati zaviranja vozila, če to sploh zavira, in kdaj začne. Ker marsikdo zavira zadnja metra, seveda pešec ne more biti povsem sigurem, tak voznik, kot so omenili lastne iskušnje nekateri, pa ob takem nenadnem zaviranju, dobijo voznika za sabo v lastno rit, in potem se še čudijo zakaj.
resenik
03. 11. 2010 10.07
Res je kaj je prikazano le,da policisti raje merijo hitrst na preglednem ravnem delu dvopasovnice mimo pa dirjajo motoristi. Treba bo policistom objasnit naj kontrolirajo tudi druga področja na cesti in vljudno opozarjajo in šele večkratne prekrškarje kaznujejo ne pa ,da pobirajo denar tam,kjer je najlažje.
Ivana Dersek
03. 11. 2010 09.51
Jaz sem z najvecjim veseljem ustavljala pešcem. Zdaj pa se bojim, ker ko sem par mescev nazaj ustavila na prehodu, da bi pustila pešca, sem dobila avto zadaj. Kakor je rekel MIZANTROP, raje smo primitivni in gremo naprej, kakor da imamo še kako prometno nesrečo, samo ker so drugi vozniki ne kulturni. V tujini je čisto drugače. Pred kratkim sem bila v Angliji. Samo da sem se obrnila proti prehodu, so mi takjo ustavili. Na začetku sem bila prav prsenečena, saj v Ljubljani praktično tečemčez prehod, da me ne bi povozili.
mate08
03. 11. 2010 08.30
Ej vam povem eno šofersko skrivnost:: Vsi šoferji, še posebej poklicni zelo zelo dobro opazujejo ljudi na prehodu za pešče..... in če pešec opazuje vozilo, to vidi tudi šofer, zato je šoferju jasno, da se ne bo upal čez cesto..... PAZITE:-Če pa šofer ni ni prepričan da ste ga videli, potem šofer cvika, da bo stopil na prehod za pešče in se loti zavirat.... Kako to vem? Dolgo časa sem bil profi, sedaj pa uporabljam to taktiko........ grem čez prehod kao da ga ne vidim( seveda skrivaj opazujem, da on vidi mene) in kakor "slep" pešec korakam čez. Ga ni junaka da ni ustavil.....100% recept
hotchilipoper
03. 11. 2010 07.51
MIZANTROP
03. 11. 2010 06.59
Do danes sem imel že dve prometni nesreči, enkrat sem se ustavil pred peško, ki je želela čez cesto na prehodu za pešce in drugič ker sem ustavil pri oranžni luči, kot veleva zakon. V obeh primerih se je vame zaletel avto od zadaj. Potem pa se vprašaš kaj je bolj varno ali nevarno, spoštovati zakon ali ga ignorirati in se voziti kot samovšečna primitivna ovca.
MIZANTROP
03. 11. 2010 06.54
Seveda vozniki avtobusov ne ustavljajo pešcem. In od kdaj je javni cestni promet varen? 24ur, naredite članek, usedite se na avtobus in posnemite koliko prekrškov naredi voznik avtobusa v minuti vožnje. Vozijo v rdečo luč, nobene varnostne razdalje, kot ste sami ugotovili ne ustavljajo pešcem, edino kar spoštujejo je omejitev hitrosti, pa še to le zaradi elektronske blokade. S šoferji taksijev je pa še slabše. TEKSAS.
MYDAY
03. 11. 2010 06.54
policajem je treba vzeti službena vozila pa naj pešačijo
marjankos
03. 11. 2010 06.03
A veste kaj pa mene moti, ad na avtocestah vozniki zakupijo prehitevalni pas in vozijo kilometre po njem in še čudijo kaj bi pa ti rad.
gigles_gigles
03. 11. 2010 06.02
sam jamrate pa pametujete. vsi pa ste isti.
gigles_gigles
03. 11. 2010 06.00
bla bla, ljubljana gor, ljubljana dol. kot da je tako samo v ljubljani?! Povsod je tako! Pa naj bo to Koper, Murska Sobota, Maribor, Vrhnika, Kočevje ali katerikoli drugi kraj v Sloveniji!!! Priznajmo si, da smo agresivni vozniki. Dejstvo pa je, da vas tiste pol minute, ne bo ubilo, če ustavite pešcu. Jaz v Salzburgu nisem mogel verjeti na kakšnem nivoju imajo vožnjo ali kje drugje v tujini. Tam sem bil pripravljen na ''naše'' prečkanje in nisem mogel vejreti, da je že prvi ustavil, zgolj ko sem se obrnil proti zebri.
Pericapereracirep
03. 11. 2010 05.24
@johhy policisti itak namesto da bi zakon upoštevali ga rajši lisičijo v il ljutomerju policist-audi a6 allroad,nova hiša,luksuz od življenja in 2 meseca nazaj je bna stavki.Kako in kje je to možno? kaj ima TO veze s člankom ? v ljutomeru ne znate brati ?
Matej Cerkvenik 1
03. 11. 2010 03.05
in bolj kot vozniki avtov, me motijo kolesarji, ki vozijo po Sežani kr po pločnikih in se zapeljejo kar čez orehod za pešce in vozniki jim kar ustavijo, ke ti čakajo da bi se kar s kolesom odpeljali čez prehod, ... Sem poslal to pripombo na policijo, pa sem dobil samo odgovor, kakšna je kazen, če kolesarji peljejo po pločniku, kjer ni označeno za njih,... Samo v enem sprehodu po sežani sem jih naštel 5 nekaj motoristov s skuterji. Kdo pa njih opazi da motijo pešce?
Matej Cerkvenik 1
03. 11. 2010 03.00
V Ljubljani sicer nisem še nikoli šel čez prehod za pešce, kjer ni semaforja, sam tu na krasu pa grem enostavno čez cesto in voznik pač mora ustaviti ker nima druge možnosti-razen če pospeši in me zbije-seveda sem tudi pripravljen da odskočim, ma do sedaj sem vedno pršu varno čez. Enkrat se mi je zgodilo, ko sem še hodil v četrti razred in sem šel čez cesto, mi je nekdo ustavil in jaz sem šel čez, potem pa je en pripeljal za tistim ki je ustavil, ter ga prehitel, pa bi res skoraj zbil. Seveda pa ko čakam, da bi šel čez prehod, mi recimo 70 % voznikov ustavi.
kubo
03. 11. 2010 02.57
Bonton Ljubljancanov v prometu,v trgovinah,parkiriscih,pametovanju,razmislanju,prij... cakalnih vrstah ,nakupovanju v trgovinah je slabsi kot na BALKANU. Tudi v trgovinah se vsak postavi z vozickom ,kot ,da je cela stalaza njegova,pa te vidi,da hoces nekaj vzeti iz police....ne on se strajno zanikrno opazuje police.Tudi v cakalnih vrstah je enako...se zacne delati ena blagajna....jok,to kar navalijo .Gres z otrokom v narocju....,moras prav paziti,da ti ga kateri ne zbije.Na parkiriscih je enako,vsak hoce parkirati pred vhodom.Tudi prijaznost je .......,voznja po cesti je katastrofa....ljubljancan prehiteva tovorna vozila in to komaj opazno.Za njim se dela kolona.In glih Ljubljancani se bunijo na kamijone,ko prehitevajo,ne vidijo pa svojega pocetja.......
loden
03. 11. 2010 02.40
Pešec se mora v vsakem primeru prepričati, kdaj lahko varno prečka cesto, ker najbolj bo on nastradal, če ga zbije avto. Vozniki pa bi pred prehodi morali zmanjšati hitrost.
Gavrane20
02. 11. 2010 23.41
js morm komentirat pri ns v dravljah je semafor za pesce ki svetio zeleno RECI PISI OKOL 5 SEKUND !!! normalno ne mors preckat in kaj se je zgodil caku sm da se je zelena prizgala sel sem cez ko sm bil na polovici se je zelena ugasnla seveda se ne morm ustavt sred celovske grem na prej in glej ga POLICISKI AVTO ME JE SKOR ZBIL na to je se na postaji ustavu ter mi hotu napisat kazen za preckanje cez RDECO in sm se skregu nakoncu mi ni dal uglavnm 24UR PROSM PRIDTE NA SEMAFOR V DRAVLJAH PRI KOMPASU POCAKITE ZELENO IN U NORMALNM TEMPU PROBITE PRECKAT JS VAM GARANTIRAM DA NE BOSTE PRSLI SKOS AVTOMOBILI PA NE BOJO USTAVLAL !!!
Roland Ostrovška
02. 11. 2010 23.34
policisti itak namesto da bi zakon upoštevali ga rajši lisičijo v ljutomerju policist-audi a6 allroad,nova hiša,luksuz od življenja in 2 meseca nazaj je bil na stavki.Kako in kje je to možno?