Slovenija

Znani so vsi kandidati za ministre

Ljubljana, 02. 02. 2012 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koalicijski peterček je določil ministrske kandidate. Doslej skrivnostna SDS je postregla z naslednjimi predlogi: Černač bi prevzel ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Vizjak ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Gorenak notranjega, Turk pa ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

V državnem zboru so se sestali predsedniki koalicijskih strank SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi – Janez Janša, Gregor Virant, Radovan Žerjav, Karl Erjavec in Ljudmila Novak – da bi dorekli imena kandidatov za ministre.

Ministrska ekipa nove koalicije je oblikovana. Bo tudi potrjena?
Ministrska ekipa nove koalicije je oblikovana. Bo tudi potrjena? FOTO: Miro Majcen

Kot so poročali v oddaji 24UR, so stranke dokončno oblikovale ministrsko ekipo. Najbolj varovana skrivnost doslej so bila imena kandidatov SDS, ki pa so zdaj znana. Predlogi so naslednji: poslanec Zvonko Černač bi vodil ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Andrej Vizjak, ki je v prvi Janševi vladi vodil ministrstvo za gospodarstvo, bi prevzel ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Vinko Gorenak, sicer poslanec SDS in izredni profesor na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru, ministrstvo za notranje zadeve, Žiga Turk, ki je bil v prvi Janševi vladi minister brez listnice, pa bi vodil ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Bolj neznana so imena možnih kandidatov za državne sekretarje. Med strankami koalicije naj bi sicer veljal dogovor, da si lahko vsak minister sam izbere državnega sekretarja, pri čemer bi imelo ministrstvo, ki je nastalo iz dveh ali več ministrstev, po dva državna sekretarja, ostala pa po enega.

Svet Liste Virant je za strankina kandidata za ministra v novi vladi potrdil Janeza Šušteršiča in Senka Pličaniča. Če bo ministrska lista v DZ dobila podporo, bo Šušteršič postal minister za finance, Pličanič pa minister za pravosodje in javno upravo. Gregor Virant ostaja na mestu predsednika državnega zbora.

"Mislim, da je ekipa dobra," je dejal Virant in potrdil, da se z imeni strinjajo vsi. "Naša kandidata sta oba vrhunska strokovnjaka za področja, ki jih bosta pokrivala," je še dejal. Virant predlagano vlado ocenjuje kot kombinacijo strokovne in politične vlade. Glede prenosa tožilstva na ministrstvo za notranje zadeve je povedal, da se stranka s tem strinja, saj se na ta način policija in tožilstvo lažje povežeta, v kolikor pa bi bilo treba sprejeti drugačno rešitev, pa stranka temu ne bo nasprotovala in bo predlog podprla, je dejal.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec bo, če bo lista potrjena, postal minister za zunanje zadeve, nekdanji piranski župan Tomaž Gantar pa minister za zdravje.

Imena kandidatov za ministre iz vrst SLS in NSi pa so že pred časom potrdili tudi organi obeh strank. Predsednik SLS Žerjav bi tako vodil ministrstvo za gospodarstvo, strankin poslanec Franc Bogovič pa ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Predsednica NSi Novakova naj bi prevzela ministrstvo za Slovence po svetu, nekdanji član uprave Darsa Aleš Hojs pa ministrstvo za obrambo.

Da so na sestanku dokončno uskladili ministrsko ekipo, je po posvetu potrdila tudi Novakova. Lista kandidatov za ministre, katerih imen predsednica NSi ni izdala, bo po njenih napovedih v DZ vložena v soboto, ko začne veljati zakon o vladi.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1090)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Flenca
04. 02. 2012 18.47
Kako so zaskrbljeni ,verjetno upajo da bojo kmalu leteli,,,,,
prašek
03. 02. 2012 09.29
+3
bdso1 Ne vem sicer , kje si ti živel in kje živiš sedaj, ampak dejstvo je, da MI smo živeli v socializmu. Nič, nam ni manjkalo , nihče nas ni zatiral, za svoje delo smo bili plačani , gradili smo si lastne hiše , hodili na dopust ......... In pa , nikoli ne pozabi ; ta "zločinska"KP je bila edina sposobna organizirati in izpeljati odpor proti okupatorju in bila v zmagovalni ekipi (če se malo po športno izrazim).
resslovenka
03. 02. 2012 08.44
+2
No, prišel je dan streznitve. Dober dan Slovenija. Sedaj se bo počasi začelo.... Pogledaš nabor novih kandidatov za ministre, pa ti postane ob nekaterih imenih nelagodno. Tako kot pri prejšnjih. Oh, še svetlobna leta smo narezen. Mislim baza (volilci) in politika (izbranci).
prašek
03. 02. 2012 09.11
+1
» ........ pa ti postane ob nekaterih imenih nelagodno« Priznam , da izbiraš lepe besede , jaz bi se izrazil veliko bolj sočno.
bdso1
03. 02. 2012 09.25
-2
Prašek te razumem,to so le tvoje blodnje v zimskem spanju!?? Saj se ne zavedaš teh svojih blodenj!!??? Ko pa se boš zbudil,pa ti tako žal za te zablojene komentarje!!????
prašek
03. 02. 2012 07.53
+1
Kdaj je pa Janez Janša doživel razsvetljenje? Dejansko, če bi se šlo za njegovo osebno versko preobrazbo, preskok od marksizma na krščanstvo, to ne bi bilo še nič narobe. Narobe je le, ker sedanja vlada odkrito sodeluje s Cerkvijo in jo vpleta v vse družbene sfere življenja, zatira glas demokracije in svobode. Ne vidim nič duhovnega ne pri Janši ne pri trenutnem delovanju RKC-ja, gre se le za težnjo po oblasti, moči in denarju. Pravi duhovneži so v ozadju, tem pa iskreno spoštovanje.
miha333
03. 02. 2012 07.51
+4
Slovenci smo neverjeten narod brez zgodovinskega spomina. Prejšni mandat vlade gospodaJaneza Janše ni bil ne vem kako dolgo nazaj. Če se tudi jaz ne motim, je bil ves Janšev mandat v znamenju velikih problemov: - največjega ropa v Sloveniji v SKB - tajkuni, ki so uničli našo državno banko - seveda ne gre mimo projekta Patria, ki meče slabo luč na vso Slovenijo in nas kaže podkupljive v svetu, -Strojanove mame, -inflacije, ki je pojedla slovenske prihranke, Redno smo lahko gledali hrvaške ribiče v Piranskem zalivu ki so se mirno vozili po našem morju in se več kot očitno delali norca iz vse Slovenije. Tolko o naši zunanji politiki v tistem času. Mura, Luka Koper, Petrol, Istrabenz, Slovenske železnice so umirali in se utapljali v izgubah ko bi naj bili zlati časi celo po Janševih besedah. Še naše dnevno opravilo je postalo ogroženo ko je toaletni papir iz Palome začel globoko tonit... Svoboda medijev je bila jasno pokazana ko so novinarji pošiljali peticijo v Evropski parlament in sodniki so konstantno stavkali do prihoda Pahorjeve nove vlade. Hvala bogu, da je Pahor sploh špreživel vse to kaj mu je zlat Janša zapustil. Da ne začnem o gradbeništvu in o 100x preveliki pozidavi Slovenskega ozemlja- Še sedaj je na tone novih neprodanih objektov in stanovanj. Potem pa ni čudno, da je celo gradbeništvo propadlo v recesiji. Patria pa tudi ni edina orožarska afera v političnem življenjiu gospoda Janše, saj je v času osamosvojitve odjeknila velika orožarska afera. Ampak zgleda je to vse že predaleč stran za nas Slovence da bi se spomnili. Janša je znan tudi po kraji govorov in to kar od predsednika vlade ene izmed držav članic EU- Anglije, gospoda Blaira. Znal je tudi podtaknit kakšen dokument kar NAŠEMU predsedniku države Danilo Turku. Pa se ni zgodilo nič. Je pa več kot očitno da Janši afere ne škodujejo ampak pomagajo k večji popularnosti. Neverjetno kako čuden narod smo Slovenci. Mislim, da v vsaki zdravi državi bi takšen človek bil za zapahi, ne pa novi predsednik DRŽAVE. Mislim ljudje saj pa živimo v letu 2012... Niso tukaj več časi diktatur, ko je vladajoči lahko delal kar hoče pa ga je ljudstvo še vedno podpiralo. No če sklepam po Janši bi lahko rekel: Ali pač?
miha333
03. 02. 2012 07.57
+2
Kaj ne vidiš? Še volitev ne rabi zmagat pa postane predsednik vlade?!
ognjenorezilo
03. 02. 2012 07.58
+0
mogoče pa člani foruma21 (ex CK KPS) skrbi za dogajanje in pravilno reportiranje nekaterih medijev??
prašek
03. 02. 2012 07.51
+4
Pa poglejmo Janšev "potopis mladega komisarja Ivana Janše": »"Tukaj se nahajamo, da bi si pridobili izkušnje, z njimi obogatili svojo aktivnost in hkrati te izkušnje prenesli na bazo, iz katere izhajamo. Vsi udeleženci pohoda 'AVNOJ 77' bi morali postati nosilci različnih aktivnosti v svojih sredinah, predvsem pa na področju splošnega ljudskega odpora in družbene samozaščite," je med drugim modroval mladi Ivan. "V takih okoliščinah se torej rojevajo novi kadri, ki bodo sposobni prevzeti naloge, ki jih čakajo ali v komisijah pri predsedstvu občinskih konferenc ZSM ali pa v delovnih organizacijah na področju SLO. Kajti mladega človeka gradi akcija. Izkušnje starejših prehajajo na nas, mlajše. Hkrati s tem pa teče proces osamosvajanja - izkušnje starejših tovarišev so samo osnova za nadaljnjo izgradnjo. Mladi smo bili vedno najbolj revolucionarni in na nas leži naloga, da naprej razvijamo našo samoupravno socialistično družbo, da jo gradimo na revolucionarnih temeljih, temeljih marksizma." Ivan je z leti očitno skrenil na stranpota. O Avnoju oziroma o slovenskih delegatih je tudi imel za 180 stopinj drugačno mnenje: "Oni so postavili temelje, mi pa moramo na temeljih graditi naprej ..." «
ovcerejec
03. 02. 2012 07.32
+4
pa še tole, ker vidim da je tu veliko nepoučenih ljudi...........Janez Janša je bil član Komunistične partije Jugoslavije .............tega menda ne boste zanikali
ognjenorezilo
03. 02. 2012 07.48
-3
to drži, takrat je bil marsikdoo član, da si je zagotovil mir pred režimom. Hudo pa je, da so še danes aktivni člani tisti, ki se ponujajo kot druga opcija
dule100
03. 02. 2012 07.30
-6
Pahorjev dream team bomo kar malo pogrešali ! Saj ne za drugo, ampak zveze v bankah so imeli pa dobre ! Tolk kreditov, v tako kratkem času, nobeni vladi ne bo več uspelo najeti ! Ja no, so bili pač sposobni !
Schallabweiser
03. 02. 2012 07.28
+4
na fakulteti za organizacijske vede v kranju imajo stroge kriterije. le dvem kandidatom je uspelo doktorirati: dr. vinku gorenaku in dr. iztoku podbregarju. tretjega so žal dobili. pri nemščini.
kacuto
03. 02. 2012 07.27
+1
Predsednik DeSUS Karl Erjavec bo, če bo lista potrjena, postal minister za zunanje zadeve, HA HA HA HA, to bomo šele sramoto naredili !!! jutri prodam, moje skromno stanovanje in grem poizkat srečo drugam, kajti Slovenija je šla čisto u K...c!
dule100
03. 02. 2012 07.32
-5
ognjenorezilo
03. 02. 2012 07.51
-3
s stranko športnikov in fiktivnih direktorjev ciperskih podjetij vsekakor... Korel sploh ni problem
Schallabweiser
03. 02. 2012 07.24
+3
da jih ni sram! le ena ministrica!? če bi bil vsaj še virant med ministri....
ognjenorezilo
03. 02. 2012 07.49
-1
Trglav
03. 02. 2012 07.05
+6
Torej, to je to! Ubogi Korl! Janez ga je postavil za zu8nanjega ministra, da ga bo imel tako pod kontrolo, kot na obrambnem ministrstvu in ga namočil za Patrio, Sedaj pa ga bo za kaj drugega - upam, da ne bomo prodajali Slovenijo! Drugič pa ga je namočil, češ, da ne bodo obravnavali ideoloških tem. No ja, zato pa smo dobili ministrstvo za domob........! Uf, kam plovemo!
maijster
03. 02. 2012 07.16
+5
korl je želel biti predsednik državnega zbora,samo da virant ni želel odditi v kakšen resen resor in se je raje tam zasigural,čeprav bi bil korel boljši za to del. mesto,nerazumem pa viranta,učenjaka,dr.,strokovnjaka,...če je tako učeno-sposobna glava, zakaj raje ni šel v nek težiji-pomemben resor ??
pika61
03. 02. 2012 07.05
+8
tako ministrsko ekipo še svet ne pomni upam da še si danes premisli gorenjak vizjak samo znajo polena metati pol še bo pa nekdo rekel da niso to pudturili g goršku žalosno res zdaj pa res ne vemo več kje smo
dule100
03. 02. 2012 07.23
-2
dkubale Slovenščina ti pa ravno ne leži ! Bo treba še kakšen schnellkurs opravt !
pika61
03. 02. 2012 08.11
+1
maijster
03. 02. 2012 07.03
+5
imamo vlado,takšno vlado so si mnogi želeli,brez opankovičev,brez boruta,kučanov,.....sedaj imate-imamo kar imamo iste obraze ista imena,samo da že začnejo z svojm delom,kako ga bodo opravljali bomo pa itak spremljali sproti,zato vi vse te dni opevana desnica in njeni podporniki,prišel je čas vaše zgodbe.L:p.
labradori
03. 02. 2012 07.03
+11
Juhu v Sloveniji se snema KOMEDIJA glavne likovi so ze znani ...
dule100
03. 02. 2012 06.58
-11
Levaki, kaj ste izgubili voljo do komentiranja ? Dajmo, dajmo ! Prav luštno vas je poslušat, ko v svojem obupu zabavate celotno blogersko srenjo ! Le nikar obupati, v teh časih je smeh pol zdravja !
gallardo
03. 02. 2012 07.00
+8
Ti sam to pazi, da ne bomo čez kakšno leto skupaj jokali!
pika61
03. 02. 2012 07.07
+8
dule če si sinoči gledal poglede slovenije ti je lahko vse jasno
roten
03. 02. 2012 14.15
njemu ni jasno je pod skupinsko desno hipnozo
prognostik
03. 02. 2012 06.44
+6
Ne se sekirat zašel se je pustni čas.
rekapaka
03. 02. 2012 07.11
+5
Res je! Upam, da je to samo neokusna pustna šala. Kaj sploh sestavljati vlado. Na ministrski stolček postaviš klovna Erjavca. Skoraj ne potrebuješ drugih ministrov. Pa preViranta za predsednika parlamenta. Še par Janševih oprod in imaš vlado.
bernica
03. 02. 2012 06.43
+12
BOG NAM POMAGAJ.........................
pika61
03. 02. 2012 06.52
+6
dule100
03. 02. 2012 06.32
-14
Ha, ha, ha ! Bolj cvilite, bolj uživamo !
schlamastika
03. 02. 2012 06.58
-3
ja in tudi če je Srb. A misliš, da so vsi Srbi za Jankovića?!?
dule100
03. 02. 2012 07.19
-4
ovcerejec Kaj to je vse, kar od sebe spraviš ? Daj potrudi se malo, saj še nisi popolnoma izpraznjen ! Sigurno ti je ostalo še kaj optimizma !
ovcerejec
03. 02. 2012 06.06
+7
Karl kaj počneš med temi belogradisti??????????
pika61
03. 02. 2012 06.54
+0
schlamastika
03. 02. 2012 07.15
+0
pika61
03. 02. 2012 07.18
-1
kje se je pa ubilo največ ljudi med vojno al po letu 45 alo
holliday...
03. 02. 2012 07.18
+1
schlamastika po moje ti nisi zdrav-a se pa ja ve kdo je največ zemlje pokradu RKC
miha333
03. 02. 2012 07.23
+4
Schlamistika ti nimaš blage veze o zgodovini še manj pa o domobrancih in komunistih!! Kolko je meni znano, pa celemu izobraženemu svetu, so se domobranci prodali Hitlerju, "komunisti" pa branli Slovenijo pred Hitlerjem in izdajalskimi slovenci (domobranci)! Je važno ali je bil en rod al 10?? Tito je bil en sam človek pa ga vsi pluvajo?! Mislim nimaš pojma! Glavno je, da je na oblasti naš večni rešitelj Janša, ki je že tolkokrat rešil Slovenijo pred komunisti.