Slovenija

Pahor bo vezal zaupnico na svoj izbor ministrov

Ljubljana, 19. 08. 2011 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pahor bo zaupnico vladi vezal na imenovanje novih petih ministrov. Če jo bo dobila, bo lahko s polnimi pljuči tudi opravljala svoje delo, pravi. Imena kandidatov za nove ministre bo predlagal, kolikor hitro bo to mogoče.

Ker Kresalova ni prišla, so sejo, ki se je je udeležilo 45 poslancev, v nekaj minutah zaključili.

Poslanci so se na današnji izredni seji seznanili z odstopom Katarine Kresal z mesta ministrice za notranje zadeve. S tem ji je funkcija ministrice tudi formalno prenehala, do izvolitve novega ministra pa opravlja tekoče posle. Funkcija je avtomatično prenehala tudi njenemu državnemu sekretarju Damjanu Lahu.

Kresalova se ne bo vrnila v DZ, zato Anton Anderlič ostaja poslanec. Zaposlila se bo v LDS. Ob odstopu z mesta ministrice za notranje zadeve pa je tudi napovedala, da bo šla po zaupnico na svet stranke LDS, ki bo predvidoma v sredo.

Kresalova bo podporo v stranki iskala najverjetneje v sredo prihodnji teden.
Kresalova bo podporo v stranki iskala najverjetneje v sredo prihodnji teden. FOTO: Damjan Žibert

Predsednik vlade Borut Pahor ima sedaj deset dni časa, da v DZ pošlje predlog kandidata za naslednika Kresalove na čelu notranjega ministrstva.

Ker je trenutna vlada brez petih ministrov, delo na ministrstvih pa začasno opravljajo ministri drugih resorjev oz. kar premier sam, v SD že potekajo pogovori z morebitnimi kandidati za ministre. Kot je povedal vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer, je širši izbor morebitnih kandidatov za pet novih ministrov že narejen, med njimi pa so tudi nekateri poslanci SD. Ti so po Kumrovih besedah med kandidati tudi zato, ker je glede na to, da "prehodni čas do volitev ne bo dolg, prav, da to funkcijo prevzamejo ljudje, ki se že zdaj ukvarjajo s področjem", ki bi ga prevzeli.

Kresalova je prejšnji teden nepreklicno odstopila z mesta notranje ministrice. Za odstop z ministrskega mesta se je odločila po tem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije v sredo ugotovila, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad ustreza definiciji korupcije. Že dan prej je računsko sodišče omenjenemu poslu izdalo negativno mnenje. Takrat je Kresalova premierju ponudila svoj odstop, vendar ga Pahor ni sprejel.

O novih ministrih bi lahko v DZ po besedah Kumra odločali že v drugi polovici septembra. Če ministri ne bodo potrjeni, pa je "na široko odprta avtocesta do predčasnih volitev". Te pa bi bile lahko po oceni Kumra konec leta, če seveda "nima kdo v rokah še kakšnega jokerja" in bo predlagal svojo vlado.

Pahor napovedal zaupnico na listo ministrov

Pahor je danes v izjavi za javnost po žalni seji ob smrti Andreja Bajuka v državnem zboru potrdil, da bo zaupnico vladi vezal na imenovanje novih petih ministrov. Pojasnil je, da bo imena kandidatov za izpraznjena ministrska mesta predlagal v razumnem roku oz. kolikor hitro bo to mogoče.

Po njegovem mnenju je pomembno, da slovenska vlada čim prej dobi zaupnico v državnem zboru, da bi se Slovenija dobro odrezala v pogojih morebitne nove recesije. Če bo zaupnico dobila, Pahor pravi, bo lahko s polnimi pljuči tudi opravljala svoje delo. "S tem bo razčiščeno vprašanje, ali ima slovenska vlada podporo," je dejal premier.

Pahor išče pet novih ministrov. Časa ima do konca septembra.
Pahor išče pet novih ministrov. Časa ima do konca septembra. FOTO: Reuters

Darja Lavtižar Bebler še ni potrjena za kandidatko za predsednico državnega zbora

Iskali se bodo ljudje, ki so v tem trenutku glede na razmere pripravljeni prevzeti to funkcijo do volitev. Dušan Kumer

Kumer danes še ni mogel potrditi informacije, da je poslanka SD Darja Lavtižar Bebler dokončno kandidatka za novo predsednico DZ. Intenzivna usklajevanja o tem bodo po njegovih besedah sicer stekla naslednji teden, ko se bodo v poslanske klopi vrnili poslanci. Najprej se nameravajo o kandidatu oziroma kandidatki uskladili s koalicijsko LDS, nato pa bodo poskušali dobiti podporo tudi v drugih poslanskih skupinah. Kandidat oziroma kandidatka namreč za izvolitev potrebuje 46 glasov na tajnem glasovanju.

Zdajšnji predsednik DZ Pavel Gantar je namreč napovedal, da bo 1. septembra odstopil z mesta predsednika DZ. 23. septembra pa se iztečejo tudi trije meseci, odkar je šolski minister Igor Lukšič po odstopu Gregorja Golobiča začasno prevzel vodenje ministrstva za visoko šolstvo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
20. 08. 2011 17.09
A koga to sploh zanima, lepo vas prosim. Meni se Pahor in Janša zdita kot kak mniro Trefalt in Marko Potrč! To je smešno!
Peter Kralj 1
20. 08. 2011 17.04
Pravkar se je končala predstava na TV3. Igralci so bili Krebsova, Černač, poslanec SD in voditeljica. Prva je ves čas govorila kako se je trudila (od tega ni kruha), drugi se je branil, da ni vladni, tretji in prva sta drugega spraševala kaj bi naj naredila. Četrta pa sploh ni vedla kaj naj v zgodbi počne. Samo še nadnaravne sile nam lahko pomagajo!
Marcel Korošec
20. 08. 2011 08.43
dule10019.08.2011, 18:355 Pet ministrov najti pri takem intelektualnem potencialu v stranki ne bo problem. Jaz bi predlagal: Potrato, Kumra, Potrča, Pečanovo, Župevcčevo, rezervi naj pa bosta Tone in Jožef ! Ha Jožef bo kar kandidat za ministra za kulturo !
Marcel Korošec
20. 08. 2011 08.41
Trenutno ima SD že manj kot 10 % podpore volilcev,zato naj nadaljujejo naprej ,da se bodo sami uničili Kumer pa Potrč naj bosta glavna pa še kakšna Potrata in Pečanova !
nightangel
19. 08. 2011 22.39
@Joža če so ti tile levi tako všeč,pa si jih kar odnesi domov,da ne bodo več škode delali po državi!
Mihec.pihec
19. 08. 2011 22.34
Prej kot se bodo levičarji razpustili in omogočili predčasne volitve, tem bolje za nas....Levi trojček je bil največja nenaravna nesreča za našo državo....
Jožajoža
19. 08. 2011 22.16
Bajuk je Sloveniji dal srce, ona pa njemu več slabega kot dobrega" bo kar obratno. še dobro, da levica vodi zmerno politiko, politiko do vseh enako. in tako je tudi sprejela v slovenski prostor skrajno desnico, domobrance,,odpisane,rome,geje,kristjane,.........
Raztezje
19. 08. 2011 20.35
Za ministre bi morali poiskati nove obraze, take mlade, lepe in z vizijo, zato prelagam; Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve - Borut Pahor Ministrstvo za finance - Borut Pahor Ministrstvo za gospodarstvo - Borut Pahor Ministrstvo za javno upravo - Borut Pahor Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - Borut Pahor Ministrstvo za kulturo - Borut Pahor Ministrstvo za notranje zadeve - Borut Pahor Ministrstvo za obrambo - Borut Pahor Ministrstvo za okolje in prostor - Borut Pahor Ministrstvo za pravosodje - Borut Pahor Ministrstvo za promet - Borut Pahor Ministrstvo za šolstvo in šport - Borut Pahor Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo - Borut Pahor Ministrstvo za zdravje - Borut Pahor Ministrstvo za zunanje zadeve - Borut Pahor Predsenik vlade naj pa ostane pa Borut Pahor, je ta hip najboljši voditelj, zdrav in mlad, sposoben nadvse bister in smo se ga že navadili.
loden
19. 08. 2011 18.52
A se tale agonija vleče z namenom.... al je res že tolk vse brezveze, da je čisto vseeno? Če bi politiki za svoje delo odgovarjal z vsem svojim premoženjem, ne bi blo NOBENGA kandidata....:=))
MOSSAD001
19. 08. 2011 18.40
S čim,smo se mi bogu zamerili?....ejga
dule100
19. 08. 2011 18.35
Pet ministrov najti pri takem intelektualnem potencialu v stranki ne bo problem. Jaz bi predlagal: Potrato, Kumra, Potrča, Pečanovo, Župevcčevo, rezervi naj pa bosta Tone in Jožef !
major1
19. 08. 2011 18.16
Kak ni človeka v celi državi, da mu pove, da naj spakira.
OldWorldOrder.
19. 08. 2011 17.42
zaupnico se veže na ZAUPANJE. tega, od čas povoženi TOVARIŠ, nimaš. ne dojameš tega? ti narišemo? ti MI pomagamo odit iz parlamenta?
Marija Demec
19. 08. 2011 17.36
sinisabora.. -o politiki pa kdaj drugič ,pa kje drugod.... -te ne podcenjujem ,samo ne želim ti,da bi samo prečkal mojo pot katero sem prehodil do sedaj... -Slovenija je lepa dežela...
major1
19. 08. 2011 17.15
Je mar gluh, da ne čuje, kar zahteva ljudstvo, da je konec.
Tomaž Škof
19. 08. 2011 17.13
PREDOLGO vodi slabbo DRŽAVO!!
Tomaž Škof
19. 08. 2011 17.12
ne bodo izvoljeni pahor leti najslapši predsednik!!!!
Milan Koleznik
19. 08. 2011 17.06
crnkman ,reševal probleme,res,je pa tudi edini ki podpira tajkune in korupcijo-Dimičevo, Karesalovo itd,da ne govorimo o Darsu in Vlačiču,ki kot minister nima besede in državno podjetje krade in ne posluša oblast itd.vse te probleme ki jih rešuje jih rešuje za svoj ego v evropskem parlamentu,za narod mu je malo mar,res pa je da podpira elito v Ljubljani..
Redžepi
19. 08. 2011 17.06
Ne verjamem šminkerjem, ki uživajo v soju luči; Ne bo odstopil !!!!
MOSSAD001
19. 08. 2011 16.58
Zakvaj....ejga zakvaj ??