Slovenija

Kljub odstopu mora končati delo

Ljubljana, 30. 01. 2009 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./V.L./STA
Komentarji
108

Vodja slovenskih strokovnjakov za reševanje mejnega spora s Hrvaško Pogačnik je odstopil. Premier Pahor pravi, da mora Pogačnik kljub odstopu končati svoje delo.

Miha Pogačnik
Miha Pogačnik FOTO: POP TV

Mediji so v zadnjih mesecih poročali o visokih honorarjih za opravljanje dela svetovanja pri reševanju mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. Vodja koordinacijske skupine slovenskih strokovnjakov za reševanje mejnega spora s Hrvaško Miha Pogačnik, ki je danes tudi podal odstopno izjavo, naj bi dobil skoraj 100 tisoč evrov za tovrstne usluge. 

Kot je znano, naj bi Pogačnik za vodenje mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov za reševanje vprašanja meje s Hrvaško na mesec prejemal 6.300 evrov bruto, poleg tega pa naj bi njegovo podjetje Lustica za pravno svetovanje od vlade mesečno prejemalo še 2.500 evrov bruto.

Pogačnik je v pismu, ki ga je poslal predsedniku vlade Borutu Pahorju in ministru za zunanje zadeve Samuelu Žbogarju, napisal, da se je proti njemu razvila "sistematična negativna kampanja, ki skozi populistične ocene konstruira negativno podobo Pogačnika kot vladnega svetovalca, zmanjšuje pomen strokovnega dela in dolgoletnih strokovnih prizadevanj za uveljavljanje slovenskih stališč in interesov“.

Poudarja tudi, da so mediji od vlade pridobili samo nekatere podatke v zvezi s honorarji in dodaja, da so v objavljene "številke vključeni tudi vsi materialni, administrativni in prevozni stroški, ki jih pokriva moja pisarna v zvezi z mojim svetovanjem vladi, so bili, kot kaže, zamolčani".

"Zamolčano je bilo tudi to, spoštovani gospod predsednik vlade, da za mesece, odkar je na oblasti vaša vlada, za svoje opravljeno in potrjeno delo po pogodbi za vodenje koordinacijske skupine mednarodnopravnih strokovnjakov nisem prejel še nobenega honorarja. Vlada RS s tem, navkljub mojim opozorilom, jasno krši določila medsebojne pogodbe,“ je še zapisal Pogačnik.

Pogačnik je še zaključil, da tudi Pahor ni ustrezno ocenil njegovega dela, saj izjave premierja kažejo na to, da se pridružuje oceni o pretiranosti honorarja za delo in naloge, ki jih je opravljal za vlado Slovenije. Vse to ga je spodbudilo k temu, da poda odstopno izjavo. "Odstopam od vodenja koordinacijske skupine slovenskih mednarodnopravnih strokovnjakov za reševanje mejnega in delimitacijskega spora z Republiko Hrvaško ter izstopam iz navedene komisije,“ je še zapisal v sporočilu za javnost.

Pahor: Pogačnik mora končati delo

Pahor je v odzivu na Pogačnikov odstop danes dejal, da mora vodja slovenskega dela mešane komisije končati svoje delo. Kot je Pahor pojasnil, mora Pogačnik kljub odstopu pisno in ustno poročati vladi o stališčih in sklepih slovenskega dela komisije.

Premier Pahor je v četrtek po seji vlade Pogačnikov honorar označi za pretiran. "V Sloveniji veliko funkcionarjev opravlja odgovorne naloge, a za nagrade, ki so nižje od Pogačnikove," je dejal premier.
Premier Pahor je v četrtek po seji vlade Pogačnikov honorar označi za pretiran. "V Sloveniji veliko funkcionarjev opravlja odgovorne naloge, a za nagrade, ki so nižje od Pogačnikove," je dejal premier. FOTO: POP TV

Pahor je še napovedal, da bo zato vlada pripravila seznam vseh pogodb z zunanjimi sodelavci, saj je "potrebno narediti red s pripravo regulative, ki bo postavila standarde na tem področju". Premier je še izrazil prepričanje, da bi morali nekatere od nalog, ki jih zdaj za vlado opravljajo zunanji sodelavci, opravljati uslužbenci javne uprave.

Rudolf: Potrebno se je pogajati

Predsednik hrvaškega dela meddržavne komisije za meje Davorin Rudolf je danes izjavil, da odločitev njegovega slovenskega kolega Pogačnika, da odstopi iz komisije, na noben način ne bi smela vplivati ali ustaviti dela omenjene komisije. Dodal je, da je odstop notranje vprašanje Slovenije, v katerega se ne želi vpletati.

"Kljub temu se je potrebno pogajati, posebej zaradi tega, ker smo se približali dogovoru o predstavitvi obmejnega spora na Meddržavnem sodišču v Haagu, pa naj gre za veliki ali mali svet," je izjavil Rudolf. S Pogačnikom sta bila sopredsednika skupne komisije za pripravo pravnega okvira za urejanje slovensko-hrvaškega obmejnega spora na mednarodnem sodišču.


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anton Ahac 1
01. 02. 2009 18.40
On je dobol POGAČO kaj pa Slovenija
mobius
31. 01. 2009 17.53
rokkk1 31.01.2009, 03:47 1 vsako strokovnost se plača toliko kolikor je pač na trgu vredna. amater pač ne more soditi a je strokovnjak predrag, to lahko sodi samo naročnik. tako da "vednoprav", če nisi sposoben ceniti znanja drugih.... potem delaj pa sam, očitno znaš sam. če ti je pa nacionalen interes tako zlezel v možgane, da se dejansko sekiraš za tistih par metrov zemlje ob meji .... škoda, še posebej zato, ker ti nikoli ne boš imel nobene neposredne koristi od tega, a te je politika spretno prepričala da je to za tebe življenjsko pomembna tema. rokovanje z lopato je pač malo drugačno v težavnosti, kot neko specializirano strokovno znanje... ali pač? ljudje opustite že enkrat to sranje, da je fizično delo več vredno. sem veliko dela opravil na kmetiji in je veliko lažje fizično delat, kot pa možgane napenjat. Ja potem si pa veliko delal, nihče ni za uravnilovko dejstvo pa je da je fizično delo podcenjeno umsko pa precenjeno, končno so vsi na nek način danes izobraženi, pa poglejmo recimo eno varianto, nekdo ima 8 ali 9 let os. šole in sedaj nekdo drug pa recimo bom napisal recimo 20 let matematično razmerje je 1: 2,2 ra zlika pri njunih plačah pa je lahko 1: 10 in navzgor 100 ali še več, mislim da to nekako ne gre skupaj. Sicer pa kaj je eden od največjih problemov človeštva poleg pomanjkanja duhovnosti, to je nesposposobnost in neznanje kako pridobiti čim več energije na najcenejši način ne da bi pri tem škodili sami naravi, kot vsi vemo je pa energije okoli nas kolikor hočeš Fizični delavec vloži pri svojem več fizične energije, izobražen delavec pa psihične v vsakem primeru pa se ne spoti pri svojem delu in ne gre domov cel polomljen, če se ta proces ponavlja iz dneva v dan desetletja, drugače pa vem da tudi sedeti ali ležati ni enostavno, saj vsako stanje ki dolgo traja na koncu človek plača s svojim zdravjem. Zato je bistvo življenja same narave večno spreminjanje stanja. Zato bi razmerje plač moralo biti okoli 1:6 max 8 in nič več. pz!!!!
mobius
31. 01. 2009 17.21
Tonček Balonček 31.01.2009, 07:59 2 Nikoli nisem razumel teh politikov in njihovič plač. Namreč vsi predsedniki in predsedniki vlad imajo neke mahjne plače (par deset tisoč EUR na leto), ampak večina jih je enormno bogatih. Od kod, kaj še delajo? Timošenkova je težka 11,5 miliard dolarjev, Putin še več, da ne govorim od drugih, npr. v Afriki. Pa se z njimi vsi čisto normalno pogovarjajo, jim igrajo himne, če kam pridejo, polagajo tepihe, čepraj je jasno, da gre za kriminalce. Tudi ljudem se zdi to čisto normalno, neverjetna sramota pa je, če policaj vzame 50 EUR podkupnine, njega na Štajerskem zaradi današnjih 15 EUR preganjajo po sodiščih že ene šest let!! Točno tako podpišem nekaj sem popravil v tekstu. pz!!!
vincester
31. 01. 2009 17.09
Ne morem razumeti tistih,ki na račun komunizma povezujejo današnje čase.Danes smo v globokem kapitalizmu.Komunizem je deloval za dobro domovine in delavcev,res pa tudi z napakami.Toda danes je vse ravno obratno.Novodobni kapitalisti , ki so v glavnem kvazi intelektualci, delujejo proti domovini in bogatijo na račun tistega ,kar je bilo z trdim in poštenim delom ustvarjenega.
Buena Vita
31. 01. 2009 09.06
to uro mednarodnega prava je v orbito ustrelil ATA-TURK VSAKA TA DRGA BESEDA JE;SEM PROFESR MEDNARODNEGA PRAVA,IN CENA JE RASLA KO LOMIŠ JEZIK,MORAŠ JA SLUĆŽIT
hd-marjetica
31. 01. 2009 08.53
Titovka ,sprašuješ kako so prišli do podjetji.Ha pokradli kako drugače saj kot piše eden na forumu plače balkanske!!!Ja no za slovenca je še star kruh dober -ali pa nič ljudje lačni oni se pa preseravajo na vse načine.Sramota za posrat res velika sramota .Res so veliki tajkunii toda lovijo napačne ,namreč sebe bi mogli ujeti . SD-ima med svojimi zelo dosti ki razpolaga z podjetji . Samo lepi se delajo , res ostanem brez besed ,,,sem otrujena od pisanje prošenj celo noč . oprosti za pravopis grem spat , zato sem odspodaj beri komentar,prosila za pomoč. lp Marjetica
Tonček Balonček
31. 01. 2009 07.59
Nikoli nisem razumel teh politikov in njihovič plač. Namreč vsi predsedniki in predsedniki vald imajo neke majne plače (par deset tisoč EUR na leto), ampak večina jih je enormno bogatih. Od kon, kaj še delajo? Timošenkova je težka 11,5 miliard dolarjev, Putin še več, da ne govorim od rugi, npr. v Afriki. Pa se z njimi vsi čisto normalno pogovarjajo, jim igrajo himne, če kam pridejo, polagajo tepihe, čepraj je zasno, d agr za kriminalce. Tudi ljudem s ezdi to čisto normalno, neverjetna sramota pa je, če policaj vzame 50 EUR podkupnine, nega na Štajerskem zaradi današnjih 15 EUR preganjajo po sodiščih đe ene šest let!!
TFerarri
31. 01. 2009 07.02
Točno tako kot je rekel Pahor, za tolikšen denarki ga je povlekel, mora dati tudi določene končne rezultate, potem naj mu pa premier nemudoma ustreže in ga zabriše na zavod.
rokkk1
31. 01. 2009 03.47
vsako strokovnost se plača toliko kolikor je pač na trgu vredna. amater pač ne more soditi a je strokovnjak predrag, to lahko sodi samo naročnik. tako da "vednoprav", če nisi sposoben ceniti znanja drugih.... potem delaj pa sam, očitno znaš sam. če ti je pa nacionalen interes tako zlezel v možgane, da se dejansko sekiraš za tistih par metrov zemlje ob meji .... škoda, še posebej zato, ker ti nikoli ne boš imel nobene neposredne koristi od tega, a te je politika spretno prepričala da je to za tebe življenjsko pomembna tema. rokovanje z lopato je pač malo drugačno v težavnosti, kot neko specializirano strokovno znanje... ali pač? ljudje opustite že enkrat to sranje, da je fizično delo več vredno. sem veliko dela opravil na kmetiji in je veliko lažje fizično delat, kot pa možgane napenjat.
vednoprav
31. 01. 2009 00.48
s.jastreb - a sedaj je pa naša morala problematična ,kar naj grejo kamor hočjo . Če se človek bori za pošteno stvar , mora sprejet tudi to ,da dela za višji interes od svojega ( vsaj v tem primeru ) in ta višji interes je nesramno predrag in se mi zdi ,da ima s tako ceno vsakega Slovenca za bedaka ,kajti sedaj igra užaljenega čeprav bi morali biti to mi vsak Slovenec posebej. Saj gre za mojo . tvojo in ne nazadnje tudi njegovo zemljo.
przelmuding
30. 01. 2009 22.23
Kako pogačnik ve kakšna je cena ure v evropi, ko pa se gre za delavske plače pa je plača balkanska , tam ne velja evropska cena.
nefretete
30. 01. 2009 21.07
Kljub odstopu mora končati delo... ja, je treba delat. Mast kurja, pa nisem vedela, da ena svetovalna ura mednarodnega prava stane toliko...
titovka
30. 01. 2009 20.32
zanimivo je, kako imajo vsi svoja podjetja....a še bolj zanimivo bi bilo videtei-kako so do njih prišli?????
titovka
30. 01. 2009 20.30
siguren je z gnusom odstopil in z gnusom štel dnar!!!!
s.jastreb
30. 01. 2009 20.17
Denar res ni majhen toda s takim proletarjatskim načinom odganjanja ljudi nas bo pripeljalo v še slabše pogajanje s Hrvati. Ta populistični trend javnega linča se nam bo v zelo kratkem času vrnil kot bumerang,ko bodo vsi ti sposobni ljudje raje delali v tujini za še večji denar mi državljani bomo pa poslušali komunistične laži in farse.
Buena Vita
30. 01. 2009 19.59
1. REFERENDUM 2.NOVE VOLITVE
etul
30. 01. 2009 19.22
tale pa do dons ni še čist nič naredu za slo
comment123
30. 01. 2009 16.54
KAJ, ČE BI SI MI MALO SPOSODILI BARAKA OBAMO,TAKO MAJHNO PLAČO IMA, ČE JO PRIMERJAMO Z VSEMI TEMI VOLUHARJI, DA BI MU PRAV PRIŠEL DODATEN HONORAR, NOV,NEODVISEN,POŠTEN,SPOSOBEN,MORDA BI SE ŠE DALO KAJ POPRAVITI V TEJ SKORUMPIRANI,POLNI LAKOMNEŽEV LEPI DEŽELICI.
orsera
30. 01. 2009 16.50
Pa mi imamo sami s sabo problem in ne s Hrvati. Dr. Rudolfa osebno poznam in menim da je strokovnjak svetovnega kova. Tako Pavliha kot Vlacic sta pri njemu opravljala podiplomski studij. Pred dnevi je podal izjavo, po cem se bo sodilo, ce se ne bo sodilo po mednarodnem pravu. Treba se bo soociti z realnostjo in se odpraviti v Haag.
Buena Vita
30. 01. 2009 15.44
PKOROŠEC PARDON upam da nisi slep,če jih ne vidiš še kako hudičevo so pogoltni,morajo uničit kar se uničit da,predno se total ne pokopljejo še to, mi se bomo pobrali,samo oni naj grejo s vragom že enkrat