Slovenija

Kdo bo organiziral Planico?

Ljubljana, 14. 10. 2005 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Smučarska zveza je dosedanjim organizatorjem planiških skokov odvzela izvedbo finala svetovnega pokala.

Športni navdušenci lahko le upamo, da bo SZS uspela najti nove organizatorje velikega tekmovanja
Športni navdušenci lahko le upamo, da bo SZS uspela najti nove organizatorje velikega tekmovanja FOTO: J.D.

V vodstvu Smučarske zveze Slovenije poudarjajo, da je zveza zaradi zapletene situacije v ŠD Planica, ki v tem trenutku ne zagotavlja pogojev za izvedbo zaključka svetovnega pokala v smučarskih poletih sezoni 2005/06, predlagala ŠD Planica, da SZS sama prevzame vse aktivnosti in obveznosti v zvezi z organizacijo tega tekmovanja. SZS je od vodstva ŠD Planica pričakovala, da bo v interesu nadaljevanja tradicije poletov v Planici ter skakalnega športa pristala na njene predloge, ki razrešujejo večino skozi leto nakopičenih problemov v tem društvu.

Smučarska zveza Slovenije je včeraj prejela odgovor ŠD Planica, v katerem nas to obvešča, da ne sprejema predloga za sporazumno razvezo pogodbe med SZS in ŠD Planica za organizacijo svetovnega pokala v poletih v sezoni 2005/2006. Ker je SZS dolžna podpisati pogodbo z Mednarodno smučarsko zvezo (FIS) o organizaciji tekem v Planici do 15. oktobra in ker ni uspela najti sporazuma ŠD Planica, je IO SZS ocenil, da odstopa od pogodbe s ŠD Planica. To pomeni, da bo SZS v najkrajšem času sama imenovala nov organizacijski komite. Smučarska zveza Slovenije

Janez Gorišek, predsednik Športnega društva Planica, je sicer še danes dopoldne skušal prepričati direktorja SZS Jara Kalana, naj jim organizacijo prihodnje prireditve vendarle pustijo, kar pa mu na koncu ni uspelo. Vendarle pa se s slovesom od glavne vloge pri organizaciji marčevskega finala svetovnega pokala v Planici ne namerava kar sprijazniti. Kot napoveduje, o morebitni tožbi zaradi enostranske prekinitve pogodbe v društvu že razmišljajo.

V SZS pričakujejo še, da bo večina športnih delavcev, ki je sodelovala doslej, pripravljena sodelovati tudi vnaprej. Kalan je izrazil tudi upanje, da bo delo smučarske zveze v celoti podprla tudi lokalna skupnost.

Športno društvo Planica razmišlja celo o tožbi
Športno društvo Planica razmišlja celo o tožbi FOTO: POP TV

"SZS se zaveda, da bi bila odpoved tega tekmovanja velika škoda, tako za Planico, Rateče, občino Kranjska Gora in Slovenijo, kot tudi za slovenski skakalni šport. Zato bo storila vse, da bo finale svetovnega pokala v smučarskih poletih v marcu 2006 uspelo tako v organizacijskem, športnem, kot tudi v finančnem smislu," so sporočil s SZS.

Pomemben je ugled

Na SZS poudarjajo, da ne morejo in ne smejo dopustiti, da bi pri Mednarodni smučarski zvezi izgubili visok ugled, ki ga SZS in Planica prav gotovo imata. "Ob tem naj še dodamo, da je SZS tudi vložila na mednarodni smučarski zvezi FIS kandidaturo Planice za izvedbo svetovnega prvenstva v smučarskih poletih leta 2010 ter pričakuje, da bo do tega časa skupaj z državo uredila Planico, ki bo v ponos slovenskemu športu in lokalni skupnosti," pravi direktor SZS Kalan.

Razlogi naj ne bi bili upravičeni

Poleg tega Športno društvo Planica dolguje še 90 milijonov tolarjev davkariji. Nad Goriškom še vedno visi tudi kazenska ovadba zaradi domnevne davčne utaje.

Za planiške športne delavce je stališče povsem drugačno. ŠD Planica je tudi na zadnjem zasedanju upravnega odbora podprlo OK Planica in se zavzelo za ohranitev podpisane pogodbe s SZS. V ŠD Planica poudarjajo, da imajo v upravljanju objekte in naprave, ki so potrebni za izvedbo tekmovanj, hkrati pa so zgradili vso infrastrukturo in imajo podpisane pogodbe z Agrarno skupnostjo kot lastnikom zemljišč v okolici Planice za čas prireditve. V ŠD Planica prav tako menijo, da razlogi, ki jih SZS navaja za prekinitev pogodbe niso upravičeni in da ne vidijo razlogov za spremembe.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3