Slovenija

Kdo bo odločal o davkoplačevalskih milijardah?

Ljubljana, 09. 12. 2011 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prvi mož Družbe za razvoj investicij je v nemilosti direktorice AUKN Dagmar Komar. Slednja si namesto Siročiča na prestolu Družbe za razvoj investicij želi svojega, bolj poslušnega človeka. Ali gre za nov poskus političnega kadrovanja prek prijateljskih vezi?

Prvi mož Družbe za razvoj investicij je v nemilosti direktorice AUKN Dagmar Komar. Slednja si namesto Siročiča na prestolu Družbe za razvoj investicij želi svojega, bolj poslušnega človeka. Ali gre za nov poskus političnega kadrovanja prek prijateljskih vezi?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
12. 12. 2011 18.48
Siročič je bil predsednik uprave DARS-a... ko je DARS na veliko metal denar skozi okno (beri : gradbenem lobiju).... Sedaj bo zgodbo ponovil še na DRI !!!!
Nimivseeno
10. 12. 2011 18.36
"Regionalna banka Federal Reserve ni vladna agencija. ... Vendar je neodvisna, v zasebni lasti in lokalno nadzorovana družba." Lewis vs ZDA, 680 F. 2d 1239 9. Circuit 1982
titovka
10. 12. 2011 13.51
-2
vidim, da niste bili zadovoljni z mojim nasvetom ...potem ga zaupajte mariborski nadškofiji...tam se bo potrojil!!!
dukenukem
10. 12. 2011 17.48
+3
kakšne banke neki,če so vse luknje brez dna ,kot nlb tajkunska in elitna banka ,če ste pametni, dvignite vse, kar maste na nlbju in pojdite na drugo banko ,naj ta ničvredna banka, katera šenka kredite eliti, krepne
Nimivseeno
10. 12. 2011 05.44
+7
Čim manj o tem, kam je šel denar in kdo ga obvladuje. Notranje ministrstvo ne more obvladovat več kot dva protesta hkrati.
Raztezje
10. 12. 2011 03.01
Primer, da bo kaj bolj jasno; "Glavni vir za poravnavo vseh obveznosti SOD do leta 2016 predstavljajo kapitalske naložbe v družbah s sedežem v Republiki Sloveniji, ki jih je SOD pridobila večinoma neodplačno v postopkih lastninskega preoblikovanja, deloma pa tudi na osnovi drugih zakonskih podlagah ter odplačno, z nakupi oz. menjavami. Gre za namensko, z zakonom in na podlagi upravljanja pridobljeno in povečano premoženje, ki mu je bilo ob pridobitvi že vnaprej določena funkcija. Sposobnost SOD, da poplača svoje obveznosti in vrne bančna posojila, je bistveno odvisna od dveh elementov: - sposobnosti države, da plača svoje obveznosti iz naslova Zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje (ZVVJTO) , Zakona o izdaji obveznic za plačilo odškodnine za zaplenjeno premoženje zaradi razveljavitve kazni zaplembe premoženja (ZIOOZP) in Zakona o plačilu odškodnine žrtvam vojnega in povojnega nasilja (ZSPOZ); - gibanja tržne vrednosti kapitalskih naložb, od katerih so ključne: Krka, Zavarovalnica Triglav, Telekom Slovenije, Petrol, NLB, Sava, Luka Koper, Splošna plovba, Pozavarovalnica Sava, naložbeni skladi, NKBM, Banka Celje, Helios, Loterija Slovenije,…. SOD ima namreč v 10-ih ključnih naložbah skoncentrirano 90 % vrednosti naložb, večina pa jih kotira na borzi; V primeru, ko bi viri SOD ne zadoščali za redno izplačevanje obveznosti do imetnikov obveznic SOS2E, bi morala Republika Slovenija, po odločbi Ustavnega sodišča št. U-I-140/94 z dne 14. 12. 1995, zagotoviti dodatna sredstva iz državnega proračuna. Zato bo družba morala učinkovito upravljati s svojim premoženjem in z maksimiziranjem njegove vrednosti ustvarjati takšno višino premoženja, ki bo zadoščalo za poplačilo vseh obveznosti družbe; Pričakuje se, da bo uprava družbe z razvijanjem kvalitete poslovanja in poslovnih funkcij zagotavljala načelo dolgoročno delujočega podjetja ne glede na to, da je bila družba primarno ustanovljena le zaradi denacionalizacije. V zvezi z navedenim se bodo tudi v prihodnje še vedno razreševali dolgotrajni pravni oz. sodni postopki in še naprej izvajala plačila iz naslova denacionalizacijskih obveznic SOS2E. Poleg njene vloge na področju denacionalizacije pa je družba v preteklosti na osnovi različnih zakonov večkrat dobila različne dodatne zadolžitve, zaradi česar je potrebno zagotoviti nemoteno dolgoročno delovanje te družbe. " Vir: AUKN pričakovanja
Raztezje
10. 12. 2011 03.02
+7
Skratka, lahko bi tudi rekli, da AUKN skrbi za transformacijo javnega premoženja v zasebno lastnino tajkunov.
Raztezje
10. 12. 2011 03.04
+5
Menda mi ni treba še posebej navajati, od koga prihaja denar za njihovo perspektivno finančno operacijo.
Raztezje
10. 12. 2011 02.57
+6
AUKN je s svojimi milijardami evrov našega denarja največja politična firma v Sloveniji vseh časov, ki bi bila sposobna sama položiti tudi cesto bratstva in jedinstva, če bi bilo spet treba. Pa to sploh še ni niti približno ves keš, ki si ga delimo Slovenci, gre za ogromen politični sklad, kamor so neznane pravne osebe (družbe z državnim lastništvom), iz neznanih virov, za ne najbolj jasne namene preusmerile reko keša. Nihče ne ve natančno, kdo so osebe, ki si lastijo nekoč skupno lastnino oziroma kako so lahko odprodali državno premoženje, da so odkupili svoje državne deleže, katere deleže si sploh kdo lasti, kaj je še naše in kaj ni, ne ve se, ni jasno. Ko nam reče tujina, da niti nismo izvedli privatizacije družbenega premoženja, misli točno AUKN in podobne, saj dostop do teh skladov skozi politiko pomeni, da lahko naši tajkuni razpolagajo s praktično neomejeno količino denarja, pri nekem poslu, ker da je v nacionalnem interesu, naj kupijo željeno, ne glede, da o tem praktično nihče nič ne ve in je veliko vprašanje, kdo jih nadzira ter kontrolira (Slovenska odškodninska družba d.d.). Ob zadnji krizi, smo se lahko prepričali, da državna podjetja v glavnem kontrolirajo le sama sebe, kar tudi ni nesmiselno, glede na to,da so vsi nedotakljivo priviligirani in na dosmrtnih položajih. Ni jasno, kaj potem kontrolira SOD, razen da vse še enkrat sešteje. Vprašanje je, kaj imamo državljani s tem in kako se vsak dan posebej, delo AUKN vrača nazaj med nas, kot neka dobrina ali korist v družbo. Dejstvo je le, da večina živi čedalje slabše, čedalje manj zaslužimo in smo čedalje več dolžni, odkar imamo demokracijo, pa kot drugorazredni državljani, ne vplivamo več praktično na ničesar. Če bi AUKN komu priklopil vsaj vodo in elektriko ali uredil kolovoz, bi še imelo kaj smisla, dokler ne bodo še mene naokoli po rokah nosili kitajci in indijci, pa po moje krepiti te obskurne državne kolhoze nima smilsla. Potrebujemo revizijo denacionalizacije družbenega premoženja, do nivoja slehernega posameznika, itak si večina ni odkupila drugega kot svoj skromen dom in so dobili par delnic za certifikate. Moja vest je kristalno čista, zanima pa me, kaj bi se zgodilo, če bi na voilitvah kandidirala uprava AUKNja?
Raztezje
10. 12. 2011 03.05
+5
Vam bom izdal skrivnost, zakaj je pri nas vse skorumpirano, ker je vse skupaj kaj vredno le, če verjamete in plačate trikrat previsoko ceno. Itak, kaj češ drugo?
franceljtancelj
10. 12. 2011 00.36
+10
Običajno o porabi denarja odločajo tisti, ki pojma nimajo kako se denar zasluži. Govorim iz 25 letnih izkušenj.
dukenukem
10. 12. 2011 17.42
točno to je eden večjih problemov ,nasploh imamo ljudi ,ki pojma nimajo na takih mestih, da vse zašuštrajo ,naj majo 100 let šole, jim ne pomaga nič, ko pa nimajo izkušenj iz prakse
titovka
09. 12. 2011 21.45
-7
jaz bi zaupala ta denar našim bankirjem....