Slovenija

Strokovna direktorica in generalni direktor UKC Ljubljana ne vidita razlogov za svoj odstop

Ljubljana, 16. 06. 2017 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer in generalni direktor Andraž Kopač ne nameravata odstopiti, pravita da sta v zadnjem letu na otroški kardiologiji naredila veliko več kot prejšnja vodstva. Vodstvo je k odstopu zaradi napak pri diagnozah oziroma napačnega zdravljenja bolnikov na pediatrični kliniki sicer pozvala ministrica Kolar Celarčeva.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Mlada zdravnica Tina Bregant o razmerah v zdravstvu
    05:17
    Iz SVETA: Mlada zdravnica Tina Bregant o razmerah v zdravstvu
  • Iz 24UR: Vodstvo UKC Ljubljana ne namerava odstopiti
    01:33
    Iz 24UR: Vodstvo UKC Ljubljana ne namerava odstopiti
  • Iz 24UR: Sama ne gresta nikamor
    02:03
    Iz 24UR: Sama ne gresta nikamor

Svet UKC Ljubljana danes ni končal razprave o stanju na področju srčne kardiologije na pediatrični kliniki. Generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer pa sta dejala, da ne nameravata odstopiti, saj da sta v zadnjem letu na otroški kardiokirurgiji naredila veliko več kot prejšnja vodstva.

Andraž Kopač in Marija Pfeifer
Andraž Kopač in Marija Pfeifer FOTO: POP TV

K odstopu ju je v četrtek pozvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Dejala je, da vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) ni naredilo dovolj in da razmer na pediatriji ne rešuje. Dogajanje na pediatriji pa je po njenih navedbah privedlo do omajanega ugleda in zaupanja bolnikov ter širše javnosti v delo zdravnikov in zdravstvo nasploh. V preteklih dneh je namreč razburila informacija, ki je prišla od različnih odgovornih v UKC, o napakah pri diagnozah oziroma zdravljenju več kot 40 bolnikov na pediatrični kliniki.

V času, odkar strokovno vodi UKC, naj bi naredila ogromno

Pfeiferjeva je na novinarski konferenci po seji sveta dejala, da ne vidi razloga za odstop, posebej ne po teh očitkih, kot so bili predstavljeni. Poudarila je, da sta v času, odkar sta na položaju, naredila ogromno, da je program otroške srčne kirurgije napredoval ter da je obravnava teh otrok zagotovo varna. O tem pričajo tudi rezultati. Umrljivost v novem programu (od leta 2014 naprej) je tako po njenih besedah nižja, kot je evropsko povprečje.

Na vprašanje, ali vidi poziv ministrice k odstopu kot ščitenje strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kende, ki ga vodstvo UKC želi razrešiti, pa je odgovorila pritrdilno.

Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda, ki ga vodstvo UKC želi razrešiti zaradi objektivne odgovornosti za stanje na kliniki, navaja, da je zdajšnji vodja službe za kardiologijo Tomaž Podnar po navedbah ene od mladih zdravic naredil napake pri zdravljenju 20 bolnikov.
Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda, ki ga vodstvo UKC želi razrešiti zaradi objektivne odgovornosti za stanje na kliniki, navaja, da je zdajšnji vodja službe za kardiologijo Tomaž Podnar po navedbah ene od mladih zdravic naredil napake pri zdravljenju 20 bolnikov. FOTO: Damjan Žibert

Pojasnila je, da so šli v razrešitev Kende, ker takrat, ko je bil v. d. službe za kardiologijo na pediatrični kliniki, ni naredil ničesar. "Takrat pa ni bilo tam vodje, vsak je delal po svoje, niso imeli skupnih sestankov, niso imeli vizit," je dejala.

"Takrat pa ne morem reči, da je bilo za vse bolnike tako dobro in kakovostno poskrbljeno, kot je danes," je dejala in omenila smrt 14-letnega dečka septembra lani.

"Žalostno je, da se zaradi tega primera lomijo kopja, ker želimo ohraniti ali ne ohraniti strokovnega direktorja pediatrične klinike na položaju. Ves ta cirkus v medijih je sproduciran samo zaradi tega, da se prikaže, da je na pediatrični kliniki, predvsem na kardiološki službi vse narobe," je dejala.

'Od decembra obravnava otrok poteka timsko, varno'

Po imenovanju Tomaža Podnarja za vodjo službe za kardiologijo decembra lani pa po besedah Pfeiferjeve poteka obravnava otrok timsko, varno. Trikrat na dan vsi zdravniki sestankujejo in obravnavajo bolnike. Varnost, urejenost in kakovost obravnave otrok pa da se je izboljšala, je dejala. Od takrat po njenih navedbah na oddelku za kardiologijo tudi ni slabih odnosov. Vseh pet otroških kardiologov odlično komunicira in sodeluje, je dodala.

Poudarila je, da je pediatrična klinika vrhunska ustanova in za vseh 12 oddelkov na kliniki lahko trdi, da so tam vrhunski strokovnjaki. "Vsi zelo dobro delajo, predano in v dobro svojih bolnikov. Kdor koli trdi kar koli drugače, mislim, da je zlonameren," je dejala.

Kopač je dejal, da se z ministrico v tem tednu niso sestali. "Želel sem navezati stik v tem tednu, a je očitno imela preveč drugih zadev," je dodal.

Pfeiferjeva poudarja, da je pediatrična klinika vrhunska ustanova in za vseh 12 oddelkov na kliniki lahko trdi, da so tam vrhunski strokovnjaki.
Pfeiferjeva poudarja, da je pediatrična klinika vrhunska ustanova in za vseh 12 oddelkov na kliniki lahko trdi, da so tam vrhunski strokovnjaki. FOTO: Damjan Žibert

Glede informacij, ki jih je tudi posredovala Kolar Celarčeva o spremembah na programu otroške srčne kirurgije, pri čemer bi lahko otroke zdravili v tujini, pa je dejal, da so informacije zelo skope, zato jih v tem trenutku težko komentira.

Ob tem pa je poudaril, da je UKC Ljubljana v državi strokovno najmočnejši na področju otroške kardiologije. Zato pričakuje, da jih bo ministrica povabila k pogovorom, če se bo kaj spreminjalo.

Pfeiferjeva je dejala, da so 2. junija ministrici poslali poročilo o otroški kardiologiji. Sestavljeno je iz 13 točk, v katerem so pojasnili tudi ozadje odnosov med določenimi zaposlenimi. Navedli so probleme, ki so jih reševali, in natančno opisali, kaj so od decembra 2016 do sedaj naredili na kardiološkem oddelku pediatrične klinike.

Dejala je, da sta oba s Kopačem in kolegi, ki so sodelovali v skupni za program otroške srčne kirurgije, naredili ogromne korake naprej na področju otroške srčne kirurgije. Maja so tako ustanovili center za bolnike s prirojenimi srčnimi napakami, v sredo imajo prvi sestanek, na katerem bodo na novo razdelili obveznosti in odgovornosti posameznikov.

Prav tako so tudi tik pred podpisom pogodbe s tujim centrom, s katerim nameravajo sodelovati pri programu. To je italijanski center v Massi.

Predsednik sveta Tomaž Glažar pa je dejal, da so danes prejeli glede tega premalo informacij, da bi odločali o odgovornosti Kopača in Pfeiferjeve oz. o njuni razrešitvi. Od vodstva pričakujejo, da jim bo posredovalo dodatna gradiva za naslednjo sejo. Ta bo predvidoma v prvem tednu julija.

Si pa Glažar želi, da bi se razprave o tej temi preselile iz medijev v UKC.

Sicer pa je svet UKC danes tudi potrdil finančni načrt UKC in sanacijski program.

Otroški kardiolog postavil 22 napačnih diagnoz

Ministrica se je za poziv k odstopu sicer odločila na podlagi informacij, ki so v preteklih dneh prišle od različnih odgovornih v UKC, da naj bi na pediatrični kliniki prihajalo do napačnih diagnoz in napak pri zdravljenju bolnikov.

Pfeiefrjeva je v ponedeljek to tudi potrdila in dejala, da so pri otroškemu kardiologu Urošu Maziću ugotovili, da je postavil 22 napačnih diagnoz.

UKC posluje z družino strokovne direktorice Pfeiferjeve

Poleg dogajanja na otroški kardiologiji Pfeiferjevi in generalnemu direktorju Andražu Kopaču majeta stolček še dve zadevi, pa poroča časnik Delo. UKC Ljubljana naj bi imel namreč z družino Pfeifer lani in letos za 618.000 evrov poslov. UKC naj bi v času, odkar je na čelu Pfeiferjeva, uspešno posloval s podjetjem Biokorp iz Murske Sobote. Podjetje je ustanovil Vladimir Pfeifer, brat strokovne direktorice, sicer zaposlen na očesni kliniki UKC Ljubljana. Biokorp naj bi po poročanju časnika očesni kliniki od ustanovitve UKC dobavil za 3,6 milijona izdelkov. Ob tem se pojavlja vprašanje, zakaj UKC kupuje ravno od tega podjetja.  

Druga stvar pa je tožba Bojane Žvan, neizbrane kandidatke za strokovno direktorico. Ta toži UKC zaradi izbora Pfeiferjeve, češ da ne izpolnjuje pogojev. Neuradno Pfeiferjeva ponuja Žvanovi vodenje projekta Telekap, če bi odstopila od tožbe. 

Strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer in Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda.
Strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer in Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda. FOTO: POP TV

Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda, ki ga vodstvo UKC želi razrešiti zaradi objektivne odgovornosti za stanje na kliniki, pa navaja, da je zdajšnji vodja službe za kardiologijo Tomaž Podnar po navedbah ene od mladih zdravic naredil napake pri zdravljenju 20 bolnikov.

Zaradi izgubljenega zaupanja in nereševanja problematike je Kolar Celarčeva pozvala vodstvo UKC k odstopu. Svetu UKC pa je naložila, naj obravnava to problematiko.

Predsednik sveta UKC Tomaž Glažar je sicer pred dnevi dejal, da bodo danes predvidoma le določili, kdaj bodo na posebni seji obravnavali to problematiko.

Sicer pa je na dnevnem redu današnje seje sveta UKC med drugim tudi sanacijski program poslovanja kliničnega centra, ki ga je svet pred tem že dvakrat zavrnil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaslc 1
19. 06. 2017 17.24
ja a za takele sluzbe ni potreben zdravniski pregled? da sele kasneje ugotovite,da ne vidita,pa to
Uporabnik113089
17. 06. 2017 21.52
+2
Ob tako solidni plači kot plačilo za prodajanje demagogije, tudi jaz ne bi razmišljal o odstopu. Morali bi me nesti ven...To je pač naš javni sektor. Odločilno vlogo pri imenovanju na dobro plačano funkcijo imajo starši in politični botri kandidatov. Strokovna usposobljenost in sposobnost pa le to zelo otežujeta.
kaslc 1
17. 06. 2017 18.45
+3
a je kdo ze kdaj kaksnega gospoda ali gospo videl v vrsti cakati,mrbit
kam_to_pelje
17. 06. 2017 18.18
+4
tole z dobavitelji in njihovimi sorodniki v vodstvih ministerstev in raznih javnih ustanov kot je UKC. presega že vse meje. Zgovarjanje na samo preohlapno zakonodajo pa le beden izgovor politike. Glede Cerarjeve transparentne politike je ostalo le pri obljubah, ki jih je delil ko je nastopil v volilnem boju in že takrat vedel da na tem ne bo storil nič. V bistvu počne vse kar so počeli pred njim le da bolj odkrito in se niti ne zagovarja ker se mu ne da. Vse te lobije se da popucat in jih tudi orubit. ker zakoni za to morajo obstajt če obstajajo za male. Morajo tudi za velike. Saj pranje denarja in koruptivnost vodstvenih kadrov ni težko dokazati in prav tako ne njihovega namena. Mi pa gre na bruhanje ob spoznanju da v državi živimo z ljudmi, ki so preponosni povedat da nimajo za osnovne zadeve s katerimi bi preživljali svoje družine na drugi strani pa odplačujemo miljardne kredite politike ki nam pobira vse za svoje tajkunske prijateljček in družinske člane. Katerim se ne godi prav nič hudega. Še nakradenega denarja jim ne obdavčijo oziroma jim ga ne zaplenijo. Pač pa jim ga lepo odpišejo. Tako da ti poštenjaki v navednicah živijo v s krajo pridobljenih nepremičninah in se s krajo pridobljenimi luksuznimi vozili vozijo po svetu ter uživajo brezskrbno življenje na račun vseh nas. Res očitno edino resnico ki jo je predsednik vlade povedal da država ni last državljanov. Pač pa last politike in interesnih skupin. Mi smo le osli ki jim plačujemo kar se oni izmislijo. Seveda dokler imamo. Ko pa ne bomo imeli, bomo pa na cesti kot smeti.
jebivoje
17. 06. 2017 18.13
+4
zajedalce je pač težko odstraniti, sploh če so preveč razširjeni
kaslc 1
17. 06. 2017 17.24
+0
kaj ima tak pol za delat na tako visokem polozaju,ce nima nobene besede?jst lohk od doma za pol place njegove delo bolje opravljam,ker se pometat za menoj ne bo treba,pa raznih avtov kupovat,pa se okolje bo lepse
vsevid
17. 06. 2017 14.37
+8
SAJ zato pa je v tej deželi vse za-- nič ker nihče za nič ne ODGOVARJA !
staridida
17. 06. 2017 13.36
+1
Naj gresta k okolistu....
prašek
17. 06. 2017 14.05
+0
wolfterier
17. 06. 2017 15.31
+1
mallonge
17. 06. 2017 15.53
+1
Za romanja na Magistrat rabi na pediatriji popoln mir razen plače.
Apostol1
17. 06. 2017 11.56
+12
Nimam namena ne obtoževati in ne zagovarjati. Dejstvo je da ima Dr Kenda tako zagovornike s strani staršev in obratno. Andraž Kopač je šele začel s delom in prepričan sem da je bolj lutka v rokah gospe Marije Pfeifer ,ker v tako kratkem času spoznati vse te lobije in korupcijske zadeve na UKC je skoraj nemogoče , novinarji so dokazali korupcijo v tarči že kar nekaj časa nazaj pa ne vidim prav nobenega napredka v tej smeri.
jakec1575
17. 06. 2017 11.18
+3
Glede odnosov. 8 let so rabili za 190 telefonov in koliko srecanj? Direktor UKC bi lepo rekel takrat samo, vsi trije boste izgubili sluzbo in napisali bomo priporocila zakaj, če se v hipu ne zmenite, kako boste sodelovali. Ta najbolj surlastega bi okoli ušes in v enem tednu bi se naredili timi. Za to je odgovoren tudi dr Kenda. 8 let.če bi bili njihovi otroci.....kako lahko s tujim otrokom, kot da je potrosni material. Kar se tice sedanje strokovne UKC pa, je v velikem konfliktu interesov. o dobavah podjetja bi morali odlocati in upam da odlocajo odbori, kjer je ona izkljucena iz odlocanja. Če ni, mora leteti.
wolfterier
17. 06. 2017 15.33
+1
mallonge
17. 06. 2017 10.20
+5
Ali je lahko referendum o sposobnosti ministrice za zdravstvo?
mallonge
17. 06. 2017 16.06
+4
Res, da ne bi bil potreben, ker je evidentno popolnoma pameti plonk, ampak je nočejo odstaviti, niti noče odstopiti.
mallonge
17. 06. 2017 10.18
+7
Vsi naj se žrtvujejo, da bo lahko vojak partije vedril in škodljivo služil na vodilnem mestu v pediatriji.................
wolfterier
17. 06. 2017 15.34
+4
mallonge
17. 06. 2017 16.07
+4
Partijski kanibali. Mrtev rokav evolucije.
delfin11
17. 06. 2017 09.50
+7
A delavce tud prosijo,da dajo odpoved...še dobro,da niso ta južni..le kakšni kometarji bi bili....
mallonge
17. 06. 2017 10.36
+3
Delavce tako slabo plačajo, da jim na misel ne pade, da bi se izpostavljali in ogrožali svojo življensko eksistenco.
ROMELS
17. 06. 2017 09.20
+12
Preveč zaslužijo. Imajo previsoke plače. Denar jih razdvaja in dela sovražnike med sabo.
medo357
17. 06. 2017 08.30
+3
Mi smo najboljši in najlepši v Boratstanu in seveda ne bomo odstopili.
kaslc 1
16. 06. 2017 22.57
+9
zdele samo to premisljujeta,kako bi cimvec pokasirala
glava2
16. 06. 2017 22.43
+8
ke smetišče od babe
a.kralj1994
16. 06. 2017 22.31
+26
saj takšne riti itak nikoli ne vidijo razloga za odstop...tudi če imajo UKC non stop v minusu...držali se bodo svojih stolčkov pa če tudi vsi pocrkajo...
a.kralj1994
16. 06. 2017 22.32
+16
a tile ljudje gredo sploh iz svojih hiš in gradov med folk? saj po moje bi jih folk popljuval...saj ni čudno, da se terorizem krepi po svetu...kriva je politika!!!
Jožajoža
16. 06. 2017 22.23
+17
ravnokar je bila na odmevih. katastofa od ženske. a res misli, da je edina,ta žal ni sposobna.a se je politikom res zmešalo, da take postavljajo na take funkcije.
mackon08
16. 06. 2017 21.49
+20
Pokvarjena banda se ne da.