Slovenija

Arbitražno sodišče: Odločitev o zahtevi Hrvaške v rokah sodišča

Ljubljana, 28. 07. 2015 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Arbitražno sodišče je sporočilo, da je odločitev o zahtevah Hrvaške v nedavnem poslanem pismu v rokah sodišča, ki bo o zadevi čim prej zaslišalo obe strani. Ti pa se morata medtem vzdržati vseh dejanj, ki bi lahko poslabšale spor in ogrozile delo sodišča. Zakaj je Slovenija za novega arbitra izbrala Abrahama?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novi slovenski arbiter je Ronny Abraham
    02:42
    Iz 24UR: Novi slovenski arbiter je Ronny Abraham
  • Iz 24UR: Zakaj vlada ni predlagala kakšnega od slovenskih strokovnjakov?
    01:34
    Iz 24UR: Zakaj vlada ni predlagala kakšnega od slovenskih strokovnjakov?
  • Iz 24UR: Kakšen je odziv arbitražnega sodišča v Haagu?
    01:45
    Iz 24UR: Kakšen je odziv arbitražnega sodišča v Haagu?
  • Iz 24UR: Milanović meni, da arbitraže ni mogoče nadaljevati
    02:28
    Iz 24UR: Milanović meni, da arbitraže ni mogoče nadaljevati
  • Iz 24UR: Politiki z vladno izbiro zadovoljni
    01:25
    Iz 24UR: Politiki z vladno izbiro zadovoljni
  • Iz SVETA: Kdo je Ronny Abraham?
    02:04
    Iz SVETA: Kdo je Ronny Abraham?
  • Iz SVETA: Vlada imenovala novega arbitra
    00:21
    Iz SVETA: Vlada imenovala novega arbitra
  • Iz SVETA: Hrvati začudeni nad hitrim imenovanjem novega arbitra
    01:31
    Iz SVETA: Hrvati začudeni nad hitrim imenovanjem novega arbitra

Arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je danes sporočilo, da je odločitev o zahtevah Hrvaške v nedavnem poslanem pismu v rokah sodišča, ki bo o zadevi čim prej zaslišalo obe strani.

Ti pa se morata medtem vzdržati vseh dejanj, ki bi lahko poslabšale spor in ogrozile delo sodišča, je dodalo.

Iz sodišča so sporočili, da jih je Hrvaška v pismu z datumom 24. julij obvestila o poročanju hrvaških medijev o posnetkih pogovorov med takratnim slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik.

Hrvaška je v tem pismu zatrdila, da je bil celoten arbitražen postopek zaradi ravnanja Sekolca in Drenikove kompromitiran. Zato je Hrvaška arbitražno sodišče zaprosila, naj nemudoma zaustavi vse postopke v tem primeru. Preostale člane arbitražnega sodišča je Zagreb še pozval, naj v celoti pregledajo izseke komunikacij Drenikove in Sekolca, da bi lahko preučili "veliko škodo, ki je bila povzročena integriteti celotnega postopka", je po navedbah arbitražnega sodišča zapisala Hrvaška.

Sodišče je razkrilo, da je to pismo poslalo Sloveniji, ki je nato izrazila obžalovanje za dogodke, o katerih so poročali hrvaški mediji. V drugem pismu je Slovenija sodišču izrazila nestrinjanje z zahtevo Hrvaške, da naj tribunal prekine arbitražni postopek, in zanikala hrvaške trditve, da je bil celoten postopek kompromitiran. Slovenija je po navedbah sodišča v Haagu predlagala, naj tribunal nadaljuje s svojim delom.

Sodišče je tako sedaj sporočilo, da bo odločilo o zahtevi Hrvaške in o tem vprašanju čim prej zaslišalo obe strani. V prihodnjih dneh bodo določili datum za to obravnavo. V tem času je sodišče v skladu z 10. členom arbitražnega sporazuma tako hrvaško kot slovensko stran pozvala, naj se vzdržita potez, ki bi zaostrile razmere.

Slovenija imenovala novega arbitra

Ronny Abraham
Ronny Abraham FOTO: International Court of Justice

Vlada je za novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, imenovala predsednika Meddržavnega sodišča v Haagu Ronnyja Abrahama. Ta je že dal soglasje k imenovanju.

Predsednik vlade Miro Cerar meni, da so s tem izpolnili svojo zavezo in odstranili vse ovire, da lahko arbitražno sodišče deluje nemoteno naprej. Pričakuje, da bo arbitražno sodišče še naprej delovalo neodvisno in nepristransko, opravilo svojo nalogo ter sprejelo dokončno odločitev.

Kdo je Ronny Abraham?

Francoz, rojen leta 1951 v Kairu, je v ICJ nasledil svojega sonarodnjaka, zdaj predsednika arbitražnega sodišča, ki odloča o slovensko-hrvaški meji, Gilberta Guillauma. Predsednik ICJ je od februarja letos. V preteklosti je pred več mednarodnimi oziroma evropskimi sodišči zastopal Francijo.

Zakaj tujec?

Kot se je izvedelo iz krogov blizu vlade, so se za izbiro tujca, sicer vrhunskega strokovnjaka, odločili, ker želijo, da se zadeva zaključi tudi na ravni mednarodnega prava. Poleg tega tujemu strokovnjaku ne bo mogel nihče očitati pristranskosti, so še poudarili.

Erjavec zadovoljen

Zunanji minister Karl Erjavec je z vladno izbiro novega slovenskega arbitra zadovoljen. Ocenil je, da gre za mednarodno pravno avtoriteto, sporočilo Hrvaški pa je, da tudi ugledni mednarodni pravniki ne vidijo razlogov za to, da arbitražno sodišče ne bi končalo svojega dela.

Bruselj razume Hrvaško, a podpira postopek

Piran
Piran FOTO: Thinkstock

Tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva je za 24UR in 24ur.com razložila, da budno spremljajo razvoj dogodkov, a da niso del arbitražnega procesa.

Andreeva je prav tako poudarila, da komisija razume zaskrbljenost hrvaških oblasti glede domnevnega prisluškovalnega škandala. A kljub temu polno podpira delo arbitražnega postopka, saj bo ta, po prepričanju komisije, prinesel za obe strani pravno varnost.

"V arbitražnem sporazumu so mehanizmi, ki naslavljajo skrbi, ki jih je izpostavila Hrvaška, pri tem pa arbitražni sistem vzdržuje v polnem delovanju. Evropska komisija poudarja pomen dobrega delovanja arbitražnega sodišča za gladko in učinkovito izvajanje zakonodaje EU v prihodnje," je še zapisala Andreeva.

Za Sancinovo odziv Bruslja na hrvaške skrbi pričakovan

Odziv Evropske komisije na zadržke Hrvaške do nadaljevanja arbitražnega postopka je za pravnico Vasilko Sancin pričakovan. Glede novega slovenskega arbitra Abrahama pa je dejala, da gre za vrhunskega strokovnjaka. Izbira se ji zdi zanimiva, a je ni želela naprej komentirati.

"Odziv Evropske komisije se mi zdi povsem pričakovan, saj to določajo sama pravila arbitražnega sporazuma. Prišlo je do neke procesne kršitve in za to obstajajo procesna pravila, ki to rešujejo," je povedala Sancinova.

Poudarila je, da pri komunikaciji med slovenskim članom arbitražnega sodišča Sekolcem in agentko Drenikovo, ki je sprožila arbitražno afero, ne gre za bistveno kršitev postopka, kot se je omenjalo v poročanju medijev o nameri Hrvaške, da bi poskušala odpovedati pogodbo oz. arbitražni sporazum iz teh razlogov.

Hrvaška odstopa

Predsedniki poslanskih skupin v hrvaškem saboru so včeraj na srečanju s premierjem Zoranom Milanovićem dosegli soglasje glede odstopa Hrvaške od arbitražnega sporazuma o reševanju vprašanja meje s Slovenijo.

Kot je dejal Milanović, se bodo pri tem držali postopkov, ki jih predpisuje mednarodno pravo, da pa že od tega trenutka dalje menijo, da je arbitražni postopek končan.

Hrvaškemu kolegu je slovenski premier Cerar poslal pismo, v katerem je zapisal, da je prepričan, da je izvedba arbitražnega postopka edina pot za pravično rešitev mejnega vprašanja, ki bo zagotovila trajno podlago tudi za nadaljnji razvoj dobrih sosedskih odnosov med našima državama in narodoma.

Hrvaška stran prisluškovala

Arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško se je znašla na udaru v minulem tednu, ko je hrvaški tisk objavil posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Sekolcem in agentko Drenikovo. V pogovorih se dvojica pogovarja glede postopkov na arbitražnem sodišču, kar pomeni kršitev pravil in postopkov. Oba vpletena sta minuli teden že odstopila. Arbitražno sodišče je po odstopu Sekolca Slovenijo minuli četrtek pozvalo, naj v 15 dneh imenuje novega sodnika.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2580)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
29. 07. 2015 21.04
+1
EDINO PRAVILNO, da Slovenijo zastopa "jaka karika"-zelo visoki adlatus iz Francije, če je tako, da je v preteklosti se dogodilo tisto nerodno......čeprav pol privatno !
Brundo
29. 07. 2015 13.36
+3
Brundo
29. 07. 2015 13.16
+4
dvolični Hrvati ponovno netijo spore
ginger 1
29. 07. 2015 08.50
-3
Cim je sedanja vlada predlagala novega arbitra ze so nasi yugonostalgiki in yugokolaboranti pozabili na bratstvo med yugo narodi...hehehe Yugo zastave so,kar naenkrat ROMALE med odsluzene stare cunje...nenacelnost in zmedenost sta odliki Slovenskih levakov...!!!
prašek
29. 07. 2015 09.01
+2
Lepo je bilo življenje v Jugi, močno ga pogrešam ! Ampak čas gre naprej .....
prašek
29. 07. 2015 09.06
+2
In samo kot mimogrede ; še vedno imam zastavo SRSlovenije z rdečo zvezdo in je nikakor ne mislim zavreči .... ponosen sem na tista leta !
ginger 1
29. 07. 2015 09.13
-1
prasek...takrat si bil mlajsi,mladost je pa vsaka lepa.Dvomim,da pogresas socijalisticno republiko Slovenijo in njene marxisticne zablode...
prašek
29. 07. 2015 09.25
+4
Ob osamosvojitvi sem bil star 41 let ! In ti lahko dvomiš karkoli hočeš, jaz dobro vem , da pogrešam socialistično republiko Slovenijo . Pa nisem bil v življenju član KP, da ne boš takoj nakladal !
srebrnibreg
29. 07. 2015 14.31
+2
Stonickni kaj bi sploh rad povedal? Morda to, da bi naš novi arbiter moral biti kakšen Hrvat?
prašek
29. 07. 2015 08.14
+2
Menda so na Trstenjakovi zastave na pol droga , pa ne vem čemu !
ginger 1
29. 07. 2015 08.44
+1
prasek---glej,da ne bomo imeli vsi Slovenci zastavo na pol droga,ko dokoncno izgubimo moznost meje na reki Mirni...
prašek
29. 07. 2015 09.00
+4
Mirna ni naša, na žalost ! Naša zastava je pa od včerajšnjega dne visoko dvignjena !!!!! Zahvala gre pa tistemu, ki ga ti sovražiš ; Miru Cerarju !
ginger 1
29. 07. 2015 09.18
-4
Ej,ej ne sovrazim nikogar.To je proti moji naravi.Sem pa za strpen dialog.Edino,kar ne prenesem so pa yugokolaboranti in povelicevanje morilske partije !!!
prašek
29. 07. 2015 09.48
+1
Ne poznam nobenega yugokolaboranta in nobene morilske partije !
ginger 1
29. 07. 2015 10.41
-4
AAAAHAHAHA ti si enostavno sprenevedavi prasek,ki si v zivljenju naredil samo eno pametno in se tisto po nasvetu tvoje zene...hehehe saj ves,ko si pomagal izvoliti cenjenega in spostovanega gospoda Janeza Janso...!!!
maneno48
29. 07. 2015 07.59
+2
SLOVENIJA -SLOVENCI SMO LASTNIKI PIRANSKEGA ZALIVA V CELOTI, OTOKOV: KRK, CRES, LIŠINJ, REKE IN REŠKEGA ZALIVA, DA O MEJI NA KOPNEM NE GOVORIM, ČE BO ARBITER NEPRISTRANSKI IN POŠTEN BOMO SLOVENCI VSE TO DOBILI NAZAJ. KOLK PA JE NOVI ARBITER, KVALITETEN V ZNANJU, SPOSOBEN V DIALOGU, NEPRISTRANSKI BOMO VIDELI NA KONCU POSTOPKA.
mokocoko
29. 07. 2015 08.06
+0
janeza jim bomo dali in do mirne je vse naše...rešeno...
prašek
29. 07. 2015 08.20
+2
Janeza bomo dali kar tja, v bližino Mirne na Dolenjskem, pa bo lep mir !
mokocoko
29. 07. 2015 08.21
+2
a ti prašek nebi bil vesel če bi hrvati imeli nov praznik...
mokocoko
29. 07. 2015 08.22
+3
prašek
29. 07. 2015 08.23
-1
mokocoko
29. 07. 2015 08.28
+1
he he...in ribiči bi bili spet gospodje.....kod nekoč.....
ginger 1
29. 07. 2015 07.53
+0
Hrvaske trmoglave se obnasajo,kot 3-4 letni otroci...jok in stok. Oni se enostavno premislijo in se ne grejo vec.Resevanje meje so prestavili na poznejsi cas.Kot,da ni dovolj,da ze 70 let drzavi nimata dolocenih mej...!!!
maneno48
29. 07. 2015 08.00
+0
TAKO POBALINSKO, KRIMINALNO SE PA 3-4 LETNI OTROCI NE OBNAŠAJO, HRVATJE SO NAVADNI TATOVI IN LAŽNJIVCI
ginger 1
29. 07. 2015 08.46
+1
mami+++nasi yugonostalgiki in yugokolaboranti bi se pa se,kar bratili z njimi...
NoviceResnice
29. 07. 2015 07.32
+0
Sanjal sem nesposobno vladal.....se zbudil.....in videl da je res......noro kira banana......levaki kradejo lažejo se sprenevedajo manipulirajo...edin sposojajo si dobr pa hitr...
mokocoko
29. 07. 2015 07.43
+1
a se nisi z doktoratom v roki zbudu...pa tako pameten domobran si se zdel...zdaj si pa vse pokakal....
mokocoko
29. 07. 2015 07.31
+2
jah...dejmo jim janeza janšo pa bo vse do reke mirne naše.....
endrug
29. 07. 2015 07.31
+1
Ko se bo to uredilo pa bodo morali razmisliti o nesposobnosti JJ-jeve Sove.
NoviceResnice
29. 07. 2015 07.33
+1
Ja JJ očitno vodi državo......dejte si buče pregledat
janijankov
29. 07. 2015 07.22
+7
"Bilo bi korektno, da padli in osramočeni haaški arbiter Sekolec vrne svoj sodniški honorar, nazaj v proračun. Menda gre za pol milijona Eur"......................oooooooooooooooooooooo...................je nekdo zapisal na twitterju
Angela Franko
29. 07. 2015 07.12
+3
PA SLADKE POLJUBCE VAM ŠALJEMO NA TRAKOŠČAN G.PAHOR SEDAJ NIMA ASA JE ČAS KOŠNJE SENA !!!!!
bakiras
29. 07. 2015 07.03
+9
spet se je pokazalo kako resničen je star pregovor: kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade.
caps1
29. 07. 2015 07.01
+1
Levaki, ki vodijo to državo so hujša kot vse naravne katastrofe v vsej zgodovini Slovenije.. Naša Udba (Sova) se ukvarja z Janšo, da nebi prišel na oblast, Hrvati pa nam prisluškujejo v politiki in gospodarstvu.. In potem se čudimo da so vedno en korak pred nami in pokupili bodo vsa podjetja ki so kaj vredna.. 70% ljudi v Slo bo še naprej meketalo ob praznem hladilniku, kako je fajn, samo da Janše ni..,
soniksk
29. 07. 2015 07.07
+4
Gospod kaj je zgodna ura pa še spite? Bolj verjetno Janša prisluškuje svojim nasprotnikom kot levi njemu.. zelo zanimivo je bilo ko so sdsovci na twiter pisali želimo ti prijetne praznike v krogu družine... sodba pa še sploh ni bila uradna in je bil takrat še na Dobu. Vrabci ustavnega sodišča so čivkali posebno melodijo pa so za razsodbo vedeli pred uradno razglasitvijo. Bolj se mi zdi možno da komisija za obveščevalne službe oz. njeni akterji (sds) te službe uporabljajo sebi v prid hkrati pa pozabljajo na tujce... Cerar se drži črke zakona kot pijanec plota, "pravi" politiki pa malo manj.
janijankov
29. 07. 2015 07.25
+3
soniks, a ti pa si se že zbudu.... očisti si krmežlje !
ginger 1
29. 07. 2015 07.29
+2
soniks---Jansa prisluskuje svojim nasprotnikom ???!!! AAAAAHAHAHAHA pa vi levaki imate postavljeno cisto vse na glavo,TO se vidi tudi pri vodenju drzave.Yugovino ste s silnimi MLRD $ posojil bankrotirali,enako pocnete s Slovenijo !!!
soniksk
29. 07. 2015 06.53
+4
Janša je leta 2006 ob provokaciji Hrvatov na Hotizo poslal specialce, Cerar bo pa poslal Milanoviču solze.
M_teorija
29. 07. 2015 06.56
+3
prašek
29. 07. 2015 06.59
+2
Angela Franko
29. 07. 2015 06.52
+7
Tega pač niso pričakovali ,bili so stoprocentni da bo naša vlada rekla v redu pa začnimo znova ,sedaj so edinokrat dobili knokavt !!!!!
M_teorija
29. 07. 2015 06.46
+5
Tale Orbanova podružnica v senci pa spet v jok!?
prašek
29. 07. 2015 06.49
+6
Senčniki so užaloščeni zaradi Cerarjeve genialne poteze !
staridida
29. 07. 2015 06.59
+3
Potezo je povleklo arbitražno sodišče, ne Cerar-levaki si vse zasluge prepisujejo sebi, kot vedno!!!!
prašek
29. 07. 2015 07.07
-1
A je arbitražno sodišče določilo Abrahama ????? Spet sem nekaj novega izvedel ! Senčniki so nepredstavljivo pametni !
janijankov
29. 07. 2015 07.28
+4
Bodo že hrvatje zvohali, kako je bilo......
ginger 1
29. 07. 2015 07.34
+2
prasek---ja,kaj pa je v resnici naredila sedanja vlada pri vprasanju resitve meje med drzavama ? Samo predlagala je novega arbitra in tako prenesla breme odgovornosti iz svojega hrbta na drugega...vi se pa ze kitite z uspehom...?! Pocakajmo na rezultate...samo to steje !!!
prašek
29. 07. 2015 07.59
+3
Sedanja vlada je z eno potezo dala šah-mat hrvaški vladi !
prašek
29. 07. 2015 06.44
+3
Ne rdeči šahovnici je Cerar potegnil zelo dobro, rekel bi kar genialno potezo in .................. šah-mat !!!!!
prašek
29. 07. 2015 06.44
+6
M_teorija
29. 07. 2015 06.49
+2
prašek
29. 07. 2015 06.50
+0
prašek
29. 07. 2015 06.43
+0
Dobro jutro in še boljši dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
DAEMONIUM
29. 07. 2015 06.07
+16
Sedaj je banda pripravila zdravstveno reformo po kateri bo treba mesecno dodatno placevati 35 eur, enako pa bo za nekaj % dvignjeno osnovno zavarovanje. In banda gnila, nesposobna, namesto da bi ukinila administracijo kot so Zavodi, Angecije kot bo Srbija ki bo do konca leta odpustila 9000 birokratov nato pa se v treh letih 70.000 birokratkov, in iz proracuna napolnila zdravstvo, bo jemala od penzionistov od 350 eur in od delavcev ki imajo 600 eur place??? Kaj imamo mi to za en lopovski sistem da mu v EU ni orimerjave??? Kako dolgo se bodo se ljudje pustili tako izkoriscati?? To ni noben sistem to je navadna mafija, lopovi pokvarjeni!