Slovenija

Kdo bo nosil posledice varčevalnih ukrepov?

Ljubljana, 30. 11. 2011 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrepi za stabilizacijo zdravstvene blagajne bodo še dodatno finančno obremenili zdravstvene zavode, so prepričani v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije. S tekočo izgubo že poslujeta dve tretjini regijskih bolnišnic.

Aneks tri, ki ga je vlada sprejela 17. novembra, predvideva ukrepe, s katerimi bi v zdravstveni blagajni letos privarčevali 12,2 milijona evrov. A te rešitve dodatno finančno obremenjujejo zdravstvene zavode, poudarja direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezeg. Posledice teh ukrepov bodo namreč po njegovih besedah nosili izključno izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki so do konca septembra pridelali skupaj že 16,6 milijona evrov tekoče izgube. S tekočo izgubo po njegovih besedah poslujeta tudi dve tretjini regijskih bolnišnic.

Na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da ukrepi niso enaki predlaganim v rebalansu finančnega načrta Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki jih je vlada zavrnila, saj so bili usmerjeni izključno na varčevanje v bolnišnicah.

Aneks tri predvideva ukrepe, s katerimi bi v zdravstveni blagajni letos privarčevali 12,2 milijona evrov.
Aneks tri predvideva ukrepe, s katerimi bi v zdravstveni blagajni letos privarčevali 12,2 milijona evrov. FOTO: Reuters

V združenju sicer opozarjajo predvsem na to, da je sprejemanje ukrepov za nazaj nedopustno ter da bodo z zmanjšanimi sredstvi za dežurne službe (aneks predvideva znižanje za 2,8 milijona evrov) težave pri njeni organizaciji. Da je dežurna služba v manjših zavodih že sedaj problem, je poudaril tudi predsednik upravnega odbora združenja in direktor Zdravstvenega doma Ravne Stanislav Pušnik, ki ocenjuje, da bo zmanjšanje sredstev resno ogrozilo delovanje primarne zdravstvene ravni.

Na ministrstvu za zdravje v zvezi s tem odgovarjajo, da bodo javni zavodi res prejeli manj sredstev, vendar pa še vedno več, kot bi jih po predlogu ZZZS, in tudi več, kot jim jih pripada po pravilniku o službi nujne medicinske pomoči. Organizacija izvajanja dejavnosti je naloga vodstev zavodov, ki morajo dodeljena sredstva uporabiti racionalno, so dodali.

V združenju zdravstvenih zavodov so kritični tudi do zmanjševanja sredstev za terciar, saj to po Mezgovih besedah otežuje izvajanje izobraževalne in raziskovalne dejavnosti ter uvajanje novih metod. Znižanje sredstev za tehnično administrativni kader pa je po njegovih besedah v nasprotju z aktualnimi razmerami, ko se povečujejo zahteve po posredovanju vse več podatkov, kar zahteva tudi več administrativnega dela.

Kot tudi pojasnjuje Mezeg, so uspeli z doslej omogočenim plačilom do 20 odstotkov preseženega programa dela bistveno znižati čakalne vrste. Z ukrepi v letu 2012, ki to onemogočajo, pa se bo tako trend obrnil in se bodo čakalne vrste podaljšale, je dejal.

Po mnenju ministrstva pa aneks nasprotno prinaša ukrepe, s katerimi bo dostopnost državljanov do zdravstvenih storitev večja ob nižjih sredstvih.

Simon Vrhunec pravi, da je vizija evropskih držav, da je treba v času recesije v zdravstvo vlagati več.
Simon Vrhunec pravi, da je vizija evropskih držav, da je treba v času recesije v zdravstvo vlagati več. FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik odbora združenja za terciarno dejavnost in direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Simon Vrhunec pa je ob tem poudaril, da je vizija evropskih držav, da je treba v času recesije v zdravstvo vlagati več. V UKC Ljubljana se, kot je opozoril, že sedaj soočajo s problemom zelo poslabšane likvidnosti. Težave so po njegovih besedah tudi pri investicijski dejavnosti, prav tako pa je na terciarnem nivoju vedno težje slediti razvoju medicine. V UKC Ljubljana so po njegovih besedah letos pričakovali med pet in šest milijoni evrov izgube, ki pa se bo zdaj povečala še za tri milijone.

Poleg tega pa je Vrhunec zatrdil, da bodo še naprej iskali rešitve ter poskušali zniževati stroške dela in cene dobaviteljem. Sicer bi bilo po njegovih besedah več sredstev v zdravstveno blagajno mogoče dobiti z večjim angažmajem pri izterjavi neplačanih prispevkov in s plačevanjem prispevkov od vseh dohodkov (tudi od honorarjev in študentskega dela).

Tudi po mnenju ministrstva je ta predlog utemeljen in nujen, a je zanj treba sprejeti zakonodajno osnovo, kar pa, kot so zapisali, ni več v moči te vlade.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franceljtancelj
03. 12. 2011 11.16
3 krat lahko ugibam.
Adolph
01. 12. 2011 17.00
+1
Sluzba nujne medicinske pomoci, . . . .. Se pravi malo prej ko Te vzame hudic,Ti bojo dali par aspirinov. . . .. .
eosss.slo
30. 11. 2011 22.29
+5
Tole "varčevanje" v zdravstvenih ustanovah bomo itak najbolj občutili povprečni državljani... varčujejo pa pri najbolj banalnih stvareh, prejšnji teden mi sestra ni hotela poslati izvida za otroka po pošti, ker morajo varčevati in lahko pošiljajo samo nujno pošto, zato sem moral it po izvid sam, seveda na svoje stroške....SRAMOTA... pri teh 0,5 € za poštnino bodo pa res kaj privarčevali, na drugi strani se pa denar brezglavo razmetava, pa nihče ne varčuje....
PissingOnTalmud
01. 12. 2011 09.31
+3
Ce bi bil Fakin tehnolosko pismen, bi ti izvid poslali po mailu, samo te bi namesto 15 000 eur place zahteval vsaj 30 000 eur, tak da spet ne bi kaj dosti prisparali.
majorb
30. 11. 2011 21.55
+2
Ne razumem, po drugi svetovni vojni so se gradile bolnice in se opremljale z državnim denarjem, pa nikoli nihče ni rekel, da ni denarja, kajti vedeli so, da kar mora biti mora biti. Kasneje, ko so kupovali novejše aparature so ljudje zbirali prispevke za nakup le teh z namenom možne nekoč zastojn napravljene pomoči. Kupili so najcenejši aparat, kajti s tem so privarčevali in priverćevan denar pospravili v žep. Danes, ko bi morali nemoteno delati s temi napravami pa naenkrat delajo z izgubo in lahko se zgodi, da bodo zdravstvene ustanove šle v stečaj.?
Okano71
30. 11. 2011 22.58
+0
ni primerljivo, teh takratnih aparatur ni več niti v zgodovinskem muzeju, haloooo pa ljudje so yiveli 65 let, pa 4 zaposleni na 1 vpokojenga.... kar nekaj...
luckyss
30. 11. 2011 19.51
+5
\"Kdo bo nosil posledice varčevalnih ukrepov?\" Seveda tisti, ki si to lahko privoščijo brez, da bi bili njihovi otroci zaradi tega lačni... In potem svizec zavije volitve v čokolado...
tali?ni tom
30. 11. 2011 19.33
+3
mirog 30.11.2011 17:29:35 NaJ MALO šparajo: ni treba porabiti 30 tisoč E, da bi se podaljšalo življenje stari mami za 2 tedna... in pd. nismo Kuvajt ali UEA... racionalno!!! Pa dohtarjem večje plače! ko boš na mestu in času takih starih mam boš presneto prosil da ti podalšajo življenje za dve uri ne dva dni ali tedna ! za vojsko ki nas brani v afganistanu(?????????) pa je ??? to naj ukunejo pa bo miljarda na leto več ! ba golufom naj poberejo pa bo še ene par miljard pa bo kuj dost dnara !
Okano71
30. 11. 2011 17.57
+1
PARTICIPACIJA!
Okano71
30. 11. 2011 17.32
+1
PARTICIPACIJA!
Okano71
30. 11. 2011 17.29
-6
NaJ MALO šparajo: ni treba porabiti 30 tisoč E, da bi se podaljšalo življenje stari mami za 2 tedna... in pd. nismo Kuvajt ali UEA... racionalno!!! Pa dohtarjem večje plače!
Tadej Skof
30. 11. 2011 16.48
+3
vse ste pokradli
Tadej Skof
30. 11. 2011 16.47
+2
250 plače dr. lopovom pa miljone