Slovenija

Janša: Narobe postavljen svet

Ljubljana, 15. 03. 2010 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Razrešitev generalne državne tožilke Barbare Brezigar naj bi se zgodila v kratkem. Predsednik SDS Janez Janša meni, da je nenavadno, da se vlada ukvarja z njeno menjavo in ne z reševanjem krize. Opozoril je tudi na afero Baričevič, kjer ni bilo epiloga.

Skupina državnih tožilcev je danes poslala pismo predsedniku vlade Borutu Pahorju. Poudarili so, da gre v vseh primerih, pri katerih se generalni državni tožilki Barbari Brezigar in vodjem državnih tožilstev očita protizakonito in protiustavno ravnanje, za izvajanje zakonskih pristojnosti, ki se nanašajo na pregon storilcev kaznivih dejanj.

Pahor, Zalar in Brezigarjeva bodo razčiščevali dejstva.
Pahor, Zalar in Brezigarjeva bodo razčiščevali dejstva. FOTO: POP TV

V vseh primerih ne gre za politična vprašanja, ampak za notranje poslovanje državnotožilske organizacije in s tem za njihovo pristojnost odločanja, so še poudarili.

Janša kritičen do menjave

Pahor pa je za petek ob 14. uri sklical sestanek z ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, ki sta udeležbo že potrdila.

Na zamenjavo Brezigarjeve se je odzval tudi predsednik stranke SDS Janez Janša. "Očitno je gospa Brezigarjeva še edina ovira za totalno obvlado represivnih organov, organov pregona in preiskave. Nenavadno je, da se vlada zdaj že nekaj tednov ukvarja z zamenjavo generalne državne tožilke, namesto da bi se ukvarjala z izhodom iz gospodarske krize,“ je dejal Janša.

"Prišlo je do neke intervencije s strani tožilstva, da se afera Baričevič razišče do konca, medtem ko se je očitno policija pod vplivom notranje ministrice Katarine Kresal trudila, da do kakšnih resnih izsledkov te preiskave ne bi prišlo," je še dejal Janša. Po njegovem mnenju je nenavadno, da se poskuša zamenjati osebo, ki si je prizadevala za razrešitev okoliščin nekega dogodka, kjer obstajajo sumi kaznivih dejanj.

"Ko pa je Brezigarjeva zahtevala, da se neka zadeva res razišče, pa je nastalo veliko razburjenje. Spreminja se tožilski red in se menja generalno državno tožilko, torej narobe postavljen svet," je še dejal.
 

Kdo bo nasledil Brezigarjevo?

Po tem ko je pravosodni minister Aleš Zalar včeraj za RTV Slovenija potrdil, da je precej verjetno, da bo v četrtek vladi predlagal razrešitev generalne državne tožilke Barbare Brezigar, ki ji očita kršitev zakona, se že pojavljajo ugibanja, kdo bo zasedel njeno mesto.

Po mnenju Janše Brezigarjeva predstavlja oviro.
Po mnenju Janše Brezigarjeva predstavlja oviro. FOTO: Dare Čekeliš

Pojavlja se nekaj imen, Delo na primer kot resno kandidatko navaja višjo državno tožilko Vlasto Nussdorfer, Žurnal24 pa vrhovnega državnega tožilca Hinka Jenulla, ki naj bi imel veliko podpore v LDS.

"Generalna državna tožilka je ga. Barbara Brezigar, zato ni podlage niti potrebe, da bi odgovarjal na vaše vprašanje. S soglasjem Državnotožilskega sveta sem kot vrhovni državni tožilec za dobo dveh let razporejen na pravosodno ministrstvo za opravljanje strokovnih nalog na zakonodajnem področju. V takem položaju bi bilo nekorektno, če bi komentiral razmerja med obema organoma," je odgovoril na naše vprašanje, kako komentira govorice o morebitni zamenjavi Brezigarjeve in kako ocenjuje trenutne razmere na vrhovnem tožilstvu, na pravosodnem ministrstvu in na relaciji med njima.

Nussdorferjeva je za 24ur.com dejala, da trenutno še vedno imamo generalno tožilko, zato ne želi komentirati dogajanja v zvezi z imenovanjem nove tožilke ali tožilca.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če Pahor razrešitve ne bo podprl, je Zalar v pogovoru za omenjeni medij odgovoril, da to gotovo ne bo dobro za delovanje koalicije in "ne pričakujem, da bi se zgodilo, da bi se odnosi v koaliciji začeli rahljati na tej točki." "Zame je nekaj popolnoma jasno, in sicer da je Brezigarjeva ravnala protipravno – gre za resno kršitev zakona in obravnavati jo je treba po merilih najstrožje presoje," je še dodal.

Vlasta Nussdorfer
Vlasta Nussdorfer FOTO: Miro Majcen
Razrešitev Brezigarjeve zahtevata Zares in LDS, ki v nasprotnem primeru grozita z izstopom iz koalicije, premier Borut Pahor pa se o tem za zdaj ni dokončno izrekel.

Kakor koli že, če bo vlada na seji sklenila, da državnemu zboru predlaga razrešitev Brezigarjeve, ta pa bo predlog izglasoval, bo mesto generalne državne tožilke začasno zasedel njen namestnik, vrhovni državni tožilec Mirko Vrtačnik. Odločitev o razrešitvi naj bi bila sprejeta še ta teden.


Ozadje spora

Vzrok spora med Zalarjem in Brezigarjevo naj bi bil njen protiustaven in nezakonit poseg v zadevo Baričevič. "Obveščam vas, da sem prejel informacijo o protiustavnem in nezakonitem ravnanju Barbare Brezigar," je Zalar zapisal v pismu predsedniku vlade Borutu Pahorju.

Dodal je, da je pridobil odstopno izjavo vodje specializiranega oddelka Skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala Branke Zobec Hrastar, v kateri je zapisala, da je Brezigarjeva dvakrat (12. 2. 2010 in 17. 2. 2010) brez njene vednosti poklicala policista in mu v konkretni zadevi dajala navodila, zaradi katerih kaznivih dejanj naj se vodi preiskovanje, ter mu naročila, da jo mora obveščati o poteku preiskave. Zaradi teh posegov je Zobec Hrastarjeva odstopila in obstaja nevarnost, da bo prenehala opravljati tudi vlogo vodje skupne preiskovalne skupine za preiskavo spornih nakupov 8-kolesnikov (zadeva Patria), je še zapisal Zalar.

Povod za zadnja nesoglasja med Zalarjem in Brezigarjevo so bila nova obvezna navodila za izvajanje državnotožilskega reda, ki jih je izdal minister za pravosodje, z njimi pa se Brezigarjeva ni strinjala in je menila, da so nezakonita.

Pahor je ob tem poudaril, da ne gre za vprašanje "ad personam", ampak za vprašanje, ali je Brezigarjeva pri ravnanjih, ki jih opisuje tudi tožilka Branka Zobec Hrastarjeva, ravnala nezakonito in ni upoštevala zakonov in ustave. "Če je tako, moramo oceniti, ali je teža teh ravnanj taka, da upravičuje njeno zamenjavo," je dejal.

Pahorju pa je pisala tudi Brezigarjeva, ki znova ugotavlja, da minister Zalar "protiustavno in nezakonito posega v delo in vodenje državnih tožilstev". "Sedanje početje ministra za pravosodje v razmerju do državnega tožilstva v zadevi napada psov na njihovega lastnika pomeni oviranje učinkovitega dela policistov specializiranega oddelka in državnih tožilcev, da se raziščejo vse okoliščine primera, vsi morebitni sumi kaznivih dejanj. Ker se minister skupaj s strankarskimi kolegi pojavlja v medijih kot del mreže, ki naj bi bila v to vpletena, bi se moral toliko bolj vzdržati vsakršnega vplivanja in vmešavanja v učinkovito preiskovanje zadeve."

Po njenih navedbah je Zalar ustavo kršil s pritiski, ki jih je nanjo izvajal že v primeru odločitve tožilstva glede kazenskega pregona zoper Magnusa Berglunda in v primeru, ko je neposredno komunicirala z enim od policistov specializiranega oddelka tožilstva, ki preiskuje vpletenost policistov v objavo slik iz garaže Saše Baričevića.

Pahor, ki je zdaj v precejšnji stiski, bo še ta teden poskusil organizirati sestanek med Zalarjem in Brezigarjevo.

Zalarjevo pismo Pahorju
Pismo Barbare Brezigar Borutu Pahorju
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (903)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jure920
19. 03. 2010 19.55
Tudi v tej aferi Baričević se vidi nesposobnost tožilstva.Če bi delali dobro bi se zadeva že uredila.Janša naj enkrat spozna,da ni središče sveta in bo veliko lažje za vse.
godhead
18. 03. 2010 07.25
janša pridi že in nabriši takšne kot je centere brez vazelina
godhead
18. 03. 2010 07.24
kako pa kaj državni udar?
Arden Vargazon
17. 03. 2010 23.59
janša pridi že na oblast če ne bo Slovenija bankrotirala
iliški
17. 03. 2010 22.49
Janša je HEROJ sredinca je pokazal prejšni oblasti,sedaj ga kaže tudi vam.Kaj,pa vi,ni vas bilo nikjer,sedaj ,pa si tako brusite JEZIKE?
opore?nik
17. 03. 2010 22.06
spomni se minister zalar kakšna mutijaja si počel v domžalah ko si bil še sodnik??? ponavljaš preizkušen recept'
Mira Šunkar
17. 03. 2010 21.00
JJ je ves vesel, da se o čem drugem razpravlja in ne o njem in patriji...
godhead
17. 03. 2010 12.59
največji komunajzar je itak janša
gofla6
16. 03. 2010 21.00
ne moreš verjet česa so sposobni ti levični kuharji........ njihova moč je neomajna in strašna, UDBA še živi.
bognarodomovina
16. 03. 2010 17.11
Vetlanu! Žaljiv si do sonarodnjakov.Realnost zate je pač, da je tri milijone Slovencev bolj brihtnih od tebe!!
Pošten Zvezdaš
16. 03. 2010 14.41
Nevem zaka danes pocenujete. Komunisti ,so temel današnje Slovenije.Ni bilo toliko lopova kakor je danes v Sloveniji .Res pa je da med njimi so bili današnje zahrptne KOKE..ki še danes na veliko lajajo.Zakaj niso v tisti čas bili tako glasni.Zato pa so moralo nedolžni plačevat ,Za take zahptne KOKE.
tirnanog1
16. 03. 2010 11.21
vetlan, potem se pa odseli iz Slovenije, če smo mi fijakerski konji in ne smeti več z svojimi izjavami...
vetlan
16. 03. 2010 09.13
Dajte mi, slovenjceljni, povejte mi, kje vidite komuniste? Če jih vidite, potem končno začnite študirati kakšno politično literaturu, osnove. Ste popolnoma neizobražen in nerazgledan narod (v večini), brez lastnega mišljenja, ker vsak kdor ima par minut časa vam lahko operi možgane, če jih nekateri tukaj sploh imajo. Živite od spletk, zapirate oči pred realnostjo in nimate nobene logike v razmišljanju. To, da ste fijakarski konji je itak znano. Žal, sem to ugotovil v času sodelovanja na tem forumu.
preblysk
16. 03. 2010 09.10
že takoj po osamosvojitvi,ko je Janša rasturil Demos in začel rovariti proti predsedniku Kučanu in drnovšku mi je znanec rekel,da ga Janša spominja na opero vrag na vasi,kjer je vrag z intrigami sprl vse med seboj ,da bi se kmalu pobili.No sedaj pa jaz že l5 let opazujem vsebino te opere v Sloveniji,prej prijatelji so sedaj vsi sovražniki med seboj.Res mu uspeva njegova fantazma pa je oblast,vladati v eni osebi.
vetlan
16. 03. 2010 09.02
kivzfccz 16.03.2010, 07:44 Ti si en velik kr...., žal, ti ne morem drugega reči. Si končal vsaj 1. razred osnovne šole?
igorcar
16. 03. 2010 08.46
ne levi in ne desni ampak vsem nam se slabo pise, ce bo vse padlo vse pride v roko isti politicni eliti! tudi ce bi bili cisti kot solza ne bi smeli imet take moci!
M-teorija
16. 03. 2010 08.34
Tudi sam sem že po komentarju Kosa omenil možnost, da bo prevzel oziroma kandidiral za NPU, a pod pogojem da BB odide. In kaj je v tem narobe. Narobe bo, le če se tudi po zamenjavi ne odpravi ozkega grla in se začnejo kazati rezultati. Bojazan, da se bo več politiziralo kot delalo strokovno, pa pri tako močni in sposobni opoziciji in pod njenim budnim mikroskopom, je bojazen odveč. Pod takšnim drobnogledom se bo še prekleto pazilo na strokovnost, zakonitost in ustavnost, kar je tudi prav.
Pošten Zvezdaš
16. 03. 2010 08.33
@Tonček Balonček, J,J je lahko nadaleva z gospodarstvo,Saj prijatel od prijatelja ne krade.Ni imel ovire .Današnja vlada ,če ravno želi nekaj dobrega pa se ne pusti da bi v miro nadaljevala.Probaj tudi ti enkrad napisad naj prijatelji že enkrat vernejo ukraden denar Sem prepričan ,da še kako bomo z Gospodom presednikom Pahorjem narasli v gospodarstvo.
mkoshi
16. 03. 2010 08.33
komunisti zopet rovarijo, še malo pa bo umrla pravna država
impala
16. 03. 2010 08.28
Tožilci bi morali biti neodvisni in ne politično nastavljeni. Kolikor mi je znano bi moralo biti njihovo delo nepristransko in neodvisno od vlade oziroma vladajočih. Res žalostno da v naši državi ne premoremo neke skupine ljudi, ki bi nas lahko združevala ne pa da nas razdružuje