Slovenija

Prvi krog posvetov pri predsedniku: Mandatar še neznan

Ljubljana, 27. 12. 2011 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Po prvem krogu posvetov s poslanskimi skupinami se predsednik Türk še ni odločil za novega mandatarja vlade. Ker Jankovića kot najverjetnejšega mandatarja poleg lastne stranke podpira le SD, se pogajanja in usklajevanja v prihodnjih dneh nadaljujejo.

Bo Türk za mandatarja predlagal Jankovića?
Bo Türk za mandatarja predlagal Jankovića? FOTO: Dare Čekeliš

Do zdaj je prvo možnost za sestavljanje koalicije vedno dobila relativna zmagovalka volitev. V letošnjem primeru bi torej to pripadlo Pozitivni Sloveniji, ki je pod vodstvom Zorana Jankovića na decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah dobila 28 poslanskih mest in je tako postala najštevilčnejša poslanska skupina v državnem zboru. Pogovore z vodji poslanskih skupin o tem, komu naj podeli mandat za sestavo vlade, je predsednik republike Danilo Türk začel dopoldne ob 10. uri. Ker najverjetnejši mandatar Zoran Janković razen podpore lastne stranke in SD ni dobil podpore nobene izmed ostalih poslanskih skupin, predsednik imena novega mandatarja za sestavo vlade danes ni sporočil javnosti.

V SD in Listi Virant so že prejeli odgovor Pozitivne Slovenije na njihove pripombe, ki so jih podali na osnutek koalicijske pogodbe. To jim je verjetni mandatar in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković poslal že minuli teden. Janković je upošteval vse njihove pripombe in sporočil, da večjih nesoglasij ni. SD se z Listo Virant o sestavljanju nove koalicije ni sestal, prav tako pa ni znano, kdaj bi se nadaljevala pogajanja o sestavi vladne koalicije pri predsedniku republike.

Pogovori o predlogu za mandatarja bodo še potekali v prihodnjih dneh, neuradno pa naj bi s pogovori nadaljevali že v sredo. Predsednik republike bo v stiku s parlamentarnimi strankami do sprejetja odločitve. Kot kaže, se bo imenovanje nove vlade in predsednika vlade še zavleklo.

Prvi je bil na pogovorih Janković

Prvi je k predsedniku na posvet prišel Janković, ki ni želel ugibati, ali bo mandatarstvo podeljeno njemu. ''Edini sem ves čas verjel predsednikovim besedam, da bo dobro premislil, komu bo dal mandat, in da ni nujno, da bo to zmagovalec," je dejal Janković. Janković je v predsedniško palačo prišel z vodjo poslanske skupine Pozitivne Slovenije Janijem Möderndorferjem.

Po sestanku je, kot je prek Twitterja poročal novinar oddaje SVET Mirko Mayer, Janković novinarjem povedal, da je bil pogovor konstruktiven in da meni, da ''moramo dobiti priložnost za sestavo vlade''. Na vprašanje glede tehnične vlade, ki naj bi jo predlagal trojček Lista Virant, SLS in DeSUS, pa je odgovoril z vprašanjem: ''Tehnična vlada? Zakaj smo potem imeli volitve?"

Glede koalicijske pogodbe je Janković povedal, da sta mu stranki SD in Lista Virant poslali popravke koalicijske pogodbe. Prav tako že tečejo kadrovski pogovori in tudi tu so po njegovih besedah pripombe sprejemljive. Tako se mu zdi, da je to "prava pot". Vendar pa, kot dodaja, jih je za to treba več, ne le dva ali trije. Mesto v vladi je Janković ponudil tudi stranki SLS, ker si želi strokovno vlado. Na vprašanje, ali je še vedno prepričan, da lahko sestavi vlado, pa je odgovoril: "Seveda."

DZ - 4
DZ - 4 FOTO: Miro Majcen

Podpora Jankoviću: SDS – ne, SD – da, Virant – ne, SLS – ne, DeSUS – ne

Jože Tanko, vodja poslanske skupine SDS, je po pogovoru dejal, da podpirajo, da Türk za mandatarja predlaga relativnega zmagovalca volitev, torej Jankovića, ki ga stranka SDS seveda na glasovanju v parlamentu ne bo podprla. Kot je še sporočila novinarka 24UR Vera Ladžič, Tanko ni želel govoriti o nadaljnjih scenarijih, češ najprej naj se predlaga za mandatarja Jankovića, šele nato so na vrsti razmišljanja o tehnični vladi in drugih možnostih.

SDS Jankovića ne podpira.
SDS Jankovića ne podpira. FOTO: Miro Majcen

Takšno stališče stranke SDS je znano že nekaj časa. Razvidno je bilo iz pisma predsednika SDS Janeza Janše, ki ga je poslal predsednikom SLS, DeSUS, NSi in Liste Virant. Če Jankoviću ne bi uspelo sestaviti večinske koalicije, bo Janša organom stranke predlagal, da k oblikovanju koalicije povabijo stranke, ki so sodelovale pri "preseganju blokade ob oblikovanju državnega zbora".

Ravnanje trojčka – Liste Virant, DeSUS in SLS – je Tanko komentiral z besedami, da "ni potrebe, da se zdaj ukvarjamo s tem, kako se bodo posamezno ustvarjali novi trojčki in se koalicijsko usklajevali med sabo". V tem trenutku je namreč po njegovem mnenju pomembno, da predsednik predlaga novega mandatarja, vse ostale možnosti pa "so potem posledica uspeha ali neuspeha tega v postopku v DZ".

Na vprašanje, kako to, da je SDS po devetih zavrnitvah le prišla na pogovore k Türku, je Tanko odgovoril, da vabilo predsednika republike razumejo kot "neko opravičilo za izjave, ki jih je dal", prišli pa bodo tudi na naslednje pogovore, če bodo ti potrebni.

V SD Jankovića podpirajo.
V SD Jankovića podpirajo. FOTO: Miro Majcen

Naslednja na vrsti za pogovore sta bila predstavnika SD Patrick Vlačič in Janko Veber. SD je bila edina stranka, ki je do sedaj relativno jasno povedala, da gre z Jankovićem v koalicijo. Veber je po posvetu potrdil, da Jankovića kot mandatarja podpirajo, vse druge možnosti pridejo na vrsto pozneje. Glede tehnične vlade pa je povedal, da za zdaj te ideje v SD ne podpirajo, saj sicer, podobno kot to meni tudi Janković, ne bi šli na predčasne volitve.

Veber je še pojasnil, da se stranka glede morebitnega vstopa v vlado pogaja le z Jankovićem in da drugih kontaktov ni bilo. Vlačič pa je dodal, da so na predlog koalicijske pogodbe dali svoje pripombe in pričakujejo konsolidiran tekst še v današnjem dnevu. Glede kadrovskih vprašanj pa se še usklajujejo, je dejal.

Virant Jankoviću obrnil hrbet.
Virant Jankoviću obrnil hrbet. FOTO: Aljoša Kravanja

Virantov trojček Jankoviću odrekel podporo

Po pogovorih pri predsedniku je Gregor Virant potrdil neuradne informacije, da trojček Lista Virant, SLS in DeSUS ne podpira Jankovića za mandatarja. Zavzel pa se je za vlado narodne enotnosti.  Vlada narodne enotnosti oz. vlada ustavne večine je po mnenju omenjenih treh strank v tem trenutku najboljša možnost za Slovenijo. V tem primeru, je pojasnil Virant, "bi iskali konsenz okrog glavnih prioritetnih ciljev in okrog mandatarja, ki bi uspel povezati stranke, ki tvorijo najmanj 60-člansko večino v DZ".

Obrisi prihodnje vladne koalicije dobre tri tedne po volitvah sicer niso skoraj nič jasnejši kot na dan volitev. Dokaj jasno namero za vstop v koalicijo, ki bi jo vodil Janković, je do zdaj izrazila le SD. A seštevek njunih poslanskih sedežev je le 38, kar za večinsko vladno koalicijo ne bo zadostovalo. Janković se je v dosedanjih posvetovanjih sicer pogovarjal s predsedniki vseh v parlament izvoljenih strank z izjemo stranke SDS. Medtem ko so v SLS in NSi možnost vstopa v koalicijo zavrnili, je vsaj sprva kazalo, da je več možnosti, da se bosta Pozitivni Sloveniji in SD pridružili še DeSUS in Lista Virant.

Tako bodo sedaj dali pobudo vsem političnim strankam, da se opredelijo, ali je sploh mogoče iskati vlado narodne enotnosti. Virant pravi, da bodo poskušali to preveriti čim prej in bi odgovore parlamentarnih strank pričakovali do ponedeljka ali torka. Dokler ni soglasja, da je vlada narodne enotnosti možna, pa je po njegovih besedah nesmiselno govoriti o imenu možnega mandatarja. Poudaril pa je, da bi iskali povezovalno in ne izključevalno osebo.

Če ta možnost ne bo uspela in se bo izkazalo, da vlade narodne enotnosti ni mogoče oblikovati, se bo vsaka od omenjenih treh strank odločala po svoje. Lista Virant se bo tako odločala med levosredinsko in desnosredinsko koalicijo, ki sta v tem trenutku obe možni, je pojasnil njen predsednik. Virant tako ne zavrača koalicije z Jankovićem, prav zato so tudi poslali popravke koalicijske pogodbe.

Kot je povedal, bodo za odločitev med tema dvema opcijama gotovo potrebovali kakšna dva do tri tedne. Odločali pa se bodo na podlagi številnih kriterijev, od tega, kaj bo zapisano v koalicijski pogodbi, kakšna bo sestava vlade, kje bi lahko bolj omejili hegemonijo najmočnejše stranke, pa do tega, kaj bi bilo najboljše za Slovenijo.

Sicer pa je Virant ugotavljal, da je njihova stranka tako rekoč "predestinirana", da bo v vladi in da bi zato imeli močno vlogo v levi ali desni vladi, bistveno manjšo pa bi imeli v vladi narodne enotnosti. "Mi smo tu prvi pripravljeni stopiti korak nazaj, ali so pripravljeni tudi drugi, pa bomo še videli," še pravi.

Da se bodo očitno pogovori še nadaljevali in da niso končani, je po srečanju s predsednikom Türkom ugotavljal tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec. Z izjavami je bil zelo skop, saj je povedal le še to, da je bil pogovor zelo zanimiv.

Trojček Virant, Erjavec in Žerjav
Trojček Virant, Erjavec in Žerjav FOTO: Damjan Žibert

Ni čas niti za vlado narodne enotnosti

Predsednica NSi Ljudmila Novak je poudarila, da se strinjajo s predsednikom države, da mora dobiti prvi možnost sestavljanja vlade Janković, Nsi pa v koalicijo ne namerava iti. Kot pravi, vlade narodne enotnosti ne vidijo kot primerne rešitve za Slovenijo, saj so bile pred kratkim državnozborske volitve.

SLS po besedah vodje poslanske skupine stranke Franca Bogoviča ne bo podprla Zorana Jankovića kot mandatarja. Po posvetu s predsednikom republike je še dejal, da bi v Listi Virant, DeSUS in SLS res najraje videli, da bi bil premier nekdo tretji, ki ne vodi levega ali desnega pola, a da še ni čas za pogovore o vladi narodne enotnosti.

Je pa pojasnil, da je bil na današnjem srečanju predstavnikov strank iz omenjenega trojčka skupen dogovor, da gredo skozi lastne programe in iz tega dorečejo ukrepe, ki jih je treba postoriti v prvi polovici leta, in to ne glede na to, ali bodo v vladi ali ne.

Poslanec SLS Jakob Presečnik je dodal, da predlog neke vlade narodne enotnosti ni prvi korak: "Prvi korak je to, da predsednik republike poda mandat nekomu. Vlada narodne enotnosti je po naši oceni neka zasilna rešitev, ki bi bila mogoče bolj vmesna septembra, če že, ne pa v sedanjem trenutku," je povedal. Dodal je, da pogovori s predstavniki treh strank potekajo predvsem na programskih izhodiščih.

Prvi krog pogovorov poslanskih skupin in predsednika republike ni prinesel imena mandatarja za sestavo vlade.
Prvi krog pogovorov poslanskih skupin in predsednika republike ni prinesel imena mandatarja za sestavo vlade. FOTO: Reuters

Koga bosta podprla poslanca narodnostne skupnosti?

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti Roberto Battelli in Laszlo Göncz sta se po pogovoru s predsednikom države Danilom Türkom strinjala, da je v tem trenutku še precej negotovosti in je težko priti do jasne odločitve o podpori mandatarju za sestavo vlade, saj da "ni elementov za to, da bi zagotovo vedeli, kdo sploh bo mandatar".

Kot je pojasnil Göncz, ob tem tudi predvidevata, da bo postopek pogovorov "daljši, kot se je prvotno nakazovalo". Oba pa ne podpirata ideje vlade narodne enotnosti, saj menita, da nismo v situaciji, kjer bi bila takšna vlada potrebna. Če ne bi bilo volitev "oziroma če bi bilo res izredno stanje", šele potem bi se lahko razmišljalo v tej smeri, je pojasnil Göncz, z njim pa se je strinjal tudi Battelli.

Dodala sta, da ju Türk ni spraševal o tem, ali bi kot mandatarja podprla relativnega zmagovalca volitev. Je pa Battelli še povedal, da je "generalni pogoj za podporo mandatarja" zadostna večina za sprejemanje odločitev in ne neka šibka koalicija oz. "nekaj, kar bo slonelo na 46 glasovih".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pro75
28. 12. 2011 11.37
+5
Bomo videli,kaj bo prinesel drugi krog.Vlado narodne rešitve ne rabimo, rabimo, pa vlado, ki bo počistila z kriminalci in tajkuni ter kekci.To pa sigurno NI Janković.
paulista
28. 12. 2011 07.46
+1
Virant se je z Jankovičem že dogovoril glede nesoglasij..lepo No sedaj bo še dobro preučil Janšin osnutek ker se mu zdi koalicija 52+ kr dobra Kot je rekel za odmeve NI RES da bi bilo sodelovanje z naprimer desno stranjo izdaja volilcev V tej pogodbi nikjer ne piše da bo Janša mandatar....tudi SLS gleda v tej smeri
AntonLulek
28. 12. 2011 07.38
+5
Buena Vita- prvič- odloči se če si ded ali baba-drugič-nauči se pravilno pisat, ker če nisi iz kakšne tuje države, me je sram, če si slovenec ali morda slovenka.
Levji
28. 12. 2011 07.35
+2
miki7028.12.2011 07:31:03 JANŠE IN SDSovce , kako so ne pošteni in nevarni za Slovenski narod. Dokler je JANŠA na prostosti je ta država za poštene državljane močno ,močno ne poštena. Se popolnoma strinjam.
minimalisch
28. 12. 2011 07.51
+0
a ste eni slepi al kaj...a jankovič je pa sveti angel....
Slovenec34
02. 01. 2012 17.52
Buena Vita
28. 12. 2011 07.25
-6
TUJEC MI NEBO VLADAR,PIKA KO BO SLOVENIJA POD TUJIM ŠKORNJEM,,,,,,,,,, ??????
Buena Vita
28. 12. 2011 07.24
-3
KARLI54 JAZ BI TUDI HOTELA IMETI TOLIKO TOŽB NA SODIŠČU,MOJA PRIHODNOST BI BILA V VELIKI ŽLICI,IN TO ZLATI,ČE MU VSAKA TOŽBA PRINESE PO 6,10,15 TISOČ EVROV TO ČISTO ZARES NI SLABO NA BANČNEM RAČUNU,ZA DRŽAVO SE TUDI SPLAČA,TAKE TOŽBE PRINESEJO KAR PRECEJŠEN IZKUPIČEK V PRORAČUN KER SE LAŽI NEKATERIM IZPLAČAJO,SAMO NAPREJ KAR LAŽITE,,LAŽI SO KAZNIVE TUDI V SLOVENIJI
Levji
28. 12. 2011 07.31
+5
Bomo videli, kako mu bodo laži uspevale v Avstriji in na Finskem.
schlamastika
02. 01. 2012 18.58
+1
Avstriji, Finskem? Tam kjer tudi pod razno ni osumljenec al kako? Za razliko o tebe KArli berem še nemške časopise ne samo Dnevnik...
Buena Vita
28. 12. 2011 07.16
-3
IN ŠE ENKRAT BOM POVEDU ČE BI ZGUBIDOŠO VSAJ GOVORT ZNAL,ŠE TO NE OBVLADA,TISTI SKEŽENI OSLOVSKI NASMEH KI DELA NORCA IZ VSAKEGA,TO JE EDINA NJEGOVA VRLINA IN 35 MILIJONOV KI JIH JE NAKRADEL V MERKATORJU, KOLIKO IMA NA RAČUNIH V TUJINI TAKO NE VEMO,SICER GA TUJCI PREISKUJEJO,
Buena Vita
28. 12. 2011 07.14
-6
ŠIROKOUSTIL SE JE SAMO JANKOVIČ,NIHČE DRUG
Levji
28. 12. 2011 06.57
+5
Jankovič je zmagovalec volitev. Jaz ne razumem, če je Jankovč pripraljen sodelovati z vsemi strankami razen z SDS, pa še to samo zaradi njihove arogace. Povedal je, da so si programi zelo podobni, da se lahko uskladijo in da bi lahko sestavili dobro koalicijo. Ker pa se določenim vodjem strank gre za njihove strankarske interese in računice niso pripravljeni sodelovati in ko se širokoustijo, da jim gre za drževo in državljane je to samo še en velik blef.. Na predvolilnih soočenjih so se širokoustili kako bo potrebno hitro pričet delat sedaj pa so proti in ustvarjajo neko manjšinsko koalicijo, neko tehnično vlado ali celo vlado narodne enotnosti. Govorijo v istem jeziku, kot Janša, da predsednik lahko predlaga Jankoviča oni ga pa vseeno ne bodo podprli. Kako bolano. Če bi bile še ene volitve sem prepričan, da bi Jankovič dobil 60% podporo in to samo zaradi teh dudekov, ki se nočejo dogovarjati in gledajo samo v svoj lonec. V ozadju je Janša in njegova pokvarjenost. Kje ste še videli, da nekdo hoče kandidirati za mandatarja, na sodiščih ima pa polno svojih osebnih grehov. To se lahko dogaja samo v Sloveniji, Katastrofa.
cirenij
28. 12. 2011 07.04
+11
in Karli54 popolnoma jasno je, kdo je v ozadju. In tale Virant se je in se pred kamerami spreneveda in laže sebi ter vsemu slovenskemu narodu. Če bi mu bilo res kaj mar, bi delal po svoji pravi vesti (ki je nima). Bog, če pridejo taki na oblast, kam nas bodo pripeljali? Mislim - razprodali. Res katastrofa.
Slovenec34
02. 01. 2012 17.57
+1
Pozdravljen g. Karli. Ja kdo je pa kriv g.Jankoviću, da ne more sestavit vlade??? Spet Janša? Ko boste enkrat stopili en korak nazaj in pogledali na delo levice (se pravi SD, Zares. LDS in g. Jankoviča) boste opazili, kaj dobrega so naredili. Do konca, ne na pol (kar je arbitražni sporazum s katerim se hvalijo). Ko boste našli pet stvari, mi jih prosim napišite.
kofetka
28. 12. 2011 06.32
+6
tole je pa že vse skupaj tako bedno......še komentarji niso več smešni
goliinbosi
28. 12. 2011 06.29
-1
jANKOVIĆ ŠE SAM NE RAZUME KAJ GOVORI, SAJ V STAVKU VENOMER PONAVLJA: IN ŠE ENKRAT BOM POVEDU.
ljx
28. 12. 2011 03.35
+5
In kako je to sedaj iz Erjavcem,ali za Viranta on nima zaslug za nakupe Patrije,zanimivo ker Virant je tud govoril da je vse skupaj zrežirano na Finskem,kako to da je v soočenjih kar naenkrat zažugal Janši da je obtožen pred sodiščem?
karabas
28. 12. 2011 04.21
+3
Ti se pa res razumeš na politiko kot "zajc na boben"!
LaFemme
28. 12. 2011 02.31
+9
Bravo Slovenci! Kregamo se kdo od politikov ima boljši avto, jamramo da smo zagrenjeni in nezadovoljni. In v takem "vzdušju" lahko tisti, ki so "zgoraj" veselo kradejo naprej. Dokler MI ne bomo enotni, lahko politiki delajo kar hočejo. Mi bomo pa spet... Jamral.
Tonček Balonček
28. 12. 2011 01.59
+7
PA saj vsi vemo s kakšno nalogo je šel Virant na volitve.
cirenij
28. 12. 2011 06.41
+6
Ja, zdaj je jasno. S svojo zahrbtno taktiko bi zdaj pristal na 2 %.
adamadam
28. 12. 2011 01.13
+14
Švico, takšno kot je, je naredil pameten in enoten narod. Predsednik je čista formalnost (verjetno vas 99% niti ne ve, kdo je trenutno in ali ga sploh imajo). Vi pa pričakujete od Pahorja, Janše, Jankoviča, Tuerka ali Viranta da bodo naredili ...... kaj? Lahko nam za 50 let posodijo njihov celoten Bundesrat, pa bomo še vedno ostali skregani in butasti (za takšne nas tudi imajo - upravičeno). Večina današnjih komentarjev je čisti dokaz za takšno trditev.
zajcek_bine
28. 12. 2011 00.34
+8
vsaka čast VIRANTU za pokončno držo! prav tako vsaka čast DESUSu, SLSu, SDSju! ne dajte se, ostanite enotni, ne dajte da nam tujci vladajo, kot so nam skozi vso zgodovino od turških vpadov pa še prej in vse do pred par let! že naš največji pisatel je zapisal: NAROD SI BO PISAL SODBO SAM, NE ZOKI MU JE NE BO, IN NE KUČAN!
M_teorija
28. 12. 2011 00.38
+0
Zakaj se potem SDS-ovci, če so tako pokončni skrivajo za Majerjem!?
M_teorija
28. 12. 2011 00.53
+3
Paranoja je zgleda dosegla razsežnosti epidemije!?
LaFemme
28. 12. 2011 02.41
+8
Hehe, Zajček, pa ne da si nasedel, da stranke nasprotujejo Jankoviću v korist Slovenije ? :) Nisi pomislil, da je to zgolj zato, ker že leta sedijo v istem parlamentu, ki nas je zapeljal v takšno stanje kot je. Navajeni so, da lahko kradejo, kar bo pa veliko težje, če pride eden nov v parlament.
ljx
28. 12. 2011 00.06
-4
Gregor Virant =Opus Dei
madaja
27. 12. 2011 23.58
+22
jankovič je relativni zmagovalec in absolutni poraženec
InterReflectlons
28. 12. 2011 00.00
-17
SDS je relativni in absolutni poraženec v enem!!!
guna
28. 12. 2011 00.02
+9
spet bo tekma hehehe jutri maratonci tečejo drudi krog
madaja
28. 12. 2011 00.03
+17
ja ja se vidi še hrvaški dnevnik ima jankoviča za poraženca saj se nam že smejijo
Super1337
28. 12. 2011 00.20
+4
liberalec26 po tvojih komentarjih sodeč, bi ti po vsej sili rad dokazal svoj prav... pa čeprav se zelo motiš...
pkorosec
28. 12. 2011 00.38
+6
in vseeno je 4. decembra bilo tukaj tisoče komentarjev kakšna tragedija se je zgodila, ker je Jankovič zbral 28 odstotkov glasov, stare sile 20 letne strankarske kontinuitete, ki so vse po vsrti zavozile drzavo, pa 72 odstotkov. To da on ne bo mogel sestavi koalicije s temi silami, ki se nocejo odpovedati dosedanji praksi mešanja megle je bilo jasno le tistim vpijočim v puščavi.
breshka
27. 12. 2011 23.48
-2
ju3 si grem kupit eno trenirko umbro
breshka
27. 12. 2011 23.50
-3
sm ubro mi šr fali ostale firme vse mam...drrgač pobi u četrtek je trenirka party u kmšju
breshka
27. 12. 2011 23.52
-3
M_teorija
27. 12. 2011 23.55
+0
guna Aha, pa sem bil malo v dvomih čigavga tamalga si prej omenjala. Je že vse bolj jasno!
InterReflectlons
27. 12. 2011 23.42
-9
Za Janšo je LEVICA vse kar ni DESNICA:-)!
InterReflectlons
27. 12. 2011 23.52
-7
Svoboda govora je zanj:"Govori, kar želiš, sam nič proti meni!" :-)
Saloreich
27. 12. 2011 23.58
+3
Svoboda govora pomeni, da lahko vsak izrazi svoje mnenje levi IN desni.