Slovenija

Dovoljenje za Stožice le nekaj dni pred odprtjem?

Ljubljana, 27. 07. 2010 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na MOP še niso obravnavali vloge za obravnavo morebitnih nepravilnosti v Stožicah. To je namreč potrebno za izdajo uporabnega dovoljenja, za katerega pa je dovolj, če ga dobijo nekaj dni pred odprtjem.

Podjetje Grep je komisiji ministrstva za okolje in prostor že oddalo vlogo za pregled odprave pomanjkljivosti na športnih objektih v Stožicah, je na današnji novinarski konferenci povedal ljubljanski župan Zoran Janković. Grep, ki za MOL gradi športne objekte, čaka na prihod komisije, kdaj pride, pa bo jasno ta teden, je povedal župan.

Kdaj uporabno dovoljenje za Stožice?
Kdaj uporabno dovoljenje za Stožice? FOTO: Miro Majcen

Prejem vloge so potrdili tudi na ministrstvu za okolje in prostor (MOP), kjer pa je še niso obravnavali. Ko jo bodo, bo ministrstvo, če bodo za to izpolnjeni pogoji, tudi določilo datum vnovičnega tehničnega pregleda. Ob ponovnem tehničnem pregledu se ugotavlja odprava pomanjkljivosti, če te niso odpravljene, upravni organ ne more izdati uporabnega dovoljenja, ki je pogoj za uporabo objekta, so še zapisali na MOP.

Ministrstvo je opravilo že dva tehnična pregleda objektov Športnega parka Stožice, in sicer 16. in 28. junija. Kot so pojasnili na ministrstvu, je v obeh primerih rok za odpravo pomanjkljivosti tri mesece od posameznega tehničnega pregleda. V javnosti se je namreč pojavila informacija, da je rok komisije ministrstva za odpravo pomanjkljivosti 27. julij.

Rok za izgradnjo športnih objektov je Grepu postavila tudi Mestna občina Ljubljana (MOL), in sicer 30. julij. Prvotni rok je bil že 30. junij, vendar ga je MOL podaljšala za en mesec. Janković je danes izpostavil, da rok 30. julij ne igra vidnejše vloge za uporabno dovoljenje, saj bo dovolj že, če bo to izdano nekaj dni pred 10. avgustom. Takrat bo s košarkarsko tekmo med Slovenijo in Španijo predvidoma odprta dvorana, dan pozneje pa z nogometno tekmo med Slovenijo in Avstralijo še stadion.

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: Damjan Žibert

Na ministrstvu za okolje so še pojasnili, da lahko izdajo tudi odločbo o poskusnem obratovanju. Pogoj za izdajo takšne odločbe je, da je objekt zgrajen v skladu z izdanim gradbenim dovoljenjem.

Občina se je prijavila tudi na razpis ministrstva za šolstvo in šport za sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo. Kot so povedali na petkovem odpiranju vlog na ministrstvu, je vloga MOL nepopolna, zato je ministrstvo občino pozvalo, naj jo dopolni in priloži še manjkajoči obrazec analize stroškov in koristi. Janković pa je danes zatrdil, da je bila vloga popolna in da so to že ugotovili ter jim to sporočili.

Glede referenduma o občinskem prostorskem načrtu je Janković na današnji novinarski konferenci med drugim povedal, da je pobudnika referenduma Fedjo Koširja obvestil, da je v tekstu vloge napaka. Če jo bo popravil, bo zbiranje podpisov odobreno, in sicer s 1. septembrom, je napovedal župan.

A utemeljitve pobudnikov referenduma po njegovem mnenju vsebinsko ne vzdržijo. V zvezi s tem je izpostavil, da so na občini dobili 27 soglasij vladnih služb glede omenjenega načrta.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
28. 07. 2010 14.28
Horst, s svojim pisanjem si se razkrinkal! Ti v cerkvi očitno preživiš malo časa! Kaj anj pa rečemo mi, ki smo vso noč pred evahrističnim kongresom bedeli v župni cerkv. Tudi kadar so šmarnice, ostanemo v cerkvi še pri sedmi maši! Potem so tu še pevske vaje, postavljanje jaslic, krasitev za praznike in še marsikaj!
Horst
28. 07. 2010 13.59
... Preden komentiraš Tončka, vsaj dvakrat prečitaj njegov komentar, da boš ugotovil, da piše v sarkazmu. Drugače se samo smešiš z tvojim komentarjem. Kaj ne vidiš, da se posmehuje desnici? Res se posmehuje desnici in tistim,ki razumejo "igrice" v zvezi z uspešnim županovanjem solatarja.Predvsem pa se posmehuje sam sebi,ker s svojimi umotvori dokazuje,da marsičesa ne razume.Potem je pa kriva stolnica,ker nima wc-ja.No,jaz ga tam tudi ne rabim,da ne bo pomote.
chiri
28. 07. 2010 13.36
mulc-28.07.2010, 10:59 Preden komentiraš Tončka, vsaj dvakrat prečitaj njegov komentar, da boš ugotovil, da piše v sarkazmu. Drugače se samo smešiš z tvojim komentarjem. Kaj ne vidiš, da se posmehuje desnici?
Tonček Balonček
28. 07. 2010 13.28
Mne bolj zanima kdaj bodo začeli graditi mošejo!
Tonček Balonček
28. 07. 2010 13.24
mulc-narava se pač nikoli ne ravna po volji duha, vsaj človeškega ne! Kjer se ljudej pač dlje zadržujejo, mora biti preskrbljeno za varnost, sanitarije in še za kaj!
partizan71
28. 07. 2010 11.22
A se meni samo zdi da je prednja desna stran stadiona mace višja? Bo voda lažje odtekala ob nalivih.... Prebrisano !!
mulc-
28. 07. 2010 11.02
Tonček Balonček 28.07.2010, 10:15 3 Mene zanima, kako je ljubljanska stolnica dobila uporabno dovoljenje. Nima protipožarne zaščite, sanitarij, parkirišč in še marsičesa ne! a ni cerkev narejena za molitev ne pa za uporabo wc-ja
lunca100
28. 07. 2010 11.01
Jaz res ne vem zakaj se moramo (morate) vedno primerjati s Hrvati. Pa kaj če imajo oni tak stadion. Važno je da ga imamo mi in prav lepo je da ga imamo Nisem pristaš nogometa na sploh šprta ne in mi je prav, da imamo stadion za katerega se ne sramujemo. Bravo Zoki!!! Pa še to vsem pametnim, ki praviljo, da Zoki ni nič naredil v Ljubljani. Sprehodiste se skozi njo in pošlišajte komentaje tujcev ki se ne morejo načuditi kako je lepo. Verjetno ste pametni le tisti ki niste še nikoli nikjer bili. Povsod so strogi centri zaprti za promet.
mulc-
28. 07. 2010 10.59
Tonček Balonček 28.07.2010, 07:23 -4 Pošteni Slovenci moramo to sramoto, namreč odprtje stadiona in dvorane, z vsemi razpoložljivimi močmi preprečiti.Če en bo šlo drugače, bo demonstrirali, straktorji zaprli dohode po Titovi cesti in pokazali, da tega kompleksa nočemo!! Ljubljančanom s ebodo pridružili vsi poštenjaki spodeželja, s traktorji, samonakladalkami, kombanji in kosilnicami! Dol z Jankovićem, hočemo Kuclerjevo ali vsaj Dragutina! haha takih k si ti je zihr velik ja kr pejt tm iz traktorjem stat itaq bos edini :) se ti bom loh smeju k bom sou na tekmo pa lepo se met!!!
bre11
28. 07. 2010 10.57
nepomemben dogodek stadion katerega bo povprecno obiskalo 300 ljudi hehe
Tonček Balonček
28. 07. 2010 10.40
Kao je pa šentviški tunel dobil uporabno dovoljenje?
zahod.west
28. 07. 2010 10.33
samo na Balkanu objekt v takem stanju dobi uporabno dovoljenje......politična odločitev prej kot strokovna .
zahod.west
28. 07. 2010 10.31
KGB trojček mora poplačati zveste levičarske in balkanske ljubljanske volivce.....to je to.
Vodin
28. 07. 2010 10.30
To še najmanj 6 mesecev ne bo dokončano, Saj je povsod le gradbišče.
zahod.west
28. 07. 2010 10.29
politični projekt, politično plačan, politično voden, politično spodbujen, .......pravna, strokovna in tržna pravila ne veljajo.
Tonček Balonček
28. 07. 2010 10.27
Tega stadiona za nobeno ceno ne smejo odpreti perd lokalnimi volitvami, pa anj stane kar hoče! Borili se bomo do konca!
Tonček Balonček
28. 07. 2010 10.15
Mene zanima, kako je ljubljanska stolnica dobila uporabno dovoljenje. Nima protipožarne zaščite, sanitarij, parkirišč in še marsičesa ne!
Tonček Balonček
28. 07. 2010 10.13
Katedralo Sacra Fam. v Barceloni so gradili pa 300 let in še zdaj ni končana! Tako gradi pa Vatikan!
Kajetan
28. 07. 2010 10.08
Zopet ena izmed cvetk slovenske zakonodaje in demokratične republike slovenije. V normalnih pogojih poslovanja vseh demokratičnih evropskih držav investitor in naročnik ne moreta v nobenem primeru dbiti uporabnega dovoljenja - thnični pregled da - dokler nimata rešeno vse z podizvajalci v celoti. Kar v kratkem pomeni če ne izpolnjujeta pogojev iz oblgacijskih razmerij, torej za delo plačilo, nimata kaj iskati z uporabnim dovoljenjem. Nikjer pa se projekt tudi ne more tako začeti kot pri nas, da se kot investitor pojavi Mestna občina Ljubljana, in nima niti zagotovljenih sredstev, ter gradi predvsem na plačih podizvajalcev. Ker najverjetneje niti ni pravilno izpeljan postopek ima naša država možnost da gladko zavrne plačilo, mestna občina LJ pa v osnovi nima pravne podlage za poplačilo del podizvajalcem. Da ne bo ta teza kar nekaj se spomnite primera našega vladnega prestižnega letala ki so ga iz naše vlade postavili na brnik v prostor za skladiščenje ozr. parkiranje. Lastnik tega prostora ga je sprejel in držal tako dolgo dokler se vlada ni premislila in ga postavila drugam. Ko pa je izstavil račun za skladiščenje in parkiranje je bil gladko odgovor, da za to ni bil izdelan javni razpis, niso izdali nobene naročilnice in tega niso nikoli izrecno zahtevali - torej za to ni pravne osnove da plačajo. Kaj se bo tukaj zgodilo je eno veliko vprašanje, je pa res da če bo ostal župan bodo vsi ti izvajalci če ne bodo dobili plačano iz tega naslova zopet na veliko prekopavali dunajsko in celovško po 3 x višji ceni da dobijo not vsaj nekaj povrnjeno, pa čeprav ne bodo nič druga naredili kot odkopali, zakopali in asfaltirali. Tisti tamali pa lahko kar crknejo. Tudi jaz bi bil takšen investior, zgradil bi naselje s stanovanji, podizvajalci bi sami to financirali, če bi kaj prodal pol je OK če ne pač majo smolo. Spomnite se primera ko je EU fnancirala gradnjo mejnega prehoda Gruškovje s 30 mio eur, zaradi neustreznosti, prevelikih cen pa je denar odvzela in slovenci so žal morali podkupovanja in razne botre preplačati za 52 mio eur. Pol pa davčna uprava kaznuje 173 zobozdravnike z cca 176.000 eur nerealnih kazni, blokira račune preventu zaradi zamujenih plačil v pokojninsko blagajno, drugim sploh ne daje možnosti da se izvleče, ostali skupine priviligirancev pa lahko delajo vse kar se jim zahoče. Pa da ne bo kdo misli da je samo Jankovič problem, tudi Kangler v MB je podoben tič, ker gospodarstva več nima bi rad maribor naredil za turistično mesto - to je edino kaj se je pred volitvami spomnil drugega tako ali tako nima. Ljubljana ima stadion, Maribor pa ima dotrajan mestni park, smučišče en dober hotel, 2 malo bolj slaba na pohorju pa še skukaška proga se obeta - živijo naj predvolilne igre, ljudje rabijo delovna mesta, šele nato zabavo, kulturo in šport. Res pa je da v sloveniji ni kluba v nogometu ki bi si priboril vsaj kanček možnosti da bi lahko igral na tem stadionu.
matej1111
28. 07. 2010 09.39
Najlažje je s tujim qrcom po koprivah tolčt! Naj meni dajo državni proračun v roke, bo vsaka vas imela svoj štadion, če je to uspeh na volitvah!