Slovenija

Kdaj na trgu avtomobili na elektriko?

Ljubljana, 21. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Dejan Ljubenovič
Komentarji
0

V okviru tedna mobilnosti je japonski proizvajalec avtomobilov okoljskemu ministru Janezu Kopaču predal ključe avtomobila, ki za pogon poleg bencina uporablja tudi električno energijo, ki jo sam proizvaja. Vozilo je zato varčno in je nekakšen prehod na avtomobile druge generacije, ki bodo namesto bencina uporabljali ostale pogonske vire.

Jekleni konjički, ki jih uporabljamo danes, za pogonsko sredstvo uporabljajo enako gorivo, kot so ga njihovi predniki že pred sto leti. Gorivo je namreč še vedno pridobljeno iz surove nafte. A korak naprej je že narejen, saj so že naredili avto, ki uporablja tudi električno energijo, ki jo proizvede sam. Še vedno pa vse temelji na bencinu.

Avtomobil na električno energijo je varčen in predstavlja prehod na avtomobile druge generacije (Foto: POP TV)
Avtomobil na električno energijo je varčen in predstavlja prehod na avtomobile druge generacije (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Boris Kuhelj
Boris Kuhelj FOTO: POP TV

Boris Kuhelj iz Toyote Adria meni, da je glavni razlog za to predvsem infrastruktura, ki je močno razvita in katerikoli drug sistem, ki bi bil elementarno drugačen, bi zahteval izredno velike investicije v infrastrukturo po celem svetu.

Heinz Gerber iz podjetja ACOMES pa pravi, da alternativni viri energije, kot sta sončna ali vodikova energija, že obstajajo. Te tehnologije so že razvite in tudi na voljo so že, a so predrage za vsakodnevno uporabo.

Spet drugi menijo, da za tem stoji močan naftni lobi, ki preprečuje razvoj avtomobilov na alternativne vire energije, kot sta vodik ali sončna energija. Prav dejstvo, da je nafta v zadnjih letih zelo draga, pa lahko pritisk naftnih mogotcev na pritisk proizvajalcev ogrozi.

France Križanič
France Križanič FOTO: POP TV

Dr. France Križanič iz Ekonomskega inštituta Pravne fakultete si upa domnevati, da je za velike ponudnike nafte na svetovnem trgu sedanja cena previsoka. Vedo, da se pri sedanji ceni splača uvajati alternativne tehnologije in pospešeno razvijati, in da jih to zeva na neko obrobje.

Do serijske proizvodnje avtomobilov na alternativne vire, kdaj se bo to zgodilo nihče noče napovedovati, pa voznikom za sedaj ne preostane drugega kot upanje, da se bo surova nafta, te naj bi bilo še za več desetletij, v prihodnje vsaj pocenila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja