Slovenija

Kdaj je šlo vse po zlu?

Ljubljana, 21. 09. 2011 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pahorjeva tri leta vladanja so poleg gospodarske krize močno zaznamovala tudi trenja med koalicijskimi partnericami, ki so bila nenehno prisotna. Pahor se je moral soočati tudi z očitki na račun načina vladanja.

Nasmehi in skladnost so hitro izginili.
Nasmehi in skladnost so hitro izginili. FOTO: Dare Čekeliš
Vlado sta še preden je predčasno končala svoj mandat, zapustila DeSUS in Zares, podpora vladi v javnosti pa je v zadnjih mesecih padla na rekordno nizko raven.

Zdi se, da so se za premierja Boruta Pahorja težave začele že z izvolitvijo. Dvignjene roke levega trojčka in nasmejani obrazi so namreč hitro izginili, saj se je pojavila prva ovira – Karl Erjavec. Pahor je potreboval njega in DeSUS, da bi lahko sestavil koalicijo, Erjavec pa je svoj trenutek moči izkoristil za dobro medijsko promocijo. Vztrajal je, da želi ostati obrambni minister, na koncu pa je le popustil in vzel mesto okoljskega ministra.

Ta konec je bil dober, a večina stvari, ki so sledile, niso bile. Pahorjeva tri leta vladanja je namreč močno zaznamovala gospodarska kriza. Finančni krč, povečanje zadolževanja, rast brezposelnosti in padec konkurenčnosti niso bili pogoji, v katerih bi se Pahor dobro znašel. Na Pahorja so številni očitki leteli zaradi njegovega načina vodenja, vlada pa se je spopadala tudi z različnimi pogledi na kadrovanje v gospodarstvu in v politiki.

Mandat referendumov

V Pahorjevem mandatu smo šli volivci na referendum šestkrat, štirikrat samo v zadnjem letu. Kot velik uspeh si Pahor lahko šteje referendum, na katerem je podporo dobil arbitražni sporazum s Hrvaško, njegov velik poraz, ki je po mnenju nekaterih analitikov pomenil začetek konca, pa je junijski "super referendum". Takrat smo Slovenci odločali o treh stvareh: zakonu o preprečevanju dela na črno, noveli zakona o arhivih in pokojninski reformi. Odločni "ne" vsem trem predlogom je spremljal pesimizem, ki se je stopnjeval vse do glasovanja o zaupnici vladi.

Padec Pahorjeve vlade pa ne pomeni, da se na referendumu ne bo znašel še kakšen od njenih projektov. Lahko se namreč zgodi, da se bomo na referendumu odločali tudi o družinskem zakoniku. Ustavnost referendumske zahteve je sicer v presoji ustavnega sodišča.

Na junijskem referendumskem trojčku so padli pokojninska reforma, zakon o preprečevanju dela na črno in novela zakona o arhivih.
Na junijskem referendumskem trojčku so padli pokojninska reforma, zakon o preprečevanju dela na črno in novela zakona o arhivih. FOTO: Reuters

Mandat razprtij in afer

V času Pahorjevega mandata so v javnosti odmevale številne afere. Ena od njih je bila tudi afera bulmastifi, ki je posledično odnesla ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika, slabo luč pa je vrgla tudi na notranjo ministrico Katarino Kresal. Slednja se je sicer svoje ime morala braniti tudi v aferi NPU. Na koncu sta jo negativno mnenje računskega sodišča in komisije za preprečevanje korupcije glede spornega najema prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) stala položaja. Za nepreklicni odstop se je odločila sama, pri tem pa dodala, da se z mnenjem ne strinja.

Katarina Kresal in Irma Pavlinič Krebs
Katarina Kresal in Irma Pavlinič Krebs FOTO: Miro Majcen

Še ena izmed bolj odmevnih afer je bila afera Ultra. Predsednik stranke Gregor Golobič je medijem prikril lastniški delež v omenjenem podjetju, kar pa je kasneje obžaloval, stranka pa mu je stopila v bran. Golobič je ostal na čelu Zaresa in na funkciji ministra za visoko šolstvo. Sledili so očitki zaradi posojil Ultri.

V koaliciji so bila nenehno prisotna trenja med njenimi partnerji. Vlada je javnosti to dala jasno vedeti julija 2009, ko je na svoji spletni strani pomotoma vključila neposredni prenos iz dvorane, v kateri je potekala seja. Med to sejo vlade je bilo moč slišati pravosodnega ministra Aleša Zalarja, kako se upira temu, da bi odpustil več kot 60 zaposlenih na njegovem ministrstvu, nato pa sledi verbalni dvoboj Kresalove in ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs o zaposlenih na notranjem ministrstvu. Vplete se še finančni minister Franc Križanič, Pahor pa skuša situacijo pomiriti, a Krebsova na koncu doda, da tega ne bodo nikoli zaključili, saj dogovarjanje traja že pet mesecev.

Mandat ministrskih menjav

Ministrstvo za lokalno samoupravo

Oktobra 2009 je s položaja ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj odstopila Zlata Ploštajner (DeSUS). Nasledil jo je Henrik Gjerkeš, ki je decembra lani odstopil, potem ko so ga policisti ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola. Mesto ministrice je nato prevzela dotedanja državna sekretarka Duša Trobec Bučan, ki je odstopila 18. aprila, ker je menila, da nima podpore Pahorja. Takoj zatem je koalicijo zapustil DeSUS.

Gjerkeš je na službeni zabavi pogledal pregloboko v kozarec, nato pa se je usedel za volan. Ta napaka ga je stala ministrskega mesta.
Gjerkeš je na službeni zabavi pogledal pregloboko v kozarec, nato pa se je usedel za volan. Ta napaka ga je stala ministrskega mesta. FOTO: Aljoša Kravanja

Ministrstvo za okolje in prostor

V začetku leta 2010, je potem ko je računsko sodišče opozorilo, da se ni uspešno spopadel z nepravilnostmi pri ločevanju odpadkov, z mesta ministra za okolje in prostor odstopil prvak DeSUS Karl Erjavec. Nasledil ga je Roko Žarnić, ki pa je ob odhodu DeSUS iz koalicije ostal v vladi in izstopil iz stranke.

Ministrstvo za kmetijstvo

Erjavčevemu odstopu so v prvih mesecih leta 2010 sledili odstopi še treh ministrov. Marca je odstopil že omenjeni minister za kmetijstvo Milan Pogačnik, ki so mu očitali nepravilnosti v zadevi bulmastifi, s prvakom SNS Zmagom Jelinčičem pa so ga policisti pridržali zaradi suma jemanja podkupnin glede zemljišč v Murski Soboti. 5. maja je bil za kmetijskega ministra imenovan Dejan Židan.

Ministrstvo za zdravje

Aprila je iz osebnih razlogov odstopil minister za zdravje Borut Miklavčič, ki ga je nasledil Dorjan Marušič.

V času Pahorjeve vlade smo videli številna rokovanja ob prevzemanju poslov na ministrstvih.
V času Pahorjeve vlade smo videli številna rokovanja ob prevzemanju poslov na ministrstvih. FOTO: Aljoša Kravanja

Ministrstvo za gospodarstvo

7. julija 2010 je dva dni po izstopu iz stranke s funkcije ministra za gospodarstvo odstopil Matej Lahovnik (Zares). Kot je navedel, njegovo delo v vladi skupaj z ministrom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter prvakom Zares Gregorjem Golobičem zaradi številnih razhajanj ni bilo več mogoče. Nadomestila ga je Darja Radić.

Ministrstvo za visoko šolstvo

Ministrska ekipa je nedotaknjena zdržala do 5. junija letos, ko je dan pred junijskim referendumskim trojčkom s funkcije ministra za visoko šolstvo odstopil Golobič. Svoj odstop je napovedal istočasno s predlogom Zares za temeljito rekonstrukcijo vlade, in sicer po močnem padcu zakona o malem delu na referendumu.

27. junija so tako po izstopu Zares iz koalicije ministrske položaje zapustile vse tri ministrice te stranke. Poleg gospodarske ministrice Darje Radić sta odšli še prva dama ministrstva za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in ministrica za kulturo Majda Širca.

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Carantanian
22. 09. 2011 13.36
Vojak za 1.000 EURO riskira življenje. Gasilec za 800 EURO rešuje življenja. Učitelj za 900 EURO pripravlja ljudi na življenje. Zdravnik za 2.000 EURO zdravi ljudi, Politik pa za 5.000 EURO zjebe vsem življenje.
korintos1
22. 09. 2011 11.29
mitja99 SDS je predlagala da se uzakoni delo na črno, študentsko delo mora krasti delovna mesta delavcem, v penzijo pa dokler si še mlad. Tako je tudi v Evropi, in ne pravi da niso nič dobrega storili.
korintos1
22. 09. 2011 11.26
alanford57 In nacionalsocial na oblast?
alanford457
22. 09. 2011 11.18
slovenija rabi spremembo ustave in totalno racionalizacijo javnega sektorja bank in podjetij ki so v državni lasti predsedniku vlade je treba zagotoviti več oblasti s katero bo lahko operiral in čistil navlako ki se je nabrala v dvajsetih letih in je rak rana za nastalo situacijo
alanford457
22. 09. 2011 10.53
slovenski narod je žleht in sam sebi najraje pluva v skledo vse reforme so bile nujno potrebne to vemo vsi in pahor je imel dobre namene najbolj pa je potrebna zdravstvena reforma v zdravstvu je polovica lenuhov in prevarantov ki obratujejo tudi med službenim časom za zasebne namene prav tako je z preostalim javnim sektorjem kako lahko uči v šoli ena učiteljica samo 12 otrok zakaj reproduciramo visoko izobraženi kader ki nima nobene perspektive za zaposlitev zakaj je toliko policajev nimajo kaj delat pa nasilno lovijo v zadnje času že kolesarje in pešce itd itd itd treba je takoj spremeniti ustavo drugače bo zaradi ustave propadla država pahor se je trudil in je bil pošten samo zaradi zakonov se ne da skoraj nič naredit
mitja99
22. 09. 2011 10.41
aja... zenrap Daj mi prosim posreduj eno rešitev ki jo je predlagala SDS in da je bila dobra za nas!
mitja99
22. 09. 2011 10.40
aja... zenrap Daj mi prosim posreduj eno rešitev ki jo je predlagala SDS in da je bila dobra za nas!
FrancSemedej
22. 09. 2011 10.39
Najboljše bi bila kompletna zamenjava politike vse, čisto novi sveži veter, brez umazanije.
mitja99
22. 09. 2011 10.38
No da ne bo pomote... Nihče od naših politikov mislim da ni sposoben voditi in rešiti naše države. Potrebno je spremeniti vse po spisku... vsekakor bi bila alternativa ustanovitev skupine za reševanje trenutnega finančnega stanja, vendar pa bi le ta morala biti sestavljena iz gospodarstvenikov, kmetov in poštenih finančnikov. To pa je pri nas skoraj nemogoče ker jih nihče noče plačevati.... se jim bolj splača delati na svojem področju preko lastnih firm! Ne spoznam se preveč na politiko ampak vse kar napišem je moje stališče postavljeno na temeljih zdrave pameti :) V glavnem hočem nove ljudi... Janša pa naj gre v pokoj...(lahko tudi v zapor). Njegove afere so v večini pometene pod prag...medtem pa uničuje vlade s aferami drugih, ki so bodisi delno resnične ali pa neresnične!
Jimi1
22. 09. 2011 10.16
mitja99..... Na LDS si pa čisto pozabil... 15 let je vladala in s svojimi kadri pokradla praktično vse razen onega kar je Janša podaril RKC-ju. Seveda lopovi niso sposobni voditi nakradenega, ker v gospodarstvu velja vsaj določeni trg kjer zmagujejo najboljši... Dejstvo je izgubljenih 150 000 del mest v gospodarstvu, ki so bila pač del. mesta, ki so ustvarila vse kar ji je po tem družba razdelila. Sedaj ni ! Smo nekje tam kakor 45 leta.... Janša je zgolj ta problem, da zaradi njega opozicija nima boljše alternative kot jo žal pač ima.....
zenrap
22. 09. 2011 10.11
mitja99: ne vem, kje živiš? SDS je vložila svežnje predlogov zakonov za izboljšanje stanja in hitrejši izhod iz krize, pa je koalicija zavračala vse po spisku. Trditi, da je za neuspeh vlade kriv Janša, je brez osnove. Koalicija je imela vlado in večino v DZ za sprejem zakonov in skoraj vse protikrizne zakone je podprla tudi opozicija. Da je šel mandat v smer, sta krivi LDS in Zares, ki sta nasprotovali sodelovanju med koalicijo in opozicijo pri pripravi zakonodaje, kot je bilo to onogočeno opoziciji v mandatu JJ. Koalicija se je celoten mandat ukvarjala sama s seboj, namesto, da bi se trudila za dobrobit državljanov in države. Ni upoštevala pripomb "od zunaj" (sindikatov, gospodarstvenikov, opozicije,...) ampak se je obnašala kot zamozadostna, vsevena. Zato so ji zakoni padali na referendumih. Edini "dosežek" vlade je soglasje za arbitražo o južni meji - če bo odločitev v škodo Sloveniji, bo ta mandat šel v zgodovino kot velika katastrofa za narod.
nemarx
22. 09. 2011 09.30
Tudi POP TV je posredno na nek način sestavni del zgodbe izčrpavanja Slovenije, saj za mastna plačila vseskozi in še kar naprej v program umešča prispevke in oddaje v katerih izbrani predstavniki hvalijo predvsem LDS in sedanjo vlado in pljuvajo po opoziciji s posebnim poudarkom na Janezu Janši.
mitja99
22. 09. 2011 09.28
Hja mislim da bi nekateri tu morali temeljito pregledati zgodovino slovenske politike. Vse kar se je dogajalo do sedaj povzroča en sam človek - Janša! V svojem mandatu ni naredil nič razen **, nato smo ga imeli dovolj in prišel je Pahor - človek ki je želel rešiti težave ki so jih povzročili v prejšnjih vladah. Seveda se ni pravilno tega lotil, vendar pa mu moramo priznati vsaj trud. Če bi dobil podporo iz Janševe strani(kar pomeni da bi delali za dobro nam) bi mislim da nas uspeli rešiti! Tako pa od janše nisem niti enkrat slišal :"To bomo naredili takole...", ampak samo "To so naredili narobe, pa to , pa to...." Nikoli kaj bo ustvaril ali spremenil on...samo kaj ostali narobe! Bedak! Torej iz njegove strani je bilo samo metanje polen pod noge. Res je da služi opozicija za ugovarjanje in tako lažje odločanje v korist državljanom...vendar pa ima opozicija možnost in mislim da kar obvezo da v primeru nestrinjanja predloži predlog njene rešitve... tega pa ni bilo... Če bi bilo pomoje bi zamenjal vse, ki so na oblasti in dal nove ljudi, ki pa ne smejo biti pod vplivom starih... torej nemogoče he he
Jimi1
22. 09. 2011 09.12
Trenutno smo v precej težji situaciji kot smo bili leta 91. Od takrat smo izgubili cca 150 000 del mest v gospodarstvu in tehnološko za EU zaostali še za kakšnih 10 let dodatka.... Živeli politiki, tajkuni in NLB !
Jimi1
22. 09. 2011 09.08
Če odštejemo notranje razprtije in afere je ta vlada funkcionalno delovala kakor pacient z umrlimi možgani na infuziji in aparatih namesto organov.... Po 3 letih bi dohterji vsakega takšnega odklopili.... Žal bo to zgodovinsko gledano najdražji pogreb v naših krajih !
resslovenka
22. 09. 2011 08.35
Kdaj je šlo vse po zlu? Vsak dan, vseh 20 let. Pa ni nihče videl in hotel vedeti. Razen ljudi, ker smo živeli stvarno, gospodje pa na žimnicah, kjer niso občutili niti zrna graha.
Frane Šajn
22. 09. 2011 08.29
KDAJ JE ŠLO VSE PO ZLU? ČE MENE VPRAŠATE "1991" LETA GOSPODOVEGA!
miki70
22. 09. 2011 08.25
SD. mora nemudoma zamenjat Pahorja ,da ne bo več predsednik stranke SD. Svoja aternativa in vizija je bila toliko krat izrečena iz ust Pahorja , da so že kukavice kukale te besede, pomagale državljanom Slovenije niso nič. Najbol prav so prišli JANŠI ,ki je Pahorja dve leti vlekel za nos preden se je Pahor zavedal. Tukaj me močno skrbi če bo Pahor prepustil mesto predsednika SD drugemu , ki bo znal vdrihat po stranki SDS in JANŠI , ki se je zaslužil ,da se enkrat za vedo SDS IN JANŠI pove rasnico ,da je velik velik preverant monipolant in školiv za celo EVROPO.
kawboy
22. 09. 2011 06.37
Od osamosvojitve naprej je šlo vse po zlu, poslanci so izbrali najslabšno možno varianto v kapitalizmu, ker jim je bilo v prejšnjem sistemu vse to prepovedano, so to sedaj izkoristili. Plačujemo pa vsi drugi in ne tisti, ki so za to odgovorni ter krivi, da smo tam kjer smo.
Raztezje
22. 09. 2011 00.58
Kmalu bo Pahor brezposeln, kot vsi ostali, ki jim je pomagal. Če bi bil res pošten, bi zavrnil vse državne subvencije ter privilegije, se prijavil na zavod za zaposlovanje in prejemal socialno, dokler si ne najde kaj boljšega. Naj malo poiskuša preživeti z 225 evri mesečno, prijatelji pa ga boo tudi zapustili, ker si z njim nimajo kaj več pomagati. Šele potem bo razumel in imel priložnost postati boljši človek, kot se je na koncu skoraj zgodilo z Drnovškom, le da je bil razlog njegovega razsvetljenja bolezen, ne nevzržne socialne razmere ter življenje brez upanja na drugačen, boljši jutri. Če bi Pahor tako storil in se nebi zahojsal, šele takrat bi bil zame dober človek in bi ga spoštoval, ampak brez skrbi, tega niti v sanjah ne bi storil, se ima za predobrega za kaj takega.