Slovenija

Kdaj bomo zares 'zeleni'?

Ljubljana, 02. 09. 2010 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoljevarstveniki so vladi nastavili "zeleno ogledalo" in slika v njem ni najlepša. Vseeno je nekaj dobrih novic, recimo ta, da so se lani izpusti toplogrednih plinov zmanjšali. Vzrok pa niso posebni ukrepi, ampak gospodarska kriza.

Razkorak med zavezami in zakonodajo na področju varstva okolja je še vedno velik.
Razkorak med zavezami in zakonodajo na področju varstva okolja je še vedno velik. FOTO: Reuters

V Sloveniji je razkorak med predvolilnimi zavezami in zakonodajo na področju varstva okolja in trajnostnega razvoja ter njihovim izvajanjem precejšen, je eno glavnih sporočil iz poročila Ogledalo vladi 2010 – Zeleni nevladni monitor, ki ga je v sodelovanju s partnerji za Slovenijo pripravila fundacija Umanotera.

Vlada bi morala končno preseči preživeto miselnost o okolju kot zaviralcu razvoja in prepoznati velike priložnosti okoljevarstvenih ukrepov: za višjo kakovost življenja, za spodbujanje večje konkurenčnosti in za nova, zelena delovna mesta. Gaja Brecelj, Umanotera

"Ogledalo vladi 2010 dokazuje, da je neizvajanje sprejetih programov na področju varstva okolja ena največjih težav slovenske okoljevarstvene politike," je poudarila vodja projekta Gaja Brecelj iz Umanotere. Zaradi pomanjkljivega izvajanja okoljske zakonodaje proti Sloveniji že teče vrsta postopkov v okviru EU, zato državi grozijo sankcije. Še pomembneje pa je, poudarjajo v Umanoteri, da s takšnim razkorakom med zavezami in dejanji ne bomo dosegli prehoda v družbo, ki bi jo želeli in morali zapustiti zanamcem – nizkoogljično družbo z dobro ohranjenim stanjem naravnega okolja.

Stanje na področjih prometa, energetike in sistemov za ravnanje z okoljem nikakor ni spodbudno. Problemi so opazni tudi na področjih odpadkov in kakovosti zraka, pri uvajanju trajnostnega kmetijstva in na področju podnebnih sprememb, ugotavljajo v Umanoteri.

Tudi na področju odpadkov so opazni problemi.
Tudi na področju odpadkov so opazni problemi. FOTO: Reuters

Tudi nekaj dobrih novic

Kot pomemben napredek so avtorji poročila izpostavili sprejetje Akcijskega načrta za zeleno javno naročanje in podatek, da so bila letos med industrijskimi napravami izdana vsa dovoljenja IPPC. Slovenija je tudi na področju čistilnih naprav dosegla velik napredek. Od leta 2000 do leta 2009 se je število čistilnih naprav več kot podvojilo, s 115 na 262. Povečuje se tako količina odpadne vode iz gospodinjstev, ki konča v čistilnih napravah, kot tudi stopnja njenega čiščenja.

Nevladne organizacije so postregle tudi z neuradnim podatkom, da so se v letu 2009 izpusti toplogrednih plinov glede na leto 2008 zmanjšali za približno sedem odstotkov. "A to zmanjšanje gre pripisati gospodarski krizi in ne samim ukrepom, poleg tega pa še vedno presegajo ciljne izpuste za dobrih pet odstotkov," je izpostavila predsednica Focus društva za sonaraven razvoj Lidija Živčič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
03. 09. 2010 16.31
@tadej 03.09.2010, 10:58 . Hahaha... So Ti Tvoji komentarji tako všeč, da jih moraš po večkrat objavljati ???? No ja... temu se reče narcisoidnost.... . Vsi navedeni podatki so objavljeni na spletnih straneh Umanotere.... toliko o "fantazijah"..... . Tako se VOW o svojih "dosežkih" hvali v svojem CV-ju, o tem, kje vse so predstavljali laži iz filma, pa si preberi v njihovem Letnem poročilu 2009 - prav tako objavljenem na njihov spletni strani !!! . Toliko o tem, kdo navaja dokazljiva dejstva in kdo mlati prazno slamo po forumih. . Kot drugo... najprej dokončaj OŠ.... V naši "vasi" namreč desetletniki govorijo in pišejo boljšo slovenščino kot Ti....
Adolph
03. 09. 2010 12.49
Ja, je to kaj novega, cela Slovenija spada na smetisce . . .. ..
borchy77
03. 09. 2010 11.46
MI NIKOLI KER JE PREVEČ SOSEDOV IZ DRUGE STRANI KOLPE KI NA EKO OTOKE VOZIJO GRADBEN MATERIAL TV-JE IN OSTALO KRAMO....DA O ENKIH SMETEH BO BARJU ALI GOZDU NE GOVORIMO....
tadej@ipak.si
03. 09. 2010 10.58
@Odpri.oci: lej pacient, svoje travme pejt zdravt v za to namenjene ustanove, objavljanje neuravnovešenih misli na forumih ne pomaga! z argumenti se na tvoje fantazije ne da odgovarjat - če ti bo ratal te tvoje nebuloze artikulirat v mnenja, ti jih bom z veseljem argumentirano sesul, do takrat pa jih obdrž v svoji glavi. PARAZIT si namreč ti - parazit človeškega intelekta in žalitev za človeško vrsto. SIC pa lep pozdrav še enkrat:)
tadej@ipak.si
03. 09. 2010 10.53
@Odpri.oci: lej pacient, svoje travme pejt zdravt v za to namenjene ustanove, objavljanje neuravnovešenih misli na forumih ne pomaga! z argumenti se na tvoje fantazije ne da odgovarjat - če ti bo ratal te tvoje nebuloze artikulirat v mnenja, ti jih bom z veseljem argumentirano sesul, do takrat pa jih obdrž v svoji glavi. PARAZIT si namreč ti - parazit človeškega intelekta in žalitev za človeško vrsto. SIC pa lep pozdrav:)
Odpri.oci
03. 09. 2010 09.38
@alterego 02.09.2010, 19:21 5 "jaz pozelenim vsakič, ko Pahor na TV razlaga svoje bodoče zmage!" . Meni se pa želodec obrne vsakič, ko slišim za UMANOTERO in/ali FOCUS. . Umanotera ŠE VEDNO na veliko promovira propagandne laži svojega velikega guruja Ala Gore-a, navkljub temu, da je bilo že ničkolikokrat DOKAZANO (!!!), da gre za LAŽI, ki z resničnostjo nima nobene veze !!!! . Še več ! Direktorica Umanotere, VOW se JAVNO HVALI, da je bila na šolanju, kako je potrebno predstaviti LAŽI iz filma, da imajo čim večji učinek. Takoj po "šolanju" v Nashwille-u je tako "predstavo" naredila za takratnega ministra za okolje - Podobnika. Ta ji je seveda takoj po predstavitvi "zrihtal" financiranje z MOP-a. . Po njihovih podatkih so tudi v letu 2009 predstavljali LAŽI iz tega pamfleta kar 47-krat.... in seveda dobili plačano - iz proračuna !!!! . In kje so "predavali" ? Samo nekaj primerov : MOP, Gimnazije (Bežigrad, Moste, Ledina, Šentvid, Šiška, Poljane)..., Odborom stranke Zares (Brežice, Logatec, Brezovica...), Mladim Liberalnim Demokratom, Državnemu zboru...... . Z PRORAČUNSKI DENARJEM so se vozili po celi Sloveniji in prikazovali LIPICO kot puščavo.... ja res... ob vseh poplavah in obilnemu deževju letos in zadnjih nekaj let se je res bati, da bo Slovenija postala puščava !!!!!!! Tudi rekordno nizke temperature konec avgusta (30.avgust 2010 najhladnejši v zadnjih 50 letih : vir 24ur.com) kažejo na "napredovanje" puščave v Slovenijo !!! . Take NVO, kot sta Umanotera in FOCUS, ki sta ustanovljeni zgolj z namenom prodajanja megle in CUZANJA PRORAČUNSKIH SREDSTEV s strani ministrstev in občin (glavni pri tem : MOP in MOL) naj kar propadejo (v 2009 imajo zgubo)... . Upam, da jim politiki ne bodo več nakazovali proračunskih sredstev.... naj PRVIČ V ŽIVLJENJU tudi nekaj ustvarijo, ne pa, da se kot PARAZITI napajajo iz davkoplačevalskega denarja !!! . PS : Za reklamiranje lažnjivega pamfleta "Neprijetna resnica" naj se obrnejo kar na Al Gore-ja..... Naj jih on plačuje !!!!
komentarus
03. 09. 2010 09.34
pri nas na delovnem mestu 24ur na dan mečemo v isti koš na kile plastike in papirja nato pa vse skupaj odvržemo v kontejner v katerem so vsi odpadki. nadrejene sem že večkrat "opozoril", da bi lahko te smeti zbirali ločeno, kar ni nikakršen problem ampak NE! to nikogar ne zanima. tudi inšpektorja ni od nikoder. pomislim, en minister (Erjavec) je moral zapustiti stolček, ker ni uredil ločenega zbiranja odpadkov, na njegovo mesto je prišel drugi, ki pa prav tako ni uredil nič. ampak on ostaja pa čeprav ni nič boljši od prejšnjega.... jaz pa moram vsak dan delati več za vsak dan manj denarja! ... nimam besed
jurimuri1
03. 09. 2010 07.20
enkrat se v prištini vidu, kako je prodajalka zavila štruco kruha v časopisni papir, pa se mi je zdelo nagravžno, ampak, možak, ki je prinesu kruh domov, so kruh lepo pojedli, časopisni papir pa porabili za wc al pa za kurjavo, no, ekologija, mi pa zavijamo kruh v 5 zavojev, embalaže niti ne moreš skurit, vse je ena sama plastika, vsi bi radi mel za 1x uporabo, bajte si zidamo 50km stran od mesta, v službo naj se vozimo tud 100km daleč, ja, kaj pa pol fantaziramo o ekologiji, vsa stara slovenska naselja so strnjena, ni treba vprašat zakaj, enako se je gradilo tudi v mestih, prva sprememba je potrebna v glavah
gozdindrevo
03. 09. 2010 03.48
UVEDET VISOKE KAZNI IN VZETI ZA VZGLED NAMEČIJO IN AVSTRIJO. KAZNI OD 1000 EUR DALJE
alterego
02. 09. 2010 20.42
ampak resno: za prehod v visoko razvito ekološko naravnano družbo je potrebna politična volja in obilo strokovnega znanja! globoko pa sem prepričan, da tega ta vlada nima
.col.
02. 09. 2010 20.17
zeleni zarad krize-za crknt
servo.marcus
02. 09. 2010 20.05
JA, NEKATERI ŠE VEDNO ŽIVIJO SAMO ZA "DANES", ZA JUTRI PA JIM NI MAR.
hrabri misek 1
02. 09. 2010 19.45
Slovenci smo zeleni sleherni dan...od zavisti.
rageinblack
02. 09. 2010 19.28
Veš kdaj bomo zares zeleni? Takrat ko bomo odpravli ta sivo-črni sistem absurda...
alterego
02. 09. 2010 19.21
jaz pozelenim vsakič, ko Pahor na TV razlaga svoje bodoče zmage!