Slovenija

Kdaj boljši filmski časi?

Portorož, 09. 10. 2007 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Festival slovenskega filma se je začel s pomiritvenim govorom ministra za kulturo in protestno uprizoritvijo pogreba filma.

Protestna instalacija pred vhodom v dvorano Avditorija.
Protestna instalacija pred vhodom v dvorano Avditorija. FOTO: Dare Čekeliš

Obiskovalce festivala je pred vhodom v dvorano Avditorija pričakala majhna bela krsta s cvetjem, svečo in napisom, da se snema pogreb, ki ga je produciral Vasko Simoniti, zrežiral Igor Prodnik, posnel pa Stane Malčič.

Kot je poročal časnik Delo sta protestno instalacijo postavila Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev in Gospodarsko interesno združenje slovenskih producentov, medtem ko je za MMC predstavnica za stike z javnostjo Festivala slovenskega filma Sara Hrovatin povedala, da se ne ve, kdo je instalacijo pred Avditorijem postavil.

Minister je v svojem govoru med drugim povedal, da bo storil vse kar je v njegovi moči, da se bo spor salomonsko razrešil v zadovoljstvo vseh.
Minister je v svojem govoru med drugim povedal, da bo storil vse kar je v njegovi moči, da se bo spor salomonsko razrešil v zadovoljstvo vseh. FOTO: Dare Čekeliš

Bo festival pomiril razvenete duhove?

Minister za kulturo Vasko Simoniti je v uvodnem govoru dejal, da je letošnje leto zelo pestro za slovenski film, saj se je javnost razdelila na dva protipola.

Stanje filmskega sklada je v zadnjem letu namreč prišlo do kritične točke, ki si jo želijo rešiti tako eni kot drugi, a ne najdejo skupne besede. Filmski sklad in Viba film sta del javne filmske strukture, ki naj bi podpirala filmsko dejavnost. Država za to nameni približno 5 milijonov evrov na leto, delitev sredstev pa mora potekati v skladu s predpisi o javnih finacah ter v skladu s prvnimi internimi akti filmskega sklada.

Sklad že leto dni vodi vršilec dolžnosti

Filmski ustvarjalci menijo, da je vršilec dolžnosti sporen saj naj bi filmski sklad deloval avtonomno in neodvisno tako od države kot tudi od ustvarjalcev. Zadnje leto pa je, so prepričani filmski ustvarjalci, v podrejenem položaju Igorja Prodnika, generalnega direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturu. Prodnik je istočasno še predsednik filmskega sklada, vršilec dolžnosti direktorja filmskega sklada in predsednik sveta filmskega studia Viba film.

Miran Zupanič, član nacionalnega sveta za kulturo, scenarist in režiser, je za 24ur.com povedal: "Trenutno je veliko brezno med minitrom za kulturo, ki naj bi v skladu s svojimi pristojnostimi nadzoproval delo filmskega sklada in večino filmskih ustvarjalcev, ki ocenjujemo, da sklad ne dela dobro, pomanjkljivo izvaja svojo funkcijo.“

Filip Robar dorin je za 24ur.com pojasnil, da je svoj film s filmskega festivala umaknil zato, ker ne želi niti simbolično niti konkretno sodelovati na banketu, "ki kot »Potemkinova vas« zakriva ozadje, kjer očitno prevladujejo nezakonitost, klientelizem, in neznanje ljudi, ki upravljajo s slovenskim filmom.“

Naberšnik pozval Simonitija k ureditvi nastale situacije

Marko Naberšnik, režiser filma Petelinji zajtrk je ministra pozval, da zadevo reši, saj je prepričan, da bo konfliktov veliko, dokler bosta Stane Malčič in Igor Prodnik na položajih.
Marko Naberšnik, režiser filma Petelinji zajtrk je ministra pozval, da zadevo reši, saj je prepričan, da bo konfliktov veliko, dokler bosta Stane Malčič in Igor Prodnik na položajih. FOTO: Dare Čekeliš

Po slovesnem odprtju 10. festivala slovenskega filma (FSF) so si prisotni lahko ogledali tekmovalni filmi Petelinji zajtrk. Po projekciji se je predstavila ekipa ustvarjalcev, režiser Marko Naberšnik pa je z odra ministra za kulturo Vaska Simonitija pozval k ureditvi trenutne nelagodne situacije v slovenski kinematografiji. Ministra je pozval, naj razmisli, kdo sta Stane Malčič in Igor Prodnik ter kaj počneta.

Naberšnik je pojasnil, da je v ponedeljek od Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev prejel pismo, ki ga je poslala zveza nemških režiserjev in člani združenja evropskih filmskih režiserjev, zato Naberšnik meni, da ta problematika po nepotrebnem sega že čez mejo. Prepričan je, da se je potrebno vrniti na začetno izhodišče, v lansko jesen, ko je bila iz neznanih razlogov odstavljena direktorica Filmskega sklada RS Irena Ostrouška in prekinjen razpis, ki je bil že priveden do konca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KLIPAN71
10. 10. 2007 00.32
Doki, temačni ipd. Pozabili ste, da je pred leti Slo. film dobil zlatega leva v Benetkah. Ampak to ni važno, problem je, da se sedanja oblast vtika prav v vse pore družbenega življenja, še v filmsko ustvarjanje so namestili svoje ljudi, ki valjda nimajo pojma. Pa se filmski ustvarjalci zbunijo in že jih Janševi jurišniki označijo za - komuniste!?!? Slo. me vse bolj spominja na Nemčijo na začetku Hitlerja. Ljudje slepo sledijo velikemu Janezu, za vse tegobe pa je kriva prejšnja oblast, priseljenci in "komunisti", v Nemčiji pa so za vse bili krivi Židje. Me prav zanima kakšen bo konec našega malega diktatorčka.
LLLoLLLL
09. 10. 2007 16.43
Pa zadnja leta pred odstavitvijo je slofilmu ravno šlo zelo na bolje, pojavilo se je par sposobnih režiserjev... po teh absolutističnih čistkah pa ni čudno, da vse kulturno propada. Naj jim pustijo delati filme, kot sami najboljše znajo, zakaj bi se morali režiserji prilagajati neuki drhali (ala generalpostmail), za katero že tako obstaja na triljone preprostih ameriških akcijad in resničnih zgodb?!
kritika@email.si
09. 10. 2007 16.32
Ni res, da je Kekec zadnji dober slovenski film. Kaj pa Moj ata, socialistični kulak, Sreča na vrvici, pa Outsider in še veliko drugih?! Strinjam pa se, da so nekateri današnji slovenski filmi zanič ampak ni treba vse metati v isti koš. Zato je potrebno mallo boljše poznavanja filmske umetnosti. Glavni krivec za takšno stanje pa je nedvomno država s tem arogantnim in nesposobnim ministrom Simonitijem na čelu. Ali se vam ne zdi ironično, da je minister za kulturo nekulturen?!
doki007@email.si
09. 10. 2007 15.59
treba je ukint slovenske filme ki niso vredni prov nič,..... jst mam tko satelitske programe kjer gledam filme ki so vredni tega ,.... jst ne zastom ,....da mi slovenci ne znamo naredit neki film da je dobr ...........???!¨!
123_Zoke_vec_ni
09. 10. 2007 15.42
Kekec je zadnji dobri slovenski film. Ostalo je smetje, ki ga mora filmski ološ na zahodu plačevat iz svojega žepa in ne davkoplačevalske malhe. Kar daj jih Simonti!!! Kar po modih s pendrekom!! In ko že ne morejo naši "filmarji" izpasti bolj neumni, postavijo trugo in vanjo ploščico v angleščini: roll, scene, camera,... Ko smo že pri vsej konjušarski hlapčevini, ki nas rine v Romunijo... Za hlapce rojeni, v sužnje vzgojeni - komunistični filmarji.
Eastman
09. 10. 2007 15.34
generalpostmail, bogi so tisti, ki mislijo da je pri nas tako kot v Romuniji. Verjetno bo najbolje če naredijo kakšen futuristični film, nemara bodo potem ti bedasti tujci mislili, da smo mi 100 let pred ostalim svetom. Pa bog ne daj da si ogledajo kekca bodo mislili, da vsi v hribih živimo in krave pasemo. LOL
mf80
09. 10. 2007 14.47
Saj boš počasi vRomuniji al pa še slabše.
generalpostmail@hotmail.com
09. 10. 2007 13.52
Odgovor na naslovno vprašanje: Ko boste začeli delat gledjive filme, ki jih bo tud kdo šel gledat!! Sramota! Pred leti mi je en španec rekel, da je gledal en slovenski film in sicer "od groba do groba". Žal sm tud jaz videl ta film, ki je katastrofa! Beda! Vozijo se npr. v fičotih in jugotih, tako da itak potem vsi tujci milsijo da živimo v Romuniji!!! In da jim potem še država daje poseben status in denar zato da tako sramoto delajo sloveniji!!!! OGABNO! BOLJŠE DA NE SNEMATE FILMOV ČE NE SRAVITE SKUPAJ KAJ BOLJ PAMETNEGA!!