Slovenija

Kdaj bo padal (obilnejši) dež?

Ljubljana, 01. 08. 2012 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kaže, da obilnejših padavin vsaj do sredine avgusta ne bo. Dežja si najbolj želijo na Obali, kjer prebivalcem grozijo redukcije vode. Zaradi dolgotrajnega suhega in vročega vremena je zlasti v koprskem primorju in na Krasu že povečana požarna ogroženost.

Suha struga
Suha struga FOTO: Thinkstock

Do petka se Sloveniji obeta lepo sončno in vroče vreme, a številni bi želeli, da nebo izpusti vsaj nekaj dežnih kapelj. Še najbolj si dežja želijo na Obali, saj se že dlje časa soočajo s sušo, stanje je tako hudo, da prebivalcem grozijo redukcije vode. Zajetje rižanskega vodovoda je namreč skorajda prazno.

Če bo do redukcij, ki so jih v slovenski Istri zadnjič izvajali pred 25 leti, dejansko prišlo, bodo določena območja za nekaj ur dnevno izklopljena iz vodooskrbe. Občane bodo z Rižanskega vodovoda Koper o morebitnih odklopih pravočasno obveščali prek spletnega portala, na voljo bo tudi krizni telefon.

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER povedal vodja službe za hidrologijo na Arsu Janez Polajnar, je na Primorskem padlo le 53 odstotkov običajnih padavin v tem letu, ''tako da bi moralo pasti vsaj 200 do 250 litrov na kvadratni meter, da bi zapolnili ta vodni primanjkljaj''.

Ali bo sploh kaj dežja?

Po napovedih Agencije za okolje se bo naša država do petka kopala v vročini in soncu. Temperature se bodo dvignile do okoli 33 stopinj Celzija. V soboto proti večeru lahko predvsem v gorskem svetu nastanejo posamezne vročinske nevihte, podobno vreme bo tudi v nedeljo, pravijo na Arsu.

Dež
Dež FOTO: Thinkstock

''V ponedeljek se bo povečala verjetnost za krajevne padavine, deloma nevihte predvsem v severni polovici Slovenije, v torek pa je ob prehodu vremenske fronte možen dež z nevihtami tudi drugod. Najmanj dežja bo v Slovenski Istri. Od srede naprej bo predvidoma znova nekaj dni suhega vremena,'' so zapisali. Tako tudi na Arsu pozivajo prebivalce, da ''s svojim ravnanjem ne poslabšujejo količinskega in kakovostnega stanja voda, še zlasti na najbolj ranljivih območjih''.

Da bi zapolnili izpraznjena vodna zajetja bi potrebovali obilnejše in dolgotrajnejše padavine, a teh po besedah Polajnarja vsaj še 14 dni ne bo. ''Kot kaže, se nam lahko te sušne razmere zavlečejo do konca poletja ali pa še kaj dlje,'' je povedal Polajnar.

Suša povzroča škodo v kmetijstvu

Suša se še kako pozna v kmetijstvu. Najbolj alarmantno stanje je po besedah agrometeorologinje Andreje Sušnik, ki so jo gostili v oddaji 24UR ZVEČER, na Primorskem, kjer se težave vlečejo iz enega v drugi letni čas.

Suša - 4
Suša - 4 FOTO: Reuters

Najprej so se namreč na Primorskem soočali z zimsko sušo, nato je nastopila pozeba, udarila je še burja, nato spomladanska suša, ki se nadaljuje tudi v poletno sušo, je pojasnila Sušnikova.

Povečana požarna ogroženost

Zaradi dolgotrajnega suhega, vetrovnega in vročega vremena je zlasti v koprskem primorju in na Krasu že povečana požarna ogroženost naravnega okolja, opozarjajo na Upravi RS za zaščito in reševanje. Suho vreme se bo predvidoma še nadaljevalo, zato se bo požarna ogroženost naravnega okolja na tem območju v prihodnjih dneh povečevala.

Na upravi do nadaljnjega svetujejo veliko previdnost pri uporabi odprtega ognja na prostem in pri izvajanju aktivnosti, ki lahko povzročijo požar v naravnem okolju.

Na območju Mestne občine Nova Gorica pa so razglasili veliko požarno ogroženost naravnega okolja. V času njene veljavnosti je prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprt ogenj in puščati ali odmetavati goreče in druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Požarna straža bo dnevno pregledovala območje mestne občine in po potrebi opozarjala občane, ki ne bodo upoštevali predpisov požarne ogroženosti, so sporočili z novogoriške občine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JezekTekaTeka41
01. 08. 2012 22.33
Hoteli ste še 60. priklopit Primorsko Sloveniji in evo rezultata ...
rdecimak
01. 08. 2012 20.50
+2
MOOOlIIImmmOOOo!! Za dež v Sloveniji!!!!
XmassivX
01. 08. 2012 14.36
+0
Danes ni nič več zastonj, tudi dež ne. Najbrž bi ga imeli veš če bi imeli GSO pridelke :))
WikiX
01. 08. 2012 14.05
+9
V puščavah vlečejo vodovode na tisoče kilometrov daleč, industrija pijač enako, da se dokoplje do najboljših izvirov pitne vode, celo vodne parke si kahko gradijo, medtem ko je za Slovenijo sto kilometrov debelega alkatena še vedno neverjetno zahtevna naloga, raje vsako leto jamrajo, da ni vode, le salmonela. Naj postavijo bibavično elektrarno in razsolijo morsko vodo, za tuširanje in zalivanje je več kot dvolj dobra. Kriva je tudi neracionalna poraba vode, ampak ne tako kot človeška neumnost in namerna nesposobnost, itak so vse turistične kapacitete prevzeli še od Jugoslavije, današnji oblastniki nimajo pojma o pojmu, razen kako se vleče denar iz ovc, ki jih vsako leto znova portdijo na dosmrtnih položajih. Kaj boste rekli pa čez nekaj let, ko se bodo suše še povečevale in bo začela pokati zemlja, to niso nobeni ciklusi, to je nova doba, ki se je začela z industrijalizacijo planeta!
anon.si
02. 08. 2012 09.34
-1
sporoči svoj TRR iz katerega bomo črpali sredstva in pošlji s priporočeno pošto podpisano in overjeno dovoljenje da lahko sredstva uporabimo v ta namen drugače pa schutti đubre
smitko1
01. 08. 2012 11.16
+1
in kaj mislis da se kr tako da pripeljat??? ti ni logično da če bi blo to tako preprosto da bi to naredili??? kako smo nekateri res pametni......
kameltrajbar
01. 08. 2012 10.23
+2
..ne razumem...da se neda prpelat vodo..iz bovškega...al nevem kje????
Logic Popeye
01. 08. 2012 10.31
+2
se mi zdi da je rahlo ceneje, če se začasno neha prati avte, zalivati tratice, in tuširati vsak dan, a ne?
kameltrajbar
01. 08. 2012 10.46
-1
slovenkaa
01. 08. 2012 11.43
-1
Logic Popeye
01. 08. 2012 10.23
+2
bomo preživeli. na naši kmetiji se je dobro izšlo, letno je bilo malo padavie, ampak so bile prave mesece, da so rastline lahko kar solidno rastle.
JezekTekaTeka41
01. 08. 2012 10.18
+0
No ... evo vam zdej proslavo ...
perozobale
01. 08. 2012 10.02
+2
mikkki
01. 08. 2012 09.37
+2
ni to v redu.
hondica
01. 08. 2012 08.35
+9
Tale agrometeorologinja se tudi piše pravilno.