Slovenija

Kaznivo dejanje že uporaba nelegalne glasbe in filmov?

Ljubljana, 29. 09. 2011 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob predstavitvi mnenj se večina predstavnikov različnih državnih organov strinja z novelo kazenskega zakonika, ki med drugim predvideva, da bi kot kaznivo dejanje obravnavali že uporabo avtorsko zaščitenega dela.

Piratstvo
Piratstvo FOTO: Reuters

V državnem zboru so javno predstavili mnenja o noveli kazenskega zakonika, ki med drugim zaostruje pogoje za to, kdaj je uporaba avtorsko zaščitenih del kaznivo dejanje. Po zdajšnjem zakoniku je namreč kaznivo, če se avtorska dela uporabljajo za nadaljnjo prodajo, po predlogu pa je kaznivo že, če se avtorsko delo uporablja že za lastno uporabo.

Proti temu je bila Živa Drol Novak iz Zveze potrošnikov Slovenije. Ocenila, da je s tako spremembo očitno, da si želijo velike korporacije, ki obvladujejo filmski in glasbeni trg, s čezmernim zaostrovanjem pogojev za pridobitev in uporabo avtorskih del povečati dobičke, slednje pa spretno skrivajo s poudarjanjem pravic avtorjev del. Prepričana je, da predlagana določba po nepotrebnem inkriminira uporabo avtorskih del in iz potrošnikov dela kriminalce. Ob tem Drol Novakova še opozarja, da bi bilo treba ločiti med organiziranim kriminalom in osebno uporabo.

Novelo kazenskega zakonika je v začetku razprave predstavil minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar. Povedal je, da novela na novo opredeljuje sankcije za lažni stečaj, preslepitev pri dodelitvi posojila, davčno utajo, uvaja pa tudi novo kaznivo dejanje oškodovanje javnih sredstev ter novo definicijo gospodarske dejavnosti.

Lilijana Selinšek s Komisije za preprečevanje korupcije novelo podpira. Posebej pozdravlja rešitve glede kaznivih dejanj s področja gospodarstva, saj da odpravljajo nekatere težave, ki jih je zaznala sodna praksa. Je pa opozorila, da se bo po sprejetju novele v praksi odprlo vprašanje, kaj je z odprtimi postopki.

Za predsednika Računskega sodišča Igorja Šoltesa je pomembno, da novela uvaja novo kaznivo dejanje oškodovanje javnih sredstev. Povedal je, da je od leta 2000 do danes Računsko sodišče podalo 47 kazenskih ovadb zaradi različnih kaznivih dejanj s področja oškodovanja javnih sredstev, več kot polovica ovadb pa je bila zavrženih. Zato si želijo boljšo zakonodajo na tem področju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (211)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Staropramen
30. 09. 2011 15.06
kfa Hvala za odgovor. Končno en komentar avtorja, ki je edini poklicani, da pove, ali dovoljuje uporabo njegovega dela za osebne potrebe. Mislim, da bi se moral vsak avtor izreči o tem, ali dovoljuje kopiranje ali ne. Če ne dovoli, je neavtorizirano kopiranje navadna kraja. Relativno majhna, ampak še vedno kraja. Pa naj zagovorniki nedovoljenega kopiranja povejo, kje je meja, ko tatvina postane kriminal.
kfa
30. 09. 2011 13.34
+1
@Martian Men je pa najbolj smešno da ljudje po zakonu moramo plačat zrak, ker, ko plačuješ za digitalno delo plačuješ v sami osnovi za 0 in 1, in teh ničel in enk ne moreš prijet torej plačuješ zrak. @Staropramen Pri nelegalnem kopiranju ne delaš v osnovi nobene realne škode, ker ne odtujiš nobeni osebi nič. Avtor ima še zmeraj celotne pravice in original še zmeraj ostane pri njemu v prvotni obliki. Neetično je piratizirat z namenom, da bi služiš na tem, dokler pa človek dejansko nima nobene koristi, kot osebno pa tudi ni moralnega razloga, da se ga kaznuje oziroma obravnava isto, kot nekoga, ki povzroči realno materialno škodo ali še huje, škoduje osebi v fizični obliki. Žalostno je, da smo pri vsem napredku prišli tok daleč, da se obe dejanji obravnavata isto po zakonu. Pa za informacijo, tudi sam ustvarjam avtorske vsebine- applikacije, web design itd. in še zmeraj stojim za tem, da dokler se uporablja moje delo za zasebne namene oziroma se ne uzame moje delo in se predstavlja, kot tuji izdelek nimam nobenih problemov s tem, tudi če se prodaja oziroma se izdelek obravnava, kot plačljiv pa je piratiziran....dokler nekdo ne služi s tem nimam nobenih problemov, če ne krši zgoraj navedenih razlogov...če pa nekdo služi na moj račun potem pa seveda hočem svoj kos pogače, konec koncev sem porabil ure in svoj čas za izdelek. Sicer pa vsak z zdravo pametjo, ki se spušča v internetne tehnologije ve, da obstaja velika možnost, da bo njegovo delo dostopno množicam v taki ali drugačni obliki in če se oseba s tem ne sprijazni potem je najbolje, da se sploh ne loti tega.
JezekTekaTeka17
30. 09. 2011 12.44
5 evrov naj nabijejo gor pri internetu in to je to ... vsi dol vlečemo ... uni bogati še bolj ... vsi zadovoljni ...
Staropramen
30. 09. 2011 12.11
Proti piratstvu bi lahko največ naredile založniške hiše same. Če bi bili CD-ji po 5€, nihče ne bi tratil časa za nezakonito kopiranje. 20 ali več evrov je pa prehuda cena, še posebej, če ti je na ploščku všeč samo del vsebine.
Ramzess
30. 09. 2011 12.10
Stvarne trgovine so tako ali tako slabo založene z glasbo ali filmi, ...če želiš kaj specifičnega, ne glede ali je novo ali zlasti starejše, ali tuje, moraš na splet, na spletne trgovine, ali avtorske spletne strani, in tam kupiti željeno. Žal, glasbe avstralcev, ali kitajcev, ali kaj jaz vem, v naših trgovinah ne boste našli, niti nemcev in nizozemcev ne, čeprav so mnogo bližje, ...če denimo kdo posluša Jana Smita, ali Hainija (Haintjeja) Simonsa (jaz že, pač ...) ali morda želi prisluhniti glasbi Jackija Chana, ki, lejga, sploh ni tako slab, ravno nasprotno, drugače sploh nisem vedel da poje, v kam mora iti, ... pa ni treba daleč, še pri nas naše starejše glasbe, pa tudi filmov, ni mogoče več dobiti, razen, ...ve se kje, z izmenjavo na p2p.
Ramzess
30. 09. 2011 11.59
JezekTekaTeka17="Najbolj so mi smešna pravila na partisu in blinku ... hahahahahaha ..." Ja, res je, prvo je ta, da te oboji po nekem času brcnejo dol, ...kakšen rang neki, tega ni mogoče vzdrževat na zeleni veji, ...dober trik ni kaj. Ko smo že pri tem, obstaja še kakšna žlahta tega, ali kje seznam, ...saj ne da bi vedeli.
Ramzess
30. 09. 2011 11.52
JurijGrmMlajsi="Zanimivo pa je opazovti, kako z višanjem praga tolerance (tako pri količini kot pri teži posamničnega dejanja) za kriminal, ki ga zagrešijo "nedotakljivi" raste število novo kriminaliziranih dejanj, ki so ponavadi neškodljiva a žal v večini primerov v domeni "smrtnikov"." To pa je čisto res, ...temu se reče 'sistem kontrole', ...
Ramzess
30. 09. 2011 11.48
Pa tudi termin 'avtorsko zaščiteno delo' je treba točno definirati, ali to velja samo za 'določen' video, 'določeno' glasbo, 'določeni' formati videa in glasbe, 'določene' igre, ali tudi posamezne datoteke, dokumente ('določeni' formati), 'določeno' kodo, ki mora za to imeti določen sestav, sicer ne šteje, koda mora biti kompletna, primerljiva z originalom, ipd. Kompletnost velja praktično za vse navedeno, ...samo del nečesa ne šteje. Morda bi se našlo še kaj, tudi slike, grafi, ipd. Tega veliko, od računala do računala, zato polje manipuliranja in definiranja, ter razlag, ogromno. Kolikor vidim zakon velja samo za osebne računalnike, vseh vrst, tj. notranje pomnilne medije, ...ne pa tudi zunanje, ...sicer mora biti posebej navedeno, kateri mediji so to, z oznakami vred, naj se ve.
JurijGrmMlajsi
30. 09. 2011 11.40
Staropramen še vedno kupujejo cedeje, filme, hodimo v kino itn. Večinareči ki jih potegneš dol niso neka kvaliteta, bodisi zvoka ali slike, tako da, če nam je nekaj zelo všeč, bomo to prej ko slej KUPILI. Težava je, kot so že mnogi omenili v astronomskih cenah, ki jih navijajo predvsem ratzni posredniki in ne avtorji, če pa imaš dovolj denarja, je tu še druga težava- namreč, še vedno se gremo zakotno podalpsko deželico (razen ko je treba kopirati oslarije) in tu ni dobro oskrbljene tegovine ali založćnika. Če greš v tujino, nimajo sam "hitov" in najbolj prodajanega, pač pa vse kar bi utegnilo nekoga zanimati. 90% tako glasbene kot filmske zloge prihaja iz tujine! In dokler ni bilo posrednikov kot je Zoso Music Shop, sem bil bolj reven na tem področju. JeansBurger seveda, potrebujemo nove urade za mešanje megle in premetavanje papirjev. Tu je ključ do reševanja problema nezaposlenosti.
Ramzess
30. 09. 2011 11.38
"da bi kot kaznivo dejanje obravnavali že uporabo avtorsko zaščitenega dela" V redu, v tem primeru je potrebno termin 'uporaba' točno definirati, da ne bodo imeli vsak svojih definicij, ...kot je to sicer navada. Igro 'Dlakocepiti' znamo igrati vsi, ne le druga stran, čeprav z drugimi interesi, običajno vnaprej specifičnimi.
JezekTekaTeka17
30. 09. 2011 11.36
Najbolj so mi smešna pravila na partisu in blinku ... hahahahahaha ...
Martian
30. 09. 2011 11.23
men je smešen...ljudje kar mislijo da je njihova pravica da dobijo filme,muzko,rač. igrice,programe...zastonj...
kolcamož
30. 09. 2011 11.19
potem pa nehat predvajat karkoli,da slučajno nebi kdo snemal.......bu
Staropramen
30. 09. 2011 11.02
Ali zna kdo utemeljiti, zakaj naj bi bilo nelegalno kopiranje legalno?
Alen Slemenšek
30. 09. 2011 10.53
fajn brisat komentarje. kot da živim v severni koreji
Staropramen
30. 09. 2011 10.21
Praktično vsi pisci se očitno zavzemajo za to, da je kraja intelektualne lastnine njihova sveta pravica. To je tako, kot če bi skupina podjetnežev organizirala proste dostope do skladišč v trgovinah, kjer bi si vsakdo, ki bi znal najti pot, nekaznovano postregel z vsebino.
kolcamož
30. 09. 2011 10.17
počas bo kaznivo govoriti in dihati zrak....bože,,,,bože....
big_foot
30. 09. 2011 09.53
Še imena stranke naj objavijo.... da bo odločitev čez mesec toliko lažja. Mogoče pa bom šel le na volitve, da dam glas nasprotnikom te bedarije!!!
......nja
30. 09. 2011 09.47
Seveda. Še en zakon,s katerim bodo kaznovali majhne ljudi! BRAVO!
porka.malorka
30. 09. 2011 09.30
+1
Potlej bodo moral zapret 90% slovencev. Sam naj probajo. Zato sem pa pripravljen iti na cesto. in še kaj hujšega