Slovenija

Kazenska ovadba zaradi odvzema psov

Ljubljana, 04. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Helsinški monitor Slovenije je dopolnil in razširil kazensko ovadbo, ki so jo zaradi odvzema psov Mileni Močivnik podali zoper direktorja Veterinarske uprave RS Zorana Kovača, pomočnika direktorja uprave Aleša Breclja in veterinarsko inšpektorico Anito Kermavner.

Zoran Kovač pravi, da bo bo zapisnik o odvzemu psov Mileni Močivnik oblikovan, ko bodo oddali vse živali
Zoran Kovač pravi, da bo bo zapisnik o odvzemu psov Mileni Močivnik oblikovan, ko bodo oddali vse živali FOTO:

V ovadbo, ki so jo 20. oktobra vložili na vrhniški policijski postaji, so tako vključili tudi dve predstavnici nemške organizacije Tierhilfe Süden, "neznano tujo državljanko" in delavca nacionalnega veterinarskega inštituta. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala predsednica Helsinškega monitorja Slovenije(HMS) Neva Miklavčič Predan, zahtevajo Kovačev odstop, poudarjajo pa, da bo, "v kolikor Kovač ne bo izvedel ustreznih ukrepov", potrebno ovaditi tudi kmetijskega ministra, ki je "objektivno in subjektivno odgovoren za vse, kar se na ministrstvu dogaja".

Miklavčič Predanova je sicer napovedala vložitev še treh kazenskih ovadb, med drugim zaradi poročanja o "psihiatričnem stanju" Močivnikove tudi zoper POP TV. Še eno kazensko ovadbo bodo vložili tudi zoper Kovača, in sicer zaradi "poboja romskih psov leta 1999". Zveza društev Slovenije proti mučenju živali bo proti Kovaču vložila lastno ovadbo, je povedal podpredsednik omenjene zveze Primož Šterbenc. Zahtevali bodo, da se ne sme usmrtiti nobenega psa.

Milena Močivnik med protestom pred veterinarsko upravo
Milena Močivnik med protestom pred veterinarsko upravo FOTO: POP TV

Miklavčič Predanova je na novinarski konferenci opozorila, da HMS še vedno ni prejel zapisnika o odvzemu živali Mileni Močivnik, ogorčeni pa so tudi nad informacijo, da bo morala stroške omenjenega odvzema psov poravnati Milena Močivnik sama. Zoran Kovač je vprašanje, ali je omenjeni zapisnik že sestavljen in ali je bil na HMS že poslan, dejal, da bo zapisnik oblikovan, ko bodo oddali vse živali (do zdaj so jih oddali okrog 120 od skupno 322), vendar pa HMS ni upravičen do prejema zapisnika, saj ni stranka v postopku. Glede plačila stroškov Kovač pravi, da je te Močivnikova dolžna nositi sama, da pa bo, glede na to, da pričakujejo pritožbo, "o tem odločilo sodišče".

Proti takšnemu ravnanju VURS je na novinarski konferenci protestiral tudi predstavnik civilnodružbenih združenj - Avtonomne cone Molotov, Zveze društev Slovenije proti mučenju živali, Koordinacijskega odbora za spremljanje aktivnosti v zatočišču Milene Močivnik in HMS - Julijan Borštnik, ki je dejal, da protestirajo proti "brutalnemu odvzemu živali z Dola pri Borovnici", "surovemu, nestrokovnemu in nezakonitemu transportu živali", "nenapovedanosti akcije VURS", "prepovedi dostopa in nadzora opazovalcem, medijem in slovenski civilni družbi" ter proti "blatenju" Močivnikove. Združenja zahtevajo "podroben opis usode odvzetih psov in mačk", poročilo in revizijo izvedenega postopka, takojšnjo legalizacijo zatočišča v Dolu pri Borovnici ter "odstranitev" direktorja VURS Zorana Kovača". Združenja bodo sicer od torka dalje na ljubljanskem Prešernovem trgu v podporo svojim zahtevam zbirala podpise.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni