Slovenija

Kazenska ovadba zaradi odstrela medveda?

Ljubljana, 18. 04. 2011 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Klopi povzročajo več težav kot medvedi, torej bi bilo treba pobijati tudi njih, a tam ni dobička, glava medveda pa je vredna več tisoč evrov," pravijo v Društvu za osvoboditev živali, kjer menijo, da je bil odstrel medveda nezakonit.

V Društvu za osvoboditev živali, kjer so že od samega začetka nasprotovali odstrelu medveda, ki je v vasi Hrustovo pri Velikih Laščah napadel 45-letnega domačina, so prepričani, da je bilo dejanje nezakonito.

"Po zakonu o zaščiti živali je odstrel dovoljen le, če je žival napadalna in agresivna, kar pa se v tem primeru ni zgodilo. To, da so ga domačini dvakrat videli v bližini naselja, še ne pomeni, da ga je bilo treba odstreliti, saj ni kazal agresije,“ je za 24ur.com pojasnil predsednik društva Stanko Valpatič. Po njegovem mnenju bi bilo bolje medveda odloviti in ga preseliti na neko drugo območje. "Smo proti vsakemu pobijanju živali, v tem primeru pa še toliko bolj, ker gre za absurdno dejanje.“

Arso je dovoljenje za odstrel medveda podal na podlagi dejstva, da se je medved po napadu še dvakrat pojavil v bližini naselja, in na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije.
Arso je dovoljenje za odstrel medveda podal na podlagi dejstva, da se je medved po napadu še dvakrat pojavil v bližini naselja, in na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije. FOTO: Reuters

Valpatič celo omenja možnost, da je bil dogodek insciniran. "Po mojem mnenju so bile stvari načrtno peljane v to smer, kajti več se medvedov pobije, več jih samice lahko povržejo naslednje leto. In če vemo, da je glava medveda vredna tudi do več tisoč evrov, letno pa se jih pobije med 60 in 70, je to kar zajeten kupček denarja.“ Najbrž je komu v interesu, da vsako leto pride do kakšnega konflikta, ki se ga nato napihne v javnosti, le-ta pa potem odobri odstrelitev več medvedov, pravi. "Znano je, da klopi povzročajo večje težave v smrtnosti in boleznih kot poškodbe medvedov, torej bi bilo treba začeti pobijati tudi klope, ampak tam ni dobička. To je vse logika biznisa!"

Odstrel so si že dolgo želeli, moj napad so le izkoristili, čeprav ni bilo vse skupaj nič, dobil sem le par šivov. Zaradi tega nimam nobenih težav, se pa zdaj počutim kar malo krivega. žrtev napada Roman Hočevar

V društvu bodo zdaj stopili v stik z domačini in se poskušali sestati z županom, da bi mu predstavili predloge, da do takšnih dogodkov spomladi ne bi več prihajalo. "Že celo desetletje govorimo o tem, da je treba izkoristiti druge možnosti – izobraževanje v šolah, izobraževanje prebivalcev, postavljanje tabel, upoštevanje opozoril, naj ne mečejo odpadkov ob robu gozdov ... A vse je ostalo pri stari logiki pobijanja živali, kar pa povzroča to, da se te bojijo za svojo vrsto in jih je potem še več, prostora zanje pa ni.“ V društvu zdaj resno razmišljajo o kazenski ovadbi zoper neznanega storilca, je še dodal Valpatič.

'Delamo pod pritiskom, a delamo strokovno!'

Marko Jonozovič z Zavoda za gozdove je v oddaji 24UR OB ENIH pojasnil, da je sam že takoj na začetku povedal, da je bil napad naključje, torej zanj nista bila kriva ne človek in ne medved. "Vendar smo takoj povedali, da bomo stanje spremljali. Po kasnejših reakcijah medveda oz. po pojavljanju v naseljenem območju smo se vseeno odločili, da predlagamo odstrel, ki temelji tako na evropski kot na slovenski zakonodaji. O drugih opcijah je težko presojati, sploh tistim, ki tam ne živijo, mi, ki pa smo to v preteklosti že počeli, pa vsako situacijo ocenimo posebej in v tem primeru smo ocenili, da je to potrebno.“

Na možnost kazenske ovadbe Jonozovič pravi, da ima vsak pravico predlagati, kar želi. "Žal mi je le, da so ta stališča tako radikalna, ker sem stvar o ovadbi v preteklem tednu slišal tudi z druge strani, torej s strani lokalne skupnosti. Delamo pač pod nekim pritiskom, ampak trudimo se, da delamo strokovno,“ je še dodal.

Spomnimo ...

Kot je znano, so člani lovske družine Velike Lašče medveda izsledili v soboto zvečer, na travniku približno 400 metrov od kraja incidenta, in ga po naročilu Agencije RS za okolje odstrelili. Starešina družine Viktor Čeč je za 24ur.com povedal, da je šlo za mlajšega medveda, starega približno tri leta in težkega 80 kilogramov, ki je bil vidno shiran, zato je tudi iskal hrano v bližini hiš. Medveda so že odrli, njegovo meso prodali, kožuh pa bo obdržal lovec, ki je žival ustrelil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hcaine8
19. 04. 2011 15.56
Adminu se medved očitno smili, a to zdaleč ne spremeni mojega mnenja! Prav je, da so ga ustrelili!
hcaine8
19. 04. 2011 15.55
@kajetan Medved je bil vidno shiran, kar pomeni da je dejansko v ekosistemu nekaj narobe, vendar ne mi tega ne bomo ugotovili, ampak nad njega pošljemo skupino podivjanih in brezčutnih ljudi ki imajo samooklicano zneneče ime INTERVENCIJSKA SKUPINA ZA RJAVEGA MEDVEDA. Saj to je problem, medvedov je preveč, mrhovine premalo, zato se iz hude lakote lotevajo ovc, koz, čebelnjakov in tudi ljudi! Če bi jih polovico ali več postrelili, tega problema ne bi bilo več. Medvedje bi bili siti in manj bi bili nevarni.
borovec123
19. 04. 2011 15.29
ha.ha,ha in letošnji nobelov nagrajenec je: dejvil.serpent veš kolega eno je filozofija z miško pred ekranom,drugo je pa žival,katera nima naravnega sovražnika
dejvid.serpent
19. 04. 2011 14.15
borovec123 19.04.2011, 11:11 3 ojojoj vsem zagovornikom ,simpatizerjem medota, bi rekli stari ljudje:bog jim daj zdravja,če že pameti nimajo mislim da je bog enim namenil več pameti, da lahko razumemo kaj se dogaja okrog nas, ne pa da samo na sebe gledamo, tako kot nekateri ko se brezglavo neki naselijo, pol pa se jočejo pa delajo boge, ko jim poplava bajte zalije al pa se medvedi sprehajajo po dvorišču (ker se je pač dvorišče znašlo v NJIHOVEM življenskem prostoru)! borovec123 19.04.2011, 11:11 3 pa kaj kar nekaj tresete,fantazirate,medota videt na googlu ali pa na dvorišču je nekaj drugega.ljudje božji nismo krvoločni,nisem lovec,samo dejte si dopovedat da v 2sobno stanovanje ne moraš naselit 20ljudi,kakor tudi tako veliko število medvedov ne more biti na takem teritoriju RES VAM NE POTEGNE, NE? Zakaj se pa pol lahko ljudje v nedogled množimo in se naseljujemo povsod kjer nas je volja? Za ravno pravšnje število medvedov v naravi poskrbi narava sama tako da jih ni niti preveč, niti premalo - temu se reče NOSILNOST OKOLJA (ki smo ga ljudje že krepko presegli)!
borovec123
19. 04. 2011 12.52
pa dobr je pa dajte spoštovani meščani lepo zrihtat si še en referendum kateri se zrihta že itak za vsako sranje in izglasujte si vsi medvedoljubci da se medota lepo naseli na rožnik,na golovec pa v tivoli,tudi predstavljate si ne kako vam bomo hvaležni in volk bo sit in koza bo cela to bi bilo obojestransko zadovoljstvo
santamaura
19. 04. 2011 12.25
Ko se bodo čez nekaj tisoč let spraševali zakaj so na zemlji izumrle živali bo verjetno težko dokazati, da je bil kriv komet.
Uporabnik523040
19. 04. 2011 12.16
oh ja keri pametnakoviči ... važn da ko se medved pojavi v ljubljani na rožniku takoj pridrvijo polcaji pa zaprejo pol mesta zarad tega ... pa še vojsko pokličejo pa helikopter .... ubogi medvedek ... joj prava reč ... čim se medved kje drugje pojavi in ga hočjo odstranit so vsi pametni..ko pa je medo v ljubljani je pa cel halo kako ogroža in ne vem kaj še ...
GraceSLick
19. 04. 2011 12.08
Dragi borovec123 in vsi podobni.. verjetno imate tudi vi toliko zdrave pameti, da veste, če se naselite v bližino gozdov poseljenih z medvedi, da se bodo slej ali prej znašli na vašem dvorišču v smetnjaku. Ampak, medved mora jest, in imajo enako pravico živeti, tako kot vi. Saj se ne poseljujejo oni po vašem območju, vi se po njihovem, zato so vse izjave o premajhnosti njihovega teritorija nesmiselne, ker smo tudi za to krivi mi. In če že govorimo o prenaseljenosti, spet smo mi tisti, ki smo popolnoma prenaselili naš planet in izrivamo vse druge živali iz "našega" sveta. Pa prosim ne bit tako pogumni pri vseh izjavah.. kako je pa vam težko, ker morate živeti tako blizu medvedov. Statistično je veliko večja možnost, da boste umrli v prometni nesreči ali da vas bo napadel pes (ti so verjetno v naši državi pokopali in pohabili več ljudi, kot medvedi), tako da nam ni treba prodajat zgodbic kako vam je ljudem v bližini grozno hudo. Oglašate se vsi kot da medvedi samo prežijo na vas in čakajo, da vas zgrabijo za vrat in pohrustajo za večerjo. Lepo prosim.. bojijo se nas ravno tako kot mi njih, in upravičeno. Mi imamo ogromno več medvedov na vesti, kot imajo oni človeških žrtev. Aja pa da ne bo kdo mislil, tudi sama precej časa preživim v bližini medvedov, ker imam tam sorodnike, prav tako nas vsake toliko časa tudi na gorenjskem kakšen medved počasti z obiskom. Torej mi ta svet ni popolnoma tuj, vseeno pa mislim, da smo mi tisti, ki se moramo prilagajati medvedom, ne oni nam. Saj smo ja mi veliki misleci, "nadrejena" vrsta ravno zato ker znamo razmišljati in predvsem z pametjo hodit v gozd, ki ga delimo z medvedi. Seveda je pa vsem nasprostno mislečim povsem dovoljeno it med "blokarje" v Ljubljano, ali med "kmetavze" v Prekmurje. Tam bo najhujša grožnja v gozdu veverica. (Vse besede v oklepajih so mišljene sarkastično, da se ne bomo narobe razumeli.)
kruhy84
19. 04. 2011 12.01
Prav je tako, da bodo odgovarjali za odstrel. Ko so napisali, da je bil medved shujšan, oz. premalo kg. Kateri medved pa pride iz brloga oz. zimskega spanja rejen? To so le opravičila, da so ga lahko ugonovili. In kot rečeno, prav je, da bo nekdo za to odgovarjal!!!!
Bugi Majstr
19. 04. 2011 11.53
-1
ufff...ko berem komente...mate pa bolne...če nebi blo jagrov in odstrela divjadi...verjemte meni tut vi po blokih nebi mel kej jest...razn če jeste beton...divjad naredi ogromno škode že zdaj ko je odstrela veliko..pa še ga je premalo..če sam eno leto prepovejo odstrel tut en kmet nebi mel pridelka pod streho..posledice bi čutli tut betonfolk....
beri66
19. 04. 2011 11.48
to o prevelikem številu medvedov pri nas je zraslo v glavah Lovske zveze in njim naklonjenim službam, ki imajo od odstrela medvedov največ koristi...kolika je cena za odraslega medveda? 10 000 evrov ali več? kako nebi potem vsi zainterresirani za pogačo trobili da jih je preveč? Tudi jaz bi ko bi si zaželel piščanca trobil da jih je pri sosedovi Franci preveč in da je treba enega obglavit...posebno še če sem na vrsti jaz za gostijo....v Lovski Zvezi so taki lobiji da si preprost človek ne more misliti...denar odreja usodo nas ljudi in tudi medvedov...na žalost,tudi usodo tega medveda je odredil denar, meso so jagri prodali,kožo je uplenitelj ustrojil in vsi srečni.....ne bodite naivni ljudje....take površine gozdov kot jih imamo pri nas brez problema prenesejo 800 medvedov ne pa tih 400-500 z katerimi strašijo lovci.
Dolenjc3
19. 04. 2011 11.48
Tudi okvirjev in brazilcev je na Dolenjskem čedalje več in se pogosto približujejo človeškim naseljim, ljudje se počutijo ogrožene, pogosto izgine vse, kaj je vredno več kot 1€, pa ni prišvasano ali zabetonirano. Ne policija ne lovci pa ne storijo ničesar za našo zaščito.
Dolenjc3
19. 04. 2011 11.42
Mrhovišča so bila pa zato ukinjena, "ker je taka evropska direktiva" ??? Pa kaj potem? A bomo čisto vsako bedarijo poslušali, kar nam v Bruslju ukažejo? Saj je slabše kot pod Beogradom!!! V Belgiji že 200 let ni medvedov, zdaj nam pa oni pamet solijo, kako bomo z njimi gospodarili, al kaj? Takoj spet nazaj uvesti mrhovišča, za katera so prej skrbeli lovci. Vse je bilo veliko bolj pod kontrolo, lažji je bil nadzor nad medvedjo populacijo, predvsem pa so MEDVEDJE OSTAJALI V GOZDU. Za trenutno stanje so krivipredvsem slovenski politični euroritolizniki, ki za to, da so lahko udobno globoko v bruseljskih ritih, delajo škodo doma. Upam, da bodo Hrvatje na referendumu glasovali PROTI vključitvi v EU, saj je čas, da bruseljski samopašneži dobijo kakšno klofuto.
borovec123
19. 04. 2011 11.11
ojojoj vsem zagovornikom ,simpatizerjem medota, bi rekli stari ljudje:bog jim daj zdravja,če že pameti nimajo pa kaj kar nekaj tresete,fantazirate,medota videt na googlu ali pa na dvorišču je nekaj drugega.ljudje božji nismo krvoločni,nisem lovec,samo dejte si dopovedat da v 2sobno stanovanje ne moraš naselit 20ljudi,kakor tudi tako veliko število medvedov ne more biti na takem teritoriju.in vsem tistim tako slabo poučenem o uspavanju in preselitvi dugam,a vidite da žal nimate pojma,to o uspavanju je tako zapleten postopek da si še mislit ne morte.če ga hočeš uspavat je treba ga čim bolj natančno ocenit koliko je težak,če daš količino uspavala za 150kg on pa ima 100,ga lahko takorekoč ubiješ,ustrelit uspavalo je treba na cca 10m(pa pridite zagovorniki)pa zopet ni vseeno kam ga zadeneš,če ga preseliš ne vem npr.100km daleč ,se bo najkasneje v 1mesecu vrnil na isto mesto,zakaj?zato ker se vedno vračajo tam kjer so bili skoteni,in še ,in še bi vam filozofom,intelektualcem, nepoznavalcem realnega stanja lahko razlagal ker pač mislite da nekaj veste ampak žal nabijate samo prazno slamo,nikogar od vas nočem žalit,poniževat ,samo lepo vas prosim,dajte reševat na svojem koncu svoje urbano naselje,sigurno imate veliko za poštimat,ali ste že kdaj naleteli da se mi "kmetavzi" vtikamo v vaše naselje?nikoli,zato bi bilo prav da se tudi vi ne mešate na podeželje in nam solite pamet kako naj mi živimo nihče od nas ne misli da jih je potrebno kar po vrsti postreliti,ampak to število je potrebno zmanjšati
z1v2e3z4dica
19. 04. 2011 11.08
primorc, ok ok..se delno strinjam..ampak.. kdo se je tja priselil?? medo ali človek?? Mi smo začeli posegat v njihovo območje...
Gregor Golja
19. 04. 2011 11.00
problem je tudi v ljudeh ki živijo v velikih mestih, v blokih, verjetno vas tam medved ne bo napadel ali pač? postavite se v kožo nekoga, ki živi blizu gozda in redno videva medveda, poleg tega ima pa doma še 3 majhne otroke....bi vi živeli tako? res, je, da medveda ne bi bilo potrebno odstreliti ampak samo mogoče preseliti....
z1v2e3z4dica
19. 04. 2011 10.49
Draga Vagica : če se bom odločila iti na dopust za teden dni v Kočevje ali kraj, kateri je znan po tem,da te radi obiščejo medoti, bom na to tudi pripravljena... Če je gobar šou pobirat gobe v kraje, kjer je znano, da so medvedi, je bil zagotovo na to pripravljen - a ne-on še stopi na njega?!? Če greš v divjino, srečaš divje živali, če greš v živalski vrt, greš gledat živali in ne umetnin, če greš v postojnsko vidiš človeške ribice, ne rimske kipe...mislim.. dejstva so znana - problem je v ljudeh!!!!! In prosim nehajte z takimi butastimi komentarji...
Vandal2
19. 04. 2011 10.29
saj pa je pop tv zagnal gonjo proti medvedom. Tako na veliko oglaševal "nevarnost". So medveda pač poknili. Eni pa pri tem še mastno zaslužili
robetosss
19. 04. 2011 10.26
Jaz bi lovce prepovedal! Teorijo, da je nevem preveč košut in divjadi si lahko nekam pospravijo)....S kako pravico so ubili tega medveda!!! Koliko živali sploh človek dnevno ubije (boljše da ne vemo)?! Naj se ustvari naravno ravnotežje in medvem tu pa tak kakega lovca pojužna... Preprosto bi ga momentalno uspavali in preselili nekam bolj odročno....ampak, svet je itak katastrofa na vsej področjih...na jok mi gre res včasih...
beri66
19. 04. 2011 09.58
in kaj če se je pojavil v bliživi vasi(koliko je to sploh metrov)kak drug medved? po čem jih ločijo lovci, po tetovaži ali kavbojkah?